Przejdź do treści

Dlaczego warto jeść tłuste ryby? Specjaliści z „Czytamy etykiety” wyjaśniają

Unsplash
Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Blisko 80 proc. kobiet niepełnosprawnych doświadcza przemocy. „Czują się uwięzione, bez wsparcia, boją się ubezwłasnowolnienia”
Blisko 80 proc. kobiet niepełnosprawnych doświadcza przemocy. „Czują się uwięzione, bez wsparcia, boją się ubezwłasnowolnienia”
Szczepienia na koronawirusa dla dzieci? Minister zdrowia odpowiada
Szczepienia na koronawirusa dla dzieci? Minister zdrowia odpowiada
Źle śpisz? Przyczyna może być prozaiczna
Ekstrawertycy i introwertycy powoli odchodzą do przeszłości. Sprawdź, czy jesteś ambiwertykiem
Kobieta ćwiczy
Ćwiczenia na poprawę mobilności barków oraz odciążenie kręgosłupa w części lędźwiowej. Spróbuj!

O rybach (w kontekście zdrowia) mówi się zazwyczaj jesienią i zimą – wtedy, kiedy nie dociera do nas wystarczająco dużo słońca, aby organizm mógł wytworzyć sobie witaminę D” – piszą autorzy konta „Czytamy etykiety”. W ostatnim ze swoich postów odpowiedzieli więc na pytanie, dlaczego warto jeść tłuste ryby?

Czytamy Etykiety jest serwisem, którego właścicielką jest Agnieszka Pocztarska.

„Wszyscy lubimy wiedzieć, co jemy i jak to jedzenie wpływa na nasz organizm. Niestety, nie każdy ma czas i wiedzę, aby móc dobrze wybrać. Dlatego my każdego dnia analizujemy etykiety i przyglądamy się z bliska składom produktów w polskich sklepach – dla WAS! Naszą wiedzą i doświadczeniem chcemy dzielić się z Wami, a jednocześnie ułatwiać codzienne wybory zakupowe” – czytamy na stronie Czytamy Etykiety.

Ostatnio na swoim koncie na Instagramie specjaliści zajęli się tematem jedzenia tłustych ryb.

 

Dlaczego warto jeść tłuste ryby?

Według Czytamy Etykiety, tłuste ryby:

  • są bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów Omega-3. 

    Spożywane regularnie zmniejszają więc występowanie raka piersi. Tak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Guelph. Kwasy omega-3 zmniejszają bowiem ryzyko rozwoju i przerzutów w przypadku tego rodzaju nowotworu.
    Kwasy tłuszczowe Omega-3 wpływają także na obniżenie poziomu ciśnienia krwi, rozszerzają naczynia krwionośne oraz zapobiegają zakrzepom.

  • są źródłem jodu, który jest niezbędny do syntezy hormonów tarczycy. Ten składnik mineralny przyspiesza też przemianę materii.

  • zawierają witaminę A, która pozytywnie wpływa na kondycję skóry, witaminę D działającą na układ kostny oraz witaminę E, która działa antyoksydacyjnie. Neutralizuje wolne rodniki i przeciwdziała starzeniu się komórek.

  • zawierają łatwo przyswajalne białko i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.

Jakie gatunki ryb są najzdrowsze?

  • Makrela
    Dlaczego akurat makrela? Ryba ta zawiera bowiem w swoim składzie m.in. witaminy A, D, E oraz te z grupy B. To też bogactwo składników mineralnych – wapnia, fosforu, cynku, miedzi, jodu czy selenu. Do tego ma wiele kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Nic, tylko jeść! Uważaj jednak, by nie przesadzić z ilością. Niektórzy naukowcy uważają, że wędzenie makreli powoduje powstawanie toksycznych, rakotwórczych związków.
  • Łosoś
    Łosoś to jedna z najtłustszych (i najzdrowszych!) ryb, jakie możemy spotkać w sklepach. A co w jej składzie? Podobnie jak u makreli – witaminy, składniki mineralne i duże ilości  kwasów omega-3 i omega-6. Masz ochotę na łososia? Spożywaj tego kupionego u znajomego sprzedawcy. Dzięki temu uchronisz się przed antybiotykami i innymi toksynami.
  • Tuńczyk
    Tuńczyk to jedna z najczęściej kupowanych przez nas ryb. I dobrze, bo jest źródłem białka. Z drugiej jednak strony, w rybach kumuluje się rtęć. Spokojnie. Jedna puszka tygodniowo nie wpłynie na twoje zdrowie. Zalet z jedzenia tuńczyka jest więcej – mowa tutaj o dużych ilościach potasu, niacyny, witaminy D, wapnia, fosforu oraz żelaza.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Sałatka z łososiem, karmelizowanymi figami i serem halloumi, wegański pasztet z ciecierzycy, krem czekoladowy z aquafabą. Sprawdź przepisy Anety i Jana Kuroniów!

Często jesz ryby i pijesz kranówkę? Sprawdź poziom ołowiu w organizmie

Płukanie ust olejem – opinie, efekty. Czy jest szkodliwe?

Dieta ketogeniczna – co jeść? Zasady diety i jadłospis

Olej z ryżu / istock

Olej bez ekstrakcji chemicznej. Czy jest lepszy od ekstrahowanego?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Tłuszcze trans zakazane!

Tłuszcze trans – co to, gdzie występują, czy są zdrowe?

Olej kokosowy – jaki wybrać i gdzie kupić najlepszy?

Czy można jeść ryby w ciąży? Odpowiada dietetyczka Anna Reguła

Ryby w ciąży – jakie ryby i owoce morza można jeść w ciąży?

Ketony w moczu — przyczyny, objawy, leczenie

Ketony w moczu – co oznaczają? Przyczyny, objawy i leczenie ketonurii

Dieta Dukana

Dieta Dukana – zasady, etapy i skutki uboczne diety „protal”

Tłuszcze czy węglowodany – co nas usypia?

Tłuszcze czy węglowodany – co nas usypia?

Śniadanie białkowo-tłuszczowe

„Zmiana, która pozwoliła mi osiągnąć sytość i zmniejszyć ochotę na słodkie”. Dietetyczka o zaletach śniadań białkowo-tłuszczowych

Tłuszcze nasycone – gdzie występują i jaki jest ich wpływ na nasze zdrowie?

Tłuszcze nasycone – gdzie występują i jaki jest ich wpływ na nasze zdrowie?

kobieta smażąca jedzenie

Najlepsze i najgorsze oleje. Gdzie się znajdują?

Olej palmowy – jeść czy nie jeść?

Olej palmowy – szkodliwy czy nie? Paulina Górska zebrała najważniejsze fakty

Orangutany / gettyimages

Co łączy orangutany, tłuszcze trans, detektywów na zakupach i olej palmowy? Wiele!

schabowy

10 ciężkostrawnych potraw, które można uczynić lżejszymi dla naszego żołądka

ryby

Pewnie dużo o nich słyszałaś, pewnie (słusznie) kojarzą ci się z rybami. Ale czy wiesz, po co nam kwasy omega-3?

Okłady ze smalcu gęsiego - sposób Anny Lewandowskiej na przeziębienie

Gęsi smalec na kaszel? Właściwości, zastosowanie

Sardynki

Sardynki – dlaczego warto je jeść? Jak ich spożywanie działa na skórę? Tłumaczy kosmetolożka

kutia

Odchudzone wersje wigilijnych potraw. Wypróbuj 6 przepisów

Czy ryby są zdrowe? Jakie warto kupować?

Z cholesterolem walcz dietą

Z cholesterolem walcz dietą

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

„Zdarzało się, że nie szłam do pracy, bo nie mogłam przestać się masturbować. Jestem uzależniona od seksu i miłości”

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Dlaczego możesz nie mieć ochoty na seks? Zabójcy libido

Dlaczego możesz nie mieć ochoty na seks? Zabójcy libido

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

białe plamy na paznokciach

Białe plamy na paznokciach – co oznaczają i jak się ich pozbyć?

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Czym jest aborcja eugeniczna? Czy jest legalna w Polsce? Dlaczego budzi kontrowersje?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?