Przejdź do treści

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

Świąteczne resztki - co z nimi zrobić?
Świąteczne resztki - co z nimi zrobić? / Fot. iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
„Pomyśl, zanim powiesz”. W ciałopozytywnej kampanii modelki plus size mówią o szacunku i akceptacji dla każdego człowieka
Tylko pacjent mający cztery wskazane objawy może z teleporady zostać skierowany na test na koronawirusa. Lekarze rodzinni się temu sprzeciwiają
Chrissy Teigen, amerykańska modelka i prezenterka telewizyjna, poroniła. „Odczuwamy ból, jakiego nigdy wcześniej nie czuliśmy”
Chłopiec z nebulizatorem
Jak wybrać dobry i bezpieczny dla dziecka nebulizator? Wyjaśnia specjalistka
Amarantus – zbożowy hit. Nie tylko dla zestresowanych

Święta to nie tylko okazja do rodzinnych spotkań, obdarowywania się prezentami, refleksji i odpoczynku, to niestety również czas, kiedy wyrzucamy nawet 2-3 razy więcej żywności niż w ciągu całego roku. Aby magii Świąt nie zrujnowała wizja zmarnowanego jedzenia, znana blogerka Sylwia Majcher przygotowała kilka praktycznych porad, jak uratować dania, które zostały nam po świętach.

Z badania instytutu KANTAR, przeprowadzonego na potrzeby Federacji Polskich Banków Żywności wynika, że 34 proc. Polaków przyznaje, że zdarzyło się im wyrzucić żywność. Wśród najczęściej wyrzucanych produktów wskazują kolejno: pieczywo, wędliny, warzywa, owoce oraz nabiał. Najwięcej jedzenia wyrzucamy po świętach. Zachęceni promocjami i tradycją 12 wigilijnych potraw, kupujemy za dużo i finalnie resztki naszych świątecznych specjałów lądują w koszu.

Świąteczne resztki – co można z nimi zrobić?

Sylwia Majcher, blogerka i autorka książki „Wykorzystuję, nie marnuję” przekonuje jednak, że nie musimy wyrzucać pysznych dań i tym samym naszych pieniędzy w błoto. Są sposoby na to, by zachować ich świeżość na dłużej.

„Mam zapas, choć gotowałam dość racjonalnie. 3 talerze barszczu trafiły do zamrażarki. Obok zostawiłam 2 porcje pierogów i 2 bigosu. Jest kawałek piernika, ale on dotrwa bez problemu do sylwestra. W sumie prawie 2 kilogramy jedzenia.

Jutro wyjeżdżamy i zamrożenie było najlepszą opcją. Poczekają te smaki na kolejną okazję. Przygotowane do odgrzania na raz. Nie mrożę hurtem, bo to się nie sprawdza. Pojedynczą porcję łatwiej wykorzystać, o czym przekonałam się wielokrotnie. I bardzo do takiego rozwiązania namawiam”- pisze Majcher na swoim profilu na Instagramie.

Co można mrozić po świętach a czego nie?

Blogerka swój post opatrzyła tabelką z rozpisaną listą produktów, które można mrozić oraz tych, których nie powinno się. Według jej zestawienia po świętach możemy zamrozić:

  • „Pierogi i uszka, jeśli nie były wcześniej mrożone.
  • Ryby – także upieczone i ugotowane.
  • Makowiec, sernik, piernik.
  • Zupy i bigos – można je też zapasteryzować.
  • Kutię i kapustę z grochem”.

„Czasem robię nawet takie mini zestawy – sosy czy zupy zamrażam w pojemnikach do kostek na lody. Wygodnie i sprawnie, bez obaw o zmarnowanie” – podpowiada Majcher. „Ugotowane i upieczone ryby można też zamarynować w occie” – dodaje.

Blogerka podaje, że mrozić nie powinniśmy:

  • „Dań i produktów wcześniej mrożonych – grozi zatruciem.
  • Cytrusów, bo mają dużo wody.
  • Gotowanych jajek – stracą puszystość. Surowe jajka można mrozić, ale osobno białka i żółtka.
  • Bitej śmietany i ciast z nią. Podobnie ciast z kremem budyniowym.
  • Dań z czosnkiem – zamrożone mogą być gorzkie”.

To oznacza, że prawie wszystkie wigilijne dania nadają się do zamrażania i zachowują świeżość nawet przez kilka miesięcy. Warto na wszelki wypadek odpowiednio oznaczyć zamrażane produkty, by potem z łatwością odmrozić coś, na co ma się ochotę.

View this post on Instagram

Świąteczne resztki. Jak tam u Was w ich sprawie?Borykacie się z nadmiarem czy cieszycie ze światła w lodowce?Dopytuję,bo właśnie ogarnęłam sytuację w mojej kuchni. Nie jest idealnie. Mam zapas, choć gotowałam dość racjonalnie. 3 talerze barszczu trafiły do zamrażarki. Obok zostawiłam 2 porcje pierogów i 2 bigosu. Jest kawałek piernika, ale on dotrwa bez problemu do sylwestra. W sumie prawie 2 kilogramy jedzenia. Jutro wyjeżdżamy i zamrożenie było najlepszą opcją. Poczekają te smaki na kolejną okazję. Przygotowane do odgrzania na raz. Nie mrożę hurtem,bo to się nie sprawdza. Pojedynczą porcję łatwiej wykorzystać, o czym przekonałam się wielokrotnie. I bardzo do takiego rozwiązania namawiam. Wykorzystujcie tabelkę – ułatwi zadanie. Czasem robię nawet takie mini zestawy – sosy czy zupy zamrażam w pojemnikach do kostek na lody. Wygodnie i sprawnie, bez obaw o zmarnowanie. Jeśli wiecie,że zamrożenie nic nie da,bo nie wrócicie do świątecznych smaków – podzielcie się nimi. Są osoby,które czekają na bożonarodzeniowe rarytasy. Najłatwiej poszukać w okolicy społecznej lodówki. Jadlodzielnie są w różnych miastach, działają na zasadzie zaufania społecznego. Ważne,by wkładane do lodówek jedzenie było opisane – data przygotowania, zawartość, skład. I naprawdę nadawało się do zjedzenia. Możecie też odezwać się do wolontariuszy akcji podzielmysie. Oni odbiorą Wasz nadmiar i zawiozą potrzebującym. Nie bójcie się też zmieniać resztek w nowe dania. To wyzwanie,ale daje satysfakcję. Jesli potrzebujecie wsparcia w sprawie przepisów – piszcie. Mam w zanadrzu kilka pomysłów. #resztkinastół #nowastedfood #podzielmysie #christmastime #christmasfood #lovefoodhatewaste #onmytabletoday #mrozenie #cozrobićzresztekpoświętach #resztki #wykorzystujeniemarnuje #nowasteliving #zerowastechristmas

A post shared by Sylwia Majcher (@sw.majcher) on

Nie chcesz mrozić? Oddaj lub zrób nowe dania

„Jeśli wiecie, że zamrożenie nic nie da, bo nie wrócicie do świątecznych smaków – podzielcie się nimi. Są osoby, które czekają na bożonarodzeniowe rarytasy. Najłatwiej poszukać w okolicy społecznej lodówki. Jadłodzielnie są w różnych miastach, działają na zasadzie zaufania społecznego. Ważne, by wkładane do lodówek jedzenie było opisane – data przygotowania, zawartość, skład. I naprawdę nadawało się do zjedzenia. Możecie też odezwać się do wolontariuszy akcji podzielmysie. Oni odbiorą Wasz nadmiar i zawiozą potrzebującym” – proponuje Majcher.

kobiety w przymierzalni

Blogerka zachęca również do przetwarzania świątecznych dań.

„Nie bójcie się też zmieniać resztek w nowe dania. To wyzwanie, ale daje satysfakcję” – pisze.

Przetwarzanie pozwala uzyskać potrawom nowe życie, a nam gwarantuje nowe smaki. Rybę po grecku możemy na przykład z łatwością zapiec w cieście. Z niezjedzonych śledzi zrobić sałatkę z ziemniakami i cebulką. Z bigosu – łazanki czy kulebiak, a różne rodzaje mięs warto pokroić w kostkę i zrobić np. quiche.

Warto się zastosować do tych prostych rad, dzięki którym praca i serce, jakie wkładamy w przygotowanie świątecznych przysmaków, nie pójdą na marne.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chleb tostowy

Chleb tostowy – kalorie, skład. Czy chleb tostowy jest zdrowy?

Paluszki

Paluszki – kalorie, węglowodany. Czy paluszki są zdrowe?

Co zrobić z czerstwym chlebem? Kasia Wągrowska z "Ograniczam się" zdradza swoje patenty

Co zrobić z czerstwym chlebem? Kasia Wągrowska z „Ograniczam się” zdradza swoje patenty

10 produktów, których nie powinnaś podawać swojemu psu

Spacer po posiłku? Dobry pomysł. A może lepiej trochę poczekać?

Jedzenie, które najczęściej powoduje zatrucia. Lepiej na nie uważaj

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Sezon na grzyby właśnie się rozpoczyna. Można je mrozić?

Jedzenie i seks - duet idealny?

Dlaczego jedzenie i seks to doskonałe połączenie? Wyjaśnia trenerka kreatywnego seksu Joanna Keszka [WIDEO]

Emocje mogą mieć ścisły związek z tym, na co w danym momencie mamy apetyt

Złote widelce i nóże

Slow food – co to jest? Jak wdrożyć je w życie? Porady

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

Ugotowałaś ziemniaki? Nie wylewaj wody! Sprawdź, jak ją wykorzystać

Często jesz biały ryż? Zobacz, jak wpływa na twoje zdrowie

Chcesz odżywić skórę? Sięgnij po te pokarmy

Wciąż masz zapasy jedzenia? Zobacz, jak długo możesz je przechowywać i jak je wykorzystać

Upadło na ziemię! Czy można to zjeść?

10 kuchennych trików, które odmienią twoje życie. Znasz je wszystkie?

Podgrzewasz wszystko w mikrofalówce? Sprawdź, które produkty nie powinny do niej trafić

Dopiero co zjadłaś, a już czujesz się głodna? Oto możliwe przyczyny

Co jeść, by być zdrowym i szczęśliwym?

kobieta w kuchni

„Smażony boczek odchudza, ziemniaki tuczą”. Psychodietetyczka rozprawia się z absurdami dietetycznymi

Sekret długowieczności? 5 wskazówek, które warto zapamiętać

Nie wyobrażasz sobie lata bez grilla? Nie popełniaj tych błędów

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Łóżkowy savoir-vivre. Kilka przykładów fajnych zachowań w sypialni

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Kobieta leży na łóżku

Seks analny to czysta przyjemność! Jak wzbogacić swój erotyczny repertuar?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?