Przejdź do treści

Co zrobić z czerstwym chlebem? Kasia Wągrowska z „Ograniczam się” zdradza swoje patenty

Co zrobić z czerstwym chlebem? Kasia Wągrowska z "Ograniczam się" zdradza swoje patenty
Co zrobić z czerstwym chlebem? Kasia Wągrowska z "Ograniczam się" zdradza swoje patenty/ Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Dlaczego Witamina B12 i foliany mogą pomóc przy terapii depresji? Wyjaśnia farmaceutka Zofia Winczewska
Dlaczego Witamina B12 i foliany mogą pomóc przy terapii depresji? Wyjaśnia farmaceutka Zofia Winczewska
koronawirus w Polsce
Kolejny smutny rekord: najwyższy dobowy wzrost przypadków COVID-19 od początku epidemii w Polsce
Lizzo, okładka Vogue
Lizzo pierwszą czarnoskórką kobietą plus size na okładce „Vogue’a”: „Nasz czas nadszedł!”
medyk w maseczce
Lekarze z całego świata będą mogli sprawdzić naszą historię pacjenta – zapowiada Agnieszka Kister z Centrum E-Zdrowia
Kawa się skończyła, a potrzebujesz energetycznego kopa o poranku? Są inne sposoby!

Kupiłaś za dużo pieczywa i zaczęło czerstwieć, a nie chcesz go wyrzucać? Pomysłów na to, jak możemy wykorzystać nadmiar chleba czy bułek, jest wiele. Przeczytaj, co proponuje Kasia Wągrowska na swoim profilu na Instagramie kasia_ograniczamsie. 

Pieczywo w wersji zero waste

„42 procent Polaków przyznaje się do wyrzucania jedzenia. Aż 49 procent całej żywności, która trafia u nas do śmietnika, stanowi pieczywo. Kupujemy go czasem za dużo, a ono za szybko czerstwieje. My natomiast nie zawsze wiemy, co z nieświeżym chlebem zrobić” – pisze Kasia Wągrowska, autorka bloga „Ograniczam się”, na swoim profilu na Instagramie.

Jak dodaje, przecież rzadko kto z mieszkańców miast hoduje zwierzęta, które może dokarmiać chlebem. A zapasy bułki tartej na 5 lat do przodu raczej nie są nam niezbędne.

„Z mojego doświadczenia wynika, że o wiele łatwiej zużyć mi czerstwe i suche pieczywo, gdy odpowiednio je przygotuję i przechowuję” – podkreśla Wągrowska.

Ale jak to robić?

Paulina Górska

Kasia Wągrowska podpowiada

Co zrobić, gdy wiemy, że mamy za dużo pieczywa?

  • Nadmiar bułek czy chleba mrozimy w zamrażarce.
  • Gdy już zaczyna czerstwieć, można zrobić z niego grzanki.
  • Gdy robi się bardziej suche, kroimy je nożem na mniejsze kawałki, np. w kostkę. Takiego chleba można użyć np. do puddingu chlebowego albo do zagęszczania sosów i zup.
  • Jeśli chcemy dłużej przechowywać pieczywo, możemy je włożyć do bawełnianego worka i zawiązać – wtedy pieczywo nie spleśnieje i nie zabrudzi się.
Ewelina Jamróz

Kasia Wągrowska – kim jest?

Kasia Wągrowska to, jak sama o sobie pisze, ekspertka od zero waste. Prowadzi wykłady, warsztaty, spotkania online, kursy internetowe i media społecznościowe poświęcone tematowi ograniczania odpadów, świadomej konsumpcji i ekonomii współdzielenia. Napisała również książkę „Życie zero waste. Żyj bez śmieci i żyj lepiej”. Jej profil na Instagramie kasia_ograniczamsie śledzi ponad 33 tys. osób.

„Przez ostatnie lata krytycznie patrzyłam na to, co mnie otacza. Zauważyłam pośrednią zależność między moimi zakupowymi nawykami, liczbą przedmiotów wokół mnie a poziomem niezadowolenia z życia. Wiedziałam, że muszę coś zmienić. Oczyszczanie domu skłoniło mnie do refleksji na temat uprawianego przeze mnie stylu konsumpcji i jej konsekwencji dla środowiska. Doszłam do wniosku, że nie tylko nie powinnam tyle kupować, bo wiele posiadanych przeze mnie rzeczy zaraz wyląduje w koszu, lecz również skupić się na życiu bez generowania śmieci” – podkreśla na swoim blogu Wągrowska.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Jak postępować z czerstwym chlebem? 42 procent Polaków przyznaje się do wyrzucania jedzenia. Aż 49 procent całej żywności, która trafia u nas do śmietnika, stanowi pieczywo. Kupujemy go czasem za dużo, a ono za szybko czerstwieje. My natomiast nie zawsze wiemy, co z nieświeżym chlebem zrobić. Rzadko kto z mieszkańców miast hoduje zwierzęta, które może dokarmiać chlebem. Zapasy bułki tartej też mogą się nam przejeść. Z mojego doświadczenia wynika, ze o wiele łatwiej zużyć mi czerstwe i suche pieczywo, gdy odpowiednio je przygotuję i przechowuję. Jak przygotowuję pieczywo? 🥖gdy wiem, ze mam go za dużo, mrożę nadmiary w zamrażarce 🍞 gdy zaczyna czerstwiec, robię z niego grzanki 🥖 gdy robi się bardziej suche, kroję nożem na mniejsze kawałki, np. w kostkę i używam do puddingu chlebowego (przepis na blogu), do zagęszczania sosów i zup 🍞 gdy chcę je dłużej przechowywać, wkładam do bawełnianego worka i zawiązuję – pieczywo nie spleśnieje i nie zabrudzi się. 💡Zatem wskazówka na dziś: jeśli widzisz, ze pieczywo może się zmarnować, pokroj w mniejsze części i pomysł, w jakiej potrawie je wykorzystać. A Ty jak postępujesz z suchym pieczywem? #zerowastepolska #kuchniazerowaste #pieczywo #niemarnuje #ograniczamsie #lesswastepolska #kuchniabezresztek #suchepieczywo

Post udostępniony przez Kasia Wągrowska (@kasia_ograniczamsie)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

„Tkanie jest bardzo odprężającym zajęciem, jest w tym monotonność podobna do medytacji”. O współczesnym rzemiośle opowiadają twórczynie duetu Tartaruga

Naturalne sposoby na komary? Jagna Niedzielska podsuwa kilka rad

Naturalne sposoby na komary? Jagna Niedzielska podsuwa kilka rad

Pełnoziarniste czy na zakwasie? Nie wiesz, które pieczywo wybrać? Wyjaśniamy

wafle ryżowe / istock

Czy pieczywo chrupkie jest zdrowe? Które wybrać?

Cytryny

W lodówce czy w temperaturze pokojowej? Jak przechowywać owoce i warzywa, by zachowały świeżość?

Chleb

Dlaczego chleb nie sprawia, że tyjesz? Mamy prosty przykład od „Moja dietetyka”

„Prawidłowo prowadzony kompostownik w domu nie wydziela nieprzyjemnego zapachu. A po deszczu przyjemnie pachnie ziemią” – mówi Julia Wizowska, autorka książki „Nie śmieci”

Pieczywo / istock

Czy koronawirusem można się zarazić, kupując pieczywo luzem? Główny Inspektor Sanitarny wyjaśnia

Artykuły spożywcze - koronawirus

Pandemia koronawirusa sprawia, że zdarza nam się kupić więcej, niż potrzebujemy. Jak nie marnować jedzenia? Podpowiada dietetyczka

Jagna Niedzielska

Jabłka i gruszki – jak je przechowywać, żeby były jak najdłużej dobre do spożycia? Radzi Jagna Niedzielska

Patenty babci na bycie zero waste

7 sposobów naszych babć na bycie zero waste

Świąteczne resztki - co z nimi zrobić?

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

Jedzenie wyłożone na stole (makaron w kształcie torby na zakupy, szklana butelka mleka, wytłaczanka jajek, dwa słoiki i siatka pomidorów)

Jak śmiecić mniej? Poznaj zasadę 5 kroków

Kobieta smaruje kromkę chleba masłem

Chleb pszenny – czy faktycznie jest taki zły? Wyjaśnia dietetyczka

żywność w supermarkecie

Koniec z marnowaniem żywności w marketach. Zaczyna obowiązywać nowa ustawa

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Domowe wypieki dla początkujących

Domowe wypieki dla początkujących. Wypróbuj nasze przepisy i przekonaj się, jakie to proste

Facebook / Paulina Górska

„Musi Pani podpisać formularz, w którym deklaruje, że jak Pani zachoruje od kranówki, to nie zostaniemy pozwani”. Jak to jest w końcu z tą kranówką?

Jak czytać etykietki na chlebie

Niby banalne, ale mamy z tym problem. Jak czytać etykietki na chlebie?

HZ testuje naturalne kosmetyki: „beBio – bądź dla siebie dobra” Ewy Chodakowskiej

Nie marnuj jedzenia! Zrób błyskawiczne pesto z natki

Nie marnuj jedzenia! Kotleciki z resztek po wyciskaniu soków

Dziewczyna zagląda do lodówki

7 sposobów, żeby przestać marnować jedzenie

Podziel się posiłkiem z Bezdomnymi

Nie jesz mięsa? Niektórzy nie jedzą niczego. Ruszyła kampania „Podziel się Posiłkiem z Bezdomnymi”

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Kobieta leży na łóżku

Seks analny to czysta przyjemność! Jak wzbogacić swój erotyczny repertuar?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Objawy odstawienia alkoholu. Jakie są korzyści z niepicia alkoholu?