Przejdź do treści

Czytaj etykiety napojów „zero”. 6 słodzików, które są toksyczne dla jelit

Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Fot.: Gettyimages.com
Jak powstaje mleko UHT i czy jest mniej zdrowe od mleka pasteryzowanego? Dietetyczka wyjaśnia
jęczenie w seksie
Jęczysz w trakcie seksu, bo „tak trzeba”? Psycholożka odradza
kobieta z twarzą w cieniu
Pielęgnacja skóry atopowej jesienią. Wiemy, co zrobić, by AZS nie było tak uciążliwe
„Mam ochotę uciec na koniec świata”. Dlaczego przed okresem czujemy się czas tak beznadziejnie?
reglamentacja papieru toaletowego w Wielkiej Brytanii
W Wielkiej Brytanii limity na papier toaletowy i środki dezynfekujące. Znów panika w sklepach

Sztuczne substancje słodzące mają złudny wizerunek zdrowszych, bo mniej kalorycznych niż cukier. W badaniu opublikowanym w czasopiśmie „Molecules” naukowcy z uniwersytetów w Izraelu i Singapurze donoszą, że słodziki są toksyczne dla bakterii mikroflory jelitowej.

 

Mikroflora jelit, zwana również mikrobiomem, to miliardy bakterii rozmaitych szczepów, które odpowiadają za łaknienie, wchłanianie składników odżywczych, odporność, czy gospodarkę hormonalną. Coraz powszechniejsza jest opinia, że w naszych jelitach drzemie „drugi mózg” – to znaczy, całe nasze samopoczucie i (mniej lub bardziej) świadome działanie jest w dużej mierze zależne od stanu mikroflory jelit.

W najnowszym badaniu przyjrzano się sześciu słodzikom dozwolonym przez Unię Europejską do użytku spożywczego. Najbardziej znany z nich jest aspartam – przedmiot kontrowersji i badań od lat 60-tych. Pozostałe to sukraloza, sacharyna, neotam, advantam i acesulfam potasowy.

 

Aspartam – zabójczy słodzik

W badaniu do wykrycia toksyczności wykorzystano technikę bioluminescencji – jeśli substancja słodząca miała toksyczne oddziaływanie na bakterię, ta barwiła się fluorescencyjnie. Już jeden miligram substancji słodzącej wpływał szkodliwie na wyizolowany szczep bakterii charakterystycznej dla ludzkiego mikrobiomu.

Nasze badanie to kolejny dowód, że konsumpcja sztucznych substancji słodzących negatywnie wpływa na aktywność mikroflory bakteryjnej jelit, co może skutkować szeregiem problemów zdrowotnych.

Prof. Ariel Kushmaro / badacz, Uniwersytet Ben-Guriona

W badaniach od lat sugeruje się bądź potwierdza związek sztucznych słodzików z m.in. otyłością, nowotworami, cukrzycą typu drugiego, a także ryzykiem udarów i demencji. Szkodzą nie tylko ludziom, ale i środowisku, bo nie poddają się procesom oczyszczania ścieków. Znaleziska ekipy profesora Kushmaro mogą okazać się także pomocne w dalszych badaniach wpływu słodzików na środowisko.

Słodziki są dodawane do napojów gazowanych, gumy do żucia, nadzień, mieszanek do pieczenia, wypełniaczy spożywczych, jak również niektórych bezcukrowych syropów oraz suplementów diety.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zamienniki cukru - sprawdź listę TOP 5 przygotowaną przez dietetyka

Zamienniki cukru – sprawdź listę TOP 5 przygotowaną przez dietetyka

Nie możesz obejść się bez cukru? Wypróbuj jego zdrowsze zamienniki

Aspartam w dżemach / istock

Aspartam – czego jeszcze o nim nie wiesz? O jego wadach i zaletach rozmawiamy z dietetyczką Zofią Suszką

Słodziki / istockphoto

Sztuczne słodziki wpływają na metabolizm bez względu na kalorie? To wyniki najnowszego badania. Mamy wypowiedź dietetyczki

Naturalne źródła cukru / istock

Cukru nie znajdziesz tylko w cukierniczce. Jego źródłem jest wiele innych produktów spożywczych

Erytrytol – czy może zastąpić cukier? Czy jest bezpiecznym słodzikiem?

poliole

Poliole – naturalne słodziki. Co warto o nich wiedzieć?

Stewia - co to jest, właściwości, przeciwwskazania

Stewia – co to jest, właściwości, przeciwwskazania

istockphoto.com

Dietetyczka: czytajcie opakowania! Cukier znajdziecie w naprawdę zaskakujących produktach

Ksylitol (źródło - istockphoto.com)

Ksylitol – zdrowa i naturalna alternatywa dla cukru

Roczne dzieck śmieje się

Próchnica wczesnego dzieciństwa – jakie są przyczyny jej powstania i jak ją leczyć? Wyjaśnia stomatolog

Dziecko je posiłek przy stole i pije wodę ze szklanki

Co czuje dziecko, kiedy jest zmuszane do jedzenia? Wyjaśnia dietetyczka

Posiłek w restauracji. Kobieta je

7 nieoczywistych produktów, po których może ci się odbijać

Muesli/iStockphoto

Muesli – szczęście w proszku. 3 pomysły na zdrowe śniadanie

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

Dynia - królowa jesieni

Dynia jest pełna dobra. Poznaj jej rodzaje i właściwości

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Koktajl z natką pietruszki

Pietruszka – jakie ma witaminy, co zrobić z natki pietruszki?

płaski brzuch

„Jaka dieta na taki brzuch?” Dietetyczka Anna Reguła obnaża manipulacje kolegów z branży na Instagramie

Chleb tostowy

Chleb tostowy – kalorie, skład. Czy chleb tostowy jest zdrowy?

Paluszki

Paluszki – kalorie, węglowodany. Czy paluszki są zdrowe?

grzyby

Przez kilka godzin trzymałaś grzyby w foliowej reklamówce? Dietetyczka odpowiada, czy nadają się do spożycia

kobieta z długimi włosami

Skrzyp na włosy – efekty. A może pokrzywa na włosy?

Kolacja - jeść, czy nie?/iStock

Co z tą kolacją? Jeść, czy nie jeść? A jeśli jeść, to o której?

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Kobieta leży na łóżku

Seks analny to czysta przyjemność! Jak wzbogacić swój erotyczny repertuar?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Objawy odstawienia alkoholu. Jakie są korzyści z niepicia alkoholu?