Przejdź do treści

Głóg – sprawdź jego działanie i właściwości

Głóg, krzew
Głóg i jego lecznicze właściwości. Fot. Unsplash.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Zespół cieśni nadgarstka. Rozmowa z osteopatką Eweliną Tyszko-Bury
Zespół cieśni nadgarstka. Jak może pomóc osteopatia? Wyjaśnia Ewelina Tyszko-Bury
Andrzej Duda / prezydent.pl
Prezydent Andrzej Duda nominowany do Biologicznej Bzdury Roku 2020. Podczas debaty mówił o szczepionce, która nie istnieje
Oczyszczanie twarzy - jak to robić dobrze? Największe błędy i sposoby na prawidłowe mycie twarzy wylicza dermatolożka
Oczyszczanie twarzy – jak to robić dobrze? Dermatolożka wymienia największe błędy i sposoby na prawidłowe mycie skóry
Dieta jajeczna – bezpieczna i skuteczna, czy szkodliwa i monotonna?
Kalorie a miesiączka / rawpixel
W drugiej połowie cyklu miesiączkowego można jeść więcej? Dietetyk Jakub Chwiłkowski odpowiada

Głóg to ogólna nazwa dla roślin z rodziny Rosaceae. Choć znanych jest około 1000 gatunków głogu, w Polsce najczęściej można spotkać trzy z nich: głód jednoszyjkowy, głóg dwuszyjkowy i głóg pośredni. Owoce i kwiaty głogu stosuje się leczniczo dzięki ich udowodnionym korzystnym właściwościom. A jakim?

Jak wygląda głóg? To drzewo czy krzew?

Aby móc korzystać z tego cennego surowca zielarskiego, warto najpierw wiedzieć, jak rozpoznać głóg w terenie. Głóg to niewysokie drzewo przypominające raczej krzew, sięgające do 10 metrów wysokości. Cechą charakterystyczną są liście głogu – są ciemnozielone i błyszczące, o jajowatym kształcie. Głóg kwitnie w maju i czerwcu, a jego niewielkie owoce (około 1 cm szerokości) mogą przybierać barwę od zielonej, żółtej, przez (najczęściej) czerwoną do ciemnofioletowej. Kiedy zrywać głóg? Owoce dojrzewają na przełomie lata i jesieni, choć można je spotkać na drzewach jeszcze do pierwszych przymrozków.

 

Co na zły nastrój, PMS i bóle głowy? Szafran!

Owoce głogu – właściwości

Nie tylko owoce, ale i kwiaty głogu zawierają cenne dla zdrowia związki, jednak najczęściej w medycynie ludowej wykorzystywano owoce i na nich przede wszystkim warto skupić uwagę. Głównie składają się one z węglowodanów, ale wśród odkrytych w owocach głodu substancji znajdują się ważne składniki mineralne: wapń (jego ilość w kilogramie owoców trzykrotnie przekracza zapotrzebowanie dzienne człowieka na ten pierwiastek!), fosfor, potas, magnez, sód. Za właściwości owoców głodu odpowiadają też zawarte w nich kwasy organiczne, w tym jabłkowy, szczawiowy, cytrynowy, bursztynowy czy winowy. Głóg składa się też z cennych substancji bioaktywnych, jak na przykład kwercetyna, kempferol, epikatechiny, hiperozyd, kwas chlorogenowy, tokoferoli, witaminy C, beta-karotenu, triterpenów i steroidów. Taki zestaw składników obecny w głogu sprawia, że roślina ta (ale także przetwory, jak na przykład wino z głogu czy nalewka) posiada liczne właściwości prozdrowotne:

  • Ochrona układu sercowo-naczyniowego – ekstrakty z głogu w wielu badaniach obniżały wartości cholesterolu LDL i całokowitego oraz triglicerydów, jednocześnie zwiększając stężenie „dobrego” cholesterolu HDL. Prawdopodobnie głóg zmniejsza wchłanianie cholesterolu i jego biosyntezę w organizmie człowieka, a ponadto promuje przemianę cholesterolu w kwasy żółciowe, dzięki czemu nadmiar cholesterolu jest łatwo wydalany z organizmu. Z kolei obniżenie wartości cholesterolu (za wyjątkiem cholesterolu HDL) wiąże się ze znacznie obniżonym ryzykiem zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe, np. miażdżycę. Głóg ponadto może wpływać przeciw arytmicznie i przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka występowania zawału, udaru i innych zaburzeń wieńcowych.
Liść damiany łagodnie uspokaja, poprawia nastrój, działa przeciwlękowo
  • Wpływ na odporność – owoce głogu wykazują silne działanie przeciwzapalne dzięki temu, że zmniejszają produkcję czynników wywołujących stany zapalne w organizmie. Ponadto wzmagają one aktywność makrofagów i liczebność leukocytów – składników krwi odpowiedzialnych za obronę organizmu przed wszelakimi patogenami. Wiele badań potwierdziło także, że ekstrakty z głogu przeciwdziałają bakteriom i niektórym grzybom.
  • Działanie przeciwutleniające i przeciwstarzeniowe – zawarte w głogu polifenole cechują się wysokim potencjałem antyoksydacyjnym. To znaczy, że związki te redukują aktywność wolnych rodników – cząsteczek przyczyniających się do starzenia komórek organizmu. Właściwości przeciwutleniające wiążą się nie tylko z działaniem przeciwstarzeniowym głogu, ale też jego ogólnym korzystnym wpływem na zdrowie i redukowanie ryzyka rozwoju wszelakich chorób (w tym być może i nowotworów).

Głóg – podsumowanie

Głóg to roślina powszechnie spotykana w Polsce. Warto korzystać z jej potencjału prozdrowotnego, który znany był już w medycynie ludowej. Wiele współczesnych badań potwierdza jego wyjątkowy wpływ na układ krwionośny i serce, a także działanie przeciwzapalne i przeciwstarzeniowe.

 

Źródła:

Kulczyński B., Gramza-Michałowska A.: Potencjał prozdrowotny owoców i kwiatów głogu. Probl Hig Epidemiol 2016, 97(1): 24-28.

Król D.: Głóg (Crataegus monogyna (L.), Crataegus oxyacantha (L.)) – cenną rośliną leczniczą. Postępy Fitoterapii 2/2011: 122-126.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Owoce i warzywa

Czy dieta witariańska jest zdrowa? Wyjaśniają żywieniowcy z profilu „Dietetyka nie na żarty”

Mango i jego zaskakujące właściwości zdrowotne

Podgrzewasz wszystko w mikrofalówce? Sprawdź, które produkty nie powinny do niej trafić

Czarny bez – przepisy z owoców czarnego bzu na nalewkę, sok i dżem

Kobieta w basenie z arbuzem

Nawadnianie organizmu. Które owoce i warzywa mają najwięcej wody? Warto je jeść!

Krojenie granatów zawsze kończy się katastrofą? Wypróbuj tę metodę

Świeże jabłka są zdrowe, spleśniałych unikaj

Jabłka mają… termin przydatności do spożycia? Kiedy lepiej ich nie jeść?

Owies jako jeden ze sposób na obniżenie cholesterolu.

Chcesz obniżyć cholesterol? Sięgnij po te produkty

Kobieta wybiera dietę miażdżycową

Miażdżyca – jakie są przyczyny, objawy, jak wygląda leczenie i dieta

Oliwa z oliwek / istock

Na czym smażyć? Na oliwie! Dietetycy z „Dietetyki nie na żarty” wyjaśniają dlaczego

Mrożonki - czy są zdrowe? Co warto wiedzieć o mrożonej żywności?

Mrożonki – czy są zdrowe? Co warto wiedzieć o mrożonej żywności?

Dieta bananowa - zasady i efekty

Dieta bananowa – zasady i efekty

Cholesterol w diecie / istock

Po co nam cholesterol? Dietetyczka Zofia Suszka wyjaśnia, czy jest on nam potrzebny do życia

Czereśnie na talerzu

„Czysta 15-stka” i „Brudna 12-stka”. Które owoce i warzywa są najbardziej, a które najmniej zanieczyszczone? Mamy najnowsze listy na 2020 rok!

Sok z granatu - właściwości i przeciwwskazania

Sok z granatu – właściwości i przeciwwskazania

Jabłka, dlaczego warto uwzględnić je w diecie?

Jabłka, dlaczego warto uwzględnić je w diecie?

zamyślona kobieta o jasnych włosach

Czy to już choroba?

Koktajl z jagód

Jagody açaí – nowa nadzieja w walce z rakiem?

Żelki – pyszne, zdrowe, bo domowe! I tak niewiele potrzeba, żeby je zrobić

Naturalne źródła cukru / istock

Cukru nie znajdziesz tylko w cukierniczce. Jego źródłem jest wiele innych produktów spożywczych

avocado

6 przyczyn zbyt wysokiego cholesterolu

Co jeść, żeby nie zachorować zimą? Jak wesprzeć swoją dietę, tłumaczy dietetyczka Katarzyna Stachurska

Dlaczego warto jeść pomelo?

Pomelo – jakie właściwości zdrowotne ma ten owoc? Jak obrać pomelo?

Gruszki na stole

Szukasz zimą witamin, dzięki którym będziesz mieć zdrową skórę? Znajdziesz je w gruszce i pietruszce!

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Rak kości – objawy i przyczyny

Rak kości – przyczyny i objawy. Jak je szybko rozpoznać?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?