Przejdź do treści

Czytaj etykiety napojów „zero”. 6 słodzików, które są toksyczne dla jelit

Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
stres trening
Sposoby na stres. Oto 6 skutecznych sposobów, które ukoją twoje nerwy
Nadmierna potliwość – o czym świadczy, jakie są przyczyny?
Szczepionka
Szczepionka na gruźlicę może uchronić nas przed koronawirusem?
Kobieta trzyma się za szyję
Ból i zesztywnienie mięśni karku – przyczyny, leczenie
Kobieta czesząca włosy
Problemy z włosami: łupież, wypadanie włosów, przetłuszczanie się. Co robić?

Sztuczne substancje słodzące mają złudny wizerunek zdrowszych, bo mniej kalorycznych niż cukier. W badaniu opublikowanym w czasopiśmie „Molecules” naukowcy z uniwersytetów w Izraelu i Singapurze donoszą, że słodziki są toksyczne dla bakterii mikroflory jelitowej.

 

Mikroflora jelit, zwana również mikrobiomem, to miliardy bakterii rozmaitych szczepów, które odpowiadają za łaknienie, wchłanianie składników odżywczych, odporność, czy gospodarkę hormonalną. Coraz powszechniejsza jest opinia, że w naszych jelitach drzemie „drugi mózg” – to znaczy, całe nasze samopoczucie i (mniej lub bardziej) świadome działanie jest w dużej mierze zależne od stanu mikroflory jelit.

W najnowszym badaniu przyjrzano się sześciu słodzikom dozwolonym przez Unię Europejską do użytku spożywczego. Najbardziej znany z nich jest aspartam – przedmiot kontrowersji i badań od lat 60-tych. Pozostałe to sukraloza, sacharyna, neotam, advantam i acesulfam potasowy.

 

Aspartam – zabójczy słodzik

W badaniu do wykrycia toksyczności wykorzystano technikę bioluminescencji – jeśli substancja słodząca miała toksyczne oddziaływanie na bakterię, ta barwiła się fluorescencyjnie. Już jeden miligram substancji słodzącej wpływał szkodliwie na wyizolowany szczep bakterii charakterystycznej dla ludzkiego mikrobiomu.

Nasze badanie to kolejny dowód, że konsumpcja sztucznych substancji słodzących negatywnie wpływa na aktywność mikroflory bakteryjnej jelit, co może skutkować szeregiem problemów zdrowotnych.

Prof. Ariel Kushmaro / badacz, Uniwersytet Ben-Guriona

W badaniach od lat sugeruje się bądź potwierdza związek sztucznych słodzików z m.in. otyłością, nowotworami, cukrzycą typu drugiego, a także ryzykiem udarów i demencji. Szkodzą nie tylko ludziom, ale i środowisku, bo nie poddają się procesom oczyszczania ścieków. Znaleziska ekipy profesora Kushmaro mogą okazać się także pomocne w dalszych badaniach wpływu słodzików na środowisko.

Słodziki są dodawane do napojów gazowanych, gumy do żucia, nadzień, mieszanek do pieczenia, wypełniaczy spożywczych, jak również niektórych bezcukrowych syropów oraz suplementów diety.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zamienniki cukru - sprawdź listę TOP 5 przygotowaną przez dietetyka

Zamienniki cukru – sprawdź listę TOP 5 przygotowaną przez dietetyka

Nie możesz obejść się bez cukru? Wypróbuj jego zdrowsze zamienniki

Aspartam w dżemach / istock

Aspartam – czego jeszcze o nim nie wiesz? O jego wadach i zaletach rozmawiamy z dietetyczką Zofią Suszką

Słodziki / istockphoto

Sztuczne słodziki wpływają na metabolizm bez względu na kalorie? To wyniki najnowszego badania. Mamy wypowiedź dietetyczki

Naturalne źródła cukru / istock

Cukru nie znajdziesz tylko w cukierniczce. Jego źródłem jest wiele innych produktów spożywczych

Erytrytol – czy może zastąpić cukier? Czy jest bezpiecznym słodzikiem?

poliole

Poliole – naturalne słodziki. Co warto o nich wiedzieć?

Stewia - co to jest, właściwości, przeciwwskazania

Stewia – co to jest, właściwości, przeciwwskazania

istockphoto.com

Dietetyczka: czytajcie opakowania! Cukier znajdziecie w naprawdę zaskakujących produktach

Ksylitol (źródło - istockphoto.com)

Ksylitol – zdrowa i naturalna alternatywa dla cukru

Kobieta je hamburgera

GIS wycofał popularne produkty gotowe do spożycia. Powodem jest obecność bakterii wywołującej listeriozę

Chcesz schudnąć? Te produkty musisz definitywnie odstawić

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

Testy na nietolerancje pokarmowe IgG – marketing czy wiarygodna diagnostyka?

Testy na nietolerancje pokarmowe IgG – marketing czy wiarygodna diagnostyka?

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek, ale z zaskakującymi dodatkami

Te potrawy dostarczą twojemu organizmowi dawkę witaminy D. Po co sięgnąć?

Zbrodnie, które popełniamy na serach

Zbrodnie, które popełniamy na… serach. Z tych zachowań lepiej zrezygnować

Sałatka to nie posiłek? Sprawdź, co zrobić, aby nie była jedynie dodatkiem do dania

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.

Wiesz, jak dobrze korzystać z lodówki? Banalne pytanie? Okazuje się, że niekoniecznie

Extreme hunger - co to jest i czym różni się od kompulsywnego jedzenia? Wyjaśnia psychodietetyczka

Extreme hunger – co to jest i czym różni się od kompulsywnego jedzenia? Wyjaśnia psychodietetyczka

Produkty, których nie należy jeść przed snem / istock

Produkty, których nie powinniśmy jeść przed snem

Jak upiec chleb bezglutenowy? Sprawdzony przepis na chleb bez glutenu

Wydaje ci się, że pijesz wystarczająco dużo wody? Te sygnały świadczą, że jest inaczej

Ciągle gotujesz za dużo ryżu? Sprawdź, czy możesz go zamrozić

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę