Przejdź do treści

„Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować? – pyta (i odpowiada!) Monika Ciesielska, dietetyczka

Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować?
Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Pandemia koronawirusa w USA - Olivia Grunt przytula babcię
Czy bliskość w dobie koronawirusa jest możliwa? „Time” opublikował zdjęcie, które wzrusza do łez. Poznaj jego historię
Tatiana Okupnik / MW Media
Tatiana Okupnik o byciu matką: „Postanowiłam pokazać mały wycinek tego, co u mnie się zadziało po porodzie. Nie miałam wpływu na to, że podczas porodu wkradł się błąd personelu”
Kolejny etap znoszenia restrykcji. „Od soboty wiele się zmieni” – zapowiada premier
Koronawirus w Polsce. Kolejny etap znoszenia restrykcji. „Od soboty wiele się zmieni” – zapowiada premier
Ziemniaki w diecie / rawpixel
Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Trener personalny wyjaśnia to na dobrym przykładzie
Robaczyca - objawy, zapobieganie.
Robaczyca – objawy u dzieci, dorosłych i zwierząt

Coraz więcej osób ma problem z nietolerancją glutenu. To znak, że świadomość nietolerancji pokarmowych wśród społeczeństwa się zwiększa. Z drugiej jednak strony wiele z nas decyduje się na przejście na dietę bezglutenową bez żadnych powodów. Czy słusznie? Tematem zajęła się „Dr Lifestyle”.

Joanna Skałecka, dietetyczka
Czym jest gluten? To białko zbudowane z gluteniny i gliadyny. Występuje w pszenicy, jęczmieniu, życie i owsie. To ostatnie zboże jest specyficznym wyjątkiem. Nie jest bowiem zanieczyszczone glutenem, ale innymi zbożami. Takie zanieczyszczenie powstaje w czasie zbioru, przechowywania jak i transportu

Gluten znajdziemy więc w pieczywie, makaronach, słonych i słodkich przekąskach, w piwie oraz w różnych innych dodatkach żywnościowych.

Bagietka, dżemy, jedzenie na stole

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

GLUTEN W ZDROWEJ DIECIE – może być czy lepiej sobie darować? :> O tym jest nowy wpis na www.drlifestyle.pl Pofilaktyczną dietę bezglutenową promują zazwyczaj: ❗ dietetycy po kursach ❗ trenerzy personalni ❗ internauci ❗ celebryci ❗ osoby, które przeszły na dietę bezglutenową i odczuwają korzyści tej decyzji ❗ zwolennicy wszelakich teorii stojących w opozycji do twardych faktów naukowych (nieważne na jaki temat, ważne że pod prąd) Bezpieczeństwo spożycia glutenu przez osoby zdrowe, potwierdzają zazwyczaj: ✔️ lekarze ✔️ wykwalifikowani dietetycy ✔️WHO (nie ma oficjalnego stanowiska w sprawie glutenu, ale sam model rozszerzania diety niemowlęcia, w którym szczegółowo opisano postępowanie wprowadzania glutenu do diety dziecka jest dość mocnym dowodem na bezpieczeństwo spożycia glutenu przez ludzi) ✔️Instytut Żywności i Żywienia uwzględnia chleb i inne produkty zbożowe zawierające gluten w piramidzie zdrowego żywienia ✔️ wykładowcy na uczelniach medycznych Dlaczego tak wielu z nas woli powierzać swoje zdrowie w ręce pierwszej grupy :>? Zebrałam najważniejsze fakty na temat wpływu glutenu na zdrowie – zapoznaj się z nimi i oceń sam czy warto eliminować gluten z diety. #gluten #glutenfree #bezglutenowa #bezglutenu #zdrowadieta #dietetykradzi #drlifestyleradzi #zdroweodżywianie #pieczywo #chleb

Post udostępniony przez Monika Ciesielska Dietetyk (@drlifestyle.pl)

„Profilaktyczną dietę bezglutenową promują zazwyczaj: dietetycy po kursach, trenerzy personalni, internauci, celebryci, osoby, które przeszły na dietę bezglutenową i odczuwają korzyści tej decyzji oraz zwolennicy wszelakich teorii stojących w opozycji do twardych faktów naukowych (nieważne na jaki temat, ważne że pod prąd).

Bezpieczeństwo spożycia glutenu przez osoby zdrowe, potwierdzają zazwyczaj: lekarze, wykwalifikowani dietetycy, WHO (nie ma oficjalnego stanowiska w sprawie glutenu, ale sam model rozszerzania diety niemowlęcia, w którym szczegółowo opisano postępowanie wprowadzania glutenu do diety dziecka jest dość mocnym dowodem na bezpieczeństwo spożycia glutenu przez ludzi), Instytut Żywności i Żywienia uwzględnia chleb i inne produkty zbożowe zawierające gluten w piramidzie zdrowego żywienia oraz wykładowcy na uczelniach medycznych”
– napisała na Instagramie Monika Ciesielska, czyli „Dr Lifestyle”.

Czy każda z nas powinna go unikać? U osób z nietolerancją na gluten, alergią na gluten, celiakią czy zespołem złego wchłaniania dieta bezglutenowa jest wręcz konieczna. Na tym jednak powinniśmy zakończyć. Zdrowemu organizmowi gluten nie przeszkadza. Mitem jest więc opinia, że profilaktyczna eliminacja tego białka może spowodować spadek odporności, rozwój chorób autoimmunologicznych czy zaburzenia wchłaniania witamin.

Czy gluten mi szkodzi?

Odstawiłaś pieczywo oraz makarony i czujesz się zdecydowanie lepiej? To nie musi oznaczać nietolerancji na gluten. Pieczywa na pewno nie jadłaś samego, a z serkiem, szynką, parówkami. Makaron natomiast najczęściej występował z tłustymi, ciężkostrawnymi sosami. Rezygnacja z tych dań po prostu poprawiła twoją przemianę materii. Nie jesz już też tak często na mieście. Obiady przygotowujesz samodzielnie w domu, więc wiesz co w nich jest. To nie alergia na gluten, a zmiana nawyków żywieniowych – na lepsze!

Nie ufaj badaniom reklamowanym w sieci. Te z literkami „IgG” w nazwie raczej nie dają 100 proc. pewności. Diagnozę pozostaw gastroenterologowi.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Celiakia a poronienie / istock

Celiakia a poronienie. Czy mają ze sobą coś wspólnego? Na nasze pytania odpowiada dr Dawid Serafin

mąka ryżowa

Akcja bez glutenu: mąka ryżowa. Zrobisz z niej pyszne naleśniki, pudding i pierogi

Festiwal makaronów: makaron soba

Festiwal makaronów: makaron soba. Mamy dla was pyszny przepis z tofu, brokułami i czarnym sezamem

Badanie - testy wodorowe / istock

Podejrzewasz u siebie nietolerancję pokarmową? Wykonaj testy wodorowe

święta

Święta na bezglutenie

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Celiakia / istockphoto

„Przykre jest to, że interniści i pediatrzy o celiakii mają nikłe pojęcie” – mówi 32-letnia Anna, której chorobę zdiagnozowano 10 lat temu

Anna Lewandowska / Instagram

Nietolerancje pokarmowe. „To temat, który budzi spore zainteresowanie…” – pisze Anna Lewandowska na Instagramie. Co warto wiedzieć?

Alergia pokarmowa

Badania na nietolerancje pokarmowe – jak przebiegają, gdzie je przeprowadzić, cena

Nie tolerujesz laktozy? Sprawdź, czego nie powinnaś jeść, aby ustrzec się przed dolegliwościami

krowa mleczna

Alergia czy nietolerancja pokarmowa? Jak je odróżnić i jak postępować?

Bezglutenowe kluseczki z dyni na jesienny obiad. Wypróbuj ten przepis!

Gluten to puszka Pandory

„Nie przekonuję, żeby porzucić chleb, bo ten można wypiekać z najróżniejszych składników. Ale apeluję do niejedzenia współczesnej pszenicy i jej pochodnych!” – mówi Agnieszka Pająk, health coach

Kobieta trzyma w ręku smoothie bowl

Alergia, nietolerancja, nadwrażliwość – czym się różnią i jakie dolegliwości skórne mogą wywoływać?

Trawa pszeniczna – zielony superfood

Trawa pszeniczna – zielony superfood

Komosa ryżowa czyli quinoa (źródło - gettyimages.com)

Komosa ryżowa — Sprawdź, czym jest quinoa, jak się ją przygotowuje i jakie ma zalety

Mąka kokosowa - właściwości i zastosowanie

Mąka kokosowa – jej właściwości i zastosowanie

Celiakia - przyczyny, objawy, leczenie

Celiakia – czym jest? Jakie daje objawy i jakie są sposoby jej leczenia?

Katarzyna Błażejewska Stuhr / fot. Wojtek Olszanka

„Zmiana w kuchni powinna polegać na wprowadzeniu nowych dań – a nie na zmianie na te light”- mówi dietetyczka Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Nietolerancja laktozy

Nietolerancja laktozy – czym jest i jakie są jej objawy?

Istockphoto.com

Podejrzewasz u siebie nietolerancję glutenu? Podpowiadamy, jak to sprawdzić

kobieta czyta etykietę

„Diagnozowanie na własną rękę jest niebezpieczne”. O słuszności wykonywania testów alergicznych mówi alergolog

Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Gluten – czym jest i kto powinien go unikać?

Gluten – czym jest i kto powinien go unikać?

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?