Przejdź do treści

Cynamon – dlaczego warto dodawać go do deserów? 

Deser z cynamonem
Deser z cynamonem / Fot. iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Cynamon to niezwykle aromatyczna i rozgrzewająca przyprawa, która znakomicie sprawdza się jako dodatek do zimowych deserów. O tym, jakie ma właściwości i dlaczego warto po niego sięgać, rozmawiamy z dyplomowaną naturoterapeutką i dietetyczką holistyczną, Joanną Brejecką-Pamungkas.

 

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi

Cynamon – właściwości

Oryginalny cynamon pochodzi z Cejlonu (dziś Sri Lanka), ale w marketach bardzo często możemy natknąć się na jego chińską odmianę – kasję, nazywaną też cynamonowcem wonnym. Chińska odmiana cynamonu ma bardziej cierpki smak, jaśniejszą barwę, twarde laski o kształcie tzw. dwururki i zawiera sporo szkodliwej kumaryny. Kumaryna spożywana w nadmiernych ilościach jest toksyczna, dlatego nie dajmy się zwieść niskiej cenie i wybierzmy ten droższy cejloński cynamon, bo pochodzenie w kontekście oczekiwanego działania ma bardzo duże znaczenie.

Ten, pochodzący z Cejlonu, jest nie tylko przyprawą, ale i lekarstwem, o czym przekonuje naturoterapeutka Joanna Brejecka-Pamungkas.

– Cynamon posiada dużą ilością antyoksydantów, która jest w stanie wspierać organizm w wielu dolegliwościach – podkreśla naturoterapeutka.

Szczególnie przydatny okazuje się w sezonie jesienno-zimowym, w trakcie przeziębień, grypy i innych infekcji wirusowych. Jak tłumaczy ekspertka, ta aromatyczna przyprawa dzięki swoim właściwościom antyseptycznym wspiera odporność i zapewnia szybszą rekonwalescencję w dolegliwościach oddechowych.

Jabłka z cynamonem na ciepło lub dodane do owsianki – to połączenie dość banalne w formie, ale bogate w cenne właściwości. Korzenna przyprawa nie tylko uatrakcyjnia smak owoców, ale również usprawnia metabolizm.

– Cynamon pomaga nie tylko w odchudzaniu, ale również wzmacnia nerki, reguluje poziom cholesterolu we krwi, poprawia koncentrację. Tę przyprawę zaleca się osobom z cukrzycą czy insulinoopornością, ponieważ obniża poziom cukru we krwi – wyjaśnia naturoterapeutka.

Ekspertka dodaje, że cynamon wykazuje również właściwości przeciwreumatyczne i przeciwbólowe w stosowaniu wewnętrznym oraz zewnętrznie w postaci maści.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: