Przejdź do treści

Guacummus – pasta z guacamole i hummusu. Jak ją zrobić?

Guacamole i hummus, czyli czas na guacummus! Mariana Medvedeva/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Guacamole to jedna z najbardziej popularnych past, podobnie jak hummus. Jeśli jesteście fanami awokado i w dodatku  przepadacie za wyrobami z ciecierzycy, to musicie wypróbować połączenie dwóch tych past, które nosi nazwę guacummus.

Czym jest guacummus?

Przepis na guacummus jest prosty i szybki w wykonaniu. Jest idealny zarówno jako smarowidło na chleb, jak i dodatek do świeżych warzyw. Guacummus to pasta, które powstaje na bazie awokado i cieciorki. Z wyglądu blisko jej do guacamole, ale jego konsystencja jest zdecydowanie bardziej kremowa. Przepis jest prosty i szybki w wykonaniu. Jest idealny zarówno jako smarowidło na chleb, jak i dodatek do świeżych warzyw.

Guacummus – składniki

Składniki na jedną porcję:

  • 2 owoce awokado,
  • 1 puszka cieciorki,
  • sok z połówki cytryny,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka oliwy,
  • garść świeżo poszatkowanej kolendry,
  • chilli oraz posiekany ząbek czosnku (opcjonalnie).

Guacummus – przygotowanie

  1. Do blendera wkładamy wydrążony miąższ z awokado, dodajemy odsączoną cieciorkę, sok z połówki cytryny, łyżeczkę soli i oliwy.
  2. Lekko blendujemy składniki.
  3. Dosypujemy garść kolendry i ponownie blendujemy na gładką masę.
  4. Jeśli lubicie wyrazisty, pikantny smak, razem z kolendrą dodajcie posiekane chili i ząbek czosnku.
  5. Powstałe guacummus dobrze jest odstawić na pół godziny do lodówki, aby smaki lepiej się połączyły.

Guacummus można jeść samodzielnie lub z ulubionym pieczywem, warzywami, frytkami z batatów lub kalarepy, czy nachosami. Pastę można przechowywać w lodówce pod przykryciem przez 2-3 dni.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: