Przejdź do treści

Jak powstaje mleko UHT i czy jest mniej zdrowe od mleka pasteryzowanego? Dietetyczka wyjaśnia

Fot.: Gettyimages.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Marka Obagi ma nową ambasadorkę. To Grace Strobel, modelka z zespołem Downa
Dziecko w czapce
Dlaczego noworodkom w szpitalu podaje się witaminę K? Można odmówić jej podania?
koronawirus, Mediolan
„Lombardia się poddaje i wywiesza białą flagę”. Włoskie media o lawinowym wzroście zakażeń i nowych obostrzeniach w regionie
Niemowlęta przyjmują przeciętnie 1,6 miliona cząstek mikroplastiku dziennie. Wszystko przez butelki
Makijaż permanentny zabójczy dla oczu? Optyczka Justyna Mater ostrzega
Makijaż permanentny zabójczy dla oczu? Optyczka Justyna Mater ostrzega

Anna Reguła prowadzi na Instagramie profil Niekoniecznie Dietetycznie. W swoich postach często mierzy się z popularnymi mitami dotyczącymi żywności. Tym razem postanowiła rozprawić się z przekonaniem, że mleko UHT to „trucizna” w porównaniu z mlekiem pasteryzowanym.

Mleko UHT a mleko pasteryzowane

Niekoniecznie Dietetycznie dodała do swojego posta zdjęcie, na którym przedstawia, w jaki sposób, według internetowych szamanów i znachorów, powstaje mleko UHT.  Proces ten ich zdaniem wygląda następująco: najpierw trzeba wziąć „prawdziwe” mleko krowie, potem dodać truciznę, aż w końcu powstaje mleko UHT, które zabija mikrobiom.

Dietetyczka zaznacza, że tak zdecydowanie nie jest i pora przestać wierzyć w ten mit. Czym więc te dwa rodzaje mleka się różnią? Przyjrzyjmy się najpierw temu, co na zewnątrz. Mleko UHT dostępne jest w kartonowych opakowaniach, nie trzeba go przechowywać w lodówce przed otwarciem i ma dłuższy termin ważności niż mleko pasteryzowane.

Z kolei mleko pasteryzowane sprzedaje się w butelkach umieszczonych w lodówkach na dziale z nabiałem. Ma zaledwie kilka dni przydatności do spożycia. Czy te różnica wpływają na wartość odżywczą produktów? Jak zauważa Anna Reguła:

Najistotniejszą różnicą jest wpływ wysokiej temperatury na właściwości organoleptyczne – mleko UHT posiada często specyficzny posmak, jako efekt przemian składników takich, jak białka, laktoza i witaminy. Zmianom może ulec również barwa produktu. Wiele wartości jednak pozostaje bez zmian ze względu na bardzo krótki czas obróbki cieplnej.

Czy mleko UHT jest mniej zdrowe od pasteryzowanego?

Dietetyczka opisała także, jak powstaje mleko UHT. Jego nazwa stanowi skrót od angielskiego Ultra High Temperature, czyli Bardzo Wysoka Temperatura. Ten rodzaj mleka powstaje bowiem na skutek obróbki w temperaturze około 140-150ºC w krótkim czasie 1-2 sekund. Następnie mleko zostaje gwałtownie schłodzone do 20ºC. Dzięki temu całkowitemu zniszczeniu ulegają komórki drobnoustrojów chorobotwórczych oraz ich przetrwalników, które mogą występować w surowym mleku.

Mleko UHT, jak dodaje Anna Reguła, zostaje później przelane do aseptycznych opakowań, które zapewniają jego trwałość w temperaturze pokojowej bez konieczności zastosowania konserwantów. Warto jednak pamiętać, że po otwarciu mleko UHT trzeba spożyć w ciągu 2-3 dni.

View this post on Instagram

Serio, skończmy ten cyrk 🙈 ▫ ▫ W sklepach spożywczych znajdziemy 2 rodzaje mleka krowiego : UHT oraz pasteryzowane. To pierwsze charakteryzuje się kartonowym opakowaniem oraz brakiem obowiązku przechowywania go w lodówkach chłodniczych przed otwarciem, a także o wiele dłuższym terminem ważności. Mleko pasteryzowane sprzedawane jest w butelkach na dziale z nabiałem z racji konieczności magazynowania go w odpowiedniej temperaturze – ma zaledwie kilka dni przydatności do spożycia. Różnice są dosyć spore, jak wpływa to na wartość odżywczą produktów? ▫ ▫ Mleko UHT (ang. Ultra High Temperature, czyli Ultra Wysoka Temperatura) to mleko utrwalone za pomocą wysokiej dawki ciepła (około 140, do 150 *C) w krótkim czasie (1-2 sekund), a następnie gwałtownie schłodzone do temperatury około 20 *C. Proces ten daje gwarancję całkowitego zniszczenia komórek drobnoustrojów chorobotwórczych oraz ich przetrwalników, które mogą występować surowych mleku. Po tych czynnościach zostaje ono rozlane do aseptycznych opakowań, które gwarantują długą trwałość produktu w temperaturze pokojowej nawet bez zastosowania konserwantów. Po otwarciu należy umieścić je w lodówce i spożyć w ciągu 2-3 dni. ▫ ▫ Podczas sterylizacji mleka w tak wysokiej temperaturze stratom ulegają niektóre witaminy termolabine – zwłaszcza te z grupy B (głównie kwas foliowy, witamina B12 czy B1). Wysoka obróbka cieplna powoduje również denaturację białek serwatkowych. Część laktozy zostaje przekształcona w laktulozę (o właściwościach prebiotycznych). Nie obserwuje się znacznej różnicy jeżeli chodzi o zawartość wapnia, sodu, potasu czy witaminy A, D. ▫ ▫ Najistotniejszą różnicą jest jednak wpływ wysokiej temperatury na właściwości organoleptyczne – mleko UHT posiada często specyficzny posmak, jako efekt przemian składników takich, jak białka, laktoza i witaminy. Zmianom może ulec również barwa produktu. Wiele wartości jednak pozostaje bez zmian ze względu na bardzo krótki czas obróbki cieplnej. ▫ ▫ #dietetykaracjonalnie #dietetyka #infografika #fitgirl #redukcja #odchudzanie #nutrition #healthyfood #zdrowejedzenie #zdrowystylzycia #metabolizm #jakschudnac #detoks #detox #wiemcojem #siłownia #fitness #dieta #mleko

A post shared by Anna Reguła Dietetyka (@niekoniecznie_dietetycznie) on

Etykieta na produkcie / istock

Po sterylizacji nie obserwuje się znaczących różnic w zawartości w mleku witaminy A, witaminy D, wapnia, potasu i sodu, jednak stratom ulegają niektóre witaminy termolabilne, do których należą przede wszystkim witaminy z grupy B: witamina B1, witamina B9 (kwas foliowy) i witamina B12. W czasie wysokiej obróbki cieplnej następuje również denaturacja białek serwatkowych, a część laktozy przekształca się w laktulozę, która ma właściwości prebiotyczne. Wiele właściwości pozostaje jednak bez zmian, ponieważ obróbka cieplna jest bardzo krótka.

Kupujecie mleko UHT czy wolicie pasteryzowane? Które Wam lepiej smakuje?

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Ręka wybierająca sałatę w sklepie

Gęstość energetyczna i gęstość odżywcza, czyli jak jeść dużo i zdrowo

zimowy spacer

Wychodź sobie zdrowie. O czym warto pamiętać w ciągu dnia?

kobieta z kanapką na wynos

Nie masz czasu na zdrową dietę? Dietetyczka podpowiada, jak możesz sobie pomóc

świąteczne jedzenie

Hanna Stolińska-Fiedorowicz: warto odejść od tradycji nakazującej zjedzenie 12 potraw wigilijnych

Jesień to nie wymówka. Jedz zdrowo przez cały rok!

Alkohol na diecie – tak czy nie?

Uwielbiasz słodycze? Przyda ci się krótki poradnik dla słodyczoholików

Mała czarna dla zdrowia?

5 zdrowych nawyków żywieniowych do zapamiętania

Bo po treningu trzeba zjeść!

Owocowa paranoja

Zostań profesjonalnym etykietoznawcą – cz. 2

Zostań profesjonalnym etykietoznawcą

Otyłe dzieci to odpowiedzialność dorosłych!

Dieta na cholesterol

Pokochaj białko z roślin

Krótki poradnik dla słodyczoholików – cz. 2

Nie, dziękuję, jestem na diecie

Próbujesz wytrwać na diecie, ale czasem brak ci motywacji i asertywności, by odmówić, gdy ktoś proponuje coś niezdrowego? Te sposoby mogą ci pomóc

Codziennie powinnyśmy jeść niemal kilogram warzyw i owoców. Jak to bezboleśnie zrobić?

kobieta trzyma strzykawkę z igłą

Witamina B12 w zastrzykach – zalety, dawkowanie, efekty

Wegetariańskie leczo z papryki

Leczo z papryki – przepis. Jakie przyprawy do leczo wege?

GIS ostrzega przed mrożonymi brokułami, w których znaleziono niebezpieczną substancję. Sprawdź, czy ich nie kupiłaś

GIS ostrzega przed mrożonymi brokułami, w których znaleziono niebezpieczną substancję. Sprawdź, czy ich nie kupiłaś

kubek z melisą

Melisa – przeciwwskazania. Kto nie powinien pić melisy na uspokojenie?

L-karnityna

L-karnityna – rola w organizmie, niedobór, suplementacja

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Łóżkowy savoir-vivre. Kilka przykładów fajnych zachowań w sypialni

Kobieta leży na łóżku

Seks analny to czysta przyjemność! Jak wzbogacić swój erotyczny repertuar?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Dobry seks – różnica wieku czyni cuda

Różnica wieku między partnerami? Może się okazać spełnieniem seksualnych marzeń

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.