Przejdź do treści

Foodsi – nowa polska aplikacja, dzięki której nie zmarnuje się nadwyżka jedzenia w knajpach. Przetestowaliśmy!

Foodsi aplikacja
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Stopy i kwiatki
Masz uczucie ciężkich nóg? Zobacz, co najczęściej jest tego przyczyną i jak sobie pomóc. Wyjaśnia flebolog
Kobieta w czasie okresu
Co piątej Polsce brakuje pieniędzy na podpaski. 30 proc. wierzy, że w trakcie okresu nie zajdzie w ciążę. Pierwsze takie badanie w naszym kraju
Antyoksydanty – produktów w których znajdziesz ich najwięcej
Antyoksydanty – oto lista produktów, w których znajdziesz ich najwięcej
Anna Lewandowska
Anna Lewandowska pokazała brzuch 17 dni po porodzie. „Ciało kobiety może wiele” – pisze trenerka
Kobieta ćwiczy jogę w ciąży
Joga w ciąży. Nauczycielka jogi odpowiada na najczęściej zadawane pytania

Wiesz ile jedzenia marnuje się każdego dnia w restauracjach? Bardzo wiele produktów ląduje w koszu, jeśli na koniec dnia nie zostanie sprzedanych. Tak wiele restauracji, a jeden problem: co zrobić z jedzeniem, które po prostu „nie zeszło”? Odpowiedzią jest aplikacja Foodsi, która jest świeżo po premierze. Stworzyła ją trójka Polaków. Przetestowaliśmy i nie ukrywamy – jesteśmy zachwyceni! 

„Podczas studiów, pracując dorywczo w lokalach gastronomicznych, zaobserwowaliśmy jak wiele zdatnego do spożycia jedzenia marnuje się. Restauracje, piekarnie i kawiarnie często wyrzucają jedzenie, bo nie nadaje się do sprzedaży następnego dnia”, tak rozpoczyna się historia stworzenia aplikacji mobilnej, która ma ograniczyć marnowanie i wyrzucanie produktów przez lokale gastronomiczne. Foodsi to aplikacja, która umożliwia sprzedaż jedzenia, niemalże o 70 proc. taniej, świeżego i zdatnego do spożycia. W ten sposób lokal nie wyrzuca nadwyżki produktów, a klient serwuje sobie tani posiłek prosto z restauracji. 

Naszą misją jest redukcja odpadów generowanych przez restauracje poprzez udostępnianie posiłków, które pod koniec dnia miałyby zostać wyrzucone, ale w dalszym ciągu są w idealnym stanie

tak o swojej aplikacji mówią twórcy

Jak działa Foodsi? Przetestowaliśmy!

Lubię testować aplikacje, które promują ekologię, nurt zero waste i zamiast pochłaniać czas, są po prostu przydatne. Gdy usłyszałam o aplikacji Foodsi, wzięłam telefon w dłoń i  zainstalowałam. Korzystanie z aplikacji jest bezpłatne, a baza oferujących się restauracji z dnia na dzień przybywa.

Zdecydowałam, że postawię na kuchnię wegańską. Aplikacja w sposób szczegółowy podaje wszelkie dane dotyczące kuchni oraz tego, czego mogę się spodziewać. Opis miejsca, który wybrałam, zawierał komunikat: „Zestaw zawiera produkty z restauracji, które nadal są pyszne, ale danego dnia nie zostały kupione i mogłoby się zmarnować. Dlatego nie wiesz, co dokładnie znajdzie się w twoim zestawie. Masz jednak pewność, że wartość jedzenia, które kupujesz, jest znacznie wyższa, niż cena, którą płacisz”. Opis ten zachęcił mnie do wzięcia zestawu w ciemno. Lubię się zaskakiwać! Zatem, czekam do godzin wieczornych, aby odebrać swój zestaw – „niespodziankę”.

Zestaw niespodzianka

Dlaczego niespodziankę? Restauracje uwzględnione w aplikacji nie są w stanie sprecyzować, jak dużo zostanie w ciągu dnia niewykorzystanego jedzenia. Dlatego każdy zestaw to niespodzianka. W zależności od rodzaju kuchni i miejsca, zestawy mogą być bardzo zróżnicowane, także jeśli chodzi o ilość, bo raz może być to kilku kawałków brownie a innym razem ogromna porcja warzyw czy garnek zupy.

Aplikacja jest prosta w obsłudze, tak samo jak jej jasny przekaz: sprzedaż jedzenia, które nie sprzeda się w lokalu w ciągu dnia. Jedzenie jest świeże i smaczne, szkoda, aby się zmarnowało. Klient w ten sposób może zaserwować sobie tanią kolację, prosto z restauracji. Foodsi działa od 1 kwietnia, na razie tylko na terenie Warszawy. W dalszej perspektywie rozszerzy swoją działalność na inne miasta.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zużyte maseczki / istock

Nad Polską fruwają zużyte rękawiczki i maseczki. Czy to oznacza, że nie wiemy co z nimi zrobić?

dziewczynka wśród zieleni

„Wstyd z powodu płodzenia dzieci”. Czy ekologię i chęć posiadania dziecka można pogodzić?

Ekologiczne pranie

Ekologiczne pranie – to łatwiejsze niż myślisz

Na tropie E-dodatków

Na tropie E-dodatków. Czy my naprawdę to jemy?

Śmieci w worku na śmieci

„To, co zobaczyłam, jest przerażające”. W dobie pandemii koronawirusa temat zaśmiecania środowiska przestał istnieć

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Agnieszka Pocztarska / Czytamy Etykiety

Agnieszka Pocztarska z „Czytamy Etykiety”: jeśli nie zaczniemy świadomie zmniejszać ilości „produkowanych” przez nas śmieci, to zalejemy nimi cały świat

Anna Tober/archiwum prywatne

„Najbardziej ekologiczne jest to ubranie, które już masz w swojej szafie”. O odpowiedzialnej modzie rozmawiamy z Anną Tober, założycielką ekologicznej firmy odzieżowej

Nina Harbuz i jej sposoby na less waste

„Przecież to tylko jedna słomka, powiedziało 8 miliardów ludzi”. Nina Harbuz i jej gotowe patenty na bycie less waste

ziemniaki - kadm w żywności

Kadm w organizmie – jak tam trafia i na czym polega jego szkodliwość?

Orangutany / gettyimages

Co łączy orangutany, tłuszcze trans, detektywów na zakupach i olej palmowy? Wiele!

Awokado / istock

Często jesz awokado? Nie jest to zbyt ekologiczne. „Do uprawy trzech awokado potrzebne jest zużycie niemal tysiąca litrów wody” – mówi Paulina Górska

Patenty babci na bycie zero waste

7 sposobów naszych babć na bycie zero waste

folia aluminiowa

Folia aluminiowa – pożegnaj się z nią

Sylwia Majcher / Arch. prywatne S. Majcher

Sylwia Majcher: statystyczna polska rodzina wyrzuca do kosza co roku jedzenie warte 2500 złotych

Świąteczne resztki - co z nimi zrobić?

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

Eko Matka Lekarka

„Lekarz nie powinien krytykować naszych wyborów osobistych. Jeśli chcemy karmić długo piersią, nie powinien na nas krzywo patrzeć” – mówi Aleksandra Jagłowska-Pietraszek, założycielka grupy na FB „Eko Matka Lekarka”

Dziecko przesypuje płatki śniadaniowe z torebki do słoika. Na stole leżą zakupy i słoiki.

Przechowywanie żywności – jak robić to dobrze, aby dłużej utrzymać świeżość i nie wyrzucać jedzenia?

naturalne mydła

8 sposobów na ekodetoks dla skóry. To prostsze niż myślisz

Dawid Podsiadło / https://mwmedia.pl/

Dawid Podsiadło: to może być nasze „być albo nie być”. Wokalista podczas koncertu na Stadionie Narodowym nawiązał do globalnego ocieplenia

„Uwielbiam dzieci i to, co robię, to jest dla tych dzieci, co już chodzą po ziemi i dla tych, które przyjdą na świat. Ale sama nie chcę mieć dziecka. W jakim świecie miałoby żyć?” – mówi Monika Sadkowska, działaczka na rzecz klimatu i praw obywatelskich

„Rezygnacja z foliówek czy segregowanie śmieci są bardzo ważne, ale moim zdaniem nie uratują naszego świata” – mówi Ryszard Kulik doktor psychologii. Jak radzić sobie z depresją klimatyczną?

istockphoto.com

Wiesz co oznacza trójkąt z cyfrą 7 na opakowaniu twoich ulubionych produktów? Mama Chemik wyjaśnia

Ewa Farna – jak dba o środowisko? Wokalistka podzieliła się tym w mediach społecznościowych

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?