Przejdź do treści

„Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować? – pyta (i odpowiada!) Monika Ciesielska, dietetyczka

Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować?
Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chcesz podkręcić swój seksualny apetyt? Sprawdź, czy twoja dieta jest bogata w tę witaminę
5 sygnałów, że należy zbadać cukier we krwi
istockphoto
„Że Niby Fit” na Instagramie: 5 kroków, jak nie przytyć w wakacje
yoga twarzy joga
Joga dla twarzy. Kasia Bem pokazuje miny, które działają lepiej niż botoks
istockphoto
Często miewasz migreny? Sprawdź, co może prowokować bóle

Coraz więcej osób ma problem z nietolerancją glutenu. To znak, że świadomość nietolerancji pokarmowych wśród społeczeństwa się zwiększa. Z drugiej jednak strony wiele z nas decyduje się na przejście na dietę bezglutenową bez żadnych powodów. Czy słusznie? Tematem zajęła się „Dr Lifestyle”.

Joanna Skałecka, dietetyczka
Czym jest gluten? To białko zbudowane z gluteniny i gliadyny. Występuje w pszenicy, jęczmieniu, życie i owsie. To ostatnie zboże jest specyficznym wyjątkiem. Nie jest bowiem zanieczyszczone glutenem, ale innymi zbożami. Takie zanieczyszczenie powstaje w czasie zbioru, przechowywania jak i transportu

Gluten znajdziemy więc w pieczywie, makaronach, słonych i słodkich przekąskach, w piwie oraz w różnych innych dodatkach żywnościowych.

Bagietka, dżemy, jedzenie na stole

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

GLUTEN W ZDROWEJ DIECIE – może być czy lepiej sobie darować? :> O tym jest nowy wpis na www.drlifestyle.pl Pofilaktyczną dietę bezglutenową promują zazwyczaj: ❗ dietetycy po kursach ❗ trenerzy personalni ❗ internauci ❗ celebryci ❗ osoby, które przeszły na dietę bezglutenową i odczuwają korzyści tej decyzji ❗ zwolennicy wszelakich teorii stojących w opozycji do twardych faktów naukowych (nieważne na jaki temat, ważne że pod prąd) Bezpieczeństwo spożycia glutenu przez osoby zdrowe, potwierdzają zazwyczaj: ✔️ lekarze ✔️ wykwalifikowani dietetycy ✔️WHO (nie ma oficjalnego stanowiska w sprawie glutenu, ale sam model rozszerzania diety niemowlęcia, w którym szczegółowo opisano postępowanie wprowadzania glutenu do diety dziecka jest dość mocnym dowodem na bezpieczeństwo spożycia glutenu przez ludzi) ✔️Instytut Żywności i Żywienia uwzględnia chleb i inne produkty zbożowe zawierające gluten w piramidzie zdrowego żywienia ✔️ wykładowcy na uczelniach medycznych Dlaczego tak wielu z nas woli powierzać swoje zdrowie w ręce pierwszej grupy :>? Zebrałam najważniejsze fakty na temat wpływu glutenu na zdrowie – zapoznaj się z nimi i oceń sam czy warto eliminować gluten z diety. #gluten #glutenfree #bezglutenowa #bezglutenu #zdrowadieta #dietetykradzi #drlifestyleradzi #zdroweodżywianie #pieczywo #chleb

Post udostępniony przez Monika Ciesielska Dietetyk (@drlifestyle.pl)

„Profilaktyczną dietę bezglutenową promują zazwyczaj: dietetycy po kursach, trenerzy personalni, internauci, celebryci, osoby, które przeszły na dietę bezglutenową i odczuwają korzyści tej decyzji oraz zwolennicy wszelakich teorii stojących w opozycji do twardych faktów naukowych (nieważne na jaki temat, ważne że pod prąd).

Bezpieczeństwo spożycia glutenu przez osoby zdrowe, potwierdzają zazwyczaj: lekarze, wykwalifikowani dietetycy, WHO (nie ma oficjalnego stanowiska w sprawie glutenu, ale sam model rozszerzania diety niemowlęcia, w którym szczegółowo opisano postępowanie wprowadzania glutenu do diety dziecka jest dość mocnym dowodem na bezpieczeństwo spożycia glutenu przez ludzi), Instytut Żywności i Żywienia uwzględnia chleb i inne produkty zbożowe zawierające gluten w piramidzie zdrowego żywienia oraz wykładowcy na uczelniach medycznych”
– napisała na Instagramie Monika Ciesielska, czyli „Dr Lifestyle”.

Czy każda z nas powinna go unikać? U osób z nietolerancją na gluten, alergią na gluten, celiakią czy zespołem złego wchłaniania dieta bezglutenowa jest wręcz konieczna. Na tym jednak powinniśmy zakończyć. Zdrowemu organizmowi gluten nie przeszkadza. Mitem jest więc opinia, że profilaktyczna eliminacja tego białka może spowodować spadek odporności, rozwój chorób autoimmunologicznych czy zaburzenia wchłaniania witamin.

Czy gluten mi szkodzi?

Odstawiłaś pieczywo oraz makarony i czujesz się zdecydowanie lepiej? To nie musi oznaczać nietolerancji na gluten. Pieczywa na pewno nie jadłaś samego, a z serkiem, szynką, parówkami. Makaron natomiast najczęściej występował z tłustymi, ciężkostrawnymi sosami. Rezygnacja z tych dań po prostu poprawiła twoją przemianę materii. Nie jesz już też tak często na mieście. Obiady przygotowujesz samodzielnie w domu, więc wiesz co w nich jest. To nie alergia na gluten, a zmiana nawyków żywieniowych – na lepsze!

Nie ufaj badaniom reklamowanym w sieci. Te z literkami „IgG” w nazwie raczej nie dają 100 proc. pewności. Diagnozę pozostaw gastroenterologowi.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Hello my Hero. Dominika Jeżewska, Pani Łuska: zaczęłam widzieć więcej szczęścia w łuszczycy, bawić się nią i doceniać, że dzięki niej dbam o wiele bardziej o swój organizm

lady pasztet

„Jestem w ciąży, więc dla mnie najbardziej palące jest to, żeby kobiety wyszły z domów, a żeby do tych domów przyszli faceci” – mówi Katarzyna Barczyk, autorka bloga Lady Pasztet

Judith Butler

Judith Butler: słowo „lesbijka” pojawiło się w mojej głowie w wieku 14 lat, gdy zakochałam się w dziewczynie

„Kiedy szłam z kimś do łóżka, zasłaniałam swoje rozstępy. Dopiero po długim czasie zrozumiałam, że moi partnerzy i partnerki nie zwracają na to żadnej uwagi” – mówi Katarzyna, która polubiła swoje niedoskonałości

Zainteresują cię również:

kobieta czyta etykietę

„Diagnozowanie na własną rękę jest niebezpieczne”. O słuszności wykonywania testów alergicznych mówi alergolog

Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Gluten – czym jest i kto powinien go unikać?

Gluten – czym jest i kto powinien go unikać?

miska z warzywami

5 błędów, które popełniasz, gdy przechodzisz na dietę bezglutenową

problemy skórne na szyi

Czym jest choroba Duhringa? Jak się objawia? Czy da się ją wyleczyć?

Ryż na 3 sposoby. Przepisy na bezglutenowe dania z wykorzystaniem ryżu

Akcja bez glutenu: kasza jaglana

Kasza jaglana – bohaterka wszystkich bezglutenowców

Vegan, wege, gluten free, eko – żadne z tych słów nie jest synonimem słowa „zdrowe”. Doktor Ania o tym, co jeść i jak kupować

Bagietka, dżemy, jedzenie na stole

„Jestem na diecie bezglutenowej, bo chcę schudnąć”. Czy to jest zdrowe? Odpowiada dietetyczka Paulina Roziewska

gluten free

Gluten – w czym występuje? W czym jest najwięcej glutenu? Produkty bezglutenowe

gluten free

Uczulenie na gluten – jakie są charakterystyczne objawy u dzieci i dorosłych?

celiakia - ziarna zbóż

Celiakia – objawy agresji immunologicznej u dzieci i dorosłych.

gluten

Jakie produkty zawierają gluten, czyli czego muszą unikać osoby z celiakią?

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

O co chodzi z tą pszenicą?

O co chodzi z tą pszenicą?

Akcja bez glutenu: mąka gryczana

Akcja bez glutenu: mąka gryczana

Akcja bez glutenu: mąka ryżowa

Akcja bez glutenu: mąka ryżowa

Święta na bezglutenie

Święta na bezglutenie

Akcja bez glutenu: komosa ryżowa

Zdrowe przepisy z wykorzystaniem komosy ryżowej: warzywny pasztet, domowe gofry

Akcja bez glutenu: amarantus

Akcja bez glutenu: amarantus

Akcja bez glutenu: gryka

Akcja bez glutenu: gryka

Nietolerancja glutenu – co to takiego?

Nietolerancja glutenu – co to takiego?

Dieta bezglutenowa

dziewczyna z lodami

Niepozorne nawyki, które niszczą zęby. Oto 6 rzeczy, których dla dobra zębów lepiej nie robić