Przejdź do treści

Dieta grejpfrutowa

Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kampania Fundacji Arena i Świat
Wspaniałe bohaterki w kampanii „Badaj się i żyj pełną piersią. Nie daj się rakowi”
Agnieszka Hyży o macierzyństwie: wszystkie jedziemy na tym samym wózku!
Michał Lipa o dodatkowych kilogramach w ciąży. Ile może przytyć ciężarna?
Fryzjerka znalazła dziwną plamkę na jej głowie. Okazało się, że po 13 latach ma nawrót raka
szczepionka
Grypa – dlaczego się szczepimy?

Inne nazwy: dieta hollywoodzka, norweska, Kliniki Mayo

Zasady:krótkoterminowa, bardzo niskokaloryczna monodieta odchudzająca, wymagająca codziennej konsumpcji grejpfrutów, jajek i mięsa. Taka odmiana diety hollywoodzkiej była modna w latach 30. ub. wieku; dekadę później wersja zwana niesłusznie dietą Kliniki Mayo; podobna kuracja powróciła również w latach 70. Ma bardzo niskokaloryczne (ok. 800 kcal dziennie) i niskowęglowodanowe menu z dużym udziałem produktów zwierzęcych. Przeznaczona jest do stosowania w cyklach trwających zwykle po 10–12 dni plus dwa dni przerwy, aż do osiągnięcia docelowej wagi. Spożywa się trzy posiłki dziennie, a w każdym pół grejpfruta. Obiecywane efekty to minimum 5 kg mniej, a nawet 25 kg w 2,5 miesiąca.

Podobny skład ma dieta norweska, której autorstwo jest błędnie przypisywane naukowcom ze szpitala uniwersyteckiego w Oslo. Zapewnia mniej niż 800 kcal, ma niski poziom węglowodanów i wysoki poziom białka. Menu składa się z trzech posiłków dziennie (śniadanie, drugie śniadanie i obiad); zawiera wyłącznie gotowane lub pieczone produkty. Tu jada się całego grejpfruta prawie codziennie, do tego co najmniej dwa–cztery gotowane jajka dziennie, a w niektóre dni nawet osiem sztuk. Nie można dodawać soli ani oleju; należy wypijać 2 l wody dziennie, dozwolona jest herbata, słaba kawa, owocowe herbatki. Uzyskany spadek wagi ma wynosić 10 kg w 14 dni. Przerwaną dietę należy zacząć od początku, ale można powtórzyć dopiero po miesiącu.

Dla kogo: dla osób zdrowych, która chcą szybko zrzucić na wadze dzięki gotowym rozwiązaniom, akceptują proponowane produkty i potrafią wytrzymać reżim dietetyczny. Przeciwwskazania do stosowania diety to m.in. przyjmowanie jakichkolwiek leków, ziół, a nawet suplementów diety, zaburzenia hormonalne czy krzepliwości krwi. Ze względu na bardzo niski poziom kalorii i ubogi skład diety nie jest ona odpowiednia dla osób aktywnych, ciężko pracujących fizycznie i psychicznie, z alergią na cytrusy oraz o szczególnych potrzebach żywieniowych, m.in. dzieci, młodzieży, kobiet w ciąży i karmiących, osób starszych, niedożywionych czy z jakimikolwiek zaburzeniami medycznymi – ze względu na wysokie spożycie białek zwierzęcych dotyczy to zwłaszcza funkcjonowania wątroby i nerek.

Plusy: zapewnia szybkie efekty, związane nie tylko z dużym deficytem energii, ale też z działaniem grejpfruta. Udowodniono, że aktywne związki tego owocu pomagają zwiększyć spalanie tkanki tłuszczowej i hamować apetyt. Stosowanie diety nie jest skomplikowane ze względu na ściśle określone menu i prostotę posiłków.

Minusy: jest to dieta starego typu pozbawiona naukowych podstaw, której stosowanie nie jest obecnie zalecane przez dietetyków. Nawet przy braku przeciwwskazań odradza się stosowanie jej dłużej niż przez dwa tygodnie. Powody to bardzo niski poziom kalorii i wykluczenie całych grup produktów spożywczych, co sprzyja niedoborom pokarmowym i nasila stany zapalne w organizmie. Co więcej, składniki aktywne grejpfrutów wpływają na metabolizm wielu związków, m.in. estrogenu (stąd może zwiększać ryzyko rozwoju nowotworów hormonozależnych, np. piersi), ziołowych środków leczniczych czy nawet herbatek, a przede wszystkim blisko stu stosowanych obecnie leków, m.in. obniżając ich skuteczność, zwiększając stężenie i toksyczność czy nasilając ryzyko powstawania zakrzepów krwi. Należą do nich leki obniżające poziom lipidów we krwi, przeciwinfekcyjne, przeciwalergiczne, stosowane w chorobach układu krążenia, wpływające na centralny układ nerwowy, moczowy, trawienia, immunosupresanty czy hormony, w tym pigułka antykoncepcyjna. Takie działanie może mieć nawet jedna szklanka soku dziennie (utrzymuje się ono nawet przez trzy doby); nawet ćwiartka owocu dziennie w diecie pomenopauzalnych kobiet przyjmujących estrogen okazała się zwiększać ryzyko rozwoju raka piersi o 30 proc. W przypadku wszelkich kuracji lekami powinno się więc zrezygnować z diety tak bogatej w grejpfruty czy inne owoce cytrusowe oraz otrzymywane z nich soki. Warto też zachować odstępy między ich konsumpcją i zażywaniem suplementów diety czy ziół.

Dieta grejpfrutowa może szkodzić również pod innymi względami, m.in. zaleca zbyt duże ilości jajek (podczas gdy maksymalne bezpieczne spożycie ustalono na siedem sztuk tygodniowo), a także kawy: nawet przy zalecanym ograniczeniu do jednej porcji podczas posiłków może zapewniać zbyt duże dawki kofeiny i powodować niekorzystne efekty uboczne.

Menu diety grejpfrutowej jest monotonne, wywołuje silne uczucie głodu i osłabienie, dlatego utrzymanie jej restrykcji wymaga dyscypliny i może być trudne, a dla wielu osób wręcz niemożliwe. Dieta powoduje znaczny ubytek wody i masy mięśniowej, co przyczynia się do efektu jo-jo po jej zakończeniu, zwłaszcza że w trakcie kuracji nie są wskazane ćwiczenia. Stosowanie diety nie pomaga w nauce prawidłowych nawyków żywieniowych. Dieta może też nie być nie być tak skuteczna, jak się sugeruje. Dwudniowa przerwa między okresami stosowaniu ograniczeń może bowiem sprzyjać przejadaniu się i sięganiu po niezdrowe produkty, podczas gdy powinna być raczej wykorzystana na uzupełnienie poziomu składników odżywczych.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

dzieci siegające poo cukier

Agresywne dziecko? Winowajcą może być cukier

Dlaczego diety nie działają? – 5 psychologicznych powodów

7 najlepszych diet na 2018 rok

Stres działa jak śmieciowe jedzenie

Poczytaj dla zdrowia

Nie, dziękuję, jestem na diecie

Dietetyczka kontra singielka na zakupach

6 najgorszych nawyków żywieniowych

Dieta odchudzająca – węglowodany vs. tłuszcze

10 zagrożeń drastycznych diet

10 produktów łagodzących objawy menopauzy

Gotowanie: temperatura najzdrowsza dla serca