Przejdź do treści

Dereń i jego cenne właściwości

Dereń i jego cenne właściwości
Dereń i jego cenne właściwości
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Dereń jest rośliną już od bardzo dawna znaną w medycynie ludowej. Często wykorzystywany jest przy leczeniu anemii. Ma ona jednak szereg innych właściwości prozdrowotnych, dzięki czemu warto zaprzyjaźnić się z tą rośliną.

Dereń – czym jest?

Dereń jadalny lub dereń właściwy (Cornus mas) jest to gatunek rośliny z rodziny dereniowatych. Jest to roślina pochodząca ze środkowej i południowo-wschodniej Europy. Jej uprawy bez problemu spotkamy również w Polsce.

Jest to rozłożysty krzew lub małe drzewo dochodzące nawet do 10 m wysokości. Liście są jajowato-eliptyczne, długo zaostrzone. Kwiaty zebrane są w nieduże, kuliste baldachy. Owoc ma kolor wiśniowy, a jego smak jest cierpki.

Dereń można spotkać w zaroślach i na zalesionych stokach rejonów o łagodnym klimacie.

Okres kwitnienia przypada na marzec i kwiecień.

Dereń – skład

Owoce tej rośliny bogate są w najróżniejsze pierwiastki mineralne.

W skład owoców wchodzi:

  • żelazo
  • wapń
  • potas
  • magnez
  • cynk
  • fosfor
  • miedź
  • mangan
  • beta – karoten
  • kwas jabłkowy i kwas chinowy
  • cukry
  • garbniki
  • pektyny
  • flawonoidy
  • witamina C
  • witamina A i P.

W 100 g owocu derenia znaleźć można średnio 100-200 mg witaminy C. Z kolei w czerwonej odmianie derenia znaleźć można jeszcze antocyjany – przeciwutleniacze z grupy związków flawonowych i barwników.

Dereń na żołądek

Ze względu na wysoką zawartość substancji aktywnych – fitoncydy, kwasy organiczne – owoce derenia są stosowane w medycynie niekonwencjonalnej przy dolegliwościach żołądkowych. Wykazują się bowiem one właściwościami przeciwzapalnymi, ściągającymi.

Na biegunki i kolki żołądkowe doskonały jest wywar lub świeży sok z derenia. Dereń jadalny polecany jest również osobom zmagającym się z nadwagą i otyłością.

Dereń na układ moczowy

Ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne i moczopędne dereń polecany jest przy schorzeniach układu moczowego i nerek. Dereń zwiększa wydalanie wody i sodu z moczem. Funkcjonowanie układu moczowego dzięki owocom derenia znacznie się poprawia.

Dereń i anemia

Żelazo będące składnikiem hemoglobiny zawartej w erytrocytach znaleźć można w bardzo dużej ilości w owocach derenia.

Niedobór żelaza w naszym organizmie powoduje występowanie niedokrwistości. O anemii świadczą takie objawy, jak osłabienie, bóle głowy, bezsenność, zajady, łamliwość włosów.

Warto pomyśleć więc o stosowaniu preparatów na bazie tych owoców. Kobiety ze zbyt obfitą miesiączką również mogą je z powodzeniem stosować na łagodzenie dolegliwości cykli menstruacyjnych.

Dereń, dereniówka i inne właściwości

Ciekawostką jest fakt, że nalewka z owoców derenia lub jego kwiatów polecana jest w tradycji ludowej jako doskonały lek na przeziębienie i podniesienie odporności organizmu. Do tego można jej również używać w gorączce.

Dereniówka polecana jest również jako lek na podagrę. W celu złagodzenia objawów migrenowych można wykonywać okłady z dereniówki na głowę. Przy bólach reumatycznych i artretyzmie możemy wziąć kąpiel z dodatkiem wywaru z kory i liści.

Udowodnione jest również, że owoce derenia wykazują również działanie przeciwnowotworowe.

Gałązki derenia wykorzystywane są w stomatologii do czyszczenia zębów.

Antocyjany z owoców derenia wpływają również na zwiększanie ilości insuliny.

Dereń w naszej kuchni.

Owoce tej rośliny z powodzeniem można wykorzystywać w kuchni, nawet po ich uprzednim zamrożeniu jako dodatek do dziczyzny, syropów, konfitur, nalewek, soków, likierów.

Z takich owoców można wykonać również nadzienie do cukierników.

Jeżeli sami mamy dostęp do owoców tej rośliny, w zaciszu własnego domu możemy przyrządzić konfiturę na bazie takich owoców.

Bardzo pomocna dla naszego organizmu może okazać się herbata dereniowa. Aby ją zrobić wystarczy łyżeczkę suszonych owoców derenia zalać wrzątkiem w szklance i odstawić na 15 minut pod przykryciem. Tak sporządzoną herbatę możemy pić bez żadnych ograniczeń. Ciepła herbata doskonale będzie wspierała pracę przewodu pokarmowego oraz wzmocni naszą odporność. W szczególności w momencie przeziębienia i w okresach jesienno – zimowych.

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: