Przejdź do treści

Dieta niskobiałkowa – zasady, efekty, przeciwwskazania

Dieta niskobiałkowa
Dieta niskobiałkowa
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta z pączkami
Co zrobić, żeby pokonać ochotę na słodycze? Wyjaśnia dietetyczka
Czego w seksie potrzebuje mężczyzna? Odpowiada edukatorka seksualna Małgorzata Iwanek
Czego w seksie potrzebuje mężczyzna? Odpowiada edukatorka seksualna Małgorzata Iwanek
Niedrożność nosa u dzieci i dorosłych – objawy, przyczyny
szalik zamiast maseczki? Lekarz: to nie jest dobry pomysł
„Maseczka nie jest częścią garderoby!”. Lekarz Aleksander Biesiada o zastępowaniu szalikiem maseczek
Kobieta wystawia twarz do słońca
Kiedy „nic mi się nie chce” to znak od organizmu, że czas zrobić sobie przerwę i odpocząć? Wyjaśnia psychoedukatorka

Dieta lecznicza ograniczająca spożycie białka do poziomu, przy którym nie powoduje niekorzystnych reakcji w organizmie spowodowanych zaburzeniami pracy nerek czy wątroby, ale wciąż dostarcza odpowiednie ilości pozostałych niezbędnych składników odżywczych.

Inne nazwy: dieta ubogobiałkowa

Dieta niskobiałkowa – zasady

Zasady: dieta lecznicza ograniczająca spożycie białka do poziomu, przy którym nie powoduje niekorzystnych reakcji w organizmie spowodowanych zaburzeniami pracy nerek czy wątroby, ale wciąż dostarcza odpowiednie ilości pozostałych niezbędnych składników odżywczych. Ilość kalorii, a najlepiej i białka, musi przy tym odpowiadać potrzebom organizmu, by zapobiec utracie masy mięśniowej lub maksymalnie ją ograniczyć. Zaleca się, by ok. 75 proc. białka było dostarczane w postaci pełnowartościowej, bogatej we wszystkie aminokwasy – oznacza to częstsze sięganie po produkty zwierzęce, jak mleka, mięso, ryby, jajka, i tylko ograniczone spożycie produktów roślinnych, takich jak tradycyjne makarony, pieczywo, nasiona roślin strączkowych, orzechy i pestki. Stanowią on niekompletne źródła aminokwasów, co powoduje ich straty i przemiany do związków obciążających organizm. Z produktów węglowodanowych zalecane są owoce, warzywa, oczyszczone przetwory zbożowe; powinny być one łączone w posiłkach z tymi białkowymi. Dieta niskobiałkowa charakteryzuje się wysoką zawartością węglowodanów i zwykle normalnym poziomem tłuszczu, choć przy zaburzeniach występujących obok chorób nerek i wątroby często zaleca się ograniczenia w spożyciu nasyconych kwasów tłuszczowych czy cukrów prostych. W przypadku zaburzeń pracy nerek często konieczne jest ograniczenie nie tylko spożycia białka, ale również sodu, potasu, wapnia i fosforu.

Dieta niskobiałkowa – wskazania

Dla kogo: dieta niskobiałkowa o ustalonej indywidualnie zawartości tego składnika jest stosowana na zalecenie i pod kontrolą lekarza przy zaburzeniach pracy nerek i wątroby. Menu z ograniczoną podażą białka jest też niezbędne u osób z fenyloketonurią, tyrozynemią i innymi genetycznymi wadami metabolicznymi dotyczącymi m.in. przemian aminokwasów. Nie zaleca się stosowania niskobiałkowej diety bez wskazań zdrowotnych.

Dieta niskobiałkowa – zalety, efekty

Plusy: przestrzeganie zaleceń diety pomaga spowolnić lub zahamować dalsze postępowanie uszkodzeń nerek czy wątroby i uniknąć nagromadzenia produktów rozpadu białek dającego objawy takie jak zmęczenie, utrata apetytu, bóle głowy, mdłości, nieprzyjemny smak w ustach. Dieta niskobiałkowa z odpowiednimi modyfikacjami pomaga chronić przed atakami dny moczanowej (podagry), jest też stosowana m.in. u osób z chorobą Parkinsona. Stosowanie diety niskobiałkowej jest coraz łatwiejsze dzięki większemu dostępowi do niskobiałkowych zamienników tradycyjnych produktów.

Dieta niskobiałkowa – przeciwwskazania

Minusy: z powodu licznych restrykcji menu jest trudne do zbilansowania. Ustalenie limitu spożycia białka wymaga testów laboratoryjnych, a stosowanie się do zaleceń diety wymaga ścisłego trzymania się wyznaczonego jadłospisu, odważania porcji itp. Jest to uciążliwe w praktyce, zwłaszcza poza domem i w przypadku dzieci. Przy znacznym ograniczeniu spożycia białka może dojść do utraty masy mięśniowej, konieczne jest więc suplementowanie diety preparatami zawierającymi aminokwasy lub ich analogi, ale także witaminy i składniki mineralne. Przy niskim spożyciu mięsa i ryb pojawiają się bowiem niedobory żelaza i cynku, ograniczenie nabiału sprzyja deficytowi wapnia. Produkty te, a także mleko i jaja, są ponadto głównym źródłem witamin z grupy B. Tych wszystkich składników brakuje w menu, tym bardziej że jednocześnie prawie wyklucza się ich roślinne źródła – nasiona roślin strączkowych, orzechy, pełne ziarna zbóż. Jeśli ograniczeniu białka towarzyszyć musi kontrola spożycia sodu i potasu, nie można m.in. używać soli i niezbędne jest stosowanie technik kuchennych pozbawiających potrawy tego pierwiastka, ale przy okazji i innych składników mineralnych i witamin. Gdy wymagana jest kontrola spożycia wapnia i fosforu, wprowadza się dalsze ograniczenia w menu. Konieczna może być wtedy szeroka suplementacja diety. Ze względu na ograniczony wybór produktów stosowanie diety niskobiałkowej wymaga jedzenia dość monotonnych posiłków. Zamienniki wysokobiałkowych produktów są przy tym kosztowne i często sprowadzane na zamówienie.

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Marilyn Monroe nie przepadała za ćwiczeniami, choć miała słabość do ciężarków, a wieczorem szła na lody z dużą ilością bitej śmietany. Jak wyglądała jej dieta i trening?

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Odchudzanie – na co dajesz się nabrać?

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

10 prostych sposobów, by jeść lepiej

Kontempluj każdy kęs! Jaki ma związek jedzenie z medytacją?

Dieta Cambridge

Dieta Cambridge – program odchudzania oparty na gotowych produktach

Margaryna czy masło na cholesterol? Skład margaryny

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Małgorzata Akkus tłumaczy, jak jeść intuicyjnie i dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne

Metionina - działanie, źródła w pożywieniu i suplementacja

Metionina – działanie, źródła w pożywieniu i suplementacja

szczupła dziewczyna

Chudnięcie – ile można zdrowo chudnąć? Jem i chudnę – przyczyny

Dieta ketogeniczna – co jeść? Zasady diety i jadłospis

Sól

Sód – rola, skutki niedoboru i nadmiaru, źródła sodu

mięso jako źródło siarki

Siarka – właściwości, niedobór i nadmiar, źródła w diecie

owoce cytrusowe

Fosfor – właściwości, nadmiar i niedobór, naturalne źródła

sól

Chlor – rola w organizmie, niedobór, objawy zatrucia

mięso, jaja i ryby

Azot – właściwości, źródła, skutki nadmiaru i niedoboru

YouTuberka Natalia Szymaniec z duetu „Szparagi” schudła 35 kg. Teraz apeluje: taka dieta wymaga opieki lekarza

Potas – źródła w diecie oraz skutki niedoboru i nadmiaru

owoce

Kwas gamma-linolenowy GLA – działanie, źródła, niedobór

siemię lniane

Kwas alfa-linolenowy (ALA) – rola, źródła, skutki niedoboru

Brokuły na stole

Izotiocyjaniany – co to jest, gdzie je znaleźć? Właściwości

Jesteś ciągle zmęczona? Być może to kwestia diety. Przyjrzyj się swoim nawykom

Jak przyśpieszyć metabolizm?

Chcesz przyśpieszyć metabolizm? Dołącz do swojej diety ten produkt

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

„Zdarzało się, że nie szłam do pracy, bo nie mogłam przestać się masturbować. Jestem uzależniona od seksu i miłości”

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Dlaczego możesz nie mieć ochoty na seks? Zabójcy libido

Dlaczego możesz nie mieć ochoty na seks? Zabójcy libido

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

białe plamy na paznokciach

Białe plamy na paznokciach – co oznaczają i jak się ich pozbyć?

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Czym jest aborcja eugeniczna? Czy jest legalna w Polsce? Dlaczego budzi kontrowersje?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?