Przejdź do treści

Ewa Sypnik-Pogorzelska i Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska: Jeśli nie zaczniemy odżywiać organizmu, a będziemy tylko bezmyślnie wrzucać na szybko przetworzone jedzenie, żadna cudowna „dieta” nie zadziała

Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska / Dietosfera
Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska / Dietosfera
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Nagietek lekarski - właściwości i zastosowanie w medycynie
Nagietek lekarski – właściwości i zastosowanie w medycynie
Ból sutków - kiedy występuje i jakie są jego przyczyny?
Ból sutków – kiedy występuje i jakie są jego przyczyny?
Maseczka - kobieta szyje na maszynie
„Maseczki. Proszę się częstować”. Akcja mieszkanki Otwocka podbiła internet
Kobiety w maseczkach - kronawirus
Powstanie aplikacja, która pomoże kontrolować rozprzestrzenianie się koronawirusa. Pracuje nad nią Ministerstwo Cyfryzacji
młoda kobieta
„Seks nie powinien boleć! Chyba, że tego chcesz” – mówi Katarzyna Koczułap

Dieta SIRT, od niedawna znana raczej jako dieta Adele, nie jest wcale nowością. Nazwa „sirtfood” pochodzi od słowa „sirtuiny”. To specyficzne białka hamujące lub zmniejszające komórkową przemianę materii. Jakie produkty aktywują sirtuiny? Czy trzeba jeść, żeby chudnąć? I czy dieta sirtfood jest dla każdego? O tym w rozmowie z Hello Zdrowie opowiadają Ewa Sypnik-Pogorzelska i Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, autorkiksiążki „Jedz i chudnij z dietą SIRT”.

Magdalena Bury: Zapytam przewrotnie. Dieta SIRT to kolejna dieta cud?

Ewa Sypnik-Pogorzelska, specjalistka ds. żywienia człowieka, dietetyczka: Nie ma cudownych diet. Wszystkie diety, które obiecują „złote góry” są tylko i wyłącznie chwytem marketingowym. Dopóki nie zmienimy myślenia o jedzeniu, nie będzie trwałych efektów. Jeśli nie zaczniemy odżywiać naszego organizmu, a nie tylko bezmyślnie wrzucać na szybko mało wartościowe i przetworzone jedzenie, jeśli nie zaczniemy dbać o jakość naszego pożywienia, jeśli nie wdrożymy zmian w regularności spożywanych posiłków dostosowanych do naszego stylu życia, to żadna „dieta” nie zadziała.

Zbyt drastyczne i rygorystyczne „diety” oraz ograniczenia energetyczne zawsze skończą się tak samo, czyli efektem jo-jo. Dieta SIRT to przede wszystkim większa uwaga na produkty bogate w polifenole – cudowny składnik naszej diety wspierający nasze zdrowie, młodość, ale też aktywujące obecne w naszym organizmie białka sirtuinowe, które mogą wpływać na długość i jakość naszego życia, ale też na metabolizm tłuszczów czy węglowodanów, czyli wspierać przy odchudzaniu.

O sirtuinach, dzięki Adele, jest teraz coraz głośniej. Czym są i co dają?

Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, specjalistka ds. żywienia człowieka, dietetyczka: Tak, zawsze spektakularny efekt znanej osoby jest mocną reklamą danej diety. W tym przypadku to całkiem dobrze, bo może więcej uwagi poświęcimy na dobre produkty, bogate w polifenole, które są aktywatorami sirtuin, ale też bardziej zwrócimy uwagę na jakość jedzenia i styl życia niż szybki efekt.

Sirtuiny to białka wytwarzane w organizmie, które mają pozytywny wpływ na zdrowie, długowieczność i proces chudnięcia. Mogą być również wykorzystywane w terapii wielu chorób związanych z podeszłym wiekiem i otyłością. Do tej pory ustalono, że: spowalniają procesy starzenia, dezaktywują wolne rodniki, które są główną przyczyną wielu schorzeń: nowotworów, chorób układu krążenia czy skóry, biorą udział w procesach naprawczych uszkodzonego materiału genetycznego, przyspieszają spalanie tłuszczu, regulują poziom glukozy i insuliny, mają też wpływ na aktywność hormonów tarczycy.

Ważną i kluczową informacją o sirtuinach jest jednak to, że białka te są pobudzane do działania przez pewne produkty, które powinny być obecne w sporej ilości w naszej codziennej diecie. Im więcej zielonych liściastych warzyw, kurkumy, orzechów, matchy, owoców jagodowych i innych z „wielkiej 20-ki”, tym lepszy efekt i jesteśmy zdrowsi.

Adele / gettyimages

Jakie są założenia diety SIRT?

Ewa Sypnik-Pogorzelska: Dieta SIRT, jak każda dieta odchudzająca, opiera się przede wszystkim na ograniczeniu kalorycznym połączonym ze spożyciem specjalnych sirtuinowych, zielonych koktajli. Zakłada wykluczenie produktów przetworzonych i niezdrowych, a włącza do codziennego jadłospisu produkty wartościowe i pełne aktywatorów sirtuin. Poza tym jest to dieta, która opiera się o niskoprzetworzone produkty spożywcze o niskim indeksie glikemicznym o dużej zawartości zielonych warzyw liściastych i błonnika roślinnego, czyli z założenia jest zdrowa i korzystna dla naszego organizmu.

Pierwszy etap to duże wyzwanie, ponieważ spożycie kalorii zostaje ograniczone do 1000 kcal (nie dla każdego dobre), i tylko trzech porcji zielonego soku sirtuinowego i jednego stałego posiłku. Po trzech dniach wartość energetyczna wzrasta już do 1500 kcal, a w ciągu dnia autorzy proponują dwa soki i dwa stałe dania przygotowane na bazie produktów sirtuinowych. W kolejnych dniach brak konkretnych restrykcji kalorycznych, ale musi pojawić się co najmniej jeden koktajl i trzy posiłki przygotowane na bazie produktów sirtuinowych. W naszej książce proponujemy proste przepisy z aktywatorami sirtuin, ale też takie, które są dostosowane do naszej polskiej rzeczywistości.

Skąd wzięła się ta dieta? Co obiecują jej twórcy?

Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska: Dieta SIRT została opracowana przez Aidana Gogginsa i Glena Mattena – magistrów nauk o żywieniu z Uniwersytetu w Surrey w Anglii. A oni na podstawie doniesień naukowych, że resweratrol – substancja przeciwutleniająca znajdująca się w skórce z czerwonych i czarnych winogron – znacznie wydłuża życie drożdży. Kiedy badali ten temat, okazało się, że jest jeszcze kilka innych związków, które mogą wpływać tak korzystnie na zdrowie. W ten sposób powstała lista żywności bogatej w polifenole, które bardzo korzystnie wpływają na aktywację białek sirt.

Twórcy tej diety obiecują utratę wagi wynikającą ze zmniejszonej ilości tkanki tłuszczowej, a nie mięśniowej, brak uczucia głodu, wzrost poziomu energii życiowej i poprawę samopoczucia, brak konieczności wykonywania wyczerpujących ćwiczeń czy ładniejszy wygląd.

Da się jeść i chudnąć?

Ewa Sypnik-Pogorzelska: Pewnie (śmiech). Często używamy takiego argumentu: żeby chudnąć, trzeba jeść! Jeść zdrowo i mądrze oczywiście. Tutaj trzeba też dodać, że odchudzanie to przede wszystkim ujemny bilans energetyczny i tego nie ominiemy. Oryginalna dieta SIRT w pierwszych fazach zakłada dosyć duże ograniczenie kaloryczne, stąd ten efekt, a według autorów diety uwzględnienie w diecie odpowiedniej ilości aktywatorów sirtuin dodatkowo pomaga schudnąć, ale też zadbać o zdrowie i wzmocnić organizm.

A co z przyprawami? Są ważne?

Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska: Szczególnie kurkuma, ale jest tak samo ważna jak inne składniki diety SIRT. Trzeba oczywiście przyznać, że kurkuma i zawarta w niej kurkumina to jeden z bardziej aktywnych przeciwutleniaczy o właściwościach przeciwzapalnych, regeneracyjnych i przeciwnowotworowych, pobudzających skutecznie geny sirtuinowe. Nie ulega wątpliwości, że przyprawa to przyprawa i nie da się jej zjeść na raz dużo, dlatego tak ważne jest urozmaicanie jadłospisu i wzbogacanie go o inne różnorodne produkty sirtuinowe: zielone liściaste warzywa, ostrą papryczkę, daktyle, kaszę gryczaną, kakao, matchę i wiele, wiele innych.

Na jakie pułapki musimy być przygotowane na diecie SIRT?

Ewa Sypnik-Pogorzelska: Pułapek brak (śmiech). Ważne, aby pamiętać, że to styl życia, a nie krótkotrwała, cudowna dieta. W książce podkreślamy jak ważny jest właściwy dowóz energii, jakość jedzenia, aktywność fizyczna oraz codzienny wypoczynek. Tylko całość daje najlepsze efekty.

Kto nie może przejść na dietę pełną aktywatorów sirtuin?

Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska: Jeśli mówimy o oryginalnej diecie SIRT, zakładającej na początku ograniczenie energii do 1000 kcal, to przeciwwskazań jest dużo, bo tak mała kaloryczność nie jest zbyt bezpieczna dla kogokolwiek. A pomijając zapotrzebowanie kaloryczne, to przeciwwskazania mogą dotyczyć raczej pojedynczych produktów w diecie, np. kawy i matchy dla nadciśnieniowców czy dużej ilości surowych warzyw dla osób ze schorzeniami przewodu pokarmowego. Zawsze, każdy styl jedzenia, powinniśmy dostosować do swojego zdrowia, bo jest najważniejsze i nie podążać bezmyślnie za modą. Jeśli mamy jakieś wątpliwości, proponuję skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.

Niska kaloryczność mnie przeraża. Czy ta dieta jest bezpieczna? Media piszą, że Adele piła tylko koktajle z jarmużu, spożywała do 1000 kcal dziennie i do tego forsownie ćwiczyła…

Ewa Sypnik-Pogorzelska: W naszej książce przedstawiłyśmy złagodzoną wersję diety SIRT, która omija pierwsze fazy restrykcyjnego ograniczenia kcal, które na pewno nie jest zdrowe i nie jest dla każdego. Na pewno drastycznym cięciom energetycznym mówimy nie, ale inne założenia diety SIRT są jednak jak najbardziej polecane. Warto na pewno do codziennego menu wprowadzić żywność z dużą ilością polfenoli, ruszać się, ale też zadbać o dobry sen i odpoczynek.


Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska i Ewa Sypnik-Pogorzelska – specjalistki ds. żywienia człowieka, dietetyczki pracujące w Poradni Dietetycznej „Dietosfera”. Autorki książki „Jedz i chudnij z dietą SIRT”.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Ćwiczenie wyobraźni pomoże ci schudnąć

Ćwiczenie wyobraźni pomoże ci schudnąć. To może być prostsze, niż ci się wydaje

Efekt jo-jo często jest efektem zbyt restrykcyjnej diety/Unsplash

Przepis na efekt jo-jo, czyli jak się nie odchudzać po zimie – radzi dietetyczka Anna Reguła

Dziewczyna robi selfie w lustrze

Dieta selfie – na czym polega i czy wszyscy powinni z niej skorzystać? Wyjaśnia psychodietetyczka Justyna Markowska

Adele / gettyimages

Dieta Adele. Adele schudła kilkadziesiąt kilogramów dzięki specjalnej diecie. Chodzi o dietę sirtfood. Jakie są jej zasady?

Dieta owsiankowa. Jest skuteczna, ale czy bezpieczna?

Babulinka.pl na Instagramie

Figura po ciąży – blogerka zamieściła ważny wpis. „Z mojego brzucha mam troje nowych ludzi na świecie, jak mogłabym go nie lubić?”

dieta

5 najczęstszych błędów przy odchudzaniu

Kobieta / freepik.com

5 największych mitów o metabolizmie

Efekt Whoosh / istock

Do tej pory traciłaś na wadze, a teraz stoisz w miejscu? Dietetyczka Emilia Cesarek wyjaśnia, jakie mogą być tego powody

Dieta ketogeniczna

Dieta ketogeniczna. Jakie są zasady? Czy każdy może stosować dietę ketogeniczną?

kobieta, święta

Święta dla odchudzających się – na co zwrócić uwagę

BMR a odchudzanie. BMR a trening. BMR a siedzący tryb życia.

Wskaźnik BMR. Przy odchudzaniu niezbędny

święta

Czy odchudzanie do świąt ma sens? Dietetyk odpowiada

Operacyjne zmniejszenie żołądka sposobem na nadwagę?

Operacyjne zmniejszenie żołądka sposobem na nadwagę?

Produkty o niskim indeksie glikemicznym — sprawdź czym są i jakie korzyści dają

Produkty o niskim indeksie glikemicznym – sprawdź co jeść, a czego lepiej unikać

Liposukcja kawitacyjna — zabieg, efekty, cena

Liposukcja kawitacyjna – na czym polega zabieg? Jakie daje efekty i jaka jest jego cena?

płatki śniadaniowe

7 „odchudzających” produktów, które… nie odchudzają!

Jessica Meinhard, autorka książki "Jak jeść słodycze i nie tyć"

„Często miałam łzy w oczach, kiedy rozmiarówka kończyła się na L, a ja nosiłam XXL. Do tego doprowadziłam się poprzez zajadanie smutków słodyczami” – mówi Jessica Meinhard, autorka książki „Jak jeść słodycze i nie tyć”

kobieta jedząca babeczkę

„Jedzenie jest dla nas rozwiązaniem zarówno na okoliczność smutku, jak i radości. Tymczasem powinno służyć zaspokajaniu podstawowych potrzeb” – mówi Anna Sasin, psychodietetyk, autorka książki „Głodne emocje”

kobieta pijąca koktajl

„Czysta micha” wcale nie taka czysta! Dlaczego trend „clean eating” przynosi więcej szkody niż pożytku?

Na czym polega dieta baletnicy?

Na czym polega dieta baletnicy?

Kapsaicyna - właściwości odchudzające i lecznicze

Kapsaicyna – właściwości odchudzające i lecznicze

„Odchudzam się, a nie chudnę!”. Brzmi znajomo? Dowiedz się, z czego to może wynikać

Tabletki na odchudzanie - skuteczna pomoc w spalaniu zbędnych kilogramów czy zwykłe placebo?

Tabletki na odchudzanie – skuteczna pomoc w spalaniu zbędnych kilogramów czy zwykłe placebo?

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

kobieta wycierająca nos

Grypa hiszpanka – przyczyny i objawy. Historia największej pandemii na świecie

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

kobieta trzymająca się obiema rękami z okolice mostka

Co oznacza ból w mostku? Charakter i różne przyczyny dolegliwości