Przejdź do treści

Co zrobić z czerstwym chlebem? Kasia Wągrowska z „Ograniczam się” zdradza swoje patenty

Co zrobić z czerstwym chlebem? Kasia Wągrowska z "Ograniczam się" zdradza swoje patenty
Co zrobić z czerstwym chlebem? Kasia Wągrowska z "Ograniczam się" zdradza swoje patenty/ Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Kupiłaś za dużo pieczywa i zaczęło czerstwieć, a nie chcesz go wyrzucać? Pomysłów na to, jak możemy wykorzystać nadmiar chleba czy bułek, jest wiele. Przeczytaj, co proponuje Kasia Wągrowska na swoim profilu na Instagramie kasia_ograniczamsie. 

Pieczywo w wersji zero waste

„42 procent Polaków przyznaje się do wyrzucania jedzenia. Aż 49 procent całej żywności, która trafia u nas do śmietnika, stanowi pieczywo. Kupujemy go czasem za dużo, a ono za szybko czerstwieje. My natomiast nie zawsze wiemy, co z nieświeżym chlebem zrobić” – pisze Kasia Wągrowska, autorka bloga „Ograniczam się”, na swoim profilu na Instagramie.

Jak dodaje, przecież rzadko kto z mieszkańców miast hoduje zwierzęta, które może dokarmiać chlebem. A zapasy bułki tartej na 5 lat do przodu raczej nie są nam niezbędne.

„Z mojego doświadczenia wynika, że o wiele łatwiej zużyć mi czerstwe i suche pieczywo, gdy odpowiednio je przygotuję i przechowuję” – podkreśla Wągrowska.

Ale jak to robić?

Paulina Górska

Kasia Wągrowska podpowiada

Co zrobić, gdy wiemy, że mamy za dużo pieczywa?

  • Nadmiar bułek czy chleba mrozimy w zamrażarce.
  • Gdy już zaczyna czerstwieć, można zrobić z niego grzanki.
  • Gdy robi się bardziej suche, kroimy je nożem na mniejsze kawałki, np. w kostkę. Takiego chleba można użyć np. do puddingu chlebowego albo do zagęszczania sosów i zup.
  • Jeśli chcemy dłużej przechowywać pieczywo, możemy je włożyć do bawełnianego worka i zawiązać – wtedy pieczywo nie spleśnieje i nie zabrudzi się.
Ewelina Jamróz

Kasia Wągrowska – kim jest?

Kasia Wągrowska to, jak sama o sobie pisze, ekspertka od zero waste. Prowadzi wykłady, warsztaty, spotkania online, kursy internetowe i media społecznościowe poświęcone tematowi ograniczania odpadów, świadomej konsumpcji i ekonomii współdzielenia. Napisała również książkę „Życie zero waste. Żyj bez śmieci i żyj lepiej”. Jej profil na Instagramie kasia_ograniczamsie śledzi ponad 33 tys. osób.

„Przez ostatnie lata krytycznie patrzyłam na to, co mnie otacza. Zauważyłam pośrednią zależność między moimi zakupowymi nawykami, liczbą przedmiotów wokół mnie a poziomem niezadowolenia z życia. Wiedziałam, że muszę coś zmienić. Oczyszczanie domu skłoniło mnie do refleksji na temat uprawianego przeze mnie stylu konsumpcji i jej konsekwencji dla środowiska. Doszłam do wniosku, że nie tylko nie powinnam tyle kupować, bo wiele posiadanych przeze mnie rzeczy zaraz wyląduje w koszu, lecz również skupić się na życiu bez generowania śmieci” – podkreśla na swoim blogu Wągrowska.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Jak postępować z czerstwym chlebem? 42 procent Polaków przyznaje się do wyrzucania jedzenia. Aż 49 procent całej żywności, która trafia u nas do śmietnika, stanowi pieczywo. Kupujemy go czasem za dużo, a ono za szybko czerstwieje. My natomiast nie zawsze wiemy, co z nieświeżym chlebem zrobić. Rzadko kto z mieszkańców miast hoduje zwierzęta, które może dokarmiać chlebem. Zapasy bułki tartej też mogą się nam przejeść. Z mojego doświadczenia wynika, ze o wiele łatwiej zużyć mi czerstwe i suche pieczywo, gdy odpowiednio je przygotuję i przechowuję. Jak przygotowuję pieczywo? ?gdy wiem, ze mam go za dużo, mrożę nadmiary w zamrażarce ? gdy zaczyna czerstwiec, robię z niego grzanki ? gdy robi się bardziej suche, kroję nożem na mniejsze kawałki, np. w kostkę i używam do puddingu chlebowego (przepis na blogu), do zagęszczania sosów i zup ? gdy chcę je dłużej przechowywać, wkładam do bawełnianego worka i zawiązuję – pieczywo nie spleśnieje i nie zabrudzi się. ?Zatem wskazówka na dziś: jeśli widzisz, ze pieczywo może się zmarnować, pokroj w mniejsze części i pomysł, w jakiej potrawie je wykorzystać. A Ty jak postępujesz z suchym pieczywem? #zerowastepolska #kuchniazerowaste #pieczywo #niemarnuje #ograniczamsie #lesswastepolska #kuchniabezresztek #suchepieczywo

Post udostępniony przez Kasia Wągrowska (@kasia_ograniczamsie)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: