Przejdź do treści

Jesz mrożonki? 6 błędów, które możesz popełniać przy ich przyrządzaniu

mrożonki
Jesz mrożonki? 6 błędów, które możesz popełniać przy ich przyrządzaniu/iStockphoto
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
koronawirus, śmiertelność
Co 15 sekund umiera osoba zakażona koronawirusem
profilaktyka próchnicy u dzieci
Pasty bez fluoru lepsze dla dzieci? „Szkodliwa to jest niewiedza i jej bezmyślne szerzenie!”
Religa i Zembala znowu przy stole operacyjnym. Synowie poszli w ślady znanych ojców
Mamy największe szkody w historii edukacji. Wszystko przez pandemię koronawirusa
Policjantki
95-lecie powołania Policji Kobiecej. Z tej okazji policjantki nagrały film, w którym pokazują, jak łączą pracę z życiem prywatnym

Mrożone warzywa, owoce i mięso są świetną opcją dla zapracowanych, roztropnych i ekologicznych domowych kucharzy. Proces mrożenia nie pozbawia jedzenia wartości i walorów smakowych, jeśli tylko nie popełniamy sześciu najczęstszych błędów podczas ich rozmrażania, przechowywania i przygotowywania. Sprawdź, co ostatnio mogło sprawić, że potrawa z mrożonek niezupełnie się udała. I na przyszłość wystrzegaj się tych błędów.

Rozmrażanie, błąd nr 1: wodnista mamałyga

Gdy rozmrażamy produkty takie jak szpinak, jagody, maliny czy inne małe owoce, wytrącają one dużo wody. Najczęstszym błędem jest nie odcedzenie takich produktów po rozmrożeniu, wtedy cała potrawa może stać się wodnista i utracić wcześniej uzyskany smak.

Jeśli masz szpinak zmielony w bloczkach, po rozmrożeniu podgrzej go do temperatury, w której zbyteczna woda odparuje. W przypadku owoców, jeśli chcesz ich użyć w całości, postaraj się je oddzielać od siebie podczas rozmrażania. Nie czekaj, aż w pojemniku do którego przełożysz zamrożoną porcję, zrobi się „basen”.

Rozmrażanie, błąd nr 2: jak i gdzie? I czy w ogóle?

Pierwsze pytania, jakie powinnaś sobie zadać, zanim sięgniesz do zamrażarki po konkretny produkt, to w jaki sposób chcesz go rozmrozić, ile czasu możesz na to przeznaczyć i (uwaga) czy w ogóle musisz to rozmrażać przed jedzeniem? W przypadku surowych mięs i ryb przyda się mikrofalówka. Pamiętaj: nie mamy ugotować naszego dania falami, a jedynie je rozmrozić – koniecznie sprawdź program, zanim zamkniesz drzwiczki.

Jeśli nie dysponujesz mikrofalówką, zostaje powolne czekanie na rozmrożenie w lodówce, nieco szybsze na blacie lub przy pomocy chłodnej wody. Odmrażanie na blacie stołu kuchennego jest chyba najmniej dobrym rozwiązaniem. Mięso, jeśli jest w dużym płacie, będzie rozmrażać się nierównomiernie, co może powodować namnażanie się bakterii na jego powierzchni. Natomiast gdy zdecydujesz się na rozmrażanie wodą, nigdy nie rób tego ciepłym lub gorącym strumieniem. Używaj chłodnej wody, wymieniając ją co jakiś czas.

Dania mięsne i rybne, które wcześniej zamroziłaś, możesz poddawać obróbce cieplnej bez uprzedniego rozmrożenia. Kawałki gotowanego kurczaka, hamburgery czy paluszki rybne nie wymagają rozmrażania. To duża oszczędność czasu.

Mrożone jeżyny i maliny

Rozmrażanie, błąd nr 3: tylko mikrofalówka

Nie, nie tylko. Chociaż mogłoby się wydawać, że ten sprzęt AGD jest najszybszym i najwygodniejszym sposobem, by ocieplić twoje danie, nie jest to najlepsze rozwiązanie. Zwłaszcza, gdy nie użyjesz opcji „rozmrażanie” i zwyczajnie zaczniesz prażyć swoje skamieniałe danie. Mikrofalówka sprawdza się przy rozmrażaniu mięsa, ale owoce mogą stać się pod wpływem jej działania niezbyt apetyczną zupą owocową. Poza tym nigdy nie zapominaj wyczyścić mikrofali, bakterie z pozostałości po rozmrażaniu mogą przedostać się do innej żywności i spowodować niebezpieczne zatrucie krzyżowe.

Przygotowywanie, błąd nr 1: warzywa na patelni

Lubisz warzywa podsmażane na patelni? Niekiedy to świetna opcja na szybki obiad. Przygotowanie ich wcześniej samemu pozwoli ci delektować się smakiem twojej ulubionej mieszanki w parę minut, właściwie bez brudzenia sobie rąk, jeśli tylko… Właśnie, czasem bywa tak, że najprostszą potrawę tak łatwo zepsuć. Jednym z częstych błędów popełnianych przy przygotowywaniu mrożonej mieszanki warzyw na patelnię jest to, że zamiast je faktycznie smażyć, dusimy je, dodając na patelnię wodę. Rozgrzej najpierw olej roślinny, np. oliwę lub masło i dopiero wrzucaj swój obiad na ogień, a unikniesz efektu rozwodnionej papki. Pamiętaj, że paradoksalnie mrożone warzywa wrzucone na ogień mogą szybciej się przypalić.

Jeśli zależy ci by ograniczać tłuszcz, a smażone jedzenie ci nie służy, wybierz piekarnik. Brytfanka lub papier do pieczenia i opcja obustronnego grzania z termoobiegiem, sprawią, że twój obiad będzie pyszny i zdrowy.

Przygotowanie, błąd nr 2: gotujesz, nie blendujesz

Lubisz koktajle? Te orzeźwiające i detoksykujące latem, zimą rozgrzewające i wspomagające odporność? Zwłaszcza pod koniec lata pamiętaj o tym, by zamrozić parę porcji sezonowych owoców i warzyw. Świetnie sprawdzają się te w postaci gładkiego kremu. Pamiętaj, że nie tylko owoce będą wspaniałym składnikiem smoothie, śmiało blenduj takie warzywa jak dynia, brokuł, szpinak czy kalafior. A co najważniejsze, jeśli tylko pozwolą na to ostrza twojego miksera lub blendera, nie musisz ich rozmrażać! Jeśli chcesz przygotować zupę-krem i zależy ci, by nie była rozwodniona, najpierw zmiksuj mrożone warzywa, później wystarczy podgrzać, doprawić i voilá. Mrożone, zmiksowane owoce świetnie sprawdzą się jako sosy do ciast czy naleśników.

Mrożone warzywa

Nie mrozisz prawidłowo

Nieodpowiednie przechowywanie mrożonych produktów, sprawi, że stracą one swoje walory, zarówno smakowe jak i odżywcze. Zapisuj na opakowaniu datę mrożenia danego produktu. Pamiętaj też, by w opakowaniu wraz z żywnością było jak najmniej powietrza. Dobrze sprawdzają się strunowe worki foliowe, silikonowe lub plastikowe (bez BPA) pojemniki, które wytrzymują minusowe temperatury. Na tych właściwych powinien widnieć znaczek śnieżynki. Niech mróz będzie z tobą!

 

Źródło: EatThis

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Obgryzasz paznokcie? Osiem sposobów, dzięki którym przestaniesz to robić

Lubisz czerwone mięso? Te sygnały świadczą o tym, że jesz go za dużo

Chcesz pozbyć się „oponki” z brzucha? Wprowadź te pięć zmian, a będzie ci łatwiej osiągnąć cel

Badanie moczu pokaże, czy dobrze się odżywiasz

Dlaczego niektórzy nie myją rąk? Specjaliści mają wytłumaczenie

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Stany lękowe/iStockphoto

Osoby ze stanami lękowymi mogą doskonale funkcjonować. Oto osiem symptomów, które o tym świadczą

To „tylko” krojenie? Zobacz, jak robić to perfekcyjnie

Dieta dla serca? Postaw na ten jeden składnik

Najmniejsza rzecz może wyprowadzić cię z równowagi? Czas przyjrzeć się sobie

Lubisz skakać na skakance? Sprawdź, jak osiągnąć najwięcej korzyści

Zajadasz stres? Zobacz, jak to kontrolować

Wiesz, które pomieszczenie w twoim mieszkaniu jest najbrudniejsze? Możesz być zaskoczona

Lubisz słone jedzenie? Sprawdź, co może się stać, gdy zjesz za dużo soli

Masz wzdęcia? 10 produktów, które pomogą ci z nimi walczyć

Pocisz się nocą? 9 możliwych przyczyn (i jak im zaradzić)

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

Jedzenie powoduje zmarszczki? Tych produktów lepiej unikaj

8 produktów, które możesz zastąpić innymi. Wiedziałaś o wszystkich?

Czy można jeść surowe brokuły? Może warto przekonać się do ich smaku?

Sen jest ważny, to jasne. Ale czy wiesz dlaczego?

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie?

Jeśli masz te objawy, to najprawdopodobniej jesz za dużo śmieciowego jedzenia

Gorąco? Czujesz się odwodniona? Zrezygnuj z tych potraw

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Objawy odstawienia alkoholu. Jakie są korzyści z niepicia alkoholu?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek, ale z zaskakującymi dodatkami