3 min.
Herbata dobra na choroby serca

zdjęcie: unsplash.com
Najnowsze
01.03.2021
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska
28.02.2021
Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić
28.02.2021
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną
28.02.2021
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
27.02.2021
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł
Picie kubka herbaty lub spożywanie garści jagód dziennie może uchronić przed chorobami serca, dzięki zawartości przeciwutleniaczy zwanymi flawonoidami. Związki te obniżają stan zapalny organizmu, zmniejszają ryzyko udaru, choroby niedokrwiennej serca oraz choroby tętnic obwodowych.
Herbata i jagody bogate w przeciwutleniacze
Najnowsze badania naukowców z University of Western Australia pokazują, że picie herbaty lub spożywanie garści jagód dziennie może chronić przed chorobami serca. Badania zostały przeprowadzone w Danii na 53 000 osobach. Wykazały że w ostatnich 23 latach, osoby które w codziennej diecie spożywały herbatę lub jagody, rzadziej były narażone na chociażby udar. Autorzy badania uważają, że jest to spowodowane bogactwem przeciwutleniaczy zawartych zarówno w herbacie, jak i jagodach, które mają też właściwości przeciwzapalne.
W jednym z największych tego typu badań naukowcy z University od Western Australia przeanalizowali 53 000 Duńczyków. Badania rozpoczęły się w latach 90. Uczestnicy wypełniali ankiety na temat swojej diety, następnie ich kondycja zdrowotna była śledzona przez dwie dekady. U około 12 000 osób zdiagnozowano choroby serca. Naukowcy zauważyli, że ci, którzy jedli 500 mg przeciwutleniaczy flawonoidów dziennie, rzadziej chorowali na chorobę wieńcową.
Herbata, jagody i brokuły dobre na serce
Badanie pokazało, że wysokie spożycie flawonoidów zmniejszyło ryzyko choroby tętnic obwodowych, nagromadzenia złogów tłuszczu w tętnicach, które ograniczają dopływ krwi do mięśni nóg i mogą spowodować udar mózgu.
Autor badania Nicola Bondonno twierdzi, że 500 mg flawonoidów jest „bardzo łatwe do zjedzenia w jeden dzień” i może pochodzić z filiżanki herbaty, garści jagód lub z brokułów.
Wyniki badań wykazały również, że palacze i osoby pijące alkohol potrzebują więcej flawonoidów dla tego samego efektu. Ponadto, mężczyźni potrzebowali spożywać więcej pokarmów bogatych w te związki niż kobiety.
Ponad 1,6 miliona mężczyzn i około miliona kobiet w Wielkiej Brytanii cierpi na chorobę niedokrwienną serca, zwaną też chorobą wieńcową. Choroba jest odpowiedzialna za jedną czwartą zgonów w USA. W Polsce choruje na nią ponad milion osób, jest najczęstszą przyczyną zgonów.
Badanie zostało zaprezentowane podczas Sesji Naukowych American Heart Association w Chicago. Naukowcy podkreślają jednak, że ogólna dieta osoby jest ważniejsza niż spożywanie dużej ilości produktów bogatych we wspomniane związki, dlatego przede wszystkim należy zadbać o dobrze zbilansowaną dietę.
Zobacz także
Jeśli uważasz, że artykuł jest przydatny, udostępnij swoim znajomym
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020