Przejdź do treści

Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach?

świąteczne potrawy na stole wigilijnym
źródło: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
8 rzeczy, których organizm mężczyzny nie wybacza po 30-tce
Dziewczyna z długimi włosami, uśmiecha się i pokazuje język
Wygląd języka – co popękany lub żółty mówi o zdrowiu?
Paznokcie
Zmiany na paznokciach. O jakich chorobach świadczą?
Kobieta w lesie
Kleszczowe zapalenie mózgu – jak się objawia, czym jest spowodowane, jak wygląda leczenie?
Trąd – jakie są objawy tej zapomnianej choroby?

Każdego roku po świętach w większości domów zostają niedojedzone potrawy z wigilijnego stołu. Część można rozdać rodzinie, ale co zrobić, gdy nie chcemy wyrzucać jedzenia, a sami nie mamy już ochoty po raz kolejny jeść tego samego?

Resztki jedzenia po świętach – oddać bezdomnym

Jadłodajnie to doskonałe miejsca, do których możemy oddać nadmiar swojego jedzenia z lodówki. Takie obiekty działają w całej Polsce, a obecnie zrzesza je grupa ludzi, którzy od 2015 roku tworzą akcję „Podziel się posiłkiem z bezdomnym”. Jedzenie można oddawać cały rok, ale w okresie świątecznym tej żywności jest zdecydowanie więcej. Dlatego w ramach akcji  są organizowane transporty. Zatem możecie oddać jedzenie samodzielnie, ale i  bez wychodzenia z domu. Chętni mogą pomóc również jako kierowcy, aby tę żywność dostarczyć do odpowiednich placówek (tutaj lista).

„Od Świąt Bożego Narodzenia w 2016 roku nasza akcja znacznie przybrała tempa. Za każdym razem w święta współpracujemy z kilkudziesięcioma jadłodajniami i jadłodzielniami w całej Polsce. Około 350 kierowców przez 3 dni (Wielkanoc – od Lanego Poniedziałku, Boże Narodzenie – od 26-ego Grudnia) odbiera jedzenie od darczyńców, a następnie zawozi je do lokalnych jadłodajni” – powiedzieli twórcy akcji dla eska.pl

Resztki jedzenia po świętach – zamrozić

Nie każda potrawa nadaje się na zamrożenie i ponowne spożycie, jednak warto skorzystać z tej opcji, szczególnie gdy nie będzie pomysłu na obiad. Doskonale nadadzą się do tego zupy, pierogi, mięsa i pasztety oraz bigos. Warto pakować pokarm w szczelne folie i układać na płasko w zamrażarce, aby nie zabierały dużo miejsca.

ojciec z dzieckiem ubierają choinkę, mama leży na kanapie

Resztki jedzenia po świętach – wykorzystać w innych potrawach

Potrawy ze stołu wigilijnego mogą być doskonałym  wyjściem do zupełnie nowych dań. Wystarczy odrobina kreatywności. Przykładowo – mięso, którego smak mieliśmy w ustach przez ostatnie dwa dni, może zamienić się w pyszną zapiekankę.

Zapiekanka mięsna z makaronem

zapiekanka mięsna z makaronem w białym naczyniu żaroodpornym

źródło: iStock

Składniki:

  • resztki mięsa, wędlin ze stołu świątecznego
  • dowolny makaron (oprócz spaghetti)
  • 1 opakowanie śmietany 18%
  • 2 jajka
  • garść startego sera
  • sól, pieprz, oregano

Sposób przygotowania:

Mięso pokroić w małe kawałki, mogą być piórka. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Makaron ugotować i wyłożyć na mięso. Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić przyprawami i polać po makaronie. Wierzch zapiekanki posypać serem. Piec 30 min w 180 stopniach.

Pasta z resztek wędlin

pasta mięsna na kanapce

źródło: iStock

Składniki:

  • 200 g resztek wędlin
  • 2 jajka ugotowane na twardo i obrane
  • 30 g cebuli
  • 50 g majonezu
  • 1 płaska łyżeczka musztardy
  • 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki oprócz szczypioru wrzucić do blendera i zmiksować na kładką masę. Gotową pastę doprawić do smaku, posypać szczypiorem i przełożyć do zamykanego opakowania lub słoika. Przechowywać w lodówce.

Diwe kobiety biegną przez las

Bajaderki

bajaderki w różnych kolorach na drewnianej desce

źródło: iStock

Składniki:

  • 800 – 900 g pokruszonych ciastek oraz ciast (bez masy kremowej, bez żelatyny, bez owoców, mogą być z bakaliami)
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki rodzynków, wcześniej namoczonych (można zastąpić innymi bakaliami)
  • 1 słoik dżemu, marmolady, powideł (powinien być gęsty), około 350 – 400 g
  • 125 g masła
  • olejek lub ekstrakt rumowy, migdałowy – do smaku (można też dodać odrobinę alkoholu)
  • 4 łyżki kremu orzechowego lub czekoladowego (np. nutella lub masło orzechowe)
  • 3 – 4 łyżki kakao (jeśli użyliście dużo ciemnych /czekoladowych resztek ciast można dać mniej)
  • do obtoczenia: posiekane orzechy, wiórki kokosowe, polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Ciastka, ciasta drobno pokruszyć, część można zostawić w większych kawałkach. Wszystko wsypać do miski. Jeśli bajaderka robiona jest tylko z resztek ciast, warto dodać do niej trochę suchych herbatników. Zagotować razem mleko, cukier, masło i kakao. Lekko przestudzić i wymieszać z pokruszonymi ciastami, dżemem, kremem orzechowym, olejkiem, ewentualnie z alkoholem. Dodać rodzynki bądź inne ulubione bakalie. Wszystko zagnieść do otrzymania jednolitej masy. Z przygotowanej masy formować kulki, obtoczyć je w polewie czekoladowej a następnie w orzechach lub wiórkach. Odstawić do stężenia. Jeśli otrzymana masa okaże się zbyt miękka, wystarczy ją schłodzić w lodówce lub dosypać trochę ciastek.

Śmietankowy pudding

pudding chlebowy w naczyniu

źródło: iStock

Składniki:

  • resztki ciast (suchych, bez kremu, bez sernika), chleba
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki śmietanki 30%
  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • odrobina ekstraktu z wanilii
  • masło, margaryna do natłuszczenia foremki

Sposób przygotowania:

Wybraną foremkę (np. keksówka, kokilki) natłuścić masłem.  Pokroić na kromki ciasta lub chleb i włożyć do naczynia. Wymieszać mleko, śmietanę, jajka, cukier i ekstrakt z wanilii. Powstałą mieszanką polać ciasto. Piec w piekarniku przez ok 25-30 minut w 180 stopniach.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Te potrawy dostarczą twojemu organizmowi dawkę witaminy D. Po co sięgnąć?

Zbrodnie, które popełniamy na serach

Zbrodnie, które popełniamy na… serach. Z tych zachowań lepiej zrezygnować

Sałatka to nie posiłek? Sprawdź, co zrobić, aby nie była jedynie dodatkiem do dania

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.

Wiesz, jak dobrze korzystać z lodówki? Banalne pytanie? Okazuje się, że niekoniecznie

Śniadanie na stole

Masz zachcianki na konkretne produkty? Zobacz, czego może domagać się twój organizm

Ile trzeba odczekać po jedzeniu, aby iść pływać? I czy to naprawdę konieczne?

Cynk to niedoceniany pierwiastek, warto włączyć go do diety. W czym go szukać?

Superfoods na cenzurowanym. Na te pięć produktów powinnaś uważać

Sześć skutków ubocznych słonego jedzenia. Czas na zmianę przyzwyczajeń

Chcesz zostać wegetarianinem? Siedem typowych błędów, które możesz popełnić

Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze

O tych produktach mogłaś słyszeć wiele złego, ale naprawdę warto włączyć je do diety

Zmień dietę na zdrowszą. Tych 9 powodów powinno cię do tego przekonać

Jak nie popełniać błędów dotyczących porcji jedzenia? Podpowiadamy

Dopiero co zjadłaś, a już czujesz się głodna? Oto możliwe przyczyny

Czy można jeść przeterminowane jedzenie? Specjaliści wyjaśniają

Czy można mrozić jajka?

Czy można mrozić jajka? Wszystko zależy od tego, jak to robimy

Cytryny

W lodówce czy w temperaturze pokojowej? Jak przechowywać owoce i warzywa, by zachowały świeżość?

Arbuz, pomarańcze i spółka. Jedzenie, które koniecznie musisz umyć

ziemniaki mają datę przydatności

Przez jaki czas ziemniaki są dobre do spożycia? Wszystko zależy od tego, jak zostały przygotowane

Co się stanie, gdy zjesz przeterminowane jedzenie? To może być nie tylko zatrucie pokarmowe

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Lubisz masło orzechowe? Zobacz, co się dzieje, gdy jesz go naprawdę dużo

Problemy ze skupieniem

Nie możesz się skupić? Odpowiedź na pytanie „dlaczego?” możesz znaleźć na talerzu

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę