Przejdź do treści

Drożdże to towar deficytowy w czasach pandemii. Dietetyczka wyjaśnia, czy możemy je czymś zastąpić

Drożdże - czym je zastąpić? / istock
Drożdże - czym je zastąpić? / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
„Ze względu na pamięć o osobach zmarłych na COVID-19, cierpieniu ich oraz ich bliskich, negowanie pandemii jest nieetyczne i niegodziwe”. Polska Akademia Nauk apeluje
Magdalena Lamparska
Magdalena Lamparska: Starą panną nazwano przy mnie świadomą, niezależną finansowo kobietę. Miała 34 lata
Zaszczep psa z myślą o bezpieczeństwie ludzi! Mama i stetoskop apeluje o rozsądek
Zaszczep psa z myślą o bezpieczeństwie ludzi! Lekarka apeluje o rozsądek
Skutkiem koronawirusa może być wypadanie włosów? Aktorka pokazała nagranie, na którym widać, jak to może wyglądać
Puchnięcie nóg latem - jak sobie radzić?
Puchnięcie nóg latem i obrzęki – jak sobie pomóc i jak zapobiegać?

Drożdży, szczególnie tych świeżych, nie ma w większości sklepów. W czasach pandemii trudno więc o zrobienie pizzy czy ciasta drożdżowego. W związku z tym wiele z nas zastanawia się: czy drożdże da się czymś zastąpić? My już znamy odpowiedź. O ciekawostkach związanych z drożdżami opowiedziała nam mgr inż. Paula Nagel z Instytutu Żywności i Żywienia. 

Drożdże – czym są?

Drożdże to grzyby zaliczane do jednokomórkowych, niechorobotwórczych organizmów żywych. Występują pod postacią różnych kształtów i rozmnażają się w sposób bezpłciowy (wegetatywny) przez pączkowanie. Ich zdolność rozkładu glukozy, czyli cukru prostego, podczas procesu fermentacji do dwutlenku węgla i etanolu jest powszechnie wykorzystywana w wielu gałęziach przemysłu.

Obecnie, na dużą skalę, drożdże znajdują zastosowanie nie tylko w piekarnictwie, ale także w piwowarstwie, medycynie czy kosmetyce.

– Cenne właściwości drożdży odkryto już w starożytności, a użycie drożdży winiarskich na stałe wpisało się w latach 5400-5000 p.n.e. Już Hipokrates zalecał wypijanie napoju drożdżowego na wzmocnienie organizmu. Przełomowym okresem był XVII wiek, kiedy to odkryto, że dodatek drożdży do wypieku pieczywa poprawia jego objętość, wygląd, strukturę i porowatość miękiszu.

Charakterystyczne „dziurki w chlebie” powstają w wyniku wydzielania się dwutlenku węgla w trakcie fermentacji alkoholowej. Istnieje aż 700 gatunków drożdży, ale najbardziej znanym i wykorzystywanym rodzajem drożdży są „Saccharomyces” – tłumaczy mgr inż. Paula Nagel, dietetyczka.

Gluten to puszka Pandory

Drożdże – właściwości

Drożdże są bardzo cennym produktem pod względem zawartości składników odżywczych.

– 100 gramów drożdży to zaledwie 92 kcal, w tym dostarczają aż 11 gramów białka, 2 gramy tłuszczu (głównie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych) i 7 gramów węglowodanów łatwoprzyswajalnych. Są też świetnym źródłem błonnika pokarmowego (β-glukanów) wspomagającego pracę naszych jelit (7 gramów na 100 gramów drożdży).

Dodatkowo, jeden ze składników budulcowych ścian komórkowych drożdży, inicjuje działanie makrofagów (komórek żernych organizmu), które „pochłaniają” i niszczą uszkodzone komórki i chorobotwórcze mikroorganizmy w ciele człowieka – wymienia dietetyczka.

Drożdże to również cenne źródło witamin z grupy B, w szczególności kwasu foliowego i ryboflawiny. Ryboflawina, znana jako witamina B2, bierze udział w reakcjach utleniania i redukcji występujących np. podczas oddychania komórkowego i tworzenia przeciwciał.

Kwas foliowy (witamina B9) z kolei bierze udział w procesach krwiotwórczych czy w syntezie kwasów nukleinowych. Jest istotnym składnikiem diety kobiety ciężarnej, gdyż chroni przed powstawaniem wad cewy nerwowej płodu. Kwas foliowy wraz z witaminą B12 biorą również udział w regulacji stężenia homocysteiny we krwi, co zmniejsza ryzyko przedwczesnego zawału mięśnia sercowego i udaru mózgu.

Drożdże dostarczają także składników mineralnych takich jak: sód, potas, wapń, cynk czy żelazo.

Drożdże – czym je zastąpić w kuchni?

– Drożdże możemy dostać w trzech różnych formach: w postaci sproszkowanej, prasowane i płynne. Ze względu na fakt, że są to organizmy żywe, bardzo ważne jest, aby przechowywać je w odpowiednich warunkach. Drożdże nie lubią bardzo niskich i bardzo wysokich temperatur. Świeże drożdże najlepiej przechowywać więc w lodowce w temperaturze  0°C do +4°C. Jak to w przyrodzie bywa, występują także szkodliwe formy drożdży, tzw. drożdże dzikie. Przyczyniają się one do śluzowacenia czy nadawania gorzkiego posmaku żywności i świadczą o jej zepsuciu – wymienia mgr inż. Paula Nagel.

Czy drożdże można czymś zastąpić? Specjalistka odpowiada, że tak. Można je zastąpić, np. zakwasem, czyli połączeniem mąki żytniej z wodą i odrobiną cukru. Oczywiście metoda ta jest dużo bardziej czasochłonna niż użycie gotowych drożdży, nie mniej, wyprodukowanie zakwasu wiąże się z wytworzeniem pożytecznych bakterii mlekowych  z rodzaju Lactobacillus, które korzystnie oddziałują na pracę jelit.

– Stanowią one także coś w rodzaju „biokonserwanta”, ponieważ działają ochronnie przed rozwojem niepożądanej mikroflory patogennej w produkcie. Dzięki temu chleb zachowuje dłuższy termin przydatności do spożycia. Przy przygotowywaniu masy chlebowej nie zapominajmy o urozmaicaniu przepisu cennymi nasionami słonecznika, sezamu, siemienia lnianego, nasion chia czy dodatkiem otrąb pszennych – dodaje ekspertka.

Bibliografia

  1. Duliński R, Biotechnologiczne metody produkcji witamin z wykorzystaniem mikroorganizmów, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2010, 1 (68), 5 – 19
  2. Misiewicz A, Wróblewska-Kabba S, Ewolucja adaptatywna genomów drożdży z grupy Saccharomyces cerevisiae sensu stricto / Adaptative evolution of yeasts genomes from Saccharomyces cerevisiae sensu stricto group, Advances in Microbiology, 2014, 53(3):211-222
  3. Jarosz K, Piekarzu czy wiesz, że? Przegląd Piekarski i Cukierniczy, 2017, 14-15
  4. Muszyńska B, Malec M, Sułkowska-Ziaja K, Właściwości lecznicze i kosmetologiczne drożdży piekarniczych (Saccharomyces cerevisiae), Postępy Fitoterapii, 2013,(1): 54-62

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

Paula Nagel
mgr inż. Paula Nagel
specjalistka ds. żywienia

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chcesz obniżyć cholesterol? Sięgnij po te produkty

Tendencja do tycia? Dietetyczka wyjaśnia, co tak naprawdę za tym stoi

Mamy największe szkody w historii edukacji. Wszystko przez pandemię koronawirusa

Badanie moczu pokaże, czy dobrze się odżywiasz

Czy możemy uzależnić się od żywności? Dietetyk wyjaśnia

Marta Stoberska: Kiedyś usłyszałam, że nie wyglądam jak trenerka. Bo co? Bo nie mam kraty na brzuchu i trzęsie mi się skóra na tyłku?

Światowa Organizacja Zdrowia: lek na koronawirusa może nigdy nie powstać

Przez pandemię koronawirusa na świecie urodziło się mniej wcześniaków. Naukowcy sprawdzili, dlaczego

Wakacje w Polsce a koronawirus – pomysły, metody relaksu bez wyjazdu, aktywny wypoczynek z dziećmi

Szpinak – przepisy na sałatki, makarony i koktajle

Nowa reklama Nike / YouTube

„Nie możesz nas zatrzymać”. Nowa reklama Nike pokazuje jednoczącą siłę sportu w czasach pandemii koronawirusa

Dlaczego mam akceptować to, że nie mogę mieć wymarzonych wakacji? Żal jest zdrowy! – zapewnia psycholog

powrót do szkół od 1 września

Na jakich zasadach powrót do szkół od września? Wstępne wytyczne GIS

Koronawirus a wesela

Policja będzie przeprowadzać kontrole na weselach? Wiceminister zdrowia: „Ktoś musi egzekwować ten wymóg”

Olga Bołądź

Olga Bołądź apeluje o noszenie masek. „Szkoda konduktora, który codziennie przez naszą głupotę naraża swoje zdrowie”

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

koronawirus a dym papierosowy

Koronawirus może przenosić się w dymie papierosowym – twierdzą specjaliści

Zespół jelita drażliwego / istock

Zespół jelita drażliwego – jak żyć z tą chorobą? Gastroenterolog wyjaśnia

Życie po pandemii / istock

Dr Stefan Czarniecki: „Odnoszę wrażenie, że większość społeczeństwa chce jak najszybciej wrócić do „normalności” – czyli „tak jak było kiedyś”, przed pandemią”

Paulina Górska / Instagram

„Posiłek bez mięsa? Nie najem się!” Paulina Górska rozprawia się z mitami dotyczącymi roślinnego jedzenia

5 „zdrowych” produktów, które dla ciebie mogą być niezdrowe

Mężczyzna w szpitalnym oknie / Twitter

Mężczyzna wszedł na okno szpitala, by po raz ostatni spojrzeć na umierającą na koronawirusa matkę. To zdjęcie chwyta za serce

Dr n. med. Jarosław Biliński o mikrobiocie

Dr n. med. Jarosław Biliński o mikrobiocie jelitowej: „Każdy z nas ma w jelitach 2 kilogramy bakterii. To nie jest obojętne dla naszego organizmu”

Koronawirus na weselu / pexels

Byłam na weselu w czasie pandemii. Widziałam, jak reżim sanitarny (nie)wygląda w praktyce

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Objawy odstawienia alkoholu. Jakie są korzyści z niepicia alkoholu?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?