Przejdź do treści

Co siedzi w parówkach? Wzięłyśmy je pod lupę

parówki
Pixabay.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
"Nie wzorujcie się na koleżankach i osobach z internetu". Seksuolożka Katarzyna Koczułap radzi, jak wybrać antykoncepcję
„Nie wzorujcie się na koleżankach i osobach z internetu”. Seksuolożka Katarzyna Koczułap radzi, jak wybrać antykoncepcję
Kobieta z dzieckiem w górach
W jaki sposób stres wpływa na laktację? Wyjaśnia położna
marnowanie jedzenia w Polsce / iStock
92 kg jedzenia rocznie wyrzuca przeciętny Polak! Ekoaktywistka o wynikach najnowszego badania dotyczącego marnowania jedzenia
dziewczyna w domu w czasie pandemii koronawirusa
Włoscy badacze: w Lombardii do 93 proc. zakażeń koronawirusem doszło w domach i podczas spotkań rodzinnych
Po jakim czasie wykonać test na HIV od ekspozycji na zakażenie? Rodzaje testów na HIV

Parówki. Wysokoprzetworzone, z dużą ilością sodu i konserwantów. Wiele z nich wytwarza się z MOM, czyli mięsa oddzielanego mechanicznie. Niestety, pomimo tego (i wielu innych kontrowersji), parówki wciąż są popularnym elementem diety dzieci i dorosłych. Ich skład wzięliśmy pod lupę.

„Skład i spożycie parówek budzi wiele kontrowersji. Nie da się zaprzeczyć, że to popularny element diety zarówno dzieci, jak i dorosłych” – napisała w jednym ze swoich ostatnich postów Anna Reguła, dyplomowana dietetyczka prowadząca na Instagramie konto „niekoniecznie_dietetycznie”. Śledzi ją niemal 72 tys. obserwujących.

I tak w rzeczywistości jest. Z badań przeprowadzonych w 2016 roku wynika, że na parówki Polacy wydają rocznie ponad 3 mld złotych.

"Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym"

„Przy zakupie parówek nie należy kierować się stwierdzeniem „dla dzieci” czy „bez dodatków”, bo… te deklaracje to po prostu ŚCIEMA. Na półkach sklepowych można znaleźć wyroby z dobrym składem, które od czasu do czasu mogą stanowić element zbilansowanego jadłospisu. Dawka czyni truciznę (również dotyczy do parówek sojowych, które nie mają jakiegoś fatalnego składu, ale szału także nie robią) – pisze dietetyczka.

Co wiemy o parówkach? To produkt wysokoprzetworzony, często z dodatkiem konserwantów, wzmacniaczy smaków i fosforanów. Parówki zawierają też sporo soli. I chociaż większość z nas doskonale o tym wie, dalej je kupujemy. W sklepach najczęściej wybieramy te najtańsze – wykonane z MOM, czyli mięsa oddzielanego mechanicznie.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

➡️Parówki pod lupą 🔍 Skład i spożycie parówek budzi wiele kontrowersji. Nie da się zaprzeczyć, że to popularny element diety zarówno dzieci, jak i dorosłych. ___ Fakty: ➡️ Parówki to produkt wysokoprzetworzony, ➡️ Najważniejszym czynnikiem weryfikującym dany wyrób jest zawartość mięsa oraz dodatków chemicznych takich, jak konserwanty czy wzmacniacze smaku i fosforany, ➡️ Zawierają dużą ilość sodu – przypominam, że dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 1 łyżeczki, czyli 5 g, ➡️ Parówki najgorszej jakości to te wykonane z MOM – mięsa oddzielanego mechanicznie ___ Również fakty: ➡️ Przy zakupie parówek nie należy kierować się stwierdzeniem „dla dzieci” czy „bez dodatków”, bo… te deklaracje to po prostu ŚCIEMA (patrz obrazek nr 2), ➡️ Na półkach sklepowych można znaleźć wyroby z dobrym składem, które od czasu do czasu mogą stanowić element zbilansowanego jadłospisu, ➡️ Dawka czyni truciznę ❗❗❗(również dotyczy do parówek sojowych, które nie mają jakiegoś fatalnego składu, ale szału także nie robią 😎😉) ___ Jakie macie zdanie na temat parówczanów? Jecie? Lubicie, ale nie jecie, bo to syf? Jakie kupujecie? Piszcie koniecznie 💪 Postarałam się oznaczyć nazwy sklepów w których możecie kupić niektóre produkty. Te bez logo można szukać po prostu w marketach typu Carrefour, Tesco, Auchan #fitgirl #dieta #masa #gym #redukcja #healthy #food #healthyfood #nutrition #odchudzanie #kalorie #fitspo #zdrowejedzenie #evidencebasednutrition #fit #infografika #healthydiet #proteiny #bialko #protein #eatyourprotein #zakupy #zdrowezakupy #parowki

Post udostępniony przez Anna Reguła Dietetyka (@niekoniecznie_dietetycznie)

Okiem naszego eksperta

Parówki od lat kojarzą się z żywnością „zakazaną” – wysokoprzetworzoną czy nawet po prostu nazywaną odpadem produkcji mięsa. Nie każda parówka składa się jednak z mięsa oddzielonego mechanicznie (MOM). Jest to mięso powstałe po rozebraniu (szczególnie drobiu) z mięsa wyższego gatunku jak mięso z piersi czy ud. MOM składa się więc z mięsa znajdującego się blisko korpusu, ścięgien i tkanki tłuszczowej. Zawiera więcej tłuszczu i białek kolagenowych, które charakteryzują się niższą wartością odżywczą niż białka mięśniowe.

Jeśli parówka nie zawiera MOM, mimo to do ich produkcji wykorzystywane jest mięso z części, które rzadko wykorzystywane są w sprzedaży. Dlatego parówki mają zwykle dużą zawartość tłuszczu i przez to wyższą wartość energetyczną niż mięso białe (mięso z piersi ok. 120 kcal/ 100g  vs parówki 250 kcal/ 100g) – wyjaśnia Dominika Trzmiel, dietetyczka kliniczna z Funkcjonuj.

Skład parówek

Z czego najczęściej produkuje się parówki? Ze zmielonego mięsa i innych składników o jednolitej konsystencji. Dla smaku producenci dodają też duże ilości soli oraz innych przypraw. Taką mieszaninę poddaje się obróbce cieplnej i formuje. W parówkach znajduje się mięso drobiowe, wieprzowe bądź wołowe. Jest też także MOM, czyli mięso oddzielone mechanicznie oraz skóry, chrząstki, ścięgna. Są również tzw. substancje wypełniające – kasza manna, skrobia, groch czy białka roślinne.

Do tego woda, konserwanty, regulatory kwasowości, przeciwutleniacze oraz substancje wiążące wodę. Te ostatnie składniki świadczą o wątpliwej jakości parówki. Do produktów producenci dodają również przyprawy, sól oraz glutaminian sodu.

Parówki mają wysoką zawartość sodu, który nadal powinniśmy ograniczać w diecie ze względu na ryzyko nadciśnienia i obrzęków. Oprócz soli spożywczej często w parówkach jego źródłem są konserwanty i przeciwutleniacze – azotyn sodu, izoaskorbinian sodu  i wzmacniacz smaku glutaminian monosodowy (E621). Niektóre z konserwantów spożywane w nadmiarze mają potwierdzone rakotwórcze działanie. Dotyczy to np. azotynu sodu (sól peklująca) wykorzystywanego do wyrobów mięsnych w celu zachowania barwy i zahamowania rozmnażania drobnoustrojów. Dlatego należy pamiętać, że parówki czy wędliny powinny stanowić mały udział w diecie, a nie być jej codzienną podstawą – dodaje dietetyczka kliniczna.

Kaloryczność parówek

Parówki mogą być kaloryczne. Wartość ta różni się jednak w zależności od składu. Produkt o dużej zawartości tłustego mięsa będzie bardziej kaloryczny od parówki, która w składzie ma tylko odrobinę drobiu i substancje wypełniające.

Niezależnie jednak od tego, czy parówka jest mniej lub bardziej kaloryczna, musimy pamiętać jedno: nie jest to dobre źródło witamin i składników mineralnych.

Dobra parówka, czyli jaka?

Nie ma dobrych parówek. Możesz jednak wybrać tzw. „mniejsze zło”. Sięgaj po parówki o krótkim składzie, bez azotynów, fosforanów, stabilizatorów, glutaminianu i innych wzmacniaczy, zagęstników czy regulatorów kwasowości.

Dominika Trzmiel, dietetyczka kliniczna
Jeśli okazjonalnie mamy ochotę spożyć parówki, szukajmy tych o dobrym i możliwie najkrótszym składzie - bez glutaminianu sodu, azotanu sodu, skrobi modyfikowanej, regulatorów kwasowości i fosforanów.  Smacznej parówce w składzie wystarczy mięso, sól, przyprawy i witamina C lub susz z aceroli jako przeciwutleniacz

Masz ochotę na parówkę? Spożycie jednej czy dwóch raz na jakiś czas na pewno ci nie zaszkodzi. Podczas zakupów kieruj się jednak zasadą: im krótszy skład, tym mniej szkodliwych substancji.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

Dyslipidemia – rodzaje, przyczyny, objawy, dieta i leczenie

Ratunek dla słodyczożerców

Kobieta trzymająca talerz

Jesienna dieta na płodność. Dieta cud nie istnieje, ale kilka „małych cudów” możesz sama wprowadzić do swojego jadłospisu

Sarkocystoza – objawy, diagnostyka, leczenie i profilaktyka

Hanna Stolińska

Hanna Stolińska: badania potwierdzają znaczenie przeciwzapalnej diety w leczeniu endometriozy

Dieta cukrzycowa – najważniejsze zasady układania jadłospisu

Co się kryje w wędlinach? Przeglądamy ich skład i radzimy, gdzie najlepiej je kupować

Chcesz wzmocnić odporność? Zacznij robić przetwory!

Cynamon jest toksyczny? Dietetyczka Zofia Pomes wyjaśnia

Potrawy z jarmużu: przepisy, jak przyrządzić, właściwości

Dieta Cambridge

Dieta Cambridge – program odchudzania oparty na gotowych produktach

Japońska dieta wodna coraz bardziej popularna. Jej fenomen wyjaśnia dietetyczka

płaski brzuch

„Jaka dieta na taki brzuch?” Dietetyczka Anna Reguła obnaża manipulacje kolegów z branży na Instagramie

Dieta ketogeniczna – co jeść? Zasady diety i jadłospis

Co zrobić, kiedy dziecko nie chce jeść?

Zakupy

„Dziecko ważące 15 kg przekracza dopuszczalną dzienną dawkę E476 (czyli polirycynooleinianu poliglicerolu) już po zjedzeniu 2 kostek czekolady” – mówi Katarzyna Rada, właścicielka serwisu Czytaj Skład

Poziom żelaza we krwi a długość życia – jaka jest zależność?

YouTuberka Natalia Szymaniec z duetu „Szparagi” schudła 35 kg. Teraz apeluje: taka dieta wymaga opieki lekarza

Emocje mogą mieć ścisły związek z tym, na co w danym momencie mamy apetyt

Ziarna pieprzu

Ostre jedzenie – jest zdrowe? Można jeść ostre jedzenie w ciąży?

Kobieta je danie na talerzu

W których odcinkach przewodu pokarmowego wchłaniane są poszczególne witaminy? Wyjaśnia dietetyczka

7 pokarmów bogatych w minerały. Warto włączyć je do diety

Glukoza w ciąży - ważne badanie dla przyszłej mamy

Glukoza w ciąży – ważne badanie dla przyszłej mamy

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

„Zdarzało się, że nie szłam do pracy, bo nie mogłam przestać się masturbować. Jestem uzależniona od seksu i miłości”

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Dlaczego możesz nie mieć ochoty na seks? Zabójcy libido

Dlaczego możesz nie mieć ochoty na seks? Zabójcy libido

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

białe plamy na paznokciach

Białe plamy na paznokciach – co oznaczają i jak się ich pozbyć?

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Czym jest aborcja eugeniczna? Czy jest legalna w Polsce? Dlaczego budzi kontrowersje?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?