Przejdź do treści

Cukru nie znajdziesz tylko w cukierniczce. Jego źródłem jest wiele innych produktów spożywczych

Naturalne źródła cukru / istock
Naturalne źródła cukru / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw
Kobieta z dziećmi na kanapie - koronawirus
Dlaczego dzieciom tak bardzo brakuje teraz placów zabaw? Wyjaśnia fizjoterapeutka Małgorzata Paleczny
Imbir / rawpixel
Co jeść, by naczynia krwionośne i serce były w dobrym stanie?
Kobieta z niemowlęciem
Materiałowa maseczka na twarz wykonana samodzielnie? Dr Łukasz Durajski ostrzega, że nie powinny z niej korzystać dzieci poniżej 2. roku życia
Kobieta w promieniach słońca / freepik
Przebarwienia skórne. Co może być przyczyną ich powstawania? Ekspert Kosmetyczny tłumaczy

Cukier kojarzy ci się tylko z cukierniczką? Czas zmienić myślenie! Biała słodycz jest bowiem także źródłem wielu innych produktów spożywczych. I nie mówimy tu tylko o burakach cukrowych. Gdzie jeszcze znajduje się cukier? Dietetyczka Katarzyna Stachurska, ekspertka kampanii „Słodka równowaga” wyjaśnia.

Buraki – źródło cukru

Źródłem cukru są buraki. Warto jednak wiedzieć, że burak burakowi nierówny. Wyróżniamy bowiem: buraki cukrowe (wykorzystywane do produkcji cukru), buraki ćwikłowe (stosowane jako warzywo) oraz buraki pastewne (służące jako pasza dla zwierząt).

Ile cukru znajduje się w buraku? Korzeń cukrowej odmiany zawiera nawet 20g cukrów na 100g. Dla porównania – cukinia ma ich ok. 2 g.

I chociaż burak ćwikłowy ma tylko ok. 7 g cukrów na 100 g produktu, o nim też nie możemy zapominać. Jak pokazują badania, regularne spożywanie buraków ćwikłowych zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia oraz poprawia zdolność do wysiłku fizycznego. Buraki obniżają także ciśnienie tętnicze oraz spowalniają proces rozwoju miażdżycy, hamując zlepianie się płytek krwi.

– Buraki są także zasobnym źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje pracę przewodu pokarmowego, naturalnie oczyszcza nasze jelita z zanieczyszczeń, a także opóźnia wchłanianie cukru i reguluje poziom glikemii. Z tego względu nawet osoby z cukrzycą, które muszą kontrolować ilość cukru w diecie, w odpowiednio skomponowanym posiłku (zawierającym odpowiednią porcję białek i tłuszczów), mogą spożyć indywidualnie dopasowaną porcję buraków wyjaśnia Katarzyna Stachurska, ekspertka kampanii „Słodka równowaga”.

Buraki to też źródło antyoksydantów, które hamują namnażanie się szkodliwych wolnych rodników. Wśród przeciwutleniaczy najliczniej występują tzw. barwniki betalainowe. To dzięki nim buraki mają tak piękną czerwoną barwę.

Świeże owoce – zawartość cukru

Cukier znajdziemy też w świeżych owocach. Najwięcej naturalnej słodyczy mają: winogrona, czereśnie, śliwki, gruszki, mango i ananas. 

Nie oznacza to jednak, że trzeba z nich rezygnować! Owoce dostarczają bowiem wielu cennych składników odżywczych: wody, błonnika, witamin, składników mineralnych i antyoksydantów. Ile jeść, by nie przesadzić? Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia, większość z nas powinna spożywać do dwóch porcji owoców dziennie. Za jedną porcję przyjmuje się zazwyczaj np. 1 średniej wielkości jabłko.

O czym warto pamiętać? Cukry nie powinny stanowić więcej niż 10 proc. wartości energetycznej diety. Jeżeli więc twoje zapotrzebowanie kaloryczne wynosi 2000 kcal, 200 kcal pochodzące z owoców będzie wystarczające.

Suszone owoce – warto je jeść?

A co z suszonymi owocami? Na nie radzimy uważać. Przykładowo – 100 g daktyli to aż 65,3g cukrów prostych. Tutaj nie ma rekomendowanych ilości. Warto jednak trzymać się dawki około 30g suszonych owoców dziennie. To około ½ – 1/3 szklanki (1 garść) suszonych owoców.

– Cukier to nieodłączny element odpowiednio zbilansowanej diety. Warto jednak pamiętać, że zgodnie z zaleceniami, w naszym jadłospisie nie powinno go być więcej, niż wspomniane 10 proc. wartości energetycznej diety. Nie należy wykluczać tak zdrowych produktów jak buraki czy owoce tylko z uwagi na obawę o wzrost masy ciała.

Warto przestrzegać rekomendowanych porcji i pamiętać, że podstawę naszej diety powinny stanowić świeże warzywa i owoce, uzupełnione o pełnoziarniste produkty zbożowe, nabiał, orzechy, nasiona, roślinne tłuszcze, jaja, chude mięso, drób i ryby – wyjaśnia dietetyczka.


Artykuł powstał na podstawie materiałów kampanii „Słodka równowaga”

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czereśnie na talerzu

„Czysta 15-stka” i „Brudna 12-stka”. Które owoce i warzywa są najbardziej, a które najmniej zanieczyszczone? Mamy najnowsze listy na 2020 rok!

Sok z granatu - właściwości i przeciwwskazania

Sok z granatu – właściwości i przeciwwskazania

Jabłka, dlaczego warto uwzględnić je w diecie?

Jabłka, dlaczego warto uwzględnić je w diecie?

Głóg, krzew

Głóg – sprawdź jego działanie i właściwości

Aspartam w dżemach / istock

Aspartam – czego jeszcze o nim nie wiesz? O jego wadach i zaletach rozmawiamy z dietetyczką Zofią Suszką

Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?

Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?

Cukier waniliowy czy wanilinowy? Ekspertki z Czytamy Etykiety alarmują, żeby dokładnie czytać etykiety

Kobieta je czekoladę

Czekoladki na Walentynki? Dietetyk radzi, jakie wybrać, jeśli troszczysz się o zdrowie swojego partnera

GIS wycofał popularny cukier kokosowy. Powodem był gluten

Koktajl z jagód

Jagody açaí – nowa nadzieja w walce z rakiem?

Słodziki / istockphoto

Sztuczne słodziki wpływają na metabolizm bez względu na kalorie? To wyniki najnowszego badania. Mamy wypowiedź dietetyczki

Żelki – pyszne, zdrowe, bo domowe! I tak niewiele potrzeba, żeby je zrobić

Łyżeczki z przyprawami

Cukier biały a cukier brązowy. Który jest lepszym wyborem? Tłumaczy dietetyczka

Zbilansowane śniadanie / istock

Przed ważną prezentacją albo egzaminem sięgasz po batonik, ponieważ słyszałaś, że to „daje kopa”? Dietetyczka wyjaśnia, jak jest naprawdę

Cukier / PSX, Unsplash

Nadmiar cukru zmniejsza płodność!

Erytrytol – czy może zastąpić cukier? Czy jest bezpiecznym słodzikiem?

Gruszki na stole

Szukasz zimą witamin, dzięki którym będziesz mieć zdrową skórę? Znajdziesz je w gruszce i pietruszce!

bakalie

Jak kupować bakalie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

Pieczone zimowe owoce

badanie cukru

Cukier we krwi. Czym grozi podwyższony poziom glukozy i jak go obniżyć?

Cytryna wpada do wody

Jak myć cytrusy, aby pozbyć się toksycznej substancji ze skórki? Tłumaczy Mama Chemik

Trzy pomarańcze i nóż leżą na talerzy pokrytym ścierką

Nie jedz skórki z cytrusów! Może zawierać niebezpieczne substancje! Ostrzega Mama Chemik

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Archiwalne zdjęcie z czasów pandemii hiszpanki/Underwood Archives/Getty Images

Grypa hiszpanka. Historia największej pandemii na świecie

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta trzymająca się obiema rękami z okolice mostka

Co oznacza ból w mostku? Charakter i różne przyczyny dolegliwości

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.