Przejdź do treści

Insulinooporność a wsparcie suplementacyjne. Farmaceutka wyjaśnia, co warto łykać

Insulinooporność a suplementacja / pexels
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

„Zaburzenia gospodarki węglowodanowej to bezsprzecznie epidemia naszych czasów będąca rezultatem radykalnej zmiany stylu życia na przestrzeni ostatnich dekad” – pisze Zofia Winczewska, farmaceutka. Ekspertka w swoim nowym poście na Instagramie wyjaśnia, jak powinno wyglądać wsparcie suplementacyjne, gdy osoba cierpi na insulinooporność. 

Insulinooporność

Insulinooporność to stan, w którym występuje zmniejszona podatność tkanek organizmu na działanie insuliny. Nieleczona, jest prostą drogą do stanu przedcukrzycowego a potem do cukrzycy. Skąd się bierze? Jej najczęstszą przyczyną jest otyłość, szczególnie brzuszna.

„U osób zmagających się z insulinoopornością w pierwszej kolejności powinno wdrożyć się modyfikacje w dotychczasowym stylu życia obejmujące przede wszystkim regularną aktywność fizyczną i zbilansowaną, nieprzetworzoną dietę z wysokim potencjałem antyoksydacyjnym. Fundamentem jest także dbałość o niską pulę stresu w życiu codziennym i odpowiednie wysypianie się. Zbyt mała ilość snu, jak i permanentny stres mogą mieć wpływ na rozwój insulinooporności” – tłumaczy Zofia Winczewska, farmaceutka.

Jakie składniki odżywcze są szczególnie ważne w jadłospisie „insulinoopornego”?

  • tłuszcze omega-3

„Jako, że insulinooporności (jak i cukrzycy typu II) towarzyszy przewlekły stan zapalny, warto pamiętać o związkach wykazujących właściwości przeciwzapalne. O-3 obniżają poziom cytokin prozapalnych, a także są korzystne dla układu sercowo-naczyniowego. Regularne spożywanie morskich omega-3 (EPA, DHA) zmniejsza ryzyko zawału serca i choroby wieńcowej, obniża ciśnienie krwi, poziom trójglicerydów i działa korzystnie na śródbłonek naczyń” – pisze Winczewska.

  • witamina D3

„Wpływa na produkcję/uwalnianie insuliny oraz reguluje poziom cytokin (wzrost p/zapalnych, spadek prozapalnych). Badania łączą niskie stężenia witaminy D3 z otyłością, zespołem metabolicznym i negatywnym wpływem na wrażliwość insulinową. Badanie z tego roku wykazało, że połączenie witaminy D z chromem może być skuteczne w kontrolowaniu wskaźnika HOMA (który służy ocenie insulinooporności) poprzez obniżanie poziomu TNF-alfa” – dodaje farmaceutka.

  • magnez

„Może korzystnie wpływać na poziom glukozy na czczo oraz na wskaźnik HOMA. U osób regularnie przyjmujących magnez (100 mg dziennie) ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II jest zmniejszone o 8-13 proc. Wykazano także, że osoby stosujące metforminę mogą być silniej narażone na niedobór Mg” – pisze Zofia Winczewska.

Farmaceutka dodaje, że dieta powinna być bogata w antyoksydanty. Mogą to być: polifenole z zielonej herbaty, kurkumina, morwa biała czy cynamon. 

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Zosia Winczewska (@zosia_winczewska)

O tym, jaka jest bezpieczna dawka kawy

Zofia Winczewska – kim jest?

Zofia Winczewska to farmaceutka, która aktywnie działa w mediach społecznościowych. Pisze także bloga zosiawinczewska.pl. Ekspertka na co dzień zajmuje się prowadzeniem szkoleń i wykładów związanych z tematem suplementacji spersonalizowanej. Jej profil na Instagramie jest coraz bardziej popularny.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.