Przejdź do treści

Herbata dobra na choroby serca

kubek herbaty trzymany w dłoniach
zdjęcie: unsplash.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
jerzy sthur ściąga bluzę z napisem rozpacz
Jerzy Stuhr w kampanii dotyczącej nowotworów. „Zdejmij z siebie ciężar diagnozy”
„Tęczowe dzieci”, czyli macierzyństwo po stracie dziecka, niczym słońce wychodzące po burzy. Zobacz galerię dzieci niosących nadzieję
zakochana para
„Nieszczerość tylko pozornie oszczędza komuś przykrości. W rzeczywistości dostarcza jej w nadmiarze, ale z opóźnionym zapłonem”. O szczerości w relacjach rozmawiamy z psycholog Katarzyną Łapińską
Desery
Szefowie kuchni kontra rak piersi. Pink Pudding Challenge promuje zdrowe jedzenie i zapobiega nowotworom
młoda kobieta w czarnych ciuchach stoi na scenie podczas konferencji tedx
„Rak szyjki macicy jest winą chorej” – mocne słowa artystki, której choroba zmieniła życie

Picie kubka herbaty lub spożywanie garści jagód dziennie może uchronić przed chorobami serca, dzięki zawartości przeciwutleniaczy zwanymi flawonoidami. Związki te obniżają stan zapalny organizmu, zmniejszają ryzyko udaru, choroby niedokrwiennej serca oraz choroby tętnic obwodowych.

Najnowsze badania naukowców z University of Western Australia pokazują, że picie herbaty lub spożywanie garści jagód dziennie może chronić przed chorobami serca. Badania zostały przeprowadzone w Danii na 53 000 osobach. Wykazały że w ostatnich 23 latach, osoby które w codziennej diecie spożywały herbatę lub jagody, rzadziej były narażone na chociażby udar. Autorzy badania uważają, że jest to spowodowane bogactwem przeciwutleniaczy zawartych zarówno w herbacie, jak i jagodach, które mają też właściwości przeciwzapalne.

Rak jajnika – czarna herbata profilaktycznie

W jednym z największych tego typu badań naukowcy z University od Western Australia przeanalizowali 53 000 Duńczyków. Badania rozpoczęły się w latach 90. Uczestnicy wypełniali ankiety na temat swojej diety, następnie ich kondycja zdrowotna była śledzona przez dwie dekady. U około 12 000 osób zdiagnozowano choroby serca. Naukowcy zauważyli, że ci, którzy jedli 500 mg przeciwutleniaczy flawonoidów dziennie, rzadziej chorowali na chorobę wieńcową.

Herbata, jagody i brokuły dobre na serce

Badanie pokazało, że wysokie spożycie flawonoidów zmniejszyło ryzyko choroby tętnic obwodowych, nagromadzenia złogów tłuszczu w tętnicach, które ograniczają dopływ krwi do mięśni nóg i mogą spowodować udar mózgu.
Autor badania Nicola Bondonno twierdzi, że 500 mg flawonoidów jest „bardzo łatwe do zjedzenia w jeden dzień” i może pochodzić z filiżanki herbaty, garści jagód lub z brokułów.

Wyniki badań wykazały również, że palacze i osoby pijące alkohol potrzebują więcej flawonoidów dla tego samego efektu. Ponadto, mężczyźni potrzebowali spożywać więcej pokarmów bogatych w te związki niż kobiety.

Jagody açaí - nowa nadzieja w walce z rakiem

Ponad 1,6 miliona mężczyzn i około miliona kobiet w Wielkiej Brytanii cierpi na chorobę niedokrwienną serca, zwaną też chorobą wieńcową. Choroba jest odpowiedzialna za jedną czwartą zgonów w USA.  W Polsce choruje na nią ponad milion osób, jest najczęstszą przyczyną zgonów.

Badanie zostało zaprezentowane podczas Sesji Naukowych American Heart Association w Chicago. Naukowcy podkreślają jednak, że ogólna dieta osoby jest ważniejsza niż spożywanie dużej ilości produktów bogatych we wspomniane związki, dlatego przede wszystkim należy zadbać o dobrze zbilansowaną dietę.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

5 powodów, by pokochać cynamon

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Sałatka z fenkułem i pomarańczą – prawdziwa bomba witaminy C

kobieta smaruje naleśnika masłem obok stoi miska z granolą,kubek z kawą oraz połówka pomarańczy

Jedziesz już do pracy a jesteś tylko „na kawie”? Dietetyczka podaje nam kilka powodów, dla których jutro zjesz grzecznie kanapkę!

Ryż na 3 sposoby. Przepisy na bezglutenowe dania z wykorzystaniem ryżu

Przeciętny Polak zjada ponad 40 kg cukru w ciągu roku. Trzech na pięciu ma nadwagę, a co czwarty jest otyły. Dietetyk: „Dane są alarmujące”

Kochamy krupnik! Wybrałyśmy najlepsze przepisy na pyszną zupę w nowej odsłonie

Przestańmy robić zakupy na zasadzie „zastaw się, a postaw się” – Jagna Niedzielska o „zero waste” w blokowej kuchni

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotujesz je błyskawicznie

Tarta kokosowo-ananasowa – trochę egzotyki zimową porą

Serniczki na zimno z awokado

Dietetyczny anty-ranking. Których diet promowanych przez celebrytów lepiej unikać? Zobacz, co mówią specjaliści