Przejdź do treści

Co się stanie, gdy zjesz przeterminowane jedzenie? To może być nie tylko zatrucie pokarmowe

Co się stanie, gdy zjesz przeterminowane jedzenie? To nie tylko zatrucie pokarmowe Rawpixel.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Adam Lewanowicz
Jak pomóc bliskiej osobie, która tkwi w toksycznej relacji? Radzi psychoterapeuta Adam Lewanowicz [WIDEO]
projektowanie uśmiechu
„Od razu zauważam, gdy ktoś ma problem, bo mówi czy uśmiecha się, przekręcając głowę w bok, lub zasłania usta dłonią”. Lek. dent. Marcin Krupiński o projektowaniu uśmiechu
„Złość piękności szkodzi”? W żadnym wypadku. Pozwólmy dziewczynkom się złościć!
Złość piękności szkodzi? „Zbyt długo dałyśmy sobie wmawiać bajkę o złości, co to kobiecości nie przystoi”
Pokonała już raka i sepsę, teraz 102-latka po raz drugi wyzdrowiała z COVID-19
Pokonała już raka i sepsę, teraz 102-latka po raz drugi wyzdrowiała z COVID-19
Kobieta w ciąży
Suplementacja DHA w ciąży. Nowe rekomendacje PTGiP

Nie raz zdarzyło ci się przymknąć oko na delikatnie psujące się owoce, warzywa, a może i na datę ważności jakiegoś produktu? Nie jesteś jedyna. Czy wiesz jednak, czym grozi spożycie przeterminowanego jedzenia?

Świeże czy nieświeże?

Każda z nas chociaż raz zjadła coś, co przekroczyło już datę przydatności do spożycia, podawaną przez producenta na opakowaniu. Czy coś ci się po tym stało? W przeważającej liczbie przypadków odpowiedz brzmi nie, jednak niekiedy zjedzenie czegoś przeterminowanego kończy się bólem brzucha lub innymi dolegliwościami.

Jeśli mamy wątpliwość, czy dany produkt nadaje się jeszcze do zjedzenia, dobrym sposobem na sprawdzenie świeżości produktu, jest jego powąchanie. Zepsute jedzenie wydziela nieprzyjemny zapach, a niekiedy możemy również zaobserwować na powierzchni pleśń.

Przeterminowana żywność / unsplash

Co można zjeść po dacie ważności?

Jedzenie, którego zalecana data spożycia minęła, nie musi jednak być zepsute. Żywność przechowywana w domu w odpowiednich warunkach, często nadaje się do zjedzenia nawet po terminie przydatności. To, że data podawana przez producenta minęła, może jednak oznaczać, że produkt zaczął tracić swoje walory smakowe. Jeśli ci to nie przeszkadza i nie zauważysz żadnych oznak zepsucia, nic nie stoi na przeszkodzie, aby zjeść dany produkt.

Dotyczy to również konserw i przetworów. Żywność może być w ten sposób przechowywana latami, pod warunkiem, że słoik czy puszka są w dobrym stanie, bez rdzy czy wgnieceń. Żywność pakowana jak np. makarony czy płatki, może utracić swój smak, jednak nie jest niezdrowa.

Pamiętaj też o mrożeniu. Jeśli masz w lodówce produkt, którego data ważności się zbliża, a nie planujesz go zużyć w najbliższym czasie, zawsze możesz go zamrozić. Po odmrożeniu, może nie być ono już tak smaczne jak wcześniej, ale z pewnością ci nie zaszkodzi.

naukowiec - salmonella

Inny smak, a może ryzyko zatrucia?

Na wszelki wypadek warto jednak zapoznać się z możliwymi skutkami ubocznymi jedzenia przeterminowanych produktów spożywczych.

  1. Zatrucie pokarmowe

Objawy takie jak biegunka, mdłości, wymioty, dreszcze czy gorączka są bardzo nieprzyjemne. Niestety, zapewne każda z nas przeżyła kiedyś zatrucie pokarmowe. Zatrucie zepsutą żywnością może przebiegać łagodnie lub bardzo gwałtownie. Aby go uniknąć, możemy nie jeść przeterminowanych produktów. Do tych najłatwiej psujących się należą: owoce, warzywa, mięso czy jaja. Badania jednak dowodzą, że to wcale nie przeterminowana żywność najczęściej wywołuje zatrucie pokarmowe, lecz niewłaściwe przechowywanie produktu, jego zanieczyszczenie czy niedogotowanie. Nigdy więc nie możemy mieć pewności, czy nasze jedzenie nie wywoła u nas zatrucia. Ważne by wybierać to ze sprawdzonych źródeł i odpowiednio je przygotowywać.

  1. Groźne bakterie

Niekiedy zatrucie zepsutą żywnością może nas narazić na niebezpieczne dla zdrowia toksyny i bakterie, w tym E.coli, Listeria, Salmonella czy Shigella. W skrajnych przypadkach może to prowadzić do hospitalizacji, a nawet śmierci. Mikroorganizmy mogą się namnażać i powodować coraz to większe psucie się żywności. Bakterie E.coli mogą wywoływać krwawą biegunkę i zespół hemolityczno-mocznicowy, listeria objawy takie jak drgawki, gorączkę czy bóle mięśni. Zatrucie Salmonellą może natomiast wiązać się z wymiotami, biegunką i gorączką.

  1. Utrata wartości odżywczych

Oprócz tego, że przeterminowane jedzenie może tracić smak, traci również swoje wartości odżywcze, tak ważne dla naszego zdrowia. Badania wykazały, że składniki odżywcze mogą być tracone już na etapie transportu do sklepu, kiedy czekają na zakup oraz gdy leżą w naszej lodówce. Tak więc, jeśli chcesz spożywać pełnowartościowe posiłki, najlepiej jeść jak najświeższe produkty. Warto kupować owoce i warzywa prosto od lokalnych dostawców, wtedy możemy mieć pewność, że są one zebrane prosto z pola czy sadu.

Pamiętaj, że zjedzenie czegoś przeterminowanego od czasu do czasu prawdopodobnie ci nie zaszkodzi, jednak nie jest zalecane jedzenie takich produktów zbyt często. Starajmy się nie marnować jedzenia i zanim coś wyrzucimy, zastanówmy się dwa razy. Pamiętajmy, że często daty podawane na opakowaniach wskazują na najlepszą jakość produktu, a nie na bezpieczeństwo jego spożycia.

 

Źródło: EatThis

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

prof. Krzysztof J. Filipiak

Prof. Krzysztof J. Filipiak: „Wielu z nas zdaje sobie sprawę, że szczepionki znajdą się w Polsce najwcześniej jesienią 2021 r. Nadal więc czeka nas trudny rok walki z pandemią”

"Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym"

„Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym”

Kontempluj każdy kęs! Jaki ma związek jedzenie z medytacją?

Dodatki E to sama chemia? Dietetyczka wyjaśnia, jak jest naprawdę

Slow food – co to jest? Jak wdrożyć je w życie? Porady

5 dobrych konserwantów. Ich nie musisz unikać

Chleb tostowy

Chleb tostowy – kalorie, skład. Czy chleb tostowy jest zdrowy?

Paluszki

Paluszki – kalorie, węglowodany. Czy paluszki są zdrowe?

Zatrucie grzybami – jakie są jego objawy? Jak przeprowadzić pierwszą pomoc?

Zatrucie grzybami – jakie są jego objawy? Jak przeprowadzić pierwszą pomoc?

Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien

Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien, czyli mały „atlas” najpopularniejszych grzybów

Wybierasz się na piknik? O tych zasadach musisz pamiętać

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

W jakiej temperaturze prać ubrania? Naukowcy mają zalecenia

Dieta dla serca? Zobacz, których produktów lepiej unikać

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

10 produktów, których nie powinnaś podawać swojemu psu

Poranny prysznic czy wieczorna kąpiel? Co jest dla nas lepsze?

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Gorąco? 7 porad, które ułatwią ci zasypianie

Spacer po posiłku? Dobry pomysł. A może lepiej trochę poczekać?

Brak snu nie jest niczym dobrym, ale jego nadmiar też ma negatywne konsekwencje

Suplementy diety a witaminy i minerały. Czym się różnią?

Poziom żelaza we krwi a długość życia – jaka jest zależność?

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

„Zdarzało się, że nie szłam do pracy, bo nie mogłam przestać się masturbować. Jestem uzależniona od seksu i miłości”

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Dlaczego możesz nie mieć ochoty na seks? Zabójcy libido

Dlaczego możesz nie mieć ochoty na seks? Zabójcy libido

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

białe plamy na paznokciach

Białe plamy na paznokciach – co oznaczają i jak się ich pozbyć?

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Czym jest aborcja eugeniczna? Czy jest legalna w Polsce? Dlaczego budzi kontrowersje?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?