Przejdź do treści

Dlaczego warto jeść tłuste ryby? Specjaliści z „Czytamy etykiety” wyjaśniają

Unsplash
Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Choroby oczu i wady wzroku - sprawdź najczęstsze dolegliwości
Choroby oczu i wady wzroku – sprawdź najczęstsze dolegliwości
Porodówka
„Położne dla Ciebie” – w czasie pandemii specjalistki chcą otoczyć szczególną opieką przyszłe i świeżo upieczone mamy
Pluskwa domowa - domowe sposoby na zwalczanie, gdy się pojawią
Pluskwa domowa – domowe sposoby na zwalczanie, gdy się pojawią
lekarka w masce ochronnej
Personel medyczny powinien mieć pierwszeństwo. Internauci propagują ideę #MedykBezKolejki
Czereśnie na talerzu
„Czysta 15-stka” i „Brudna 12-stka”. Które owoce i warzywa są najbardziej, a które najmniej zanieczyszczone? Mamy najnowsze listy na 2020 rok!

O rybach (w kontekście zdrowia) mówi się zazwyczaj jesienią i zimą – wtedy, kiedy nie dociera do nas wystarczająco dużo słońca, aby organizm mógł wytworzyć sobie witaminę D” – piszą autorzy konta „Czytamy etykiety”. W ostatnim ze swoich postów odpowiedzieli więc na pytanie, dlaczego warto jeść tłuste ryby?

Czytamy Etykiety jest serwisem, którego właścicielką jest Agnieszka Pocztarska.

„Wszyscy lubimy wiedzieć, co jemy i jak to jedzenie wpływa na nasz organizm. Niestety, nie każdy ma czas i wiedzę, aby móc dobrze wybrać. Dlatego my każdego dnia analizujemy etykiety i przyglądamy się z bliska składom produktów w polskich sklepach – dla WAS! Naszą wiedzą i doświadczeniem chcemy dzielić się z Wami, a jednocześnie ułatwiać codzienne wybory zakupowe” – czytamy na stronie Czytamy Etykiety.

Ostatnio na swoim koncie na Instagramie specjaliści zajęli się tematem jedzenia tłustych ryb.

 

Dlaczego warto jeść tłuste ryby?

Według Czytamy Etykiety, tłuste ryby:

  • są bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów Omega-3. 

    Spożywane regularnie zmniejszają więc występowanie raka piersi. Tak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Guelph. Kwasy omega-3 zmniejszają bowiem ryzyko rozwoju i przerzutów w przypadku tego rodzaju nowotworu.
    Kwasy tłuszczowe Omega-3 wpływają także na obniżenie poziomu ciśnienia krwi, rozszerzają naczynia krwionośne oraz zapobiegają zakrzepom.

  • są źródłem jodu, który jest niezbędny do syntezy hormonów tarczycy. Ten składnik mineralny przyspiesza też przemianę materii.

  • zawierają witaminę A, która pozytywnie wpływa na kondycję skóry, witaminę D działającą na układ kostny oraz witaminę E, która działa antyoksydacyjnie. Neutralizuje wolne rodniki i przeciwdziała starzeniu się komórek.

  • zawierają łatwo przyswajalne białko i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.

Jakie gatunki ryb są najzdrowsze?

  • Makrela
    Dlaczego akurat makrela? Ryba ta zawiera bowiem w swoim składzie m.in. witaminy A, D, E oraz te z grupy B. To też bogactwo składników mineralnych – wapnia, fosforu, cynku, miedzi, jodu czy selenu. Do tego ma wiele kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Nic, tylko jeść! Uważaj jednak, by nie przesadzić z ilością. Niektórzy naukowcy uważają, że wędzenie makreli powoduje powstawanie toksycznych, rakotwórczych związków.
  • Łosoś
    Łosoś to jedna z najtłustszych (i najzdrowszych!) ryb, jakie możemy spotkać w sklepach. A co w jej składzie? Podobnie jak u makreli – witaminy, składniki mineralne i duże ilości  kwasów omega-3 i omega-6. Masz ochotę na łososia? Spożywaj tego kupionego u znajomego sprzedawcy. Dzięki temu uchronisz się przed antybiotykami i innymi toksynami.
  • Tuńczyk
    Tuńczyk to jedna z najczęściej kupowanych przez nas ryb. I dobrze, bo jest źródłem białka. Z drugiej jednak strony, w rybach kumuluje się rtęć. Spokojnie. Jedna puszka tygodniowo nie wpłynie na twoje zdrowie. Zalet z jedzenia tuńczyka jest więcej – mowa tutaj o dużych ilościach potasu, niacyny, witaminy D, wapnia, fosforu oraz żelaza.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Tłuszcze nasycone – gdzie występują i jaki jest ich wpływ na nasze zdrowie?

Tłuszcze nasycone – gdzie występują i jaki jest ich wpływ na nasze zdrowie?

kobieta smażąca jedzenie

Najlepsze i najgorsze oleje. Gdzie się znajdują?

Olej palmowy – jeść czy nie jeść?

Olej palmowy – szkodliwy czy nie? Paulina Górska zebrała najważniejsze fakty

Orangutany / gettyimages

Co łączy orangutany, tłuszcze trans, detektywów na zakupach i olej palmowy? Wiele!

schabowy

10 ciężkostrawnych potraw, które można uczynić lżejszymi dla naszego żołądka

ryby

Pewnie dużo o nich słyszałaś, pewnie (słusznie) kojarzą ci się z rybami. Ale czy wiesz, po co nam kwasy omega-3?

Sardynki

Sardynki – dlaczego warto je jeść? Jak ich spożywanie działa na skórę? Tłumaczy kosmetolożka

kutia

Odchudzone wersje wigilijnych potraw. Wypróbuj 6 przepisów

Ryba po grecku

Ryba po grecku w lżejszej odsłonie

Czy ryby są zdrowe? Jakie warto kupować?

10 produktów łagodzących objawy menopauzy

Z cholesterolem walcz dietą

Z cholesterolem walcz dietą

Unsplash

Węglowodany i tłuszcze są złe? Robisz wszystko, by ich unikać? Specjalistka ds. żywienia obaliła dietetyczne mity

insulinooporność

5 faktów o insulinooporności, które powinnaś znać

Dieta Dukana. Zdrowa czy nie?

Dieta Dukana. Zdrowa? Niekoniecznie. Co o niej mówi dietetyczka?

Anna Reguła

Starasz się o dziecko, jesteś w ciąży, karmisz piersią? Jedz ryby i owoce morza! Radzi na Instagramie Anna Reguła, dietetyczka

Tajska zupa rybna z łososiem. Alternatywa dla rosołu

Dieta ketogeniczna – czy jest bezpieczna? Wyjaśnia dietetyczka

Zupa rybna w tajskiej odsłonie

Zupa rybna w tajskiej odsłonie. Znakomicie rozgrzewa i syci

Tłuszcz cię usypia

Dieta odchudzająca – węglowodany vs. tłuszcze

Tłuszcze: zła transformacja

Gotowanie: temperatura najzdrowsza dla serca

Na jakim tłuszczu smażyć?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

Kobieta z grypą hiszpanką leży w łóżku

Grypa hiszpanka – przyczyny i objawy. Historia największej pandemii na świecie.

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

kobieta trzymająca się obiema rękami z okolice mostka

Co oznacza ból w mostku? Charakter i różne przyczyny dolegliwości