Przejdź do treści

Dlaczego kawa parzona na zimno smakuje inaczej, niż ta parzona na ciepło?

Dlaczego kawa parzona na zimno smakuje inaczej, niż ta parzona na ciepło? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Jak prawidłowo wykonać krzywą cukrową? Wyjaśnia diabetolożka Barbara Soróbka
Krzywa cukrowa (OTTG) – jak prawidłowo wykonać badanie? Wyjaśnia diabetolożka Barbara Soróbka
Koktajl z natką pietruszki
Pietruszka – jakie ma witaminy, co zrobić z natki pietruszki?
Zapalenie zatok w ciąży - co pomoże?
Zapalenie zatok w ciąży – leki. Co pomoże na ból zatok w ciąży?
płaski brzuch
„Jaka dieta na taki brzuch?” Dietetyczka Anna Reguła obnaża manipulacje kolegów z branży na Instagramie
choroba Alzheimera
Dwa lata, by rozpoznać Alzheimera. Polska na szarym końcu Europy

Kawa parzona na zimno, czyli cold brew, jest napojem, który znaleźć można w coraz większej liczbie miejsc. Cold brew różni się smakiem od kawy parzonej na gorąco  i dla wielu osób smakuje lepiej. Jest mniej kwaskowata i nie ma goryczki. Ale co sprawia, że kawa parzona w ten sposób smakuje inaczej?

Cold brew – nowy sposób na picie kawy

Wydawać by się mogło, że w świecie kawy już wszystko zostało powiedziane. Cold brew jest jednak relatywnie nową metodą parzenia aromatycznego naparu z nasion kawowca. Parzenie kawy na zimno to sposób na idealny, chłodny napój – w sam raz na upalne dni, ale także dla tych, którzy po prostu chcą spróbować czegoś nowego.

Już po pierwszym łyku można zorientować się, że cold brew znacznie różni się od tradycyjnie parzonej kawy. Smak jest delikatniejszy. Ze względu na to, że jest to jednak jeszcze relatywnie nowy sposób serwowania kawy, to cold brew nie został tak szczegółowo przebadany przez naukowców jak klasyczna kawa, jednak coraz częściej jest przedmiotem ich zainteresowania. W badaniach sprawdza się ilość kofeiny, kwaśność naparu oraz zawartość antyoksydantów. W przypadku kawy różnicę może robić wszystko – rodzaj kawy, sposób palenia ziaren, moment mielenia czy sposób jej przygotowania.

Jak zrobić cold brew?

Cold brew wypijesz w większości kawiarni, ale jak zrobić taką kawę w domu? Metoda ta wymaga czasu, kawa musi się parzyć nawet przez kilkanaście godzin, więc najlepiej przygotuj jej trochę więcej na zapas. Na każdą szklankę wody o temperaturze pokojowej przygotuj kopiastą łyżkę świeżo mielonej kawy. Zalej kawę i odstaw ją na około 12 godzin w pokojowej temperaturze. Po tym czasie przefiltruj kawę i cold brew jest gotowy.

Dwie osoby siedzą przy stoliku nad filiżankami kawy

Różnice między cold brew a kawą parzoną na gorąco

Oczywistą różnicą jest sposób przygotowania oraz temperatura podania, ale czym poza tym różnią się te dwa napoje? I dlaczego każdy z nich smakuje inaczej?

  • Zawartość antyoksydantów

Kawa parzona na ciepło ma większą zawartość antyoksydantów. Kawa jest bardzo dobrym źródłem przeciwutleniaczy, które mają szereg prozdrowotnych właściwości. Największe plusy antyoksydantów zawartych w kawie to przeciwdziałanie cukrzycy, nowotworom, działanie przeciwzapalne i pomoc w utrzymaniu odpowiedniej wagi ciała. Cold brew ma mniej antyoksydantów.

Ilość przeciwutleniaczy w kawie zmienia się także w zależności od wybranej metody jej palenia. Jeśli zależy ci na najwyższej zawartości antyoksydantów w kawie, to wybierz mocno paloną, parzoną na gorąco kawę.

Kawa w filiżance
  • Gorzkość i kwaśność kawy

Kwas chlorogenowy, znany także jako CGA, jest jednym ze składników kawy i w części odpowiada za jej smak. Kiedy jest on podgrzewany podczas procesu palenia, to rozbija się na kwas kawowy i kwas chinowy, które mają gorzki smak. Im bardziej ziarna kawy są poddawane działaniu temperatury, tym więcej kwasu kawowego i chinowego zawierają. Właśnie z tego powodu przygotowana na gorąco kawa ma o wiele bardziej wyrazisty, bardziej gorzki smak.

Kawa parzona na zimno cechuje się mniej gorzkim smakiem, co z pewnością docenią także osoby, które cierpią na refluks czy inne problemy ze strony układu pokarmowego i zwykła kawa im nie służy. Koncentracja kwasów w kawie wpływa także na to, jak bardzo kwaskowata jest. I chociaż pH zarówno parzonej na zimno, jak i na gorąco kawy jest podobne, to już zawartość kwasów nie. Warto jednak wiedzieć, że jeśli chodzi o poziom kwaśności, to mocno palone ziarna kawy mają jej mniej. Dlatego jeśli nie lubisz kwaskowatej kawy, to powinnaś wybrać cold brew z mocno palonych ziaren.

  • Poziom kofeiny w cold brew

Jak wygląda kwestia zawartości kofeiny w kawie cold brew w porównaniu do tradycyjnych metod parzenia? Jeśli chodzi o ilość kofeiny w filiżance napoju, to jest ona prawie taka sama. Metoda parzenia nie ma więc wielkiego wpływu na to, jak mocny będzie napar. Jeśli zależy ci na większej zawartości kofeiny w szklance, to wybierz kawy bardziej skoncentrowane, takie jak espresso, do których przygotowania używa się mniej wody na taką samą ilość ziaren kawy.

 

Źródło: huffpost

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kawa chroni wątrobę i korzystnie wpływa na mikrobiom

Kochasz kawę? To dobrze, kochają ją też dobre bakterie w twoich jelitach

Wybierasz się na piknik? O tych zasadach musisz pamiętać

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

W jakiej temperaturze prać ubrania? Naukowcy mają zalecenia

Dieta dla serca? Zobacz, których produktów lepiej unikać

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

10 produktów, których nie powinnaś podawać swojemu psu

Poranny prysznic czy wieczorna kąpiel? Co jest dla nas lepsze?

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Gorąco? 7 porad, które ułatwią ci zasypianie

Spacer po posiłku? Dobry pomysł. A może lepiej trochę poczekać?

Brak snu nie jest niczym dobrym, ale jego nadmiar też ma negatywne konsekwencje

Suplementy diety a witaminy i minerały. Czym się różnią?

Poziom żelaza we krwi a długość życia – jaka jest zależność?

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Jedzenie, które najczęściej powoduje zatrucia. Lepiej na nie uważaj

Seks oralny zaburza mikroflorę pochwy? Naukowcy widzą związek

Odkażasz ciągle dłonie? Sprawdź, czy na pewno robisz to dobrze

Lubisz smoothie? Co się dzieje, gdy pijesz je codziennie?

Prace w ogrodzie ciągle odkładasz na później? A to doskonała aktywność fizyczna

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Chcesz zadbać o jelita? 4 rzeczy, o których musisz pamiętać

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Objawy odstawienia alkoholu. Jakie są korzyści z niepicia alkoholu?

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?