5 min.
Ciepła woda z cytryną na czczo? A może zimna? Sprawdź!

Ciepła woda z cytryną na czczo? A może zimna? Sprawdź! istockphoto.com
Najnowsze
17.01.2021
Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!
16.01.2021
Jedzenie dobre dla mózgu
16.01.2021
Elektrolity – sprawdź, czego jeszcze o nich nie wiesz
16.01.2021
Prekoncepcja – czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska
16.01.2021
Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska
Ciepła woda z cytryną wciąż nie jest tak popularna jak schłodzone napoje w upalne dni lata. Codziennie wypijaj minimum 1,5 litra wody – mówią specjaliści. Ale jakiej – ciepłej czy zimnej? Jej temperatura też jest przecież ważna. I zarówna zimna, jak i ciepła woda ma swoje wady i zalety. Woda z cytryną i imbirem, a może z miodem – możliwości jest wiele. Którą wodę pić najlepiej? Wyjaśnia Martyna Bednarczyk, dietetyczka kliniczna.
Spis treści
Co daje picie wody?
Woda pełni w ludzkim organizmie niezwykle ważne role. Ciało człowieka w około 70% składa się z wody, dzięki czemu mogą zachodzić w nim procesy metaboliczne (przemiany białek, tłuszczów i węglowodanów), usuwanie ubocznych produktów przemiany materii, transport i wchłanianie substancji odżywczych oraz termoregulacja.
Niedobór wody niesie ze sobą wiele niekorzystnych konsekwencji. Niektóre z nich zauważymy gołym okiem – nasza skóra będzie przesuszona i mało jędrna, śluzówki wyschnięte, a usta popękane. Brak wody objawia się także bólami głowy i zaburzeniami pamięci.
Woda – ciepła czy zimna?
– To, że woda jest bardzo zdrowa, nie ulega wątpliwości. Należy pić ok. 2,5 – 3 litra na dobę. Znaczenie ma też temperatura pitej wody. Najlepiej spożywać taką w temperaturze pokojowej. Woda najlepiej jest przyswajalna, gdy jej temperatura wynosi ok. 37 stopni Celsjusza. W przypadku zbyt zimnej wody, organizm musi wykonać dodatkową pracę, aby ją ogrzać. Ponadto, wbrew pozorom, nawet w ciepłe dni lepiej napić się ciepłej wody, ponieważ wtedy organizm stara się usunąć nadmiar ciepła z organizmu, co powoduje jego schłodzenie – wyjaśnia Martyna Bednarczyk, dietetyczka kliniczna.
Po zimną wodę sięgaj w upalne dni bądź gdy chcesz się schłodzić podczas treningu. Niektórzy uważają, że picie zimnej wody wspiera odchudzanie. Nie jesteśmy jednak do tego przekonani. Według dietetyczki, to właśnie ciepła woda podkręca naszą przemianę materii. Natomiast według ajurwedy i tradycyjnej medycyny chińskiej, picie ciepłej wody (o temp. pokojowej lub trochę wyższej) sprzyja zachowaniu energii.
Picie ciepłej wody ma wiele zalet, ponieważ ciepła woda działa:
- przeciwbólowo
Boleśnie miesiączkujesz? W te dni pij duże ilości ciepłej wody. Dzięki temu rozluźnisz mięśnie. Ciepła woda ukoi także skurcze żołądka oraz jelit. Szczególnie szybko widać to, gdy boli nas głowa. Często wystarczy wypicie kilku szklanek ciepłej wody, by ból zelżał.
- odmładzająco
W każdym organizmie gromadzą się toksyny i inne szkodliwe substancje, które przyspieszają procesy starzenia się skóry. Na szczęście jest na to sposób. Picie ciepłej wody! Odpowiednia ilość wody pomaga w pracy narządów odpowiedzialnych za usuwanie toksyn z organizmu, ale także przywraca skórze jędrność i elastyczność.
- przeciwkaszlowo
Ciepła woda ma działanie wykrztuśne. Właśnie dlatego warto ją pić podczas przeziębienia i innych infekcji górnych dróg oddechowych.
Picie wody z cytryną na czczo – efekty
Woda z cytryną to nie tylko estetyczny dodatek, ale i smaczny napój. Pijmy ją, ale ciepłą.
– Picie wody z cytryną na czczo pobudza metabolizm, a co za tym idzie – wspomaga odchudzanie. Ogólnie, picie ciepłej wody w ciągu dnia jest niezbędne do prawidłowego działania metabolizmu, ponieważ wszystkie procesy metaboliczne zachodzą w wodzie – mówi Martyna Bednarczyk – Woda usprawnia działanie ludzkiego organizmu – wpływa na perystaltykę jelit, poprawia trawienie. Uważajmy z piciem zimnej wody, zwłaszcza po posiłku. Utrudnia trawienie, pokarm jest wolniej rozkładany, powstaje nadmiar śluzu w organizmie – dodaje dietetyczka.
Co jeszcze daje picie wody z cytryną?
Cytryna nadaje wodzie orzeźwiający, lekko kwaskowy smak. Zawarta w niej witamina C jest naturalnym antyoksydantem. Ponadto cytryna to źródło flawonoidów i potasu, które obniżają ciśnienie krwi. Sok z cytryny dobrze wpływa na zdrowie jamy ustnej – zatrzymuje krwawienie z dziąseł, łagodzi bóle zębów i zapewnia świeży oddech. Jednakże nie przesadzamy z ilością – zbyt dużo kwasu cytrynowego może rozmiękczać szkliwo.
Szklanka wody z cytryną na czczo może pomóc w kontroli apetytu. Picie wody przed posiłkiem może zmniejszyć liczbę spożywanych kalorii, podobnie jak picie wody między posiłkami. Odpowiednia ilość wody w diecie zapobiega powstawaniu zaparć oraz wspomaga wypłukiwanie nadmiaru sodu z organizmu, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wzdęć.
Niestety, o wodzie z cytryny krążą też mity.
Mit nr 1. Woda z cytryny odtruwa ciało. Za detoksykację organizmu odpowiada wiele narządów: wątroba, nerki, skóra i płuca. Cytryna co prawda zawiera limonen – związek który zwiększa produkcję niektórych enzymów wątrobowych zaangażowanych w detoksykację (jak wykazały badania laboratoryjne na szczurach), ale jego ilość w wodzie z cytryną jest zbyt mała, by mógł mieć jakikolwiek wpływ. Werdykt jest więc jeden – picie wody z cytryną nie przyspiesza ani nie usprawnia procesu detoksykacji
Mit nr 2. Woda cytrynowa ma działanie alkalizujące. Za utrzymanie prawidłowego pH odpowiadają nerki i płuca, bez względu na to, co się je i pije.
Jak przygotować wodę z cytryną, imbirem i miodem
Przygotowanie wody z cytryną jest bardzo proste i szybkie. Najlepiej podawać ją w dużym dzbanku. Połowę cytryny można wycisnąć lub pokroić w plasterki i wymieszać z wodą. Częstym dodatkiem jest mięta (wystarczy kilkanaście listków bądź kilka gałązek), miód (łyżeczka), imbir (pokrojony w kostki), a nawet cynamon (szczypta). Taka woda jest niskokaloryczna i zdrowa, w przeciwieństwie do wód smakowych dostępnych w sklepach. Zwykle zawierają one tylko aromat cytryny a ponadto cukier, syrop glukozowo-fruktozowy lub słodzik.
Bibliografia:
[1] Mahendra Pal, “Lemon: A Versatile Fruit of Multiple Uses”, Agric. World, 2017.
[2] Liubov Ben-Noun, “Water and its role on human health”, B.N. Publication, Israel, 2012.
Zobacz także
Spodobał Ci się artykuł? Poleć go swojej przyjaciółce!
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020