Przejdź do treści

Herbata rooibos – właściwości, parzenie, charakterystyka

Herbata rooibos — właściwości, parzenie, charakterystyka
Herbata rooibos — właściwości, parzenie, charakterystyka
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku
5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku
Brudne dziecko to szczęśliwe dziecko - dlaczego warto pozwolić dziecku się brudzić?
Brudne dziecko to szczęśliwe dziecko – dlaczego warto pozwolić dziecku się brudzić?
Witamina D - jak przyjmować i czego unikać?
Witamina D – jak przyjmować i czego unikać?
Tłuszcze czy węglowodany – co nas usypia?
Tłuszcze czy węglowodany – co nas usypia?
Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?
Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Zdobyła serca wielbicieli herbaty za sprawą prozdrowotnych właściwości, które posiada. Jest bogata w przeciwutleniacze i nie zawiera kofeiny. Wyróżnia się oryginalnym smakiem i wyrazistym aromatem. Skąd pochodzi herbata rooibos? Jakie ma właściwości? Jak prawidłowo ją parzyć? Ile kosztuje i gdzie można ją kupić?

Herbata rooibos – charakterystyka

Rooibos, inaczej czerwonokrzew afrykański (Aspalathus linearis), jest rośliną, która pochodzi z Afryki Południowej. Do Europy przybył około 100 lat temu, a współcześnie produkty z jego zawartością cieszą się dużym zainteresowaniem. Plantacje tego krzewu zlokalizowane są na piaszczystych afrykańskich glebach, gdzie panują bardzo suche lata.

Roślina ta mierzy średnio 1-1,5 m i posiada wąskie, długie liście o kształcie igieł. Zbiory przypadają na afrykański środek lata lub wczesną jesień, czyli w styczniu. Następnie liście przechodzą proces suszenia, a w dalszej kolejności cięcia na maksymalnie 3-milimetrowe igiełki. Istnieją dwa gatunki rooibos: czerwony i zielony. Oba nadają się do spożywania pod postacią napoju. Mimo tego, że utarło się nazywanie rooibos herbatą, nie ma on nic wspólnego z typowymi krzewami herbacianymi, które znamy.

Herbata rooibos – właściwości

Herbata rooibos uznawana jest przez liczne grono smakoszy nie tylko za zwykły napój, a produkt o szczególnych walorach smakowych i zdrowotnych. Swoją unikalność zawdzięcza niezwykłym właściwościom, które doceniane są na każdej szerokości geograficznej.

Herbata rooibos:

  • nie zawiera kofeiny, dzięki czemu może pić ją każdy,
  • ma właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne,
  • wspomaga walkę z bólem brzucha,
  • pomaga przy kolkach niemowlęcych,
  • zawiera znaczną ilość minerałów, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego (m.in. magnez, cynk, żelazo),
  • ma silne właściwości antyoksydacyjne dzięki zawartości polifenoli,
  • wzmacnia odporność organizmu,
  • wpływa na prawidłową pracę układu krążenia,
  • zawiera aspalathin — rzadki przeciwutleniacz, który wspiera leczenie cukrzycy i normuje poziom cukru we krwi,
  • wspomaga proces przyswajania żelaza,
  • stymuluje pracę gruczołów mlecznych, a więc jest rekomendowana kobietom karmiącym piersią,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • pomaga złagodzić bóle głowy, migreny,
  • działa korzystnie na kondycję skóry,
  • wspomaga proces regeneracji wątroby,
  • ma pozytywne działanie na drogi oddechowe,
  • ma wpływ na dobre samopoczucie.

Herbata rooibos – proces parzenia

Prawidłowy sposób parzenia herbaty rooibos jest kluczowy. Odpowiednia temperatura wody oraz czas parzenia pozwalają na wydobycie wszystkich walorów smakowych i zapachowych, ale nie tylko. Przede wszystkim czynniki te mają znaczenie w odkrywaniu dobroczynnych właściwości herbaty.

Rooibos powinno się parzyć maksymalnie przez 5 minut, w temperaturze wody 95 stopni Celsjusza. By przygotować filiżankę naparu wystarczy jedna czubata łyżeczka suszu. Idealnie zaparzona herbata ma brązowy kolor, stosunkowo słodki smak i wyrazisty owocowo-ziemisty aromat. Ten typ napoju można podawać z plasterkiem cytryny lub prawdziwym miodem. Koneserzy łączą też herbatę rooibos z mlekiem.

Herbata rooibos – cena

Herbatę rooibos można kupić na wagę, pakowaną w pudełeczka o określonej wadze lub w saszetkach. Jest dostępna w sklepach zielarskich lub ekologicznych, specjalistycznych punktach z kawą i herbatą, a nawet na tematycznych stoiskach w supermarketach. Dobrej jakości rooibos jest drobno siekany. Cena tego typu herbaty waha się w granicach 14-16 złotych za 100 gramów produktu. Z pewnością właściwości, które posiada, są warte tej inwestycji.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Ból w nadbrzuszu – przyczyny. Co mogą oznaczać poszczególne jego rodzaje?

Ból w nadbrzuszu – przyczyny. Co mogą oznaczać poszczególne jego rodzaje?

Kobieta trzyma się za brzuch z powodu bólu brzucha

Ból brzucha – jakie są jego przyczyny? Co zrobić, gdy boli brzuch?

Herbata z kopru włoskiego może szkodzić. Sprawdź, kiedy lepiej jej unikać

Herbata – nie tylko o 17.00

Herbata – nie tylko o 17:00! Na co zwrócić uwagę, zanim będziemy się nią delektować?

Kombucha – co to jest i czy warto ją pić? Jak zrobić kombuchę w domu?

Kombucha – co to jest i czy warto ją pić? Jak zrobić kombuchę w domu?

naukowiec - salmonella

Salmonella – objawy zakażenia bakterią i rozpoznanie. Na czym polega leczenie?

Wielkanocne obżarstwo i co potem? Jak uniknąć kłopotów z niestrawnością?

Wielkanocne obżarstwo i co potem? Jak uniknąć kłopotów z niestrawnością?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

napar z suszonego rumianku

GIS wycofał ze sprzedaży herbatę z Lidla. „Stanowi ryzyko dla zdrowia”

Rooibos

Rooibos – dlaczego warto pić napar z czerwonokrzewu? Tłumaczy dietetyk

Herbata / Drew Taylor / unsplash

Lubisz herbatę? Chemiczka tłumaczy, czego najprawdopodobniej o niej (jeszcze!) nie wiesz

owsianka

5 produktów, których lepiej unikać zimą

Kubek gorącej herbaty

8 zdrowych herbat, które poleciłabyś przyjaciółce. Wybór eksperta ze „Zdrowo czyli sexi”

Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty

6 dodatków do rozgrzewającej herbaty, które poleca dietetyk. Wzmocnią odporność i poprawią ci nastrój

szklanka wody

Ból żołądka – jak sobie pomóc?

Teofilina - czym jest i jak działa?

Teofilina – czym jest i jak działa?

Helicobacter pylori – bakteria, której nie znosi żołądek

Herbata oraz jagody mogą uchronić przed chorobami serca.

Herbata dobra na choroby serca

kieliszek wina

5 rzeczy, których nie cierpi twój żołądek

Balon

Masz brzuch jak balon? Sprawdź, jak możesz zapobiec wzdęciom

Dwa kubki z napojem, szklanka miodu, imbir, słoik przypraw, cytryna. Wszystko razem stoi na stole

Dopada cię choroba? Skorzystaj ze sprawdzonych domowych sposobów na przeziębienie

Dlaczego często łapiemy infekcje?/Istock.com

Zielona herbata – napar, który warto pić! Dowiedz się, jak wybrać najlepszą i jak dobrze ją przygotować

Lipa - na co jest dobra herbata z lipy? Właściwości i zastosowanie

Lipa – na co jest dobra herbata z lipy? Właściwości i zastosowanie

Rumianek

Rumianek – właściwości, działanie i zastosowanie

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?