Przejdź do treści

Jadalna i biodegradalna supersłomka już dostępna w Polsce

Napój z biodegradalną słomką
Facebook @superslomka
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
„Moja znajoma też miała takie objawy i nic jej nie było”, „Weź się w garść”, „Nie dzwoń do niego”. Zastanów się, zanim udzielisz komuś rady
Emilia Clarke
„Byłam przekonana, że nie przeżyję”. Emilia Clarke z „Gry o tron” przeszła dwie operacje mózgu
Mocno czekoladowe brownie z batatów i awokado – moc witamin i składników mineralnych
Jurek Owsiak i Aleksander Baron
Polacy w walce z hejtem. Jurek Owsiak organizuje „grupę wsparcia”, Tomson i Baron ambasadorami kampanii społecznej #JestNasWięcej
Wskaźniki śmiertelności z powodu nowotworów maleją. „Jesteśmy w stanie wyleczyć ok. 60 proc. przypadków” – mówi onkolog

Na polskim rynku pojawiła się nowa alternatywa dla plastikowych słomek – jadalna, biodegradalna rurka do picia wyprodukowana z wytłoków jabłkowych. Supersłomka wytrzymuje w napoju nawet 60 minut i można ją przy okazji schrupać.

Firma Wise stworzyła alternatywę dla plastikowych słomek. Jest nią supersłomka, w całości biodergadalna, przyjazna dla środowiska i całkowicie jadalna, wegańska rurka. Wytwarzana jest z tłoków jabłkowych, czyli odpadków pozostałych po wyciskaniu soku jabłkowego. Ma grubość taką, jak klasyczna plastikowa słomka.

Supersłomka w akcji

Gepostet von Supersłomka am Montag, 26. November 2018

Pierwszy pomysł na supersłomkę powstał w 2015 roku, a jego autorem był niemiecki student biotechnologii na Uniwersytecie w Stuttgarcie, Constantin Neuman. Projekt jadalnej słomki wymyślił w ramach zaliczenia przedmiotu.

 

Wytrzymałość słomki uzyskuje się przez dodanie do niej stabilizatorów i z takiego materiału tworzy finalną masę do formowania słomek, jak powiedział dla serwisu Noizz, Oliwier Kubacki, przedstawiciel firmy Wise w Polsce. Rurka po kilkudziesięciu minutach w cieczy delikatnie mięknie, jednak wciąż nadaje się do picia. Wytrzymuje w napoju około 60 minut, w tym czasie jednak można ją zjeść.

W składzie Supersłomek znajdują się: semolina, gluten pszenny, kwas cytrynowy, maltodekstryna, naturalne aromaty. Słodzikiem, który zastosowano, jest stewia. Produkt może zawierać śladowe ilości pszenicy i jajek.

Firma dopiero pracuje nad swoją stroną internetową. Jeżeli ktoś chce kupić jadalną słomkę, może wysłać maila na adres [email protected] Cena za sztukę wynosi 25 gr, przy zakupie 1200 słomek.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Nie kąp dziecka codziennie, bo będzie miało za cienką skórę”, „Nie obcinaj mu włosów, bo szybko wyłysieje”. Jak młode mamy powinny reagować na takie porady, wyjaśnia socjolożka

„Jak to możliwe, że nie mam rąk i nogi, a mam chłopaka i pracę, kiedy ona jest zdrowa i ładna, a tego nie ma” – mówi w rozmowie z Hello Zdrowie Aldona Plewińska, modelka inna niż wszystkie

„Miednica to nasze kobiece centrum dowodzenia”. Mięśnie Kegla potrzebują treningu, fizjoterapeutka wyjaśnia jak to robić i w jaki sposób ciało nam się odwdzięczy

„Nie bójmy się negatywnych emocji, nie ukrywajmy ich, pokażmy dziecku, że one też są w porządku”. Psycholog Ewa Sękowska-Molga o depresji wśród dzieci

Zainteresują cię również:

Wegańska sałatka z papają

Wegańska sałatka z papają. Orient na wyciągnięcie ręki!

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Masz ochotę na burgera? Spróbuj pieczarkowego

Wegański solony sos karmelowy – nietypowy, bo zamiast cukru jest zdrowy zamiennik

Zamiast mielonego

Kotlety mielone w wersji wege – mamy trzy doskonałe propozycje

Wegański zamiennik jajka zrobiony z fasoli podbił USA. Teraz pojawi się w Europie. Spróbujesz?

3 nowe pomysły na kalafiora

Kalafior w trzech odsłonach. Zdrowo, szybko i pysznie

Zima roślinożerców. Co teraz włożyć do gara, by przetrwać?

Pyszne kokosanki – wegańskie i bardzo zdrowe

Gorąca wegańska czekolada. Świetny sposób na dodanie sobie energii

Uwaga na paragony ze sklepów. Mogą zawierać niebezpieczny dla zdrowia bisfenol

Wegańskie pralinki na zdrowie

Wegańskie pralinki – zdrowsze niż klasyczne, mają znacznie mniej cukru

Zupa pho z akcentem polskim

Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Wypróbuj zupę pho w polskiej odmianie, która wzmocni organizm w śnieżnej, zimowej aurze

Masz ochotę na nową pastę do kanapki? Daj szansę bakłażanowi!

Pasta „rybna” z fasoli – opcja dla wegan. Smakuje jak oryginał i ma wiele wartościowych składników

Produkty bogate w białko i żelazo to nie tylko mięso. Oto kilka świetnych zamienników. Nie tylko dla wegetarian

Wegańskie placki ziemniaczane. Mniej kaloryczne niż klasyczne, bo pieczone

Pomarańczowe fit ciasto z mąki kokosowej

Nie kupisz ich w drogerii. Niebawem znikną ze sklepowych półek

Smalec wegański. Ten przepis pokochają także mięsożercy!

Wegański żurek z chrupiącą cieciorką. Wiemy, czym zastapić kiełbasę

Akcja „Rysuj dla ziemi” w trosce o ekologię. Zobacz najlepsze ilustracje

Wegańskie przekąski na sylwestra

Wegańskie serniczki

Przepis na wegańskie serniczki