Przejdź do treści

Estragon to cenne źródło przeciwutleniaczy. Sprawdź, jak możesz go wykorzystać w kuchni

Estragon
Estragon to cenne źródło przeciwutleniaczy. Sprawdź, jak możesz go wykorzystać w kuchni/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
„Ze względu na pamięć o osobach zmarłych na COVID-19, cierpieniu ich oraz ich bliskich, negowanie pandemii jest nieetyczne i niegodziwe”. Polska Akademia Nauk apeluje
Magdalena Lamparska
Magdalena Lamparska: Starą panną nazwano przy mnie świadomą, niezależną finansowo kobietę. Miała 34 lata
Zaszczep psa z myślą o bezpieczeństwie ludzi! Mama i stetoskop apeluje o rozsądek
Zaszczep psa z myślą o bezpieczeństwie ludzi! Lekarka apeluje o rozsądek
Skutkiem koronawirusa może być wypadanie włosów? Aktorka pokazała nagranie, na którym widać, jak to może wyglądać
Puchnięcie nóg latem - jak sobie radzić?
Puchnięcie nóg latem i obrzęki – jak sobie pomóc i jak zapobiegać?

Estragon najczęściej wykorzystujemy jako przyprawę. Jednak jego zastosowań jest znacznie więcej. I co ważne – nie musimy wykorzystywać tylko jego liści, ale też korzeń. To właśnie on ma najwięcej wartości odżywczych. O tym, dlaczego estragon służy naszemu zdrowiu i jak możemy go wykorzystać w kuchni, mówi trener postaw żywieniowych Magdalena Dorko-Wojciechowska.

Estragon – bogactwo przeciwutleniaczy

Trener postaw żywieniowych Magdalena Dorko-Wojciechowska podkreśla, że estragon może być traktowany jako ziołowy antybiotyk. Ma przede wszystkim działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. A to dlatego, że zawiera mnóstwo substancji czynnych, w przeciwieństwie do leków, które mają ich zaledwie jedną, dwie, maksymalnie trzy do pięciu.

– Warto przede wszystkim wspomnieć o kumarynie, która obok przeciwutleniaczy, stymuluje układ pokarmowy. Ale oprócz tego estragon zawiera szereg innych substancji czynnych, które właściwości przeciwwolnorodnikowe, przeciwnowotworowe, przeciwzakrzepowe, przeczyszczające, przeciwzapalne – wskazuje Dorko-Wojciechowska.

W estragonie znajdziemy między innymi:

  •  izoflawony
  • saponiny
  • sterole
  • olejki eteryczne
  • witaminę A i C

Zwalczanie bakterii i… nadmiaru cukru

Jak mówi Magdalena Dorko-Wojciechowska, estragon ma bardzo dużo aktywnych właściwości przeciwgrzybiczych – głównie w kierunku gronkowcowym, ale też dobrze się sprawdzi w przypadku przerostu wszelkiego rodzaju drożdżaków w układzie pokarmowym, np. Candidy Albicas. Skutecznie radzi sobie też ze zwalczaniem Helicobacter pylori – bakterii, która znajduje się w układzie pokarmowym i może powodować wrzody żołądka i dwunastnicy.

Oprócz tego estragon reguluje też poziom cukru we krwi i wydzielanej insuliny, która z kolei odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu układu hormonalnego.

– Od poziomu insuliny zależny jest także poziom kortyzolu, co z kolei może świadczyć o pośrednim wpływie estragonu na pracę nadnerczy. Dlatego wiele publikacji wskazuje na to, że roślina ta może wpływać na nas uspokajająco i relaksująco – mówi trener postaw żywienia.

Lawenda

Jak możemy wykorzystać estragon w kuchni?

Estragon możemy dodawać do mięsa (np. drobiu i dziczyzny), zup, sałatek. Bardzo dobrze komponuje się też z daniami jajecznymi, serami i galaretkami. Zdecydowanie lepiej wybrać świeże liście estragonu niż suszone – jako przyprawę.

Estragon możemy również potraktować jako składnik bazowy różnych dań czy napojów. Najbardziej naturalnym wykorzystaniem jego liści będzie przygotowywane naparów. Wystarczy zalać liście estragonu wrzątkiem i odstawić na 7 minut. Bardzo cenny dla naszego organizmu jest również ocet estragonowy. Ma kwaśny odczyn, dzięki czemu stymuluje układ pokarmowy i żołądek do zwiększonej produkcji enzymów trawiennych.

Trener postaw żywieniowych Magdalena Dorko-Wojciechowska podkreśla, że właściwości estragonu w dużej mierze zależą od tego, którą jego część wykorzystamy. Często niedocenioną częścią tej rośliny jest korzeń, który zawiera najwięcej substancji leczniczych i prozdrowotnych.

Chrzan - właściwości zdrowotne. Lepiej kupić tarty czy korzeń?

Korzeń estragonu – często niedoceniony, a bardzo cenny

Korzeń estragonu możemy dodawać do wywarów i rosołów. Jest większy i grubszy niż liście, a także bardziej zbity i twardy. Aby „wyciągnąć” z niego substancje czynne, należy poświęcić na to więcej czasu. Trzeba przy tym  pamiętać, że każdy korzeń, bez względu na roślinę, wymaga gotowania. W zależności od jego wielkości może to potrwać od 20 minut do nawet 2 godzin – zaznacza Magdalena Dorko-Wojciechowska.

Ale to nie wszystkie zastosowania korzenia estragonu w kuchni. Możemy też zrobić z niego nalewkę na bazie spirytusu albo przygotować marynatę do mięsa. Jednak forma, która według Dorko-Wojciechowskiej jest najbardziej przystępna dla organizmu, to świeżo wyciśnięty sok z korzenia. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do zielonych koktajli, których inne składniki zniwelują jego gorzki smak.

– To forma niepoddana żadnej obróbce chemicznej, więc mamy gwarancję, że te substancje czynne z rośliny zostaną w 100 procentach wykorzystane, o ile taki sok spożyjemy od razu po przygotowaniu. Co więcej, korzeń jest tą częścią roślinny, która pobiera najwięcej substancji odżywczych bezpośrednio z gleby, więc jest wyjątkowo w nie bogaty – podkreśla trener postaw żywieniowych.

A ty w jakiej formie najbardziej lubisz stosować estragon? Daj nam znać w komentarzu!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

10 ziół i przypraw, które powinnaś zacząć dodawać do swoich posiłków

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Kleszcze, komary, opryszczka i zmęczone stopy – na wszystko pomogą olejki eteryczne? Wyjaśnia Katarzyna Kochańska

krwawnik pospolity, kwiaty

Krwawnik pospolity – ziele o niepospolitym działaniu. Na co pomaga?

Te rośliny warto poznać – pomagają w wielu schorzeniach (to udowodnione)

Zioła, po których nie powinno się wychodzić na słońce

Zioła, po których nie powinno się wychodzić na słońce

Miodunka - właściwości i zastosowanie

Miodunka. Poznaj lecznicze właściwości i zastosowanie płucnika lekarskiego

Balsam kapucyński - dawne panaceum. Poznaj jego skład i działanie

Balsam kapucyński – poznaj skład i właściwości dawnego panaceum

Nawłoć – lecznicze właściwości i zastosowanie

Jeżówka purpurowa – właściwości i zastosowanie. Kiedy warto po nią sięgnąć?

Jeżówka purpurowa – właściwości i zastosowanie. Kiedy warto po nią sięgnąć?

Rośliny dobre dla cery / rawpixel

7 składników prosto z natury. Dlaczego brzoza czy mniszek lekarski mogą nam pomóc w walce o piękną cerę?

Jak zrobić własnoręcznie płyny dezynfekujące do domu i ekologiczne środki czystości

„Koronawirus pokazuje ludziom, jak cenne są małe rzeczy, oczywiste, zwyczajne, codzienne”. Jak zrobić własnoręcznie płyny dezynfekujące do domu i ekologiczne środki czystości?

Arnika górska - roślina lecznicza i trująca

Arnika na krążenie i na cerę naczynkową – właściwości i działanie lecznicze

Pokrzywa - sok z pokrzywy, herbata z pokrzywy, właściwości, zastosowanie

Pokrzywa – sok z pokrzywy i herbata z pokrzywy. Jakie właściwości ma pokrzywa?

Chaber bławatek i jego zastosowanie w medycynie

Chaber bławatek i jego zastosowanie w medycynie

Przywrotnik – ziele o wielu właściwościach

Przywrotnik – ziele o wielu właściwościach

Mięta pieprzowa - 11 zastosowań jej właściwości

Mięta pieprzowa – 11 zastosowań jej właściwości

Krokosz barwierski, jego właściwości i zastosowanie w medycynie

Krokosz barwierski, jego właściwości i zastosowanie w medycynie

Lubczyk i jego właściwości zdrowotne

Lubczyk i jego właściwości zdrowotne

Miłorząb japoński – jakie ma właściwości i działanie? Rozmawiamy z ekspertem Piotrem Sokołowskim

Dziewanna - kwiat o wielu właściwościach

Dziewanna – kwiat o wielu właściwościach

Zioła, których nie może zabraknąć w żadnej kuchni

Zioła, których nie powinno zabraknąć w twojej kuchni

Męczennica cielista

Męczennica cielista nie tylko pomoże ci ukoić nerwy i lepiej spać. O jej zastosowaniach mówi trener postaw żywieniowych

Syrop z mniszka lekarskiego – przepis, właściwości, działanie

Syrop z mniszka lekarskiego – przepis, właściwości, działanie

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Objawy odstawienia alkoholu. Jakie są korzyści z niepicia alkoholu?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?