Przejdź do treści

Czy to prawda, że dobrze jest podawać dzieciom surowe żółtko? Dietetyczka Małgorzata Jackowska wyjaśnia

Czy to prawda, że dobrze jest podawać dzieciom surowe żółtko? Dietetyczka Małgorzata Jackowska wyjaśnia
Czy to prawda, że dobrze jest podawać dzieciom surowe żółtko? Dietetyczka Małgorzata Jackowska wyjaśnia Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Jak dbać o zęby z próchnicą?
Jak dbać o zęby z próchnicą? Wyjaśnia dentysta Tomasz Kupryś
Kobieta trzyma niemowlaka
Dlaczego dziecko chce być przy piersi mamy? Nie zawsze chodzi o głód
Metoda Ferbera – czy naprawdę sprawdza się w usypianiu dzieci?
Metoda Ferbera – czy naprawdę sprawdza się w usypianiu dzieci?
kobiety w łóżku
„Szantażowanie seksem wciąż cieszy się popularnością” – twierdzi psycholożka
Dziecko w szkole
Koronawirus w Polsce a nauka zdalna. MEN: dzieci nie wrócą do szkół do końca roku szkolnego

Czy to prawda, że dobrze jest podawać dzieciom surowe żółtko? Zdecydowanie nie! Surowe jajka to realne ryzyko zatrucia salmonellą. Ale to nie wszystko. Dietetyczka Małgorzata Jackowska wyjaśnia, dlaczego jedzenie surowych jajek przez maluchy jest złym pomysłem. 

Jajka – dobre dla dzieci?

Dietetyczka Małgorzata Jackowska w swoim ostatnim poście na Instagramie zajęła się tematem podawania dzieciom surowych jajek.

„Tak, jajka faktycznie są dobrym źródłem wielu składników odżywczych i tak, zawierają pełen zestaw aminokwasów i to powoduje, że są jedynym produktem spożywczym, który jest źródłem tzw. białka wzorcowego (pierwszym źródłem takiego pełnowartościowego białka jest mleko mamy!). To nie oznacza, że organizm nie musi ich trawić…  Jajka są też niezłym źródłem żelaza, witaminy B12, choliny, lecytyny” – tłumaczy ekspertka.

I dodaje, że jaja od „szczęśliwej” kury to lepszy wybór, ponieważ zwykle zawierają one więcej składników odżywczych, często są smaczniejsze i po prostu bardziej etycznie pozyskiwane (chociaż to oczywiście zależy od hodowcy). Jest jednak jedno „ale”. Niezależnie od tego, skąd bierzemy jajka, to jedzone na surowo są realnym zagrożeniem zatrucia salmonellą.

Zakażenie salmonellą

„Bakterie salmonelli mogą być w środku jajka (dostają się tam w trakcie formowania jajka) lub na skorupce (zabrudzone kupą zakażonej kury lub z brudnych rąk kogoś kto jest nosicielem, itd).

Zatrucie salmonellą (salmonelloza) jest naprawdę realnym zagrożeniem – w Unii Europejskiej notuje się ponad 91 tys. zakażeń co roku, w USA ponad 1,3 miliona zakażeń rocznie” – wyjaśnia dietetyczka.

Salmonelloza objawia się w ciągu 6 godzin do 6 dni po zatruciu i utrzymuje się 4 do 7 dni.
4-7 dni biegunki, wymiotów, osłabienia organizmu. Czasem wymaga hospitalizacji i leczenia antybiotykami.

„W grupie szczególnego ryzyka są dzieci, kobiety w ciąży, osoby starsze i osoby z osłabionym układem pokarmowym. Dzieci mają niską masę ciała, a ich organizm nadal dojrzewa, szybciej się odwadniają i zatrucia pokarmowe są dla nich dużo bardziej niebezpieczne niż dla dorosłych” – dodaje dietetyczka.

Choroba Hashimoto - dieta / istock

Salmonella – zakażenie u dzieci

Dietetyczka wyjaśnia dalej, że salmonella nie dostaje się do płodu, ale zatrucie w ciąży, osłabienie, odwodnienie matki, może stanowić ryzyko dla dziecka i jego rozwoju.

„I ja wiem, że my jedliśmy kogel-mogel, podjadaliśmy surowe ciasto, a babcia próbowała mięsa na mielone przed smażeniem. Ale to nie jest argument, żeby ignorować zagrożenie wynikające z zatruć pokarmowych.

Jeśli wiesz, że ryzyko istnieje, to nie podawaj dziecku surowego jajka. Nawet od szczęśliwej kury. Tak naprawdę i dorośli nie powinni jeść surowych lub niedogotowanych jajek. Tylko, że dorośli podejmują decyzje sami, a jeśli się zatrują salmonellą to przebieg choroby u nich jest mniej niebezpieczny niż u niemowlaka czy małego dziecka” – pisze Małgorzata Jackowska.

Dietetyczka na koniec ma dla wszystkich radę: Przechowujmy jajka w lodówce, bez kontaktu z żywnością, którą jemy na surowo, myjmy ręce po dotykaniu surowych jajek, przemywajmy powierzchnie, na których leżały oraz opakowania i naczynia, w których przygotowujemy surowe jajka.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Wczoraj na mojej grupie wsparcia na Facebooku pojawiło się pytanie czy to prawda, że dobrze jest jeść i podawać dzieciom surowe żółtko. Że podobno takie super zdrowe i odżywcze. . Złapałam się za głowę i zaczęłam zastanawiać skąd ten pomysł. Przecież surowe jajka to realne ryzyko zatrucia salmonellą! . Wiec jeśli trafiłyscie na takie zalecenie i polecanie podawania surowego jajka dziecku to proszę, przeczytajcie najpierw trochę o tym dlaczego to bardzo ryzykowne.. . ✅ Tak, jajka faktycznie są dobrym źródłem wielu składników odżywczych i tak, zawierają pełen zestaw aminokwasów i to powoduje że są jedynym produktem spożywczym który jest źródłem tzw. białka wzorcowego (pierwszym źródłem takiego pełnowartościowego białka jest mleko mamy!). To nie oznacza że organizm nie musi och trawić..tylko że z jednego produktu pochodzą wszystkie dostępne w żywności aminokwasy. Jajka są też niezłym źródłem żelaza, witaminy B12, choliny, lecytyny. . ✅ Tak, jaja od „szczęśliwej” kury to lepszy wybór i zwykle zawierają więcej składników odżywczych, często są smaczniejsze 😉 i po prostu bardziej etycznie pozyskiwane (chociaż to oczywiście zależy od hodowcy). . ALE! . Niezależnie od tego skąd bierzesz jajka to jedzone na surowo są realnym zagrożeniem zatrucia salmonellą! . 🚫Bakterie salmonelli mogą być w środku jajka (dostają się tam w trakcie formowania jajka) lub na skorupce (zabrudzone kupą zakażonej kury lub z brudnych rąk kogoś kto jest nosicielem itd). . Zatrucie salmonellą (salmonelloza) jest naprawdę realnym zagrożeniem – w Unii Wuropejskiej notuje się ponad 91tys zakażeń co roku, w USA ponad 1,3 miliona zakażeń rocznie. . 🚫Salmonelloza objawia się w ciągu 6h do 6 dni po zatruciu i utrzymuje 4 do 7 dni. 4-7 dni biegunki, wymiotów, osłabienia organizmu. Czasem wymaga hospitalizacji i leczenia antybiotykami. . 🚫W grupie szczególnego ryzyka są dzieci, kobiety w ciąży, osoby starsze i osoby z osłabionym układem pokarmowym. . 👶🏼Dzieci mają niską masę ciała a ich organizm nadal dojrzewa, szybciej się odwadniają i zatrucia pokarmowe sa dla nich dużo bardziej niebezpieczne niż dla dorosłych. . C.d. W komentarzu 😘

Post udostępniony przez Małgorzata Jackowska (@mjackowska.dietetyka)

Dietetyczka Małgorzata Jackowska

Małgorzata Jackowska jest dietetyczką, która w szczególności zajmuje się żywieniem niemowląt  i małych dzieci. Ekspertka jest aktywna w mediach społecznościowych. Jej profil na Instagramie obserwuje obecnie ponad 16 tys. osób!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Białka jaj – czy naprawdę są zdrowsze od żółtek?

Białko czy żółtko jaja kurzego – co jest zdrowsze?

Kobieta karmi dziecko piersią

Karmienie piersią. Dziecko preferuje jedną pierś? Sprawdź, co może być przyczyną

Jajka ze skorupkami na talerzu

Nie wyrzucaj skorupek jaj! Wykorzystaj je. W jaki sposób? Wyjaśnia Paulina Górska

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Jajka faszerowane aioli i chorizo. Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności

Farbowanie jajek – naturalne sposoby na barwienie! Sięgnij po produkty, które masz w kuchni

Kobieta trzyma w dłoniach pisanki

W jaki sposób sprawdzić, czy jajka są świeże? Czytamy Etykiety pokazują prosty trik!

Niemowlę w łóżeczku

W jaki sposób niemowlę sygnalizuje głód, zanim zacznie płakać? Wyjaśnia lekarka

Kobieta karmi dziecko piersią

Nawał pokarmowy po porodzie. Czym jest i jak się objawia? Tłumaczy Położna Kasia

Kobieyta karmi noworodka piersią

Wskaźniki skutecznego karmienia piersią. Skąd wiadomo, że dziecko się najada? Lekarka wyjaśnia

Żywienie w ciąży / istockphoto

Czy to co jesz w ciąży, wpływa na smaki dziecka po urodzeniu? Położna Kasia podzieliła się niesamowitą ciekawostką

Jajka w kartoniku

Uwaga! Jajka z pałeczkami salmonelli. GIS ostrzega i wycofuje kilka partii ze sprzedaży

Śluz w kupce niemowlaka – czego może być objawem?

Śluz w kupce niemowlaka – czego może być objawem?

Metoda BLW (Baby Led Weaning), czyli samodzielne jedzenie przez niemowlęta

Metoda BLW (Baby Led Weaning), czyli samodzielne jedzenie przez niemowlęta

kobieta karmiąca

Jak karmienie piersią wpływa na zęby matki i dziecka? Wyjaśnia stomatolog

karmienie mieszane

Karmienie mieszane – jak łączyć karmienie piersią z karmieniem butelką?

Kadr z filmu rodzinka.pl / VOD tvp.pl

Kożuchowska jako serialowa babcia daje zły przykład. „I biadolenie, że biedne babcie nie mogą w dzieci cukru ładować”

Kanapki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce

istockphoto.com

Dajesz maluchowi tablet, by ładnie zjadł posiłek? Psycholożka: to może prowadzić do trudności z odżywianiem, a nawet do zaburzeń odżywiania

11 produktów, które możesz zjeść po terminie ważności

11 produktów, które możesz zjeść po terminie ważności

Wegański zamiennik jajka zrobiony z fasoli podbił USA. Teraz pojawi się w Europie. Spróbujesz?

Chcesz wyrzucić jedzenie, którego termin ważności się skończył? Poczekaj, nie wszystko się tak szybko psuje

Miodunka - właściwości i zastosowanie

Miodunka. Poznaj lecznicze właściwości i zastosowanie płucnika lekarskiego

Dieta matki karmiącej. Co jeść, czego unikać, przepisy

Dieta matki karmiącej. Co jeść, czego unikać, przepisy

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?