Przejdź do treści

Kawa ma ważne oznaczenia na opakowaniach. O czym nas informują i dlaczego powinnyśmy zwracać na nie uwagę?

kawa
Kawa ma ważne oznaczenia na opakowaniach. O czym nas informują i dlaczego powinnyśmy zwracać na nie uwagę? / Rawpixel
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Lek. Dorota Kotowska / http://kotowskamedycyna.pl/
„U coraz większej liczby pacjentów, zwłaszcza młodych, pierwszym objawem koronawirusa są zaburzenia węchu i smaku”. Czym jest anosmia?
śpiący noworodek
Kobieta z koronawirusem urodziła zdrową dziewczynkę! Wszystko, co musisz wiedzieć o „porodach covidowskich”
Dr Stefan W. Czarniecki
Dr Stefan Czarniecki: Zastanawialiście się, kto stoi na straży porządku w każdym szpitalu? Cisi bohaterowie walki z epidemią
Dziewczyny z WIMIN wspierają zdrowie kobiet podczas #zostańwdomu
Owulacja - jakie objawy jej towarzyszą?
Owulacja – jakie objawy jej towarzyszą?

Kawa kawie nie równa. Wybrać dobrej jakości ziarna nie jest łatwo, szczególnie jeśli jesteśmy wybredne. Pomóc mogą nam oznaczenia na opakowaniu. Sprawdź, czego możemy się dzięki nim dowiedzieć. 

Kawa – oznaczenia na opakowaniu to ważna informacja

Większość produktów nosi różne oznaczenia, pomocne dla osób, które chcą znaleźć ten, który jest odpowiedni dla nich odpowiedni. Litera K lub słowo „kosher” znajdziemy na produktach koszernych, czyli wyrobach produkowanych zgodnie z regułami obowiązującymi w prawie żydowskim. Żywność, która nie zawiera glutenu, jest znakowana charakterystycznym symbolem przekreślonego kłosa. Produkty adresowane do wegetarian są z kolei oznaczone charakterystycznym, jasnozielonym „V” na żółtym tle.

Oznaczenia znajdziemy również na opakowaniach kawy. Odnoszą się do rozmiaru ziaren, wysokości upraw, metody obróbki kawy oraz terminu zbioru ziaren i palenia. Dzięki nim jesteśmy w stanie rozpoznać tą kawę, która jest lepszej jakości.

 

Kawa – rozmiar ziaren

  • Numer sita, np. 17/18 sita mają numery od 8 do 20, a każdy z nich odnosi się do 64 części cala. Sito o numerze 8 ma otwory o wielkości 8/64 cala, a sito o numerze 20 – 20/64 cala. Im większy rozmiar sita, tym większe są ziarna, a tym samym również lepsze (i droższe).
  • Oznaczenia literowe, np. AA – im więcej liter „A”, tym większe są ziarna. Największe z nich noszą oznaczenie AAA (np. Kenia AAA). Nieco mniejsze są sygnowane AA. Na opakowaniach kawy z coraz mniejszymi ziarnami widnieją litery: AAB, AB ABB, B, C itd. Jeśli szukamy kawy wysokiej jakości, powinnyśmy wybierać pomiędzy rozmiarami AAA i AA.
  • Oznaczenia słowne, np. Supremo – Supremo to ziarna najwyższej jakości o numerze sita 18 lub nieco powyżej 18, pomiędzy AA i AAA. Nieco mniejsze ziarna noszą nazwę Excelso. Można spotkać także kawę noszącą oznaczenie Maragogype. Jest to tzw. kawa słoniowata, o bardzo dużych ziarnach, dochodzących nawet do 2 cm długości.

 

Kawa – wysokość upraw

  • HG lub HB  Strictly High Grown (wyłącznie wysoko rosnąca) lub Strictly Hard Bean (wyłącznie twarde ziarna). Określenia te są równoważne i odnoszą się do kaw rosnących na wysokościach co najmniej 1500 metrów n.p.m. W takich warunkach drzewa kawowca dojrzewają powoli i dają ziarna bardzo dobrej jakości.
  • HG lub HB – High Grown (wysoko rosnąca) lub Hard Bean (twarde ziarna) – nieco niższa (dosłownie) półka. Kawy mające te oznaczenie rosną na wysokości od 1000 do 1500 metrów n.p.m.
  • SSB lub SB – Strictly Soft Bean (wyłącznie miękkie ziarna) lub tylko Soft Bean (miękkie ziarna). Kawy określone w ten sposób rosną na wysokościach od około 700 do 1000 metrów n.p.m. Kawy SSB dojrzewają stosunkowo szybko, przez co mają ubogi bukiet aromatyczno-smakowy.
kawa

Kawa – metody obróbki

  • NATURAL/DRY (naturalna/sucha) ziarna suszone są na słońcu na wielkich płachtach lub specjalnych stołach. Taka kawa charakteryzuje się słodkim smakiem i owocowymi aromatami.
  • WASHED (mokra)ziarna trafiają do zbiorników z wodą, a następnie przepuszczane są przez rynny z kamiennymi lub metalowymi walcami. Później przechodzą one lekką fermentację i proces płukania jest powtarzany. Takie kawy są bardzo „czyste” w smaku i charakteryzują się szlachetną kwasowością.

Kawa – termin zbioru i palenia kawy

Kawa powinna być wypalona najpóźniej półtora roku po zbiorze, ponieważ z czasem ilość zawartej w jej ziarnach wody maleje, a tym samym tracone są cenne związki aromatyczne. W większości przypadków kawa zachowuje wszystkie swoje walory smakowe przez kilka tygodni od wypalenia.

Zazwyczaj palarnie podają tę datę w tradycyjny sposób, jednak nie zawsze tak jest. Przykładem może tu być kawa La Brasiliana. Daty palenia w tym przypadku oznaczane są literami włoskiego alfabetu (który różni się od polskiego, bo nie ma w nim j, k, w i y). 12 pierwszych liter określa dany miesiąc.

kobieta w ciąży pije kawę

Kawa – inne oznaczenia

EP (European Preparation) – ziarna takie są przygotowane na rynek europejski. Poddawane są dodatkowej kontroli jakości.

Speciality Coffee – kawa najwyższej jakości, która otrzymała powyżej 80 punktów w skali 100 punktowej. Punkty te przyznają profesjonalni kiperzy SCAE. Za znakomitą uważa się kawę, która zmieściła się w przedziale 90-100.

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

nalewanie kawy do kubka

Kawa i jej wpływ na zdrowie. Poznaj wszystkie zalety picia kawy

kawa

Kawa z rana jak śmietana? Dietetyczka Barbara Dąbrowska tłumaczy, dlaczego picie kawy to nie powinna być pierwsza poranna czynność

Czego nie warto robić na pusty żołądek

Nie tylko picie kawy czy gazowanych słodkich napojów. Sprawdź czego jeszcze nie warto robić na pusty żołądek

Justyna Mizera / arch. Justyna Mizera

Justyna Mizera: Najmniej zdrowa jest kawa po turecku albo tzw. „parzucha”. Gdy pływają w niej fusy, wydobywają się z nich szkodliwe dla nas substancje

Kawa a cukrzyca typu 2. Kawa a choroby serca. Kawa a udar mózgu.

Kawa z mlekiem, z syropem, espresso czy kuloodporna – jaka kawa jest najlepsza dla ciebie?

Kawa / istockphoto.com

Kawa i cholesterol. Koniec z espresso i „sypaną”?

Kawa - obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę, depresję, dodaje energii.

Kawa – czy gorąca jest lepsza od tej „parzonej” na zimno?

Kawa a wpływ na jakość plemników. Kofeina a płodność samców.

Kawa a jakość plemników. Okazuje się, że jest zależność!

„Udowodniono, że kawa wykazuje szereg prozdrowotnych działań na pracę organizmu, dlatego znalazła się piramidzie prawidłowego żywienia”- mówi dr Agnieszka Jarosz

Przewodnik dla kawoszy: syphon

Przewodnik dla kawoszy: syphon

Kawa / unsplash.com

Kawa pita codziennie? Zobacz, jak mała czarna wpływa na twój organizm

Przewodnik dla kawoszy: drip

Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić drip?

Lubisz pić kawę? Sprawdź, która z nich jest najzdrowsza!

Zielona kawa - skuteczna pomoc w odchudzaniu. Właściwości i skutki uboczne.

Zielona kawa – skuteczna pomoc w odchudzaniu. Właściwości i skutki uboczne.

Unsplash

Kawa i drzemka – genialny duet!

istockphoto.com

Co zamiast kawy? Naturalne (i zdrowe) zamienniki!

kawa

Kawa z kakao – najlepszy dopalacz dla mózgu

d3sign/gettyimages.com

Pijesz kawę w upalny dzień? Sprawdź, czy warto. Lekarka Miriam Staier obala mit z 1928 roku

Kawa i cukrzyca – przyjaciele czy wrogowie?

kobieta w ciąży pije kawę

„Poproszę kawę dla ciężarnej”, czyli kofeinowy dylemat kobiety w ciąży

Za walkę z PMSem wzięli się giganci czyli o kobiecym okresie w nowym programie „Pogromcy medycznych mitów”. TVN wie, jak robić mądrą rozrywkę

Przewodnik dla kawoszy: aeropress

Aeropress – zdrowa metoda parzenia kawy. Doskonale sprawdzi się i w domu, i w plenerze!

Kobieta prowadzi auto. Obok siedzi mężczyzna, który śpi, opierając sie o ramię kobiety

Niewyspana nie siadaj za kierownicę! Brak snu działa jak alkohol

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

kobieta wycierająca nos

Grypa hiszpanka – przyczyny i objawy. Historia największej pandemii na świecie

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

kobieta trzymająca się obiema rękami z okolice mostka

Co oznacza ból w mostku? Charakter i różne przyczyny dolegliwości