Przejdź do treści

Dieta wysokowęglowodanowa wydłuża życie? Najnowsze badania a opinia dietetyka

Na stole kromki chleba, bochenek chleba
zdjęcie: iStockphoto.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Joga na dobranoc
Joga na dobranoc. Wypróbuj, zanim pójdziesz spać!
Szarlotka wegańska – najszybsza i najprostsza
Szczere, na luzie i z uśmiechem. Najfajniejsze konta mam na Instagramie
Chipsy z liści kalafiora – lekkie i chrupiące
Kilka prostych patentów na poprawę krążenia. Twój organizm ci za nie podziękuje

Dieta niskowęglowodanowa zyskała popularność ze względu na skuteczność w odchudzaniu. Okazuje się jednak, że taki sposób jedzenia może zmniejszać szanse na długowieczność. Najnowsze badania przeprowadzone na University of Sydney wskazują wpływ wielkości węglowodanów w diecie na długość życia. – Zachęcam do stosowania zbilansowanej diety, z największym udziałem węglowodanów. Należy pamiętać, aby wybór węglowodanów był odpowiedni, głównie: warzywa, owoce, kasze – radzi dietetyk Iwona Wanat.

Badanie dotyczące wpływu diety na długość życia zostało przeprowadzone na University of Sydney. Wykazało, że niskobiałkowe diety mogą być równie skuteczne, jak diety niskokaloryczne. Podają one, że wysoka zawartość węglowodanów dobrze wpływa na ogólne samopoczucie, poprawiając sprawność mózgową i pamięć. Mimo, że badanie było przeprowadzane na myszkach, autorzy zaznaczają, że podobne rezultaty można zaobserwować u ludzi.

Autorzy badań informują, że jedzenie posiłków wysokowęglowodanowych może przynieść korzyści w hipokampie – regionie mózgu odpowiedzialnym za uczenie się i pamięć.

kobieta kawa na wynos

Nowe badania wskazują, że niskobiałkowe diety o wysokiej zawartości węglowodanów mogą być kluczem do dłuższego życia i ochrony przed demencją. Naukowcy z University of Sydney stwierdzili, że myszy karmione wysokowęglowodanową dietą wykazały poprawę ogólnego samopoczucia i miało to wpływ na lepszą sprawność mózgową i pamięć.

Badania opublikowane w czasopiśmie „Cell Reports” pokazują po raz pierwszy, że dieta niskobiałkowa o wysokiej zawartości węglowodanów ma podobne ochronne działanie dla mózgu, jak ograniczenie kalorii.
„Obecnie nie ma skutecznych metod leczenia farmakologicznego w przypadku demencji. Możemy spowolnić chorobę, ale nie możemy jej powstrzymać. Jest to ekscytujące, że za pomocą diety możemy poprawić zdrowie mózgu i opóźnić wystąpienie demencji” – skomentował autor badań Devin Wahl. 

Opinia dietetyka

Stosowanie przez dłuższy czas diety o obniżonej zawartości węglowodanów nie jest korzystne dla zdrowia. Jest wiele badań, które potwierdzają wpływ diety na długość życia. Znacznie więcej odnotowuje się przypadków śmierci wśród osób, które ograniczały spożycie węglowodanów, przy nowotworach ryzyko zgonu jest o około 30 procent większe, a zagrożenie śmiercią na skutek chorób sercowo-naczyniowych, może wzrosnąć nawet o 40-50 procent.
Zachęcam do stosowania zbilansowanej diety, z największym udziałem węglowodanów. Należy pamiętać, aby wybór węglowodanów był odpowiedni, głównie warzywa, owoce i kasze.

mgr dietetyk Iwona Wanat

Przy wyborze diety, warto słuchać potrzeb swojego organizmu, trybu życia i preferencji. Dieta powinna zostać dobrana w sposób indywidualny i zaspokajać potrzeby fizyczne i psychiczne.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Trenujesz jak szalona i wciąż nie widzisz efektów? Diabeł tkwi w szczegółach!

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Wegański obiad? Czarna soczewica z pomidorami

jedzenie w torebkach

Co każdy dietetyk chciałby, żebyś wiedziała o zdrowym odżywianiu

Weekendowy cheatmeal

Weekendowy cheatmeal. Jak się przygotować?

mleko

Mleko bez laktozy – nietolerancja czy trend żywieniowy? O tym, dla kogo są produkty bez laktozy, mówi dietetyk

Nie wiesz, jak zapanować nad apetytem? Sprawdź 10 rzeczy, które sprawiają, że ciągle odczuwasz głód

Dieta ketogeniczna – czy jest bezpieczna? Wyjaśnia dietetyczka

Zadbaj o układ pokarmowy. 10 lekkostrawnych produktów

Zastanawiasz się nad dietą pudełkową? Sprawdź najpierw jej wszystkie wady i zalety

ryba na talerzu

Najlepsze źródła białka inne niż kurczak

dziewczyna je kanapkę

Czy Intermittent fasting jest zdrowym sposobem odżywiania się? Wyjaśnia dietetyk Iwona Wanat

Wielkanoc w wersji fit

Wielkanoc w wersji fit, czyli jak nie przytyć w święta

Jesteś ciągle zmęczona? Być może to kwestia diety. Przyjrzyj się swoim nawykom

kobieta karmiąca dziecko piersią chodzi po polu

Jakie są zasady prawidłowego odżywiania się matki karmiącej piersią

Chodzisz rozdrażniona i sama nie wiesz czego chcesz? PMS psuje ci połowę miesiąca? Zwalcz go dietą!

Mięśnie bolą po wysiłku? Oto kilka dietetycznych sposobów jak sobie z tym poradzić

Jak pozbyć się oponki z brzucha

4 sposoby na pozbycie się oponki z brzucha. I nie chodzi wcale o robienie brzuszków

Czy można pić kawę podczas… ?

Czy można pić kawę podczas… ? Internistka odpowiada na najczęściej wyszukiwane hasła w Google

Czy trenować w trakcie przeziębienia?

Czy trenować w trakcie przeziębienia?

Chrup, chrup pora!

Potrzebujesz wzmocnienia dla intelektu? Oto 6 produktów poprawiających pracę mózgu

Reklamy fast foodów mogą zostać zakazane w Wielkiej Brytanii. To plan walki z epidemią otyłości wśród dzieci. Brawo!

„Postanowiłam, że to ja wydymam bulimię, a nie ona mnie”. Aleksandra Dejewska o wyjściu z zaburzeń odżywiania