Przejdź do treści

Jabłka i gruszki – jak je przechowywać, żeby były jak najdłużej dobre do spożycia? Radzi Jagna Niedzielska

Jagna Niedzielska
Jabłka i gruszki – jak je przechowywać, żeby były jak najdłużej dobre do spożycia? Radzi Jagna Niedzielska / Instagram, jagna.niedzielska
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Szkarlatyna / istock
Szkarlatyna (płonica) – jakie są objawy, jak wygląda leczenie?
Aquafaba -płyn z ciecierzycy / istock
Wegańskie bezy ubijesz z cukru i… ? Sprawdź, czym jest aquafaba, o którą pytano w „Milionerach”?
Olek Biliński, terapia CAR-T
„Niemożliwe stało się możliwe”: 11-Olek wyleczony z białaczki! Zastosowano u niego nowatorską terapię CAR-T
Zabiegi stomatologiczne w ciąży / istock
Ciąża i karmienie piersią a zabiegi stomatologiczne. Tata Stomatolog wymienia fakty i mity, które słyszy w gabinecie
Bolesny obrzęk stóp w ciąży. Jak pomoże osteopatiia?
Bolesny obrzęk stóp w ciąży – jak może pomóc osteopata? Rozmowa z Eweliną Tyszko-Bury

Kupić jest łatwo. Przechować jedzenie tak, żeby się nie zmarnowało – trudniej. Autorka książki „Bez resztek” Jagna Niedzielska wzięła na warsztat popularne owoce. Radzi, o czym powinnyśmy pamiętać, jeśli nie chcemy, żeby nasze jabłka i gruszki się zmarnowały. 

Jagna Niedzielska – kim jest?

Jagna Niedzielska jest rozpoznawalną twarzą idei „Zero Waste” w Polsce. To miłośniczka i propagatorka nurtu niemarnowania w kulinariach i autorka poradnika „Bez resztek”. Podczas warsztatów uczy różnych technik gotowania oraz jak planować zakupy i przechowywać jedzenie. 

Jest prowadzącą programu „Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek” oraz współprowadzącą „Widelcem po mapie” na kanale Kuchnia +. Oprócz tego Jagna wspiera doświadczeniem w powstawaniu nowych punktów restauracyjnych oraz poprawia funkcjonowanie już istniejących. Tworzy karty menu do konceptów gastronomicznych i na potrzeby indywidualne. Jej profil na Instagramie obserwuje niemal 7 tys. osób. Radzi tam, jak wprowadzić ideę „Zero Waste” do kuchni i publikuje przepisy. Tym razem poruszyła temat właściwego przechowywania jabłek i gruszek. 

Jabłka i gruszki – jak je przechowywać?

Gdy już trafiamy na targu na ładne owoce, to często kupujemy ich więcej, niż potrzebujemy. A potem okazuje się, że część z nich nie nadaje się już do zjedzenia. Jagna Niedzielska radzi, jak przechowywać owoce, których w Polsce je się stosunkowo dużo – jabłka i gruszki. Według niej w temperaturze pokojowej spokojnie wytrzymają tydzień bez większych zmian na skórce i w miąższu. Jednak trzeba pamiętać o kilku ważnych zasadach.

  • Nie przechowujcie jabłek i gruszek obok innych owoców i warzyw, ponieważ oba owoce wydzielają etylen, który przyspiesza przejrzewanie
  • Jeśli jabłka i gruszki są nadgniłe, należy je w całości wyrzucić – nie nadają się do spożycia
  • Przeglądanie i przekładanie owoców powoduje ich odgniatanie oraz przenoszenie ewentualnych zarodników grzyba na inne, zdrowe owoce – więc róbcie to bardzo ostrożnie
Paulina Górska

Ogryzki z jabłka – jak je wykorzystać?

Jagna Niedzielska podkreśla, że ogryzki jabłek i gruszek można zjeść jak resztę owocu. Wyjaśnia, że nie jedząc ich, tracimy ok. 30 proc. miąższu owoca. Ogryzki z jabłek możemy wykorzystać też do zrobienia domowego octu jabłkowego albo pektyny do przyrządzenia dżemów.

„1kg odpadów jabłkowych wystarczy gotować z dodatkiem 200ml wody, przez 25 minut pod przykryciem. Następnie płyn z pozostałościami jabłek należy przelać na sito nałożone na naczynie i pozostawić na całą noc, żeby pektyna swobodnie odciekła” – radzi Niedzielska.

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

OWOCE ZIARNKOWE Owoce ziarnkowe, czyli jabłka i gruszki.Żeby jak najdłużej były dobre do spożycia, należy zatroszczyć się o ich odpowiednie przechowanie . ➡️Jabłka i gruszki w temperaturze pokojowej przechowacie przez ok. tydzień bez większych zmian na ich skórce i w miąższu. ➡️Pamiętajcie jednak, żeby nie przechowywać jabłek i gruszek obok innych owoców i warzyw – ponieważ oba owoce wydzielają etylen, który przyspiesza przejrzewanie. ➡️Natomiast najlepiej w ogóle nie przechowywać owoców obok warzyw. ➡️Ogryzki jabłek i gruszek można zjeść jak resztę owocu. ➡️Nie jedząc ich, tracicie ok. 30% miąższu owoca! ➡️Z ogryzków jabłka możemy zrobić domowy ocet jabłkowy lub naturalny środek żelujący, czyli pektynę, który przydaje się do przyrządzenia dżemów. ➡️1kg odpadów jablkowych wystarczy gotować z dodatkiem 200ml wody, przez 25 minut pod przykryciem. Następnie płyn z pozostałościami jabłek, należy przelać na sito nałożone na naczynie i pozostawić na całą noc, żeby pektyna swobodnie odciekła. ➡️Jeśli jabłka i gruszki są nadgnite, należy je w całości wyrzucić – nie nadają się do spożycia. ➡️Pamietajcie, że przeglądanie i przekładanie owoców powoduje ich odgniatanie i przenoszenie ewentualnych zarodników grzyba na inne, zdrowe owoce, zatem róbcie to bardzo ostrożnie. ———————————————— #tipsandtricks #kuchnia #kuchniatv #bezresztek #kitchen #cooking #cook #ciekawostki #jablko #food #tvshow #zerowaste #lesswaste #apple #pear #gotowanie

Post udostępniony przez Jagna Niedzielska #bezresztek (@jagna.niedzielska)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Cytryny

W lodówce czy w temperaturze pokojowej? Jak przechowywać owoce i warzywa, by zachowały świeżość?

Świeże jabłka są zdrowe, spleśniałych unikaj

Jabłka mają… termin przydatności do spożycia? Kiedy lepiej ich nie jeść?

„Prawidłowo prowadzony kompostownik w domu nie wydziela nieprzyjemnego zapachu. A po deszczu przyjemnie pachnie ziemią” – mówi Julia Wizowska, autorka książki „Nie śmieci”

Artykuły spożywcze - koronawirus

Pandemia koronawirusa sprawia, że zdarza nam się kupić więcej, niż potrzebujemy. Jak nie marnować jedzenia? Podpowiada dietetyczka

Jabłka, dlaczego warto uwzględnić je w diecie?

Jabłka, dlaczego warto uwzględnić je w diecie?

Patenty babci na bycie zero waste

7 sposobów naszych babć na bycie zero waste

kiszonki

Top 10 produktów na leniwe jelita

Masz ochotę na domowy budyń? Spróbuj tej pyszności z jabłkami!

Świąteczne resztki - co z nimi zrobić?

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

Ocet jabłkowy / istockphoto.com

Jak zrobić domowy ocet jabłkowy? Agata i Maciek z „Zielonych Koktajli” mają ciekawy przepis… less waste!

Jedzenie wyłożone na stole (makaron w kształcie torby na zakupy, szklana butelka mleka, wytłaczanka jajek, dwa słoiki i siatka pomidorów)

Jak śmiecić mniej? Poznaj zasadę 5 kroków

Jabłka w cieście naleśnikowym. Idealna propozycja na śniadanie

Kasztanowe moelleux z pieczonymi gruszkami

Kasztanowe moelleux z pieczonymi gruszkami. To deserowe mistrzostwo!

Galette - kruche ciasto z mąki razowej z dodatkiem złocistych gruszek

Razowe galette z gruszkami. Pyszne i zdrowe jesienne ciasto

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Owocowe chutneye – lato zamknięte w słoiku

żywność w supermarkecie

Koniec z marnowaniem żywności w marketach. Zaczyna obowiązywać nowa ustawa

Facebook / Paulina Górska

„Musi Pani podpisać formularz, w którym deklaruje, że jak Pani zachoruje od kranówki, to nie zostaniemy pozwani”. Jak to jest w końcu z tą kranówką?

Unsplash

„Masz za mało żelaza we krwi? Wbij kilka gwoździ do jabłek, później je wyjmij, a owoc zjedz!” Ostrzegamy przed tym niebezpiecznym trendem

Jabłka na patyku. Uważaj, ten deser może uzależnić!

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

HZ testuje naturalne kosmetyki: „beBio – bądź dla siebie dobra” Ewy Chodakowskiej

Szarlotka wegańska – najszybsza i najprostsza

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Rak kości – objawy i przyczyny

Rak kości – przyczyny i objawy. Jak je szybko rozpoznać?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?