Przejdź do treści

Często bierzesz jedzenie na wynos, które pakowane jest w białe pudełko? Pod wpływem ciepła wydzielają się z niego toksyczne substancje

Opakowania na wynos / istockphoto
Opakowania na wynos / istockphoto
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Czym jest wysiłkowe nietrzymanie moczu? Rozmowa z osteopatką Eweliną Tyszko-Bury
Wysiłkowe nietrzymanie moczu. Rozmowa z osteopatką Eweliną Tyszko-Bury
Kobieta w maseczce ochronnej
Nie wierzysz, że maseczki ochronne zabezpieczają przed wirusem? Zobacz ten filmik
Mleka roślinne
W jakich produktach szukać wapnia przy diecie bezmlecznej? Wyjaśnia naturopatka
Coraz młodsze kobiety mają zakrzepicę. Jak nie zachorować?
Kuchnia azjatycka
Syndrom chińskiej restauracji – jakie są objawy? Wyjaśnia alergolożka Joanna Jamroz-Brzeska

Kojarzysz białe pudełko, w które pakowane jest jedzenie na wynos? To polistyren. „Nie będę się zagłębiać w chemiczne szczegóły, bo wiem, że niektórych samo słowo ‚chemia’ już odstrasza. Chciałabym was tylko przestrzec, że opakowania tego typu pod wpływem ciepła wydzielają do naszego jedzenia styren i benzen – dwie substancje, które lepiej omijać szerokim łukiem….” – pisze na swoim profilu na Instagramie Sylwia Panek, czyli „Mama Chemik”. 

Sylwia Panek, czyli Mama Chemik

Sylwia Panek jest chemiczką, która (jak sama o sobie mówi): „uczy chemii, ale nie takiej szkolnej, tylko tej życiowej. Tego, co wszyscy powinniśmy wiedzieć, bo chemia jest wszędzie wokół nas…”. Panek prowadzi w sieci swojego bloga i jest aktywna w mediach społecznościowych.

Jej konto na Instagramie obserwuje ponad 11 tys. osób, a każdy post w ciekawy sposób nawiązuje do ważnych z perspektywy każdej z nas tematów. Ostatnio chemiczka podzieliła się ciekawostkami dotyczącymi herbaty. Najnowszy wpis rozszerza naszą wiedzę o polistyrenie, czyli tworzywie sztucznym, z którego produkuje się opakowania do dań na wynos.

Opakowania na wynos – szkodliwy polistyren

„Dziś chciałam opowiedzieć wam o opakowaniu, do którego bardzo często pakowane są dania na wynos w restauracjach. To polistyren. Nie będę się zagłębiać w chemiczne szczegóły, bo wiem, że niektórych samo słowo ‚chemia’ już odstrasza. Chciałabym was tylko przestrzec, że opakowania tego typu pod wpływem ciepła wydzielają do naszego jedzenia styren i benzen – dwie substancje, które lepiej omijać szerokim łukiem. 

Dlatego, jeśli kupujecie jedzenie na wynos, wybierajcie miejsca, w których nie używa się tych opakowań lub pytajcie o możliwość zapakowania do waszego pojemnika. Takie rozwiązanie na pewno będzie dla was zdrowsze, a przy okazji ograniczycie ilość śmieci” – pisze Sylwia Panek, czyli „Mama Chemik”.

istockphoto.com

Styropianowe kubki

Chemiczka w swoim poście dodaje, że warto także unikać napojów w styropianowych kubeczkach.

„Pamiętam, że kiedy urządzaliśmy ze znajomymi imprezy, gdy byłam nastolatką, kupowaliśmy takie styropianowe kubki na gorące napoje i barszcz czerwony (w sylwestra tradycyjnie do krokietów). Używanie opakowań z polistyrenu zostało zakazane w niektórych krajach. Udostępniajcie ten post dalej. Im więcej osób będzie wiedziało o ich możliwej szkodliwości, tym większa szansa, że zostaną zakazane również w Polsce. A przynajmniej może niektóre restauracje wymienią je na coś lepszego…” – dodaje Sylwia Panek.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Wiem, mało apetyczne to danie z dzisiejszego zdjęcia. Kolory jakieś takie sztuczne, zdrowe to raczej nie było, ale nie tylko ze względu na użyte dodatki spożywcze. Dziś chciałam opowiedzieć Wam o opakowaniu ze zdjęcia. Opakowaniu, do którego bardzo często pakowane są dania na wynos w restauracjach. To polistyren. Nie będę się zagłębiać w chemiczne szczegóły, bo wiem, że niektórych samo słowo chemia już odstrasza. Chciałabym Was tylko przestrzec, że opakowania tego typu pod wpływem ciepła wydzielają do naszego jedzenia styren i benzen – dwie substancje, które lepiej omijać szerokim łukiem. Dlatego jeśli kupujecie jedzenie na wynos wybierajcie miejsca, w których nie używa się tych opakowań lub pytajcie o możliwość zapakowania do Waszego pojemnika. Takie rozwiązanie na pewno będzie dla Was zdrowsze, a przy okazji ograniczycie ilość śmieci. Unikajcie też napojów w styropianowych kubeczkach. Pamiętam, że kiedy urządzaliśmy ze znajomymi imprezy, gdy byłam nastolatką kupowaliśmy takie styropianowe kubki na gorące napoje i barszcz czerwony (w sylwestra tradycyjnie do krokietów). Używanie opakowań z polistyrenu zostało zakazane w niektórych krajach. Udostępniajcie ten post dalej. 🙏 Im więcej osób będzie wiedziało o ich możliwej szkodliwości tym większa szansa, że zostaną zakazane również w Polsce. A przynajmniej może niektóre restauracje wymienią je na coś lepszego. ________________ #polistyren #styren #benzen #chemia #bezchemii #dombezchemii #toksycznesubstancje #niebezpieczneprodukty #wiemcojem #czystamicha #zdrowie #zdrowejedzenie #dobrejedzenie #nietruj #nietrujsię #zdrowydom #zdrowarodzina #zdrowo #zdrowieprzedewszystkim #dbamozdrowie #unikaj #acotywieszoplastiku #ograniczamplastik #bezśmieci #zerowastepolska #nawynos #jedzenienawynos #niezdrowe #mamachemikoplastiku

Post udostępniony przez Sylwia Panek (@mama.chemik)

Z komentarzy pod postem chemiczki wynika, że niewiele osób zdaje sobie sprawę ze szkodliwości tych opakowań. Pudełka z polistyrenu używane są nawet w szpitalach i w firmach cateringowych. Wiele osób podgrzewa w nich także jedzenie w mikrofali. Wydzielający się do jedzenia styren może powodować m.in. marskość wątroby. U osób narażonych na regularny kontakt z tą substancją mogą natomiast wystąpić objawy zatrucia ostrego lub przewlekłego. A co z wydzielającym się benzenem? To jedna z najgroźniejszych substancji przemysłowych. Już niskie stężenie benzenu w organizmie powoduje uszkodzenie szpiku kostnego i zaburzenia procesów krwiotwórczych w organizmie.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Produkty light / istock

Jak to jest z produktami light? „To zależy”. Wyjaśnia Radosław Smolik, dietetyk

Drożdże na desce kuchennej

Drożdżowe płatki nieaktywne – dlaczego warto je jeść? Tłumaczą ekspertki z Czytamy Etykiety

Ewelina Jamróz

 „Planeta ma już wystarczająco ciężko” – mówi Ewelina Jamróz, która stworzyła „aktywną” folię z wodorostów i żelatyny

Maltodekstryna - właściwości, zastosowanie, szkodliwość

Maltodekstryna – właściwości, zastosowanie, szkodliwość

zdrowe jedzenie

Naturalne odkwaszanie organizmu – czy ma sens? Jak to zrobić?

kostka bulionowa

Domowa vegeta i kostka bulionowa

Cukier / PSX, Unsplash

Nadmiar cukru zmniejsza płodność!

Przechowywanie żywności / Ella Olsson, Unsplash

Opakowania, które nie szkodzą żywności. W co pakować posiłek, by nie tylko był smaczny, ale i zdrowy?

guma do żucia

Guma do żucia – zdrowa czy nie?

Potrawa z glutaminianem / unsplash

Glutaminian sodu – czy faktycznie jest taki zły? Dietetyczka rozwiewa wszystkie wątpliwości

Dieta śródziemnomorska – jakie są zasady? Dietę śródziemnomorską ocenia ekspert

folia aluminiowa

Folia aluminiowa – pożegnaj się z nią

Sylwia Majcher / Arch. prywatne S. Majcher

Sylwia Majcher: statystyczna polska rodzina wyrzuca do kosza co roku jedzenie warte 2500 złotych

Tadeusz Muller i Magdalena Bury / Fot. Archiwum HZ

Tadeusz Müller: 70 proc. Polaków nie uprawia sportu. Ci ludzie w połączeniu z zakwaszonym organizmem mają predyspozycje do nowotworów i do chorób układu krążenia

kobieta podczas joggingu

10 sygnałów, że przesadzasz z dbaniem o zdrowie

kiść pomidorów

8 rzeczy, które warto wiedzieć o GMO

Ewa Farna – jak dba o środowisko? Wokalistka podzieliła się tym w mediach społecznościowych

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Dieta na urlopie. Jak uniknąć niezdrowych pułapek?

Unsplash.com

Przed tobą jednodniowa wycieczka? Sprawdź, jakie produkty nie zepsują się w plecaku

3 pomysły na olej kokosowy. Do czego warto go wykorzystać?

Czy wiesz jak przechowywać żywność w lodówce? Wiele osób ma z tym problem. Kinga Paruzel postanowiła to zmienić!

5 superfoods, których możesz nie znać

Toniemy w plastiku! „No Beauty In Plastic” to wymowny projekt fotograficzny – kobiety uwięzione w folii

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Rak kości – objawy i przyczyny

Rak kości – przyczyny i objawy. Jak je szybko rozpoznać?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę