Przejdź do treści

Dieta przy cukrzycy typu 2. – sposób na lepszą glikemię i nastrój

Dieta przy cukrzycy typu 2. – sposób na lepszą glikemię i poprawę nastroju Kaboompics.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Dieta przy cukrzycy typu 2. jest niezwykle ważnym elementem leczenia. Dzięki niej możesz lepiej kontrolować swoją chorobę i utrzymać prawidłową masę ciała. Wbrew pozorom żywienie w cukrzycy nie wymaga drastycznego ograniczania węglowodanów i rezygnacji z wielu produktów. Poznaj zasady zdrowej diety dla cukrzyka. 

Cukrzyca typu 2. – współczesna choroba cywilizacyjna

Cukrzyca typu 2. to choroba metaboliczna spowodowana insulinoopornością oraz upośledzonym wydzielaniem insuliny, które prowadzą do zwiększonego stężenia glukozy we krwi. Schorzenie stanowi poważny problem medyczny – w Polsce na cukrzycę choruje ponad 3 miliony osób, z czego aż 90% przypadków to cukrzyca typu 2. Ryzyko zachorowania rośnie wraz z wiekiem. Na rozwój choroby najbardziej narażone są osoby z: 

  • nadwagą i otyłością, 
  • nadciśnieniem tętniczym, 
  • niską aktywnością fizyczną, 
  • chorobami sercowo-naczyniowymi, 
  • dyslipidemią, 
  • zespołem policystycznych jajników, 
  • predyspozycją genetyczną – występowaniem cukrzycy u osób z najbliższej rodziny. 

Początkowo cukrzyca typu 2. nie daje objawów. Dopiero wraz ze zwiększaniem się oporności na insulinę i wyczerpywaniem funkcji komórek beta trzustki pojawiają się pierwsze oznaki chorobowe. Są to: 

  • nadmierne pragnienie, 
  • poliuria – wielomocz, 
  • zmęczenie i osłabienie, 
  • infekcje układu moczowo-płciowego.
rożek i makaroniki

W czym pomaga dieta przy cukrzycy typu 2.?

Przy cukrzycy typu 2. dieta stanowi nieodłączny element leczenia. Prawidłowe odżywianie się nie tylko poprawia ogólny stan zdrowia, ale i zmniejsza ryzyko wystąpienia powikłań. Celem diety jest utrzymanie właściwego stężenia glukozy i lipidów oraz optymalnych wartości ciśnienia tętniczego. Dobrze zaplanowany jadłospis dostarcza odpowiednią ilość składników odżywczych niezbędnych do funkcjonowania organizmu. Racjonalne żywienie jest też receptą na utrzymanie prawidłowej masy ciała i dobrego samopoczucia. 

Glukometr i urządzenia do leczenia cukrzycy typu 2

Dieta w cukrzycy typu 2. – najważniejsze zasady

Dieta cukrzycowa polecana jest nie tylko chorym z rozpoznaną cukrzycą, ale i wszystkim osobom ze stanem przedcukrzycowym. Nie ma tutaj jednego, idealnego modelu żywienia – jadłospis powinien być dopasowany indywidualnie do stanu zdrowia chorego (aktualnej masy ciała, towarzyszących chorób) i opierać się na modyfikacji nawyków żywieniowych. Pomimo pewnych ograniczeń, posiłki powinny być możliwie jak najbardziej zbliżone do żywienia rekomendowanego osobom zdrowym. 

W jadłospisie osoby z cukrzycą 45-60% całkowitej energii powinno pochodzić z węglowodanów, 15-20% z białka i 30-35% z tłuszczów, z czego tłuszcze nasycone powinny stanowić nie więcej niż 10% wartości energetycznej. Do najważniejszych zasad diety przy cukrzycy typu 2. należą: 

  • dopasowanie kaloryczności diety do aktualnej masy ciała – wiele osób z cukrzycą typu 2. ma nadwagę lub otyłość, dlatego konieczna jest dieta redukcyjna, zakładająca obniżenie liczby kalorii o ok. 500 kcal na dobę, 
  • częste spożywanie niewielkich objętościowo posiłków – zaleca się 4-6 posiłków dziennie, 
  • maksymalne ograniczenie spożycia węglowodanów prostych i zastąpienie ich węglowodanami złożonymi – wskazane są produkty o niskim indeksie i ładunku glikemicznym. Zawartość węglowodanów w poszczególnych posiłkach powinna być podobna, co pozwoli zredukować wahania glikemii, 
  • zwiększenie spożycia warzyw, najlepiej w postaci surowej, unikanie rozgotowywania potraw, 
  • umiarkowane spożycie owoców (200-300 gram dziennie) – wskazane są owoce mniej dojrzałe, 
  • ograniczenie spożycia alkoholu do 20 g na dobę u kobiet i 30 g na dobę u mężczyzn. 

Coraz częściej mówi się o tym, że dieta redukcyjna i u pacjentów chorych na cukrzycę, powinna się opierać na modelu diety śródziemnomorskiej. Oprócz stosowania zasad diety śródziemnomorskiej, na zaspokojenie apetytu wpływa w głównej mierze wielkość porcji — nie mogą być one zbyt małe. Porcja nie może być także zbyt duża, bowiem im większa porcja, tym więcej się je. Najczęstszym sposobem ograniczenia wartości energetycznej całodziennej diety jest zmniejszenie zawartości tłuszczu, a dodatek warzyw, owoców i produktów gruboziarnistych pozwala zachować dotychczasową objętość posiłku.

Anna Baranik, Lucyna Ostrowska, Praktyczne zalecenia dotyczące żywienia chorych z cukrzycą typu 2 i otyłością

Co jeść przy cukrzycy typu 2.?

Dieta przy cukrzycy typu 2. powinna być oparta na różnorodnych produktach, z naciskiem na węglowodany złożone, produkty z wysoką zawartością błonnika, pełnowartościowym białkiem i zdrowymi, nienasyconymi kwasami tłuszczowymi. Zalecane i przeciwwskazane produkty w cukrzycy przedstawia poniższa tabelka:

Grupa produktów

Produkty zalecane

Produkty przeciwwskazane

Produkty zbożowe 

chleb pełnoziarnisty i razowy, kasze: gryczana, pęczak, jaglana

płatki owsiane i jęczmienne

brązowy ryż

produkty pszenne, pieczywo z dodatkiem słodu i karmelu, rozgotowane kasze i ryż

Mleko i przetwory mleczne 

mleko chude, jogurt, kefir, maślanka, sery twarogowe chude i półtłuste

mleko tłuste, sery twarogowe tłuste, sery żółte pełnotłuste, sery topione i pleśniowe, śmietana

Mięsa i ryby 

kurczak bez skóry, indyk, królik, wędliny w umiarkowanych ilościach, chude i tłuste ryby

tłuste mięsa i wędliny, podroby, salami, kiełbasa, parówki, ryby wędzone

Warzywa i rośliny strączkowe 

surowe warzywa: pomidory, ogórki, sałata, papryka, rzodkiewka, cukinia, fasola, groch, soja, soczewica

ziemniaki puree, rozgotowane warzywa

Owoce 

grejpfruty, pomarańcze, jabłka, brzoskwinie, wiśnie, owoce jagodowe

banany, winogrona, owoce suszone

Tłuszcze 

oliwa z oliwek, olej rzepakowy

masło, smalec, margaryny twarde, słonina

Desery i słodycze 

galaretki, kisiele, budynie na chudym mleku

wyroby cukiernicze, lody, kremy, torty, miód

Napoje 

woda mineralna i źródlana, herbaty ziołowe i owocowe,

napoje gazowane, słodzone, alkohol

Przyprawy 

pieprz, ocet, zioła, musztarda

sosy ze śmietaną, sól kuchenna, kostki rosołowe

 

Bibliografia: 

  1. Baranik A., Ostrowska L., Praktyczne zalecenia dotyczące żywienia chorych z cukrzycą typu 2 i otyłością, Forum Zaburzeń Metabolicznych 2011, tom 2, nr 4, 222-230. 
  2. Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka: Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2014. 
  3. Mędrela-Kuder E., Prawidłowa dieta w cukrzycy typu II jako forma rehabilitacji chorych, Rocznik PZH 2011, 62, Nr 2, 219-223. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.