Przejdź do treści

Jedzenie przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko raka piersi

drewniana taca z wędlinami i kiełbasami
źródło: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Małgorzata Rozenek
Małgorzata Rozenek pokazała zdjęcie z płaczącym synkiem. Oburzone głosy: to obrzydliwe gwałcenie praw dziecka
Pigwa - owoc w sam raz na zimowe infekcje!
Pigwa – owoc, który w mig przegoni infekcje! Dietetyczka tłumaczy, dlaczego warto po nią sięgać
koronawirus, lekarze rodzinni
Powtarzał: dajcie lekarzom rodzinnym zlecać testy, a zobaczycie skalę epidemii. Michał Domaszewski o rekordach zakażeń w Polsce
Kobieta wstrzykuje sobie insulinę w brzuch
Insulina przy cukrzycy typu II – czy można ją odstawić tak, jak zrobił to Lech Wałęsa? Wyjaśnia diabetolożka Barbara Soróbka
Wielka lekcja WF tylko dla dziewcząt. Wraz z nimi ćwiczyć będą Otylia Jędrzejczak, Anita Włodarczyk i inne mistrzynie sportu
Rusza akcja „Mistrzynie w Szkołach” skierowana do uczennic. Otylia Jędrzejczak: będę przekonywać je, że lekcja WF może być fajna

Najnowsze badania przeglądowe Uniwersytetu Harvarda wskazują, że jedzenie przetworzonego mięsa wiąże się z zachorowalnością na raka piersi. Wyniki opublikował we wrześniu „International Journal of Cancer”. Choć procent może wydawać się skromny, w przypadku profilaktyki nowotworów jest to zależność istotna.

Badacze z Massachusets opracowali metaanalizę, bazująca na danych z 28 badań na łącznie ponad 2 milionach pacjentów. Wyniki pokazują, że jedzenie przetworzonego mięsa zwiększa o 9 proc. ryzyko zachorowania na raka piersi. Dotychczas znany był wpływ konsumpcji przetworzonego mięsa na zachorowalność na nowotwory trzustki, prostaty i jelit. W badaniu harvardzkim odnotowano co prawda niższy, bo 6 proc. wzrost ryzyka nowotworu w przypadku jedzenia mięsa nieprzetworzonego, jednak Światowy Fundusz Badań nad Rakiem zaleca, by w całości unikać jedzenia czerwonych mięs, niezależnie od stopnia ich przetworzenia.

Biorąc pod uwagę zróżnicowanie w tendencjach i wskaźnikach związanych z rakiem piersi, ważne jest, aby identyfikować te czynniki ryzyka związane z dietą i sposobem życia, które możemy kontrolować.

Dr Maryam Farvid / badaczka, Wydział Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Harvarda

Światowa Organizacja Zdrowia klasyfikuje obie grupy jako czynniki ryzyka; mięso przetworzone znajduje się na liście substancji o potwierdzonym działaniu rakotwórczym (takich jak m.in. azbest i palenie papierosów); nieprzetworzone – na tzw. liście 2A, jako substancja „prawdopodobnie rakotwórcza dla ludzi”.

Przetworzone mięso to m.in. pasztety, kiełbasy, salami – słowem, każde mięso, które w produkcji zostało „wzbogacone” soleniem, wędzeniem, czy dodatkiem konserwantów. Jego szkodliwość bierze się prawdopodobnie z obecności cholesterolu, tłuszczów nasyconych oraz azotanów (to te substancje, które odpowiadają za różową barwę produktu finalnego).

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Marcia Cross

Marcia Cross: bycie twarzą raka odbytu nie jest może najbardziej glamour, ale jestem bardzo zdeterminowana, aby zdjąć piętno związane z tą chorobą

Wrzesień miesiącem świadomości nowotworów dziecięcych

Wrzesień miesiącem świadomości nowotworów dziecięcych. „Dzieci chorują inaczej” – pisze Magdalena Jutrzenka

chirurdzy na sali operacyjnej

„Piątego razu nie było”. Chirurg Paweł Kabata opisuje przejmującą historię pacjentki, która wybrała leczenie „dietą i ziołami”

Jaonna Górska

Joanna Górska wspomina dzień, w którym przyjęła pierwszą dawkę chemii: Było piekło… minęło. Teraz jest nowe życie

Chadwick Boseman nie żyje. Aktor cierpiał na raka jelita grubego

Chadwick Boseman nie żyje. Aktor cierpiał na raka jelita grubego

Poziom żelaza we krwi a długość życia – jaka jest zależność?

Nie odkładaj badań przez koronawirusa! Rusza kampania, która pokazuje, że nie warto czekać na koniec pandemii

Nie odkładaj badań onkologicznych przez koronawirusa! Rusza kampania, która pokazuje, że nie warto czekać na koniec pandemii

Kobieta w chmurach

Ból piersi – przyczyny, rodzaje, leczenie. Czy torbiele bolą?

Brachyterapia

Brachyterapia – co to jest? Czy boli? Leczenie nowotworów

Lubisz czerwone mięso? Te sygnały świadczą o tym, że jesz go za dużo

Osoba pilnowana przez lekarza podczas wykonywania rezonansu magnetycznego

Rezonans magnetyczny – co to? Cena, gdzie go wykonać?

Wiesz, że w kawie jest akrylamid? Powinnaś się martwić?

"Babski" problem w chorobie nowotworowej. Rozmowa z psychoonkolog Mileną Dzienisiewicz

Rak. „Babski” problem w chorobie nowotworowej. Rozmowa z psychoonkolog Mileną Dzienisiewicz

Rak. Jak zorganizować życie po diagnozie? Rozmowa z psychoonkolog Mileną Dzienisiewicz

Rak. Jak zorganizować sobie życie po diagnozie? Rozmowa z psychoonkolog Mileną Dzienisiewicz

Pozytywne aspekty choroby nowotworowej. Rozmowa z psychoonkolog Mileną Dzienisiewicz

Rak. Pozytywne aspekty choroby nowotworowej. Rozmowa z psychoonkolog Mileną Dzienisiewicz

Niemowle

Rak piersi nie przekreśla marzeń o macierzyństwie! Ola „Kobieta rakieta” jest tego przykładem

Masz zapasy mielonej wołowiny? Sprawdź, czy możesz ją zjeść

Jak wspierać chorego na raka? Rozmowa z psychoonkolog Mileną Dzienisiewicz

Jak wspierać chorego na raka? Rozmowa z psychoonkolog Mileną Dzienisiewicz

Z rakiem da się normalnie żyć. Rozmowa z psychoonkolog Mileną Dzienisiewicz

Z rakiem da się normalnie żyć. Rozmowa z psychoonkolog Mileną Dzienisiewicz

Jak mrozić mięso, drób i owoce morza? Ile mamy czasu na ich zjedzenie?

Jak sobie poradzić z diagnozą o raku? Rozmowa z psychoonkolog Mileną Dzienisiewicz

Jak sobie poradzić z diagnozą o raku? Rozmowa z psychoonkolog Mileną Dzienisiewicz

Olek Biliński, terapia CAR-T

„Niemożliwe stało się możliwe”: 11-Olek wyleczony z białaczki! Zastosowano u niego nowatorską terapię CAR-T

Diagnostyka nowotworów / istock

To nie musi być rak! Te same objawy mogą być symptomami łagodniejszego schorzenia

Rak jajnika – czy można uniknąć zaawansowanego stadium?