Przejdź do treści

Jak długo makaron może leżeć w lodówce? Kiedy możemy go bezpiecznie zjeść?

Jak długo makaron może leżeć w lodówce? Kiedy możemy go bezpiecznie zjeść? Rawpixel.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
słodka papryka mielona
Salmonella w popularnej przyprawie. GIS wycofuje ze sklepów partię słodkiej papryki
Na Instagramie trwa akcja #szczereciało. Kobiety z całej Polski mówią o samoakceptacji
Pielęgniarka pokazała, jak wygląda jej dłoń po dwóch godzinach pracy w ubraniu ochronnym. „Każdą część garderoby można wycisnąć, tak jest mokra”
Katarzyna Warnke i Piotr Stramowski
Katarzyna Warnke i Piotr Stramowski o seksie po urodzeniu dziecka: „W tym okresie trudno znaleźć przestrzeń na seksualność”
Monocyty – o czym świadczy ich poziom?

Makaron sypki można przechowywać nawet latami, ale co zrobić z już ugotowanym? Po ilu dniach trzeba go wyrzucić i czy coś grozi naszemu zdrowiu za spożycie starego produktu?

Źle wymierzyłaś makaron do potrawy i trzeba go przechować w lodówce? Ważne jest, aby wiedzieć, jak rodzaj makaronu wpływa na czas przetrzymania go w chłodnym miejscu, a także jak się do tego przygotować. Jak wygląda niezdatny do spożycia i co się może stać, gdy taki zjemy?

Jak przygotować makaron do przechowania w lodówce?

Makaron magazynuje bardzo dużą ilość wody, a więc wytwarza tym samym sporą wilgoć. To, co grozi umieszczaniu w lodówce zimnego makaronu, to możliwy rozwój pleśni i innych grzybów. Aby uniknąć wszelkich drobnoustrojów należy włożyć ostudzony makaron do szczelnego, czystego pojemnika lub plastikowej torby. Ważne jest, aby makaron po ugotowaniu całkowicie ostygł, ponieważ ciepły tworzy idealne warunki dla rozwoju bakterii. Najbardziej optymalna temperatura w lodówce to 4 st. C.

Rodzaje makaronów i ich maksymalny czas przechowywania

Makaron jest jednym z najbardziej znanych i lubianych produktów na świecie. Powstało wiele jego rodzajów. Najbardziej powszechnym jest ten produkowany z pszenicy, ale istnieją wersje bez jaj czy z soczewicy, soi lub innych roślin. Ze względu na różnie wytwarzaną wilgoć po ugotowaniu, każdy rodzaj zachowuje się zupełnie inaczej.

Oto kilka najbardziej znanych wersji makaronu oraz czas ich przechowywania w lodówce:

  • domowy, własnoręcznie robiony makaron pszenny – 4-5 dni,
  • makaron pszenny ze sklepu – 3-5 dni,
  • makaron na bazie soczewicy, fasoli lub grochu – 3-5 dni,
  • makaron bezglutenowy – 3–5 dni,
  • tortellini lub inny nadziewany makaron – 3–5 dni,
  • lasagne lub inny gotowany makaron z sosem – 5 dni.

Podany czas jest bardzo szacunkowy. Nie zwalnia nas on z odpowiedzialności sprawdzania stanu makaronu każdego dnia. Czasem termin upływa szybciej, a innym razem może się wydłużyć.

Jak poznać zepsuty makaron?

Aby ustalić, czy przechowywany w lodówce makaron nadaje się jeszcze do spożycia, posłużą nam nasze zmysły. Przede wszystkim spójrz na jedzenie. Sprawdź czy nie ma na nim białych plam lub nie staje się lepkie. Są to pierwsze oznaki rozwoju grzybów. Węch oraz smak również potrafią wskazać nieświeży pokarm. Niemiły zapach czy mętny posmak sugerują czy jedzenie powinno już trafić do kosza.

Nie jedz starego makaronu!

Gdy przedłużysz leżenie makaronu w lodówce i wszystko wskazuje na to, że jest zepsuty, nie staraj się go jeść na siłę. Nawet jeśli nie lubisz wyrzucać jedzenia, to pomyśl o zdrowiu swoim i reszty rodziny. Może nie jesteś pewna czy jedzenie jest jeszcze dobre? Jeśli leżało dłużej niż wskazany wyżej czas, lepiej nie ryzykować.

Nigdy nie ma się pewności co do rozwijających się bakterii. Mogą być naprawdę różne i prowadzić do nieprzyjemnych i groźnych skutków. Od biegunki i wymiotów, aż po ciężkie zatrucia pokarmowe. Odnotowano nawet przypadki śmiertelne, które wywołane były przez zatrucie nieświeżym jedzeniem. Jeśli makaron połączony jest z innymi dodatkami, na przykład mięsem lub jajami, może rozwinąć się bardzo niebezpieczna Salmonella.

Pamiętaj, aby starać się pakować ugotowany makaron szczelnie i sprawdzać jego ważność codziennie. Jeśli to tylko możliwe zjedz go najszybciej jak się da. W ten sposób unikniesz chorób, wyrzucania jedzenia i słabnącego smaku potrawy, która im dłużej przechowywana, tym szybciej traci swoje walory.

 

Źródło: Healthline

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jak przyśpieszyć metabolizm?

Chcesz przyśpieszyć metabolizm? Dołącz do swojej diety ten produkt

Wzdęcia po seksie? Zobacz, dlaczego tak się dzieje

Tłuszcz i cholesterol naprawdę są takie groźne? Rozprawiamy się z mitami

10 kuchennych trików, które odmienią twoje życie. Znasz je wszystkie?

Ćwiczenia miały cię relaksować, a niepokoją? Zobacz, dlaczego tak się dzieje

Podgrzewasz wszystko w mikrofalówce? Sprawdź, które produkty nie powinny do niej trafić

Dopiero co zjadłaś, a już czujesz się głodna? Oto możliwe przyczyny

Komary lubią cię bardziej od innych? Sprawdź, co może być przyczyną

Jesteś fanką serów? Sprawdź, które są najzdrowsze

Co jeść, by być zdrowym i szczęśliwym?

kobieta w kuchni

„Smażony boczek odchudza, ziemniaki tuczą”. Psychodietetyczka rozprawia się z absurdami dietetycznymi

Soda sprawdzi się nie tylko podczas gotowania. Poznaj jej 8 zastosowań

Chcesz obniżyć cholesterol? Sięgnij po te produkty

Kiepsko sypiasz? 6 wskazówek, dzięki którym będziesz spać jak dziecko

Sekret długowieczności? 5 wskazówek, które warto zapamiętać

Pijesz gazowaną wodę zamiast „zwykłej”? Sprawdź, jakie ma wady i zalety

Jesteś fanką cross-treningu? A próbowałaś już… chodzenia?

Nie wyobrażasz sobie lata bez grilla? Nie popełniaj tych błędów

Arbuz, pomarańcze i spółka. Jedzenie, które koniecznie musisz umyć

Medytacja to coś, co przyda się wszystkim. Jak zacząć (i jak wytrwać?)

Czy można mrozić masło? Jak się do tego zabrać?

Można schudnąć bez diety? Tak, jeśli zastosujesz się do tych wskazówek

Wolisz kawę od herbaty? Przeczytaj, zmienisz preferencje

Lubisz tajskie jedzenie? Sprawdź, czy twój organizm też je lubi

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Objawy odstawienia alkoholu. Jakie są korzyści z niepicia alkoholu?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

Krwawię w różnych odcieniach czerwieni. Czy to powinno mnie niepokoić?