Przejdź do treści

Jedziesz już do pracy a jesteś tylko „na kawie”? Dietetyczka podaje nam kilka powodów, dla których jutro zjesz grzecznie kanapkę!

kobieta smaruje naleśnika masłem obok stoi miska z granolą,kubek z kawą oraz połówka pomarańczy
źródło: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Dlaczego przeziębiamy się od klimatyzacji?
Dlaczego przeziębiamy się od klimatyzacji?
Gosia Włodarczyk
„Presja, by jak najszybciej wrócić do formy, jest dla kobiet krzywdząca. Ciału trzeba dać czas na regenerację”. Rozmawiamy z fizjoterapeutką Gosią Włodarczyk
facet patrzy na tyłek kobiety
„Niezła dupa”, „fajne cycki” – kampania „To nie komplement!” pokazuje, że te zwroty nie mają nic wspólnego z pochwałami
Sex coach – kto to taki?
Pod lupę bierze seksualność i relacje intymne. Sex coach – kto to taki i czym różni się od seksuologa?
rozmowy kobiet
Na szefa, na męża, na pogodę, na korki. Na wszystko. Narzekanie rutyną dnia codziennego

Właśnie zadzwonił budzik, za pół godziny masz autobus do pracy i jedyne co ląduje w twoim żołądku, to kawa. Znasz ten scenariusz? Często rano zapominamy o śniadaniu lub zamiast zjeść coś pożywnego, wrzucamy cokolwiek na ząb, nie patrząc czy jest to dobre dla naszego organizmu. O tym, które jedzenie negatywnie wpływa na pusty żołądek i co warto wybierać na śniadanie, porozmawialiśmy z dietetyczką Emilią Lachowicz.

Justyna Dudkiewicz: Zamiast śniadania pije kawę. Co na to mój żołądek?

Emilia Lachowicz: Wypijając kawę na czczo, zwiększamy ryzyko zachorowania na wrzody żołądka. Zamiast pozbyć się tkanki tłuszczowej, pozbawiamy się także energii. Choć faktycznie szybko stawia na nogi, zwłaszcza po zarwanej nocy, efekt jest krótkotrwały i szybko czujemy gwałtowny spadek energii. Organizm rano potrzebuje innego doładowania – lepiej zafundować mu pożywne śniadanie ze szklanką świeżego soku. Po wypiciu kawy na pusty żołądek wkrótce pojawia się wilczy głód, nad którym trudno zapanować. Wtedy chętniej sięgamy po produkty o wysokim indeksie glikemii, np. słodką drożdżówkę czy ciastko, składające się z łatwo przyswajalnych cukrów prostych i ubogie w witaminy. Problem w tym, że dostarczona w ten sposób energia szybko się kończy, poziom glukozy we krwi gwałtownie spada i znów robimy się głodni. Kawa jest dobrym rozwiązaniem do śniadania lub w przerwie pomiędzy posiłkami.

 

Czego jeszcze nie zaleca się spożywać na pusty żołądek?

  • Płatki kukurydziane lub czekoladowe – wiele osób myśli, że zdrowe śniadanie zawiera mleko, ale przeważnie spożywa się je z niezdrowymi płatkami pełnymi cukru i bez wartości odżywczych. Takie śniadanie sprawia, że przybieramy na wadze.
  • Salami, kiełbasa i bekon – produkty te są przetwarzane i mają wysoką zawartość soli, która ma negatywny wpływ na serce, oraz substancji, które mogą powodować raka.
  • Owsianka błyskawiczna – wszystko, co jest błyskawiczne i „instant” niekoniecznie jest dobre dla zdrowia oraz jeśli chcesz stracić na wadze.
  • Batonik granola – takie batony to nieraz 400 kalorii na porcję. Przeważnie są pełne cukru.
  • Pasteryzowany sok owocowy – soki owocowe reklamuje się jako zdrowy wybór, ale dodają dużą ilość cukru do śniadania. Najlepiej wybierać świeże soki z miąższem, który zawiera flawonoidy i witaminę C lub jeść świeże owoce w całości albo dodawać je do owsianki.

Na śniadanie należy także unikać białego pieczywa, jogurtów owocowych, smażonych potraw oraz odgrzewanych resztek z wczorajszego obiadu.

Teraz dużo osób pije na czczo szklankę wody z cytryną, czy to faktycznie pozytywnie działa na organizm?

Oczywiście. Szklanka wody z cytryną ma wiele zalet:

  • O poranku pobudza lepiej niż kawa – orzeźwiający smak cytryny może działać pobudzająco. Więcej energii życiowej wynika również z prawidłowego nawodnienia organizmu.
  • Zarówno woda, jak i cytryna charakteryzują się właściwościami oczyszczającymi organizm. Woda z cytryną rano wspomoże usuwanie toksyn nagromadzonych przez noc oraz wspomoże pracę przewodu pokarmowego. Dzięki zawartości elektrolitów pobudzi organizm do działania.
  • Pomaga zachować skórze młody wygląd – witamina C obecna w soku z cytryny to jedna z witamin młodości. Uczestniczy w produkcji kolagenu, poprawia jędrność i napięcie skóry.
  • Chroni przed przeziębieniem – badania pokazują, że dodatkowe dawki witaminy C są skuteczne w ochronie przed infekcjami w wypadku jej niedoborów w organizmie.
  • Odświeża oddech – wypicie szklanki wody z cytryną pozwala pozbyć się zapachu wyrazistego dania lub alkoholu.
  • Łagodzi zgagę – kwaśny napój może wpływać korzystnie na czynność mięśni zwieracza przełyku i poprawiać ich zamykanie.
  • Pomaga w walce z zaparciami – wypicie na czczo szklanki wody z cytryną pomaga wyregulować rytm wypróżnień.

Jakie produkty powinniśmy wybierać na śniadanie, aby zdrowo zaczynać dzień?

Śniadanie to pierwszy posiłek po przerwie nocnej, który zapewnia uzupełnienie rezerw wyczerpanych podczas spania oraz energię na pierwszą połowę dnia, dlatego powinno być prawidłowo zbilansowane. Warto zwrócić uwagę, by śniadania były urozmaicone, czyli zawierały produkty ze wszystkich pięter piramidy żywnościowej: produkty zbożowe, produkty dostarczające białka zwierzęcego i roślinnego, dobrej jakości tłuszcze oraz warzywa lub owoce.

  • Produkty zbożowe na zdrowe śniadanie: pieczywo pełnoziarniste lub graham, płatki zbożowe: jęczmienne i owsiane lub musli. Musli możesz przygotować samodzielnie, wykorzystując płatki owsiane, jaglane, suszone owocowe i orzechy. Produkty zbożowe to źródło węglowodanów złożonych, błonnika oraz witamin głównie z grupy B i składników mineralnych.
  • Mleko i produkty mleczne: wybieraj mleko i produkty mleczne o zawartości tłuszczu do 2%. Na śniadanie doskonale sprawdzą się jogurty naturalne bez dodatku cukru, kefiry, maślanki, twarogi.
  • Warzywa i owoce: do każdego śniadania włącz warzywa lub owoce. Warzywa możesz podać w różnej formie, jako dodatek do kanapek, past, naleśników, placuszków. Wybieraj świeże owoce sezonowe, a zimą mrożone jako dodatek do produktów mlecznych.
  • Wędliny, jaja, ryby: wybieraj chude wędliny, np. polędwice, szynki drobiowe oraz ryby jak tuńczyk czy łosoś, które sprawdzą się doskonale w postaci past i dostarczą białka. Jako zamiennik możesz także przygotować pasty z nasion roślin strączkowych, które są źródłem białka roślinnego. Doskonałym wyborem na śniadanie są jaja.
  • Tłuszcze: do kanapek używaj awokado lub naturalnego masła, jednak staraj się ograniczyć jego ilość.
  • Orzechy i nasiona: spożywane z umiarem ze względu na wysoką kaloryczność są doskonałym dodatkiem do past oraz musli. Dostarczają cennych dla zdrowia wielonienasyconych i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz składników mineralnych i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Dbajmy o siebie całościowo. To jest najważniejsze. Maseczka na twarz nie wystarczy.” Ciało i zdrowo – warsztaty dla dziewczyn, które chcą dobrze i zdrowo żyć!

Barbara Falenta z książką "Mamy dla Mamy"

„Nie musisz gotować trzydaniowych obiadów, ani chodzić po domu w sukience i w szpilkach”. Barbara Falenta o macierzyństwie z dystansem i książce „Mamy dla Mamy”

„Nie kąp dziecka codziennie, bo będzie miało za cienką skórę”, „Nie obcinaj mu włosów, bo szybko wyłysieje”. Jak młode mamy powinny reagować na takie porady, wyjaśnia socjolożka

„Jak to możliwe, że nie mam rąk i nogi, a mam chłopaka i pracę, kiedy ona jest zdrowa i ładna, a tego nie ma” – mówi w rozmowie z Hello Zdrowie Aldona Plewińska, modelka inna niż wszystkie

Zainteresują cię również:

Zdrowe śniadanie do szkoły: orkiszowy omlet plus sok marchwiowy

Kobieta cierpiąca z powodu bólu i przelewania w brzuchu siedzi skulona na kanapie.

Przelewanie w brzuchu – czy jest normalne? Co może oznaczać uczucie przelewania wody w brzuchu?

Kobieta trzyma się za brzuch

Czym jest objaw Jaworskiego? W jakich chorobach możemy mieć z nim do czynienia?

Starsi ludzie biorą bardzo dużo lekarstw

Gastropatia rumieniowa – choroba błony śluzowej żołądka. Przyczyny, diagnostyka, leczenie

Sprawdź, co masz na talerzu. Źle dobrana dieta może być powodem irytacji

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

„Gotowanie do pudełek nie jest skomplikowane i nie musi zajmować wiele czasu”. Malwina Bareła zdradza, jak tanio i szybko przygotować apetyczne lunchboxy

tasiemiec w 3D

Jak rozpoznać objawy tasiemca? Rodzaje pasożytów i sposoby ich zwalczania

Czego nie warto robić na pusty żołądek

Nie tylko picie kawy czy gazowanych słodkich napojów. Sprawdź czego jeszcze nie warto robić na pusty żołądek

kobieta trzymająca się w miejscu wyrostka robaczkowego

Wyrostek robaczkowy – charakterystyka, objawy i leczenie

Kobieta w białej bluzce trzyma się za brzuch i wstrzymuje wymioty

Zatrucie jadem kiełbasianym – czym grozi? Jak wygląda diagnostyka, objawy i leczenie?

lekarz pokazuje wizualizacją żołądka

Na czym polega resekcja żołądka i kiedy się ją wykonuje? Dieta, komplikacje i rokowania

śledziona w 3D

Co oznacza ból śledziony? Przyczyny i leczenie dolegliwości bólowych po lewej stronie jamy brzusznej

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Kobieta siedzi przy biurku i trzyma się za nos

Nadmierne gazy – jak się pozbyć krępującej dolegliwości? Przyczyny i sposoby leczenia

Kobieta cierpiąca na nadkwasotę siedzi zgarbiona na kanapie.

Kiedy występuje nadkwasota? Poznaj jej przyczyny, objawy i najlepsze metody leczenia

Kobieta z zapaleniem otrzewnej leży skulona i trzyma się za obolały brzuch.

Co to jest zapalenie otrzewnej? Poznaj jego przyczyny oraz objawy i dowiedz się, jakie są rokowania

młoda kobieta trzyma się za brzuch

Niedrożność jelit u dzieci i dorosłych – objawy, przyczyny i mechanizm powstawania

kobieta mająca problemy z brzuchem

Burczenie w brzuchu – jakie mogą być przyczyny? Przeciwdziałanie burczeniu i przelewaniu w brzuchu

brzuch kobiety

Bulgotanie w brzuchu u dzieci i u dorosłych – jakie są przyczyny odgłosów burczenia i przelewania?

Śniadaniowa miska zdrowia

Śniadaniowa miska zdrowia – bogactwo witamin na początek dnia

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!