Przejdź do treści

Foodsi – nowa polska aplikacja, dzięki której nie zmarnuje się nadwyżka jedzenia w knajpach. Przetestowaliśmy!

Foodsi aplikacja
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Małgorzata Rozenek
Małgorzata Rozenek pokazała zdjęcie z płaczącym synkiem. Oburzone głosy: to obrzydliwe gwałcenie praw dziecka
Pigwa - owoc w sam raz na zimowe infekcje!
Pigwa – owoc, który w mig przegoni infekcje! Dietetyczka tłumaczy, dlaczego warto po nią sięgać
koronawirus, lekarze rodzinni
Powtarzał: dajcie lekarzom rodzinnym zlecać testy, a zobaczycie skalę epidemii. Michał Domaszewski o rekordach zakażeń w Polsce
Kobieta wstrzykuje sobie insulinę w brzuch
Insulina przy cukrzycy typu II – czy można ją odstawić tak, jak zrobił to Lech Wałęsa? Wyjaśnia diabetolożka Barbara Soróbka
Wielka lekcja WF tylko dla dziewcząt. Wraz z nimi ćwiczyć będą Otylia Jędrzejczak, Anita Włodarczyk i inne mistrzynie sportu
Rusza akcja „Mistrzynie w Szkołach” skierowana do uczennic. Otylia Jędrzejczak: będę przekonywać je, że lekcja WF może być fajna

Wiesz ile jedzenia marnuje się każdego dnia w restauracjach? Bardzo wiele produktów ląduje w koszu, jeśli na koniec dnia nie zostanie sprzedanych. Tak wiele restauracji, a jeden problem: co zrobić z jedzeniem, które po prostu „nie zeszło”? Odpowiedzią jest aplikacja Foodsi, która jest świeżo po premierze. Stworzyła ją trójka Polaków. Przetestowaliśmy i nie ukrywamy – jesteśmy zachwyceni! 

„Podczas studiów, pracując dorywczo w lokalach gastronomicznych, zaobserwowaliśmy jak wiele zdatnego do spożycia jedzenia marnuje się. Restauracje, piekarnie i kawiarnie często wyrzucają jedzenie, bo nie nadaje się do sprzedaży następnego dnia”, tak rozpoczyna się historia stworzenia aplikacji mobilnej, która ma ograniczyć marnowanie i wyrzucanie produktów przez lokale gastronomiczne. Foodsi to aplikacja, która umożliwia sprzedaż jedzenia, niemalże o 70 proc. taniej, świeżego i zdatnego do spożycia. W ten sposób lokal nie wyrzuca nadwyżki produktów, a klient serwuje sobie tani posiłek prosto z restauracji. 

Naszą misją jest redukcja odpadów generowanych przez restauracje poprzez udostępnianie posiłków, które pod koniec dnia miałyby zostać wyrzucone, ale w dalszym ciągu są w idealnym stanie

tak o swojej aplikacji mówią twórcy

Jak działa Foodsi? Przetestowaliśmy!

Lubię testować aplikacje, które promują ekologię, nurt zero waste i zamiast pochłaniać czas, są po prostu przydatne. Gdy usłyszałam o aplikacji Foodsi, wzięłam telefon w dłoń i  zainstalowałam. Korzystanie z aplikacji jest bezpłatne, a baza oferujących się restauracji z dnia na dzień przybywa.

Zdecydowałam, że postawię na kuchnię wegańską. Aplikacja w sposób szczegółowy podaje wszelkie dane dotyczące kuchni oraz tego, czego mogę się spodziewać. Opis miejsca, który wybrałam, zawierał komunikat: „Zestaw zawiera produkty z restauracji, które nadal są pyszne, ale danego dnia nie zostały kupione i mogłoby się zmarnować. Dlatego nie wiesz, co dokładnie znajdzie się w twoim zestawie. Masz jednak pewność, że wartość jedzenia, które kupujesz, jest znacznie wyższa, niż cena, którą płacisz”. Opis ten zachęcił mnie do wzięcia zestawu w ciemno. Lubię się zaskakiwać! Zatem, czekam do godzin wieczornych, aby odebrać swój zestaw – „niespodziankę”.

Zestaw niespodzianka

Dlaczego niespodziankę? Restauracje uwzględnione w aplikacji nie są w stanie sprecyzować, jak dużo zostanie w ciągu dnia niewykorzystanego jedzenia. Dlatego każdy zestaw to niespodzianka. W zależności od rodzaju kuchni i miejsca, zestawy mogą być bardzo zróżnicowane, także jeśli chodzi o ilość, bo raz może być to kilku kawałków brownie a innym razem ogromna porcja warzyw czy garnek zupy.

Aplikacja jest prosta w obsłudze, tak samo jak jej jasny przekaz: sprzedaż jedzenia, które nie sprzeda się w lokalu w ciągu dnia. Jedzenie jest świeże i smaczne, szkoda, aby się zmarnowało. Klient w ten sposób może zaserwować sobie tanią kolację, prosto z restauracji. Foodsi działa od 1 kwietnia, na razie tylko na terenie Warszawy. W dalszej perspektywie rozszerzy swoją działalność na inne miasta.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Śmieci, źródło: Gettyimages.com

Żółty pojemnik na śmieci – czy wiesz, co i jak do niego wrzucać? Czytamy Etykiety wyjaśnia

Znaleźli w lesie sflaczały balonik z listem od młodej pary, który przeleciał 800 km. Teraz szerzą świadomość ekologiczną

Domowe tabletki do zmywarki – jak zrobić, jak używać?

Ugotowałaś ziemniaki? Nie wylewaj wody! Sprawdź, jak ją wykorzystać

Bisfenol A (BPA ) – gdzie występuje, jak wpływa na zdrowie

Coroczny problem wyrzucania zwierząt latem. Jak temu zapobiegać?

Powietrze w domach jest gorsze niż smog? Mama Chemik tłumaczy

Kooperatywa spożywcza – jak to działa?

Kooperatywa spożywcza – co to jest, jak działa spółdzielnia?

Kosmetyczny Adam Słodowy

Jak zrobić kosmetyki domowej roboty?

Szare mydło

Popularne mydło wraca do łask. Co warto o nim wiedzieć?

Minimalizm – mniej znaczy więcej. Skuś się!

Cytryny

W lodówce czy w temperaturze pokojowej? Jak przechowywać owoce i warzywa, by zachowały świeżość?

Plastik w oceanach/iStockphoto

Ty też możesz sprawić, aby oceany nie były pełne plastiku. 9 zmian do wprowadzenia od zaraz

Zużyte maseczki / istock

Nad Polską fruwają zużyte rękawiczki i maseczki. Czy to oznacza, że nie wiemy co z nimi zrobić?

dziewczynka wśród zieleni

„Wstyd z powodu płodzenia dzieci”. Czy ekologię i chęć posiadania dziecka można pogodzić?

Ekologiczne pranie

Ekologiczne pranie – to łatwiejsze niż myślisz

Na tropie E-dodatków

Na tropie E-dodatków. Czy my naprawdę to jemy?

Śmieci w worku na śmieci

„To, co zobaczyłam, jest przerażające”. W dobie pandemii koronawirusa temat zaśmiecania środowiska przestał istnieć

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Agnieszka Pocztarska / Czytamy Etykiety

Agnieszka Pocztarska z „Czytamy Etykiety”: jeśli nie zaczniemy świadomie zmniejszać ilości „produkowanych” przez nas śmieci, to zalejemy nimi cały świat

Anna Tober/archiwum prywatne

Eko ubrania. Jak zrobić eko strój? O modzie rozmawiamy z Anną Tober.

Nina Harbuz i jej sposoby na less waste

„Przecież to tylko jedna słomka, powiedziało 8 miliardów ludzi”. Nina Harbuz i jej gotowe patenty na bycie less waste

ziemniaki - kadm w żywności

Kadm w organizmie – jak tam trafia i na czym polega jego szkodliwość?

Orangutany / gettyimages

Co łączy orangutany, tłuszcze trans, detektywów na zakupach i olej palmowy? Wiele!