Przejdź do treści

Czytaj etykiety napojów „zero”. 6 słodzików, które są toksyczne dla jelit

Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Efektywne kardio – czyli co?
Kolory migreny. Jakie światło zmniejsza ból głowy?
Zimnem czy ciepłem – jak pokonać częste dolegliwości?
Chcesz obniżyć poziom złego cholesterolu? Pokochaj białe owoce i warzywa!
kot w kuchni
10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

Sztuczne substancje słodzące mają złudny wizerunek zdrowszych, bo mniej kalorycznych niż cukier. W badaniu opublikowanym w czasopiśmie „Molecules” naukowcy z uniwersytetów w Izraelu i Singapurze donoszą, że słodziki są toksyczne dla bakterii mikroflory jelitowej.

 

Mikroflora jelit, zwana również mikrobiomem, to miliardy bakterii rozmaitych szczepów, które odpowiadają za łaknienie, wchłanianie składników odżywczych, odporność, czy gospodarkę hormonalną. Coraz powszechniejsza jest opinia, że w naszych jelitach drzemie „drugi mózg” – to znaczy, całe nasze samopoczucie i (mniej lub bardziej) świadome działanie jest w dużej mierze zależne od stanu mikroflory jelit.

W najnowszym badaniu przyjrzano się sześciu słodzikom dozwolonym przez Unię Europejską do użytku spożywczego. Najbardziej znany z nich jest aspartam – przedmiot kontrowersji i badań od lat 60-tych. Pozostałe to sukraloza, sacharyna, neotam, advantam i acesulfam potasowy.

 

Aspartam – zabójczy słodzik

W badaniu do wykrycia toksyczności wykorzystano technikę bioluminescencji – jeśli substancja słodząca miała toksyczne oddziaływanie na bakterię, ta barwiła się fluorescencyjnie. Już jeden miligram substancji słodzącej wpływał szkodliwie na wyizolowany szczep bakterii charakterystycznej dla ludzkiego mikrobiomu.

Nasze badanie to kolejny dowód, że konsumpcja sztucznych substancji słodzących negatywnie wpływa na aktywność mikroflory bakteryjnej jelit, co może skutkować szeregiem problemów zdrowotnych.

Prof. Ariel Kushmaro / badacz, Uniwersytet Ben-Guriona

W badaniach od lat sugeruje się bądź potwierdza związek sztucznych słodzików z m.in. otyłością, nowotworami, cukrzycą typu drugiego, a także ryzykiem udarów i demencji. Szkodzą nie tylko ludziom, ale i środowisku, bo nie poddają się procesom oczyszczania ścieków. Znaleziska ekipy profesora Kushmaro mogą okazać się także pomocne w dalszych badaniach wpływu słodzików na środowisko.

Słodziki są dodawane do napojów gazowanych, gumy do żucia, nadzień, mieszanek do pieczenia, wypełniaczy spożywczych, jak również niektórych bezcukrowych syropów oraz suplementów diety.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Laurie Penny

Laurie Penny: bez odwagi nasze pokolenie jest skazane na kolejną dekadę politycznego wykluczenia i gównianej muzyki

„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi dietetyczka Agnieszka Pająk

„Zdarzyło mi się już dyskutować z 14-latką o tym, czy seks analny jest wystarczającym zabezpieczeniem przed ciążą” – mówi Milena Maria Sęp, lekarz rezydent ginekologii i położnictwa

„W Chinach medycyna chińska przygotowuje przyszłych rodziców już rok przed planowaną ciążą. Dzięki temu depresja poporodowa nie zdarza się tam często” – mówi Aneta Rosłon, terapeutka medycyny chińskiej

Zainteresują cię również:

Najlepsza pozycja do spania. Jak spać, by się wyspać?

Gorące kąpiele – zdrowe czy nie?

Jak zniszczyć sobie odporność latem? To wcale nie takie trudne

Twój kręgosłup potrzebuje rozluźnienia? Oto kilka pomocnych ćwiczeń, skorzystaj

Czerniak – 8 rzeczy, których możesz o nim nie wiedzieć

Pękające naczynka na udach i łydkach to zmora wielu z nas. Dermatolook wie, jak z nimi walczyć

istockphoto.com

Filtry słoneczne hamują syntezę witaminy D? Ekspert Kosmetyczny: bzdura, bzdura, bzdura!

Unsplash.com

Czy dieta wegańska i dieta wegetariańska mogą nas ustrzec przed chorobami? Będziesz zaskoczona

Istockphoto.com

Podejrzewasz u siebie nietolerancję glutenu? Podpowiadamy, jak to sprawdzić

istockphoto.com

Jaka woda jest zdrowsza dla naszego organizmu – ciepła czy zimna? Odpowiada dietetyczka

swędząca skóra

Dlaczego skóra swędzi? Sprawdź, jaka może być przyczyna problemu

pływalnia basen

Kąpiel z dreszczykiem, czyli co na nas czeka na publicznych kąpieliskach?

gettyimages.com

Czujesz się zmęczona, masz ciągle ochotę na słodycze, jesteś rozdrażniona… To mogą być objawy insulinooporności

dieta pcos

Jaka powinna być dieta przy PCOS? Objaśnia dietetyczka z profilu „Niekoniecznie dietetycznie”

Milena Nosek

„Znam organizmy, które nie szczędzą sobie cukru, smażenia, jedzą na co i kiedy mają ochotę, osiągają przy tym sukcesy i czują się wspaniale. Pytanie tylko – do kiedy?” – mówi Milena Nosek, dietetyk tancerzy

5 sygnałów, że należy zbadać cukier we krwi

Pani Łuska: zaakceptowałam łuszczycę, żeby mi się lepiej żyło

Hello my Hero. Dominika Jeżewska, Pani Łuska: zaczęłam widzieć więcej szczęścia w łuszczycy, bawić się nią i doceniać, że dzięki niej dbam o wiele bardziej o swój organizm

yoga twarzy joga

Joga dla twarzy. Kasia Bem pokazuje miny, które działają lepiej niż botoks

istockphoto

Często miewasz migreny? Sprawdź, co może prowokować bóle

dziewczyna z lodami

Niepozorne nawyki, które niszczą zęby. Oto 6 rzeczy, których dla dobra zębów lepiej nie robić

Chuda niekoniecznie znaczy zdrowa

Uważaj przy odchudzaniu. „Chuda” niekoniecznie znaczy „zdrowa”

kolor oczu

Czy kolor oczu ma znaczenie dla naszego zdrowia? Odpowiada dr n. med. Andrzej Styszyński, okulista i ekspert Krajowej Rzemieślniczej Izby Optycznej

koniczyna czerwona

Koniczyna czerwona – na co pomaga ta niezwykła roślina?

ile powinien trwać urlop

Ile powinien trwać urlop? Sprawdź, co poleca psycholog