3 min.
Drożdżowe płatki nieaktywne – dlaczego warto je jeść? Tłumaczą ekspertki z Czytamy Etykiety

Drożdże - dlaczego warto je jeść?/ iStock
Najnowsze
20.01.2021
Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety
19.01.2021
Kwasy omega 3 wegańskie – czy rzeczywiście się nie wchłaniają?
18.01.2021
Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?
18.01.2021
Top 10 produktów chroniących przed rakiem
17.01.2021
Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz
Drożdże kojarzą się głównie z wypiekami. W formie płatków drożdżowych idealnie sprawdzą się jednak np. do sałatek. Dlaczego warto je jeść? Nie tylko pomogą zadbać o zdrowy wygląd skóry i włosów. O ich drogocennym wpływie na organizm piszą ekspertki na instagramowym profilu Czytamy Etykiety.
Spis treści
Drożdże dodadzą zdrowia
Drożdże to jeden z produktów w kuchni, który zaskakuje swoimi walorami zdrowotnymi.
Drożdże to prawdziwa porcja zdrowia! Są dobre m.in. dla włosów, skóry, układu odpornościowego – to dawka witamin i pierwiastków – piszą ekspertki z profilu Czytamy Etykiety.
Drożdże są cennym źródłem błonnika, witamin z grupy B, kwasu foliowego i ryboflawiny. Dostarczają także składników mineralnych takich jak: sód, potas, wapń, cynk czy żelazo. Warto więc dodać je do codziennego menu np. w formie płatków drożdżowych nieaktywnych.
Dlaczego warto jeść płatki drożdżowe nieaktywne?
Walory zdrowotne płatków drożdżowych nieaktywnych opisały na swoim profilu na Instagramie dietetyczki z Czytamy Etykiety.
Dlaczego warto jeść płatki drożdżowe nieaktywne:
- Stanowią źródło aminokwasów egzogennych oraz witamin z grupy B;
- Zawierają witaminy C i A;
- Świetnie wpływają na kondycję włosów i przyspieszają ich wzrost;
- Wzmacniają też paznokcie;
- Są źródłem m.in.: wapnia, fosforu, potasu, cynku, miedzi i selenu;
- Wpływają na poprawę odporności;
- Regulują poziom cholesterolu we krwi;
- Świetnie urozmaicają smak potraw, na przykład sałatek.
Drożdże – czym są?
Drożdże to grzyby zaliczane do jednokomórkowych, niechorobotwórczych organizmów żywych. Występują pod postacią różnych kształtów i rozmnażają się w sposób bezpłciowy (wegetatywny) przez pączkowanie. Ich zdolność rozkładu glukozy, czyli cukru prostego, podczas procesu fermentacji do dwutlenku węgla i etanolu jest powszechnie wykorzystywana w wielu gałęziach przemysłu.
Obecnie, na dużą skalę, drożdże znajdują zastosowanie nie tylko w piekarnictwie, ale także w piwowarstwie, medycynie czy kosmetyce.
Czytamy Etykiety
Czytamy Etykiety to portal, którego właścicielką jest Agnieszka Pocztarska, absolwentka Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką.
Jak sama o sobie pisze: „Jestem takim samym konsumentem jak ty i na swoim przykładzie udowadniam, że można zmienić swoje nawyki żywieniowe, wybierać produkty z dobrym składem i dokonywać świadomych wyborów. Obserwuję i słucham czytelników serwisu i każdym działaniem staram się pomóc w codziennych decyzjach zakupowych naszych społeczności”.
Ekspertki z Czytamy Etykiety, z Agnieszką Pocztarską na czele, są też aktywne w mediach społecznościowych. Ich konto na Instagramie obserwuje ponad 227 tys. osób.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020