Przejdź do treści

Jadalna i biodegradalna supersłomka już dostępna w Polsce

Napój z biodegradalną słomką
Facebook @superslomka
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Sałatkowy dream team: jabłka i maliny
Sałatkowy dream team: jabłka i maliny
para z testem ciążowym
Odpowiednia dieta ma wpływ na jakość spermy. Dowiedz się, jak podkręcić jego płodność
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz
Zgaga – jak jej uniknąć? Poznaj kilka sposobów
Jaglane gofry z jogurtem i truskawkami

Na polskim rynku pojawiła się nowa alternatywa dla plastikowych słomek – jadalna, biodegradalna rurka do picia wyprodukowana z wytłoków jabłkowych. Supersłomka wytrzymuje w napoju nawet 60 minut i można ją przy okazji schrupać.

Firma Wise stworzyła alternatywę dla plastikowych słomek. Jest nią supersłomka, w całości biodergadalna, przyjazna dla środowiska i całkowicie jadalna, wegańska rurka. Wytwarzana jest z tłoków jabłkowych, czyli odpadków pozostałych po wyciskaniu soku jabłkowego. Ma grubość taką, jak klasyczna plastikowa słomka.

Supersłomka w akcji

Gepostet von Supersłomka am Montag, 26. November 2018

Pierwszy pomysł na supersłomkę powstał w 2015 roku, a jego autorem był niemiecki student biotechnologii na Uniwersytecie w Stuttgarcie, Constantin Neuman. Projekt jadalnej słomki wymyślił w ramach zaliczenia przedmiotu.

 

Wytrzymałość słomki uzyskuje się przez dodanie do niej stabilizatorów i z takiego materiału tworzy finalną masę do formowania słomek, jak powiedział dla serwisu Noizz, Oliwier Kubacki, przedstawiciel firmy Wise w Polsce. Rurka po kilkudziesięciu minutach w cieczy delikatnie mięknie, jednak wciąż nadaje się do picia. Wytrzymuje w napoju około 60 minut, w tym czasie jednak można ją zjeść.

W składzie Supersłomek znajdują się: semolina, gluten pszenny, kwas cytrynowy, maltodekstryna, naturalne aromaty. Słodzikiem, który zastosowano, jest stewia. Produkt może zawierać śladowe ilości pszenicy i jajek.

Firma dopiero pracuje nad swoją stroną internetową. Jeżeli ktoś chce kupić jadalną słomkę, może wysłać maila na adres [email protected] Cena za sztukę wynosi 25 gr, przy zakupie 1200 słomek.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wegański obiad? Czarna soczewica z pomidorami

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na majowy weekend

Wegańskie masło jaglane

Dzień z życia weganina

Dzień z życia weganina. Jadłospis na cały dzień

Deser z matcha, czyli wegańska galaretka

Deser z matcha, czyli wegańska galaretka bez grama żelatyny

@lekarkanaroślinach

Czym zastąpić mięso w diecie? Czy dieta wegetariańska jest zupełnie bezpieczna? O wpływie czerwonego mięsa na zdrowie, pisze lekarka Magdalena Jutrzenka

Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw

Jedzenie na stole

Święta bez jaj, czyli Wielkanoc na diecie wegańskiej

Pasta bezjajeczna

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Wegański sernik z nerkowców. Robi się go błyskawicznie i nie wymaga pieczenia

Toniemy w plastiku! „No Beauty In Plastic” to wymowny projekt fotograficzny – kobiety uwięzione w folii

Wegańska sałatka z papają

Wegańska sałatka z papają. Orient na wyciągnięcie ręki!

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Masz ochotę na burgera? Spróbuj pieczarkowego

Wegański solony sos karmelowy – nietypowy, bo zamiast cukru jest zdrowy zamiennik

Zamiast mielonego

Kotlety mielone w wersji wege – mamy trzy doskonałe propozycje

Wegański zamiennik jajka zrobiony z fasoli podbił USA. Teraz pojawi się w Europie. Spróbujesz?

3 nowe pomysły na kalafiora

Kalafior w trzech odsłonach. Zdrowo, szybko i pysznie

Zima roślinożerców. Co teraz włożyć do gara, by przetrwać?

Pyszne kokosanki – wegańskie i bardzo zdrowe

Gorąca wegańska czekolada. Świetny sposób na dodanie sobie energii

Uwaga na paragony ze sklepów. Mogą zawierać niebezpieczny dla zdrowia bisfenol

Wegańskie pralinki na zdrowie

Wegańskie pralinki – zdrowsze niż klasyczne, mają znacznie mniej cukru

Zupa pho z akcentem polskim

Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Wypróbuj zupę pho w polskiej odmianie, która wzmocni organizm w śnieżnej, zimowej aurze