20 lipca, po wznowieniu produkcji sera korycińskiego przez zakład, ponownie przebadano ser pod kątem obecności bakterii.

„Powiatowy Lekarz Weterynarii w Sokółce w dniu 15 lipca 2020r. pobrał urzędowe próbki sera korycińskiego naturalnego do badań w kierunku obecności Salmonella, Listeria monocytogenes oraz gronkowców chorobotwórczych. W dniu 20 lipca 2020r. z Zakładu Higieny Weterynaryjnej w Białymstoku otrzymano wyniki badań sera, w którym nie stwierdzono obecności Salmonella oraz Listeria monocytogenes, liczba gronkowców chorobotwórczych spełniała wymagania” – czytamy w komunikacie GIS.

Pomimo pozytywnych wyników badań, producent zachowując ostrożność zdecydował się na wycofanie nie tylko wskazanej partii, w której wykryto bakterie, lecz również szerszy asortyment produktów, czyli sera wyprodukowanego przed 30 czerwca 2020 i po 11 lipca 2020 roku. Wstrzymał też produkcję do odwołania. Z kolei Lidl, który jest dystrybutorem produktu, umieścił w sklepach i na stronie internetowej komunikat o wycofaniu partii z rynku oraz usunął z półek towar (data produkcji jest jednocześnie numerem partii).

„Firma Lidl poinformowała Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej o podjętych przez siebie działaniach oraz jest w stałym kontakcie z producentem” – podkreśla sanepid.