Przejdź do treści

Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach?

świąteczne potrawy na stole wigilijnym
źródło: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Dlaczego często łapiemy infekcje?/Istock.com
Zielona herbata – napar, który warto pić! Dowiedz się, jak wybrać najlepszą i jak dobrze ją przygotować
kobieta na kanapie
6 prostych patentów na przeziębienie
Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem
Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis
Jagoda acai. Jej systematyczne spożywanie może poprawić wydolność układu odpornościowego
kobieta robiąca selfie, oświetlona na żółto
Jak rozpoznać narcyza? Sprawdź, co mówią psychologowie

Każdego roku po świętach w większości domów zostają niedojedzone potrawy z wigilijnego stołu. Część można rozdać rodzinie, ale co zrobić, gdy nie chcemy wyrzucać jedzenia, a sami nie mamy już ochoty po raz kolejny jeść tego samego?

Resztki jedzenia po świętach – oddać bezdomnym

Jadłodajnie to doskonałe miejsca, do których możemy oddać nadmiar swojego jedzenia z lodówki. Takie obiekty działają w całej Polsce, a obecnie zrzesza je grupa ludzi, którzy od 2015 roku tworzą akcję „Podziel się posiłkiem z bezdomnym”. Jedzenie można oddawać cały rok, ale w okresie świątecznym tej żywności jest zdecydowanie więcej. Dlatego w ramach akcji  są organizowane transporty. Zatem możecie oddać jedzenie samodzielnie, ale i  bez wychodzenia z domu. Chętni mogą pomóc również jako kierowcy, aby tę żywność dostarczyć do odpowiednich placówek (tutaj lista).

„Od Świąt Bożego Narodzenia w 2016 roku nasza akcja znacznie przybrała tempa. Za każdym razem w święta współpracujemy z kilkudziesięcioma jadłodajniami i jadłodzielniami w całej Polsce. Około 350 kierowców przez 3 dni (Wielkanoc – od Lanego Poniedziałku, Boże Narodzenie – od 26-ego Grudnia) odbiera jedzenie od darczyńców, a następnie zawozi je do lokalnych jadłodajni” – powiedzieli twórcy akcji dla eska.pl

Resztki jedzenia po świętach – zamrozić

Nie każda potrawa nadaje się na zamrożenie i ponowne spożycie, jednak warto skorzystać z tej opcji, szczególnie gdy nie będzie pomysłu na obiad. Doskonale nadadzą się do tego zupy, pierogi, mięsa i pasztety oraz bigos. Warto pakować pokarm w szczelne folie i układać na płasko w zamrażarce, aby nie zabierały dużo miejsca.

ojciec z dzieckiem ubierają choinkę, mama leży na kanapie

Resztki jedzenia po świętach – wykorzystać w innych potrawach

Potrawy ze stołu wigilijnego mogą być doskonałym  wyjściem do zupełnie nowych dań. Wystarczy odrobina kreatywności. Przykładowo – mięso, którego smak mieliśmy w ustach przez ostatnie dwa dni, może zamienić się w pyszną zapiekankę.

Zapiekanka mięsna z makaronem

zapiekanka mięsna z makaronem w białym naczyniu żaroodpornym

źródło: iStock

Składniki:

  • resztki mięsa, wędlin ze stołu świątecznego
  • dowolny makaron (oprócz spaghetti)
  • 1 opakowanie śmietany 18%
  • 2 jajka
  • garść startego sera
  • sól, pieprz, oregano

Sposób przygotowania:

Mięso pokroić w małe kawałki, mogą być piórka. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Makaron ugotować i wyłożyć na mięso. Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić przyprawami i polać po makaronie. Wierzch zapiekanki posypać serem. Piec 30 min w 180 stopniach.

Pasta z resztek wędlin

pasta mięsna na kanapce

źródło: iStock

Składniki:

  • 200 g resztek wędlin
  • 2 jajka ugotowane na twardo i obrane
  • 30 g cebuli
  • 50 g majonezu
  • 1 płaska łyżeczka musztardy
  • 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki oprócz szczypioru wrzucić do blendera i zmiksować na kładką masę. Gotową pastę doprawić do smaku, posypać szczypiorem i przełożyć do zamykanego opakowania lub słoika. Przechowywać w lodówce.

Diwe kobiety biegną przez las

Bajaderki

bajaderki w różnych kolorach na drewnianej desce

źródło: iStock

Składniki:

  • 800 – 900 g pokruszonych ciastek oraz ciast (bez masy kremowej, bez żelatyny, bez owoców, mogą być z bakaliami)
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki rodzynków, wcześniej namoczonych (można zastąpić innymi bakaliami)
  • 1 słoik dżemu, marmolady, powideł (powinien być gęsty), około 350 – 400 g
  • 125 g masła
  • olejek lub ekstrakt rumowy, migdałowy – do smaku (można też dodać odrobinę alkoholu)
  • 4 łyżki kremu orzechowego lub czekoladowego (np. nutella lub masło orzechowe)
  • 3 – 4 łyżki kakao (jeśli użyliście dużo ciemnych /czekoladowych resztek ciast można dać mniej)
  • do obtoczenia: posiekane orzechy, wiórki kokosowe, polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Ciastka, ciasta drobno pokruszyć, część można zostawić w większych kawałkach. Wszystko wsypać do miski. Jeśli bajaderka robiona jest tylko z resztek ciast, warto dodać do niej trochę suchych herbatników. Zagotować razem mleko, cukier, masło i kakao. Lekko przestudzić i wymieszać z pokruszonymi ciastami, dżemem, kremem orzechowym, olejkiem, ewentualnie z alkoholem. Dodać rodzynki bądź inne ulubione bakalie. Wszystko zagnieść do otrzymania jednolitej masy. Z przygotowanej masy formować kulki, obtoczyć je w polewie czekoladowej a następnie w orzechach lub wiórkach. Odstawić do stężenia. Jeśli otrzymana masa okaże się zbyt miękka, wystarczy ją schłodzić w lodówce lub dosypać trochę ciastek.

Śmietankowy pudding

pudding chlebowy w naczyniu

źródło: iStock

Składniki:

  • resztki ciast (suchych, bez kremu, bez sernika), chleba
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki śmietanki 30%
  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • odrobina ekstraktu z wanilii
  • masło, margaryna do natłuszczenia foremki

Sposób przygotowania:

Wybraną foremkę (np. keksówka, kokilki) natłuścić masłem.  Pokroić na kromki ciasta lub chleb i włożyć do naczynia. Wymieszać mleko, śmietanę, jajka, cukier i ekstrakt z wanilii. Powstałą mieszanką polać ciasto. Piec w piekarniku przez ok 25-30 minut w 180 stopniach.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

żurawina

Polskie superfoods: nie gorsze, a często tańsze niż ich egotyczne odpowiedniki

„Oprócz dbałości o to, by dieta była sycąca, zachęcam, by była smaczna i swobodna, a przy tym oczywiście skuteczna w osiąganiu celów” – mówi psycholog żywienia, dr Anna Januszewicz

Zwracasz uwagę na to, co je twoje dziecko? Te zdjęcia pokazują, co jedzą dzieci z całego świata. Różnorodność jest niesamowita!

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Czego nie łączyć na talerzu? pomidor ogórek

Czego nie łączyć na talerzu? Dowiedz się, które produkty nie powinny występować w parach

Unsplash.com

Przed tobą jednodniowa wycieczka? Sprawdź, jakie produkty nie zepsują się w plecaku

5 największych kuchennych mitów

cukier jedzenie nastrój

Jedzenie, które zmienia nastrój

pexels.com

Groźne interakcje leków z jedzeniem. Znasz je?

Czy wiesz jak przechowywać żywność w lodówce? Wiele osób ma z tym problem. Kinga Paruzel postanowiła to zmienić!

anorektyczka

„Dzisiaj uświadamiam kobiety, że mogą o siebie dbać, ale żeby robiły to z głową, bo jeśli tylko odłożą ją na półkę, a w zamian wybiorą ciało, to już po nich”. Rozmawiamy z Martą Kieniuk-Mędrala o zaburzeniach odżywiania

Zdrowe pary na talerzu. Zobacz, co korzystnie jest łączyć w swoim menu

jajka szpinak

5 zdrowych przekąsek potreningowych. Przygotujesz je w kilka minut, a zapewnią energię na długo

pizza kobieta

Chcesz przytyć i nie wiesz, co powinnaś jeść? Oto 5 patentów na zwiększenie apetytu

Kobieta je i ogląda film

„Czuję, że zaraz pęknę”. Co zrobić, gdy przejadłaś się? Mamy rady na 5, 15, 30 minut po… ostatnim kęsie

Jedna rodzina wydaje tygodniowo na jedzenie 500 dolarów a inna równowartość jednego (!) dolara. Zobacz, czym się różnią ich stoły

Koszenila – barwnik spożywczy z suszonych owadów. Czy jest szkodliwa?

Mandarynki całe i obrane na stole

5 przysmaków, którymi możesz się objadać w święta

4 patenty na odpoczynek w święta

Jak przetrwać święta i nie przytyć

Jak wyglądają idealne święta? Ten film rozbawi cię do łez

Błyskawiczny makowiec z bakaliami

Jak nie pokłócić się w czasie świąt?

Trenuj z nami w te święta!

Trenuj z nami w te święta!

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

paznokcie

Paznokcie mówią wiele o twoim zdrowiu. Sprawdź, jakie ostrzeżenia mogą ci wysyłać

https://www.istockphoto.com

To, co wydalamy, wiele mówi o stanie naszego zdrowia. Sprawdź, co trzeba wiedzieć o… kupie

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

dłonie

Drętwienie palców u rąk – skąd się bierze i co oznacza?

ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Chora trzustka – gdzie boli? Przyczyny i objawy chorób trzustki

grupy inwalidzkie - człowiek na wózku inwalidzkim

Grupy inwalidzkie – rodzaje i przywileje. Dlaczego już nie nadaje się grup inwalidzkich?