Przejdź do treści

Ewa Sypnik-Pogorzelska i Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska: Jeśli nie zaczniemy odżywiać organizmu, a będziemy tylko bezmyślnie wrzucać na szybko przetworzone jedzenie, żadna cudowna „dieta” nie zadziała

Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska / Dietosfera
Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska / Dietosfera
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Bolesny obrzęk stóp w ciąży. Jak pomoże osteopatiia?
Bolesny obrzęk stóp w ciąży – jak może pomóc osteopata? Rozmowa z Eweliną Tyszko-Bury
Połóg – pierwsze dni po porodzie
Połóg – co cię może zaskoczyć tuż po porodzie? Opisuje Natalia Białobrzeska
Przyczyny wzdęć i zaparć / istock
Wzdęcia i zaparcia. Masz z nimi problem? Naturoterapeutka wyjaśnia możliwe przyczyny ich występowania
7 sygnałów, że pijesz za dużo wody
koronawirus, transmisja koronawirusa
Dlaczego niektórzy roznoszą koronawirusa bardziej niż inni?

Dieta SIRT, od niedawna znana raczej jako dieta Adele, nie jest wcale nowością. Nazwa „sirtfood” pochodzi od słowa „sirtuiny”. To specyficzne białka hamujące lub zmniejszające komórkową przemianę materii. Jakie produkty aktywują sirtuiny? Czy trzeba jeść, żeby chudnąć? I czy dieta sirtfood jest dla każdego? O tym w rozmowie z Hello Zdrowie opowiadają Ewa Sypnik-Pogorzelska i Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, autorkiksiążki „Jedz i chudnij z dietą SIRT”.

Magdalena Bury: Zapytam przewrotnie. Dieta SIRT to kolejna dieta cud?

Ewa Sypnik-Pogorzelska, specjalistka ds. żywienia człowieka, dietetyczka: Nie ma cudownych diet. Wszystkie diety, które obiecują „złote góry” są tylko i wyłącznie chwytem marketingowym. Dopóki nie zmienimy myślenia o jedzeniu, nie będzie trwałych efektów. Jeśli nie zaczniemy odżywiać naszego organizmu, a nie tylko bezmyślnie wrzucać na szybko mało wartościowe i przetworzone jedzenie, jeśli nie zaczniemy dbać o jakość naszego pożywienia, jeśli nie wdrożymy zmian w regularności spożywanych posiłków dostosowanych do naszego stylu życia, to żadna „dieta” nie zadziała.

Zbyt drastyczne i rygorystyczne „diety” oraz ograniczenia energetyczne zawsze skończą się tak samo, czyli efektem jo-jo. Dieta SIRT to przede wszystkim większa uwaga na produkty bogate w polifenole – cudowny składnik naszej diety wspierający nasze zdrowie, młodość, ale też aktywujące obecne w naszym organizmie białka sirtuinowe, które mogą wpływać na długość i jakość naszego życia, ale też na metabolizm tłuszczów czy węglowodanów, czyli wspierać przy odchudzaniu.

O sirtuinach, dzięki Adele, jest teraz coraz głośniej. Czym są i co dają?

Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, specjalistka ds. żywienia człowieka, dietetyczka: Tak, zawsze spektakularny efekt znanej osoby jest mocną reklamą danej diety. W tym przypadku to całkiem dobrze, bo może więcej uwagi poświęcimy na dobre produkty, bogate w polifenole, które są aktywatorami sirtuin, ale też bardziej zwrócimy uwagę na jakość jedzenia i styl życia niż szybki efekt.

Sirtuiny to białka wytwarzane w organizmie, które mają pozytywny wpływ na zdrowie, długowieczność i proces chudnięcia. Mogą być również wykorzystywane w terapii wielu chorób związanych z podeszłym wiekiem i otyłością. Do tej pory ustalono, że: spowalniają procesy starzenia, dezaktywują wolne rodniki, które są główną przyczyną wielu schorzeń: nowotworów, chorób układu krążenia czy skóry, biorą udział w procesach naprawczych uszkodzonego materiału genetycznego, przyspieszają spalanie tłuszczu, regulują poziom glukozy i insuliny, mają też wpływ na aktywność hormonów tarczycy.

Ważną i kluczową informacją o sirtuinach jest jednak to, że białka te są pobudzane do działania przez pewne produkty, które powinny być obecne w sporej ilości w naszej codziennej diecie. Im więcej zielonych liściastych warzyw, kurkumy, orzechów, matchy, owoców jagodowych i innych z „wielkiej 20-ki”, tym lepszy efekt i jesteśmy zdrowsi.

Adele / gettyimages

Jakie są założenia diety SIRT?

Ewa Sypnik-Pogorzelska: Dieta SIRT, jak każda dieta odchudzająca, opiera się przede wszystkim na ograniczeniu kalorycznym połączonym ze spożyciem specjalnych sirtuinowych, zielonych koktajli. Zakłada wykluczenie produktów przetworzonych i niezdrowych, a włącza do codziennego jadłospisu produkty wartościowe i pełne aktywatorów sirtuin. Poza tym jest to dieta, która opiera się o niskoprzetworzone produkty spożywcze o niskim indeksie glikemicznym o dużej zawartości zielonych warzyw liściastych i błonnika roślinnego, czyli z założenia jest zdrowa i korzystna dla naszego organizmu.

Pierwszy etap to duże wyzwanie, ponieważ spożycie kalorii zostaje ograniczone do 1000 kcal (nie dla każdego dobre), i tylko trzech porcji zielonego soku sirtuinowego i jednego stałego posiłku. Po trzech dniach wartość energetyczna wzrasta już do 1500 kcal, a w ciągu dnia autorzy proponują dwa soki i dwa stałe dania przygotowane na bazie produktów sirtuinowych. W kolejnych dniach brak konkretnych restrykcji kalorycznych, ale musi pojawić się co najmniej jeden koktajl i trzy posiłki przygotowane na bazie produktów sirtuinowych. W naszej książce proponujemy proste przepisy z aktywatorami sirtuin, ale też takie, które są dostosowane do naszej polskiej rzeczywistości.

Skąd wzięła się ta dieta? Co obiecują jej twórcy?

Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska: Dieta SIRT została opracowana przez Aidana Gogginsa i Glena Mattena – magistrów nauk o żywieniu z Uniwersytetu w Surrey w Anglii. A oni na podstawie doniesień naukowych, że resweratrol – substancja przeciwutleniająca znajdująca się w skórce z czerwonych i czarnych winogron – znacznie wydłuża życie drożdży. Kiedy badali ten temat, okazało się, że jest jeszcze kilka innych związków, które mogą wpływać tak korzystnie na zdrowie. W ten sposób powstała lista żywności bogatej w polifenole, które bardzo korzystnie wpływają na aktywację białek sirt.

Twórcy tej diety obiecują utratę wagi wynikającą ze zmniejszonej ilości tkanki tłuszczowej, a nie mięśniowej, brak uczucia głodu, wzrost poziomu energii życiowej i poprawę samopoczucia, brak konieczności wykonywania wyczerpujących ćwiczeń czy ładniejszy wygląd.

Da się jeść i chudnąć?

Ewa Sypnik-Pogorzelska: Pewnie (śmiech). Często używamy takiego argumentu: żeby chudnąć, trzeba jeść! Jeść zdrowo i mądrze oczywiście. Tutaj trzeba też dodać, że odchudzanie to przede wszystkim ujemny bilans energetyczny i tego nie ominiemy. Oryginalna dieta SIRT w pierwszych fazach zakłada dosyć duże ograniczenie kaloryczne, stąd ten efekt, a według autorów diety uwzględnienie w diecie odpowiedniej ilości aktywatorów sirtuin dodatkowo pomaga schudnąć, ale też zadbać o zdrowie i wzmocnić organizm.

A co z przyprawami? Są ważne?

Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska: Szczególnie kurkuma, ale jest tak samo ważna jak inne składniki diety SIRT. Trzeba oczywiście przyznać, że kurkuma i zawarta w niej kurkumina to jeden z bardziej aktywnych przeciwutleniaczy o właściwościach przeciwzapalnych, regeneracyjnych i przeciwnowotworowych, pobudzających skutecznie geny sirtuinowe. Nie ulega wątpliwości, że przyprawa to przyprawa i nie da się jej zjeść na raz dużo, dlatego tak ważne jest urozmaicanie jadłospisu i wzbogacanie go o inne różnorodne produkty sirtuinowe: zielone liściaste warzywa, ostrą papryczkę, daktyle, kaszę gryczaną, kakao, matchę i wiele, wiele innych.

Na jakie pułapki musimy być przygotowane na diecie SIRT?

Ewa Sypnik-Pogorzelska: Pułapek brak (śmiech). Ważne, aby pamiętać, że to styl życia, a nie krótkotrwała, cudowna dieta. W książce podkreślamy jak ważny jest właściwy dowóz energii, jakość jedzenia, aktywność fizyczna oraz codzienny wypoczynek. Tylko całość daje najlepsze efekty.

Kto nie może przejść na dietę pełną aktywatorów sirtuin?

Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska: Jeśli mówimy o oryginalnej diecie SIRT, zakładającej na początku ograniczenie energii do 1000 kcal, to przeciwwskazań jest dużo, bo tak mała kaloryczność nie jest zbyt bezpieczna dla kogokolwiek. A pomijając zapotrzebowanie kaloryczne, to przeciwwskazania mogą dotyczyć raczej pojedynczych produktów w diecie, np. kawy i matchy dla nadciśnieniowców czy dużej ilości surowych warzyw dla osób ze schorzeniami przewodu pokarmowego. Zawsze, każdy styl jedzenia, powinniśmy dostosować do swojego zdrowia, bo jest najważniejsze i nie podążać bezmyślnie za modą. Jeśli mamy jakieś wątpliwości, proponuję skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.

Niska kaloryczność mnie przeraża. Czy ta dieta jest bezpieczna? Media piszą, że Adele piła tylko koktajle z jarmużu, spożywała do 1000 kcal dziennie i do tego forsownie ćwiczyła…

Ewa Sypnik-Pogorzelska: W naszej książce przedstawiłyśmy złagodzoną wersję diety SIRT, która omija pierwsze fazy restrykcyjnego ograniczenia kcal, które na pewno nie jest zdrowe i nie jest dla każdego. Na pewno drastycznym cięciom energetycznym mówimy nie, ale inne założenia diety SIRT są jednak jak najbardziej polecane. Warto na pewno do codziennego menu wprowadzić żywność z dużą ilością polfenoli, ruszać się, ale też zadbać o dobry sen i odpoczynek.


Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska i Ewa Sypnik-Pogorzelska – specjalistki ds. żywienia człowieka, dietetyczki pracujące w Poradni Dietetycznej „Dietosfera”. Autorki książki „Jedz i chudnij z dietą SIRT”.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czarna soczewica to samo zdrowie. Wypróbuj przepis z pomidorami

Owoce i warzywa

Czy dieta witariańska jest zdrowa? Wyjaśniają żywieniowcy z profilu „Dietetyka nie na żarty”

„Nie sądziłam, że jestem w stanie stworzyć takie miejsce w sieci. Cieszę się, że społeczność bloga tworzą osoby życzliwe, potrafiące z szacunkiem myśleć o drugim człowieku” – mówi Janina Bąk, znana jako Janina Daily

Jak nie popełniać błędów dotyczących porcji jedzenia? Podpowiadamy

Tych produktów lepiej unikaj. Na bank sprawią, że przytyjesz

Kobieta z koktajlem owocowym

Chcesz schudnąć? Te produkty pomogą ci stłumić apetyt

Chcesz przejść na dietę ketogeniczną? Sprawdź, jakie zagrożenia może nieść za sobą

6 produktów, których lepiej nie jeść przed 10 rano, jeśli dbasz o linię

Chcesz pozbyć się „oponki” z brzucha? Wprowadź te pięć zmian, a będzie ci łatwiej osiągnąć cel

Dieta ketogeniczna. Jakie są zasady? Czy każdy może stosować dietę ketogeniczną?

Dieta ketogeniczna. Jakie są zasady? Czy każdy może stosować dietę ketogeniczną?

Wskaźnik BMR. Oblicz swoje dzienne zapotrzebowanie energetyczne

Wskaźnik BMR. Oblicz swoje dzienne zapotrzebowanie energetyczne

Ziemniaki w diecie / rawpixel

Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Trener personalny wyjaśnia to na dobrym przykładzie

Jakie są główne problemy Polaków związane z odżywianiem?

Jakie są główne problemy Polaków związane z odżywianiem? Odpowiada dietetyczka

Jak przejść na wegetarianizm?

Diety. Jak przejść na wegetarianizm?

Dieta jogurtowa – efekty, opinie i przykładowy jadłospis

Dieta jogurtowa – efekty, opinie i przykładowy jadłospis

Czy dieta Dukana jest zdrowa?

Czy dieta Dukana jest zdrowa? Co mówi dietetyczka?

Najpopularniejsze diety – plusy i minusy. Co radzi dietetyczka?

Czy dieta ketogeniczna jest dla wszystkich?

Zdrowe odżywianie. Czy dieta keto jest dla wszystkich? Wyjaśnia dietetyczka Marta Świtek

Jak znaleźć idealną dietę?

Zdrowe odżywianie. Jak znaleźć idealną dietę?

Ciasto

Co zrobić z ciastem po świętach? Podpowiada psychodietetyczka dr Anna Januszewicz

Kurkuma i jej właściwości. Zalety i przeciwwskazania

Kurkuma i jej właściwości. Zalety i przeciwwskazania

Chcesz się skutecznie odchudzać? Oto kilka pomocnych wskazówek

Chcesz się skutecznie odchudzać? Oto kilka pomocnych wskazówek

Podstawowa przemiana materii (PPM) - od czego zależy i jak ją obliczyć?

Podstawowa przemiana materii (PPM) – od czego zależy i jak ją obliczyć?

Ćwiczenie wyobraźni pomoże ci schudnąć

Ćwiczenie wyobraźni pomoże ci schudnąć. To może być prostsze, niż ci się wydaje

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Rak kości – objawy i przyczyny

Rak kości – przyczyny i objawy. Jak je szybko rozpoznać?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?