Przejdź do treści

Czy można jeść przeterminowane jedzenie? Specjaliści wyjaśniają

Czy można jeść przeterminowane jedzenie? Specjaliści wyjaśniają Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
plaża we Władysławowie, lato 2020
Wakacje w czasie pandemii. Tak (nie)wygląda reżim sanitarny na plaży we Władysławowie
koronawirus, sklep w Polsce
Koronawirus w Polsce. Ruszą kontrole policji i służb sanitarnych w sklepach, będzie rejestracja wesel
Alfabet intymny – punkty i punkciki w kobiecym ciele
W Irlandii wycofano reklamę tamponów. Powód może zdziwić
W Irlandii wycofano reklamę tamponów. Powód może zdziwić
Polska na „czerwonej liście” resortu zdrowia Ukrainy. Co to oznacza?
Polska na „czerwonej liście” resortu zdrowia Ukrainy. Co to oznacza?

Następnym razem, kiedy znajdziesz w swojej lodówce bądź szafce przeterminowane jedzenie, dokładnie przemyśl, czy na pewno musisz je wyrzucać. Kluczowy w ocenie, czy produkt jest wciąż zdatny do spożycia, może okazać się zwrot widniejący na opakowaniu przed datą. Może się za nim kryć termin przydatności do spożycia (należy spożyć do…) lub termin minimalnej trwałości (należy spożyć przed końcem…). Co oznaczają?

Przede wszystkim musimy mieć na uwadze, że te terminy są jedynie propozycją producenta i nie zawsze musimy się do nich w pełni stosować. Najważniejsze jest to, aby być czujnym i ostrożnym w samodzielnym ocenianiu tego, czy produkt jest wciąż zdatny do spożycia.

Co oznacza „należy spożyć do”?

Ten termin to bezwzględny termin przydatności do spożycia, po którym produkt, według producenta, nie jest zdatny do spożycia. Takie oznaczenie możemy znaleźć głównie na tych mniej trwałych produktach, takich jak  świeże mięso i ryby, mleko i produkty mleczne oraz wyroby garmażeryjne. Warto również zwracać dokładną uwagę na inne informacje zawarte na etykiecie. Znajduje się tam również informacja o warunkach, w jakich powinien być przechowywany dany produkt, często z uwzględnieniem odpowiedniego przedziału temperatur.

Jak podkreśla nowojorska dietetyczka, Bonnie Taub-Dix, dużo zależy od tego, czy stosujemy się prawidłowo do zaleceń producenta dotyczących przechowywania. Nie zawsze jeden dzień po terminie ważności musi powodować na tyle dużą różnice, żeby mogło się to skończyć zatruciem. Inna dietetyczka z Nowego Jorku, Brooke Alpert, wskazuje, że w związku z tym, że nie ma jasnych parametrów określających wskazaną na opakowaniu datę, musimy sami ocenić, czy dany produkt jest wciąż zdatny do spożycia – użyjmy zmysłów wzroku i węchu. Zachowajmy jednak ostrożność, jeżeli mamy wątpliwości co do świeżości, lepiej nie ryzykować z konsumpcją po terminie.

Dziecko przesypuje płatki śniadaniowe z torebki do słoika. Na stole leżą zakupy i słoiki.

Co oznacza „należy spożyć przed”?

Ten termin wyznacza datę minimalnej trwałości, jest bardziej orientacyjny i oznacza czas, do którego producent gwarantuje najwyższą jakość towaru. Produkty, na których widnieje takie oznaczenie, to między innymi makarony, kasze, słodkie i słone przekąski, konserwy, dżemy czy marynaty. Należy pamiętać, że przekroczenie daty minimalnej trwałości nie jest jednoznaczne ze zepsuciem się danego produktu, o ile jest dobrze przechowywany. Jeżeli dany produkt nie jest przechowywany w skrajnie złych warunkach, jesteśmy w stanie go spokojnie zjeść nawet tydzień po wskazanej dacie, a w czasem nawet dobre kilka miesięcy po terminie.

Trudno wyznaczyć górną granicę, wszystko zależy od rodzaju produktu. Przykładowo, makarony pełnoziarniste lub jajeczne będą mniej trwałe niż pszenne, ponieważ zawierają w sobie tłuszcz podatny na jełczenie. Najtrwalsze produkty to sól, cukier oraz miód – chociażby były długo po terminie, nie powinny zrobić nam krzywdy.

dziewczyna segreguje śmieci

Jak przedłużyć żywotność jedzenia?

Istnieje kilka sposobów na to, aby nasze jedzenie było przydatne do spożycia jak najdłużej. Przede wszystkim, powinniśmy stosować się do zaleceń producenta dotyczących przechowywania, uwzględniając podział temperatur. Żywność paczkowana oraz ta w puszkach powinna być trzymana w suchym i chłodnym miejscu.

Idąc na zakupy spożywcze, powinniśmy planować nasz jadłospis, tym sposobem unikniemy wyrzucania jedzenia, którego nie użyliśmy. Wszelkie świeże produkty oraz nabiał powinniśmy kupować raczej na bieżąco, najwyżej raz w tygodniu, aby uniknąć marnowania żywności. Dobrym sposobem jest kupno mrożonych warzyw i owoców, jednak należy pamiętać, że żywność mrożona może tracić część witamin i wartości odżywczych.

 

Źródło: EatThis

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Lubisz skakać na skakance? Sprawdź, jak osiągnąć najwięcej korzyści

Zajadasz stres? Zobacz, jak to kontrolować

Wiesz, które pomieszczenie w twoim mieszkaniu jest najbrudniejsze? Możesz być zaskoczona

Lubisz słone jedzenie? Sprawdź, co może się stać, gdy zjesz za dużo soli

Masz wzdęcia? 10 produktów, które pomogą ci z nimi walczyć

Pocisz się nocą? 9 możliwych przyczyn (i jak im zaradzić)

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

Jedzenie powoduje zmarszczki? Tych produktów lepiej unikaj

8 produktów, które możesz zastąpić innymi. Wiedziałaś o wszystkich?

Czy można jeść surowe brokuły? Może warto przekonać się do ich smaku?

Sen jest ważny, to jasne. Ale czy wiesz dlaczego?

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie?

Jeśli masz te objawy, to najprawdopodobniej jesz za dużo śmieciowego jedzenia

Gorąco? Czujesz się odwodniona? Zrezygnuj z tych potraw

Kupujesz rozdrobniony ser, bo szybciej się topi? Możesz się zdziwić

Chcesz schudnąć? Najpierw zrezygnuj z tych nawyków

8 niskokalorycznych potraw, które powinnaś wprowadzić do swojego jadłospisu

Martwisz się o przyszłość? Oto 7 sposobów, przy pomocy których ze zmartwieniami radzą sobie specjaliści

Im starsze, tym lepsze? Uwaga, wino też ma datę ważności

Wszystkie produkty w twoim domu mają dobrą datę ważności? Sprawdź, które warto wymienić

Problem z zaparciami? Zobacz, co twój organizm chce ci powiedzieć

Gorąco? Potrzebujesz kawy? Przygotuj japońską mrożoną kawę, nie pożałujesz

5 warzyw, które muszą znaleźć się w twojej diecie. Polecają dietetycy

Błędy podczas przygotowywania jedzenia, które wszyscy popełniamy

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Objawy odstawienia alkoholu. Jakie są korzyści z niepicia alkoholu?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek, ale z zaskakującymi dodatkami