Przejdź do treści

Domowy chleb na zakwasie – na co zwrócić uwagę podczas przygotowywania?

Domowy chleb na zakwasie – na co zwrócić uwagę podczas przygotowywania?
Domowy chleb na zakwasie – na co zwrócić uwagę podczas przygotowywania? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Ciągłe uczucie głodu – przyczyny. Jak się go pozbyć?
Małgorzata Rozenek-Majdan po porodzie, z synem Henrykiem
„Jestem grubaską”. Małgorzata Rozenek-Majdan pokazała, jak naprawdę wygląda jej ciało po urodzeniu syna
kobieta i mężczyzna, aseksualność
Aseksualność to nowa orientacja seksualna? Tłumaczy Alicja Długołęcka
Ćwiczenia na mięśnie nóg z obciążeniem – skuteczny trening w domu
cukier
Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?

Chrupiąca, wypieczona skórka, idealnie wyrośnięte ciasto i ten przepiękny zapach unoszący się po całej kuchni. Pieczenie domowego chleba na zakwasie, choć nie jest trudne, wymaga wiedzy,  zaangażowania, jak i cierpliwości. Na co więc zwrócić uwagę podczas jego przygotowywania?

Mąka, ale jaka?

Przygotowanie wysokiej jakości chleba wymaga opanowania wielu umiejętności – fizycznych, manualnych i technicznych. Niezwykle istotne jest zrozumienie, jaką rolę odgrywają poszczególne składniki oraz, że mąka determinuje smak i trwałość chleba. Wybór mąki, która posłuży do wypieku nie jest wcale taki oczywisty. Istnieje jednak pewna zasada, która pomoże w rozszyfrowaniu i lepszym jego zrozumieniu – im wyższy wskaźnik, tym mniejszy stopień zmielenia, a tym samym otrzymane pieczywo będzie ciemniejsze. Choć mąki o najwyższym wskaźniku są najzdrowsze, to nie do wszystkich wypieków możemy je wykorzystać – jednak do przygotowania chleba nadają się doskonale.

W większości przypadków, to wybór nieodpowiedniej mąki powoduje, że chleb nie wychodzi nam tak dobry, jakbyśmy sobie tego życzyli. Suche, kruszące się i łamiące pieczywo sprawia, że tracimy zapał i rezygnujemy z kolejnego wypieku. Jakiej więc mąki powinniśmy użyć, by cieszyć się smacznym chlebem?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Ukryty w zbożach gluten jest spoidłem dla pozostałych składników, a jego największe ilości znajdziemy w pszenicy i zbliżonych do niej zbożach. Mąką pszenna to zdecydowanie najpopularniejsza z mąk wykorzystywanych w pieczeniu chleba, a najlepiej sprawdzi się typ 750, 1400, jak i razowa typ 2000. A jeśli chcemy otrzymać żytnie pieczywo? W takim przypadku należy użyć mąki żytniej typ 1200. Jednak dla początkujących, przygotowanie chleba w 100% żytniego, może okazać się wyzwaniem. Dlatego bardzo często praktykuje się mieszanie mąki żytniej z pszenną.  Poza tym do wypieków możemy użyć pewną część mąki orkiszowej, czy gryczanej.
Mąka gryczana, ryżowa, kukurydziana czy amarantusowa to z kolei opcje dla tych, którzy wybierają opcję bezglutenową.  

 Zakwas – musi być dobry!

Pieczenie chleba należy rozpocząć od przygotowania zakwasu. Czym jest ten jakże popularny, ale może dla niektórych wciąż tajemniczy zakwas? To nic innego jak mieszanka, w odpowiednich proporcjach, wody i mąki żytniej razowej.

Choć jego przygotowanie może wydawać się wyzwaniem, jest niezwykle proste. Wymienione składniki (100 g mąki + 100 g letniej wody) mieszamy w słoiku drewnianą łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny. Następnego dnia do 100 g zaczynu, dodajemy 100 g mąki żytniej razowej i 100 g letniej wody. Składniki mieszamy, słoik przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na kolejne 24 godziny. Od dnia 3 do 6 dokarmiamy zakwas co 12 godzin (100 g zaczynu z dnia poprzedniego +100 g mąki żytniej razowej +100 g letniej wody). Siódmego dnia, zakwas będzie już gotowy – pojawi się charakterystyczny zapach octowy i „widoczne” żywe kultury bakterii.

Czy dieta ketogeniczna jest dla wszystkich?

W takich warunkach następuje fermentacja, w wyniku której otrzymujemy kwas mlekowy i kwas octowy – to one wpływają na wykształcenie się właściwej struktury ciasta. Hodowanie nowego zakwasu przed każdym pieczeniem nie jest konieczne, należy jednak pamiętać, aby „dokarmiać” go przynajmniej raz w tygodniu, nawet jeśli nie planujemy wypieków. Każdy zakwas, w zależności od jego mocy, pracuje inaczej. Dlatego dopasowany do naszych preferencji smakowych chleb, nie zawsze uda się przygotować za pierwszym razem.

Chleb na zakwasie – zdrowszy i bardziej wartościowy?

Bakterie kwasu mlekowego obecne w zakwasie, eliminują azotany, azotyny i stymulują nasz układ immunologiczny. Zakwas wpływa korzystnie na utrzymanie prawidłowego stężenia cukru we krwi. Fermentacja bakteryjno– mlekowa, trwa wiele godzin, w wyniku czego dochodzi do rozkładu kwasu fitynowego zawartego w zbożach, co umożliwia powstawanie wchłanianych form mikroelementów. Chleby na zakwasie mają niższy indeks glikemiczny w porównaniu do tych na drożdżach. Zakwas to naturalny konserwant pieczywa, który sprawia, że chleb jest smaczniejszy i dłużej utrzymuje swoją świeżość, nawet do 10 dni.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chleb

Dlaczego chleb nie sprawia, że tyjesz? Mamy prosty przykład od „Moja dietetyka”

Wyzwania domowych piekarzy

Wyzwania domowych piekarzy, czyli jak upiec sobie chleb

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja

Kobieta trzyma chleb

Dla kogo lepsze jest białe, a dla kogo ciemne pieczywo? Wyjaśnia trener

Kobieta smaruje kromkę chleba masłem

Chleb pszenny – czy faktycznie jest taki zły? Wyjaśnia dietetyczka

3 wariacje na temat cukinii

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Domowe wypieki dla początkujących

Domowe wypieki dla początkujących. Wypróbuj nasze przepisy i przekonaj się, jakie to proste

Unsplash.com

Wyrzuciłaś z kuchni chleb, sól i syrop glukozowo-fruktozowy? Dietetyczka wyjaśnia, że te rzeczy wcale nie są takie niezdrowe

Jak kupować chleb?

Jak czytać etykietki na chlebie

Niby banalne, ale mamy z tym problem. Jak czytać etykietki na chlebie?

Fot: Unsplash

9 zalet chleba, których nie doceniamy

Przednówkowa ribollita – królewskie danie z warzyw i chleba razowego

Poznaj proste przepisy na zdrowe pasty do chleba. My też kochamy kanapki!

10 przepisów na pyszny domowy chleb

10 przepisów na pyszny domowy chleb

Chłopak z zakwasem

Przepis na zakwas pszenny

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Przetrząsać sklepowe półki w poszukiwaniu greckiego jogurtu? A może nie różni się od tego zwykłego?

Dieta przed kolonoskopią – co jeść, by wyniki badania były wiarygodne?

Mąka gryczana – zdrowie bez glutenu. Wartości odżywcze, przepisy

Czarna soczewica to samo zdrowie. Wypróbuj przepis z pomidorami

Ogórki kiszone - właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy

Ogórki kiszone – właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy

Kasza jaglana – bezglutenowa królowa. Wartości odżywcze, przepisy

Imbir jest pomocny w przeziębieniu, ale nie tylko. Sprawia, że żyjemy dłużej

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Rak kości – objawy i przyczyny

Rak kości – przyczyny i objawy. Jak je szybko rozpoznać?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę