Przejdź do treści

Kawa ma ważne oznaczenia na opakowaniach. O czym nas informują i dlaczego powinnyśmy zwracać na nie uwagę?

kawa
Kawa ma ważne oznaczenia na opakowaniach. O czym nas informują i dlaczego powinnyśmy zwracać na nie uwagę? / Rawpixel
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kwasy omega 3 wegańskie – czy rzeczywiście się nie wchłaniają?
Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?
Top 10 produktów chroniących przed rakiem
Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz
Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!
Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Kawa kawie nie równa. Wybrać dobrej jakości ziarna nie jest łatwo, szczególnie jeśli jesteśmy wybredne. Pomóc mogą nam oznaczenia na opakowaniu. Sprawdź, czego możemy się dzięki nim dowiedzieć. 

Kawa – oznaczenia na opakowaniu to ważna informacja

Większość produktów nosi różne oznaczenia, pomocne dla osób, które chcą znaleźć ten, który jest odpowiedni dla nich odpowiedni. Litera K lub słowo „kosher” znajdziemy na produktach koszernych, czyli wyrobach produkowanych zgodnie z regułami obowiązującymi w prawie żydowskim. Żywność, która nie zawiera glutenu, jest znakowana charakterystycznym symbolem przekreślonego kłosa. Produkty adresowane do wegetarian są z kolei oznaczone charakterystycznym, jasnozielonym „V” na żółtym tle.

Oznaczenia znajdziemy również na opakowaniach kawy. Odnoszą się do rozmiaru ziaren, wysokości upraw, metody obróbki kawy oraz terminu zbioru ziaren i palenia. Dzięki nim jesteśmy w stanie rozpoznać tą kawę, która jest lepszej jakości.

 

Kawa – rozmiar ziaren

  • Numer sita, np. 17/18 sita mają numery od 8 do 20, a każdy z nich odnosi się do 64 części cala. Sito o numerze 8 ma otwory o wielkości 8/64 cala, a sito o numerze 20 – 20/64 cala. Im większy rozmiar sita, tym większe są ziarna, a tym samym również lepsze (i droższe).
  • Oznaczenia literowe, np. AA – im więcej liter „A”, tym większe są ziarna. Największe z nich noszą oznaczenie AAA (np. Kenia AAA). Nieco mniejsze są sygnowane AA. Na opakowaniach kawy z coraz mniejszymi ziarnami widnieją litery: AAB, AB ABB, B, C itd. Jeśli szukamy kawy wysokiej jakości, powinnyśmy wybierać pomiędzy rozmiarami AAA i AA.
  • Oznaczenia słowne, np. Supremo – Supremo to ziarna najwyższej jakości o numerze sita 18 lub nieco powyżej 18, pomiędzy AA i AAA. Nieco mniejsze ziarna noszą nazwę Excelso. Można spotkać także kawę noszącą oznaczenie Maragogype. Jest to tzw. kawa słoniowata, o bardzo dużych ziarnach, dochodzących nawet do 2 cm długości.

 

Kawa – wysokość upraw

  • HG lub HB  Strictly High Grown (wyłącznie wysoko rosnąca) lub Strictly Hard Bean (wyłącznie twarde ziarna). Określenia te są równoważne i odnoszą się do kaw rosnących na wysokościach co najmniej 1500 metrów n.p.m. W takich warunkach drzewa kawowca dojrzewają powoli i dają ziarna bardzo dobrej jakości.
  • HG lub HB – High Grown (wysoko rosnąca) lub Hard Bean (twarde ziarna) – nieco niższa (dosłownie) półka. Kawy mające te oznaczenie rosną na wysokości od 1000 do 1500 metrów n.p.m.
  • SSB lub SB – Strictly Soft Bean (wyłącznie miękkie ziarna) lub tylko Soft Bean (miękkie ziarna). Kawy określone w ten sposób rosną na wysokościach od około 700 do 1000 metrów n.p.m. Kawy SSB dojrzewają stosunkowo szybko, przez co mają ubogi bukiet aromatyczno-smakowy.
kawa

Kawa – metody obróbki

  • NATURAL/DRY (naturalna/sucha) ziarna suszone są na słońcu na wielkich płachtach lub specjalnych stołach. Taka kawa charakteryzuje się słodkim smakiem i owocowymi aromatami.
  • WASHED (mokra)ziarna trafiają do zbiorników z wodą, a następnie przepuszczane są przez rynny z kamiennymi lub metalowymi walcami. Później przechodzą one lekką fermentację i proces płukania jest powtarzany. Takie kawy są bardzo „czyste” w smaku i charakteryzują się szlachetną kwasowością.

Kawa – termin zbioru i palenia kawy

Kawa powinna być wypalona najpóźniej półtora roku po zbiorze, ponieważ z czasem ilość zawartej w jej ziarnach wody maleje, a tym samym tracone są cenne związki aromatyczne. W większości przypadków kawa zachowuje wszystkie swoje walory smakowe przez kilka tygodni od wypalenia.

Zazwyczaj palarnie podają tę datę w tradycyjny sposób, jednak nie zawsze tak jest. Przykładem może tu być kawa La Brasiliana. Daty palenia w tym przypadku oznaczane są literami włoskiego alfabetu (który różni się od polskiego, bo nie ma w nim j, k, w i y). 12 pierwszych liter określa dany miesiąc.

kobieta w ciąży pije kawę

Kawa – inne oznaczenia

EP (European Preparation) – ziarna takie są przygotowane na rynek europejski. Poddawane są dodatkowej kontroli jakości.

Speciality Coffee – kawa najwyższej jakości, która otrzymała powyżej 80 punktów w skali 100 punktowej. Punkty te przyznają profesjonalni kiperzy SCAE. Za znakomitą uważa się kawę, która zmieściła się w przedziale 90-100.

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kawa wypłukuje magnez? Fakty i mity dotyczące kawy

Wpływ kofeiny na organizm człowieka. Kofeina w sporcie

Przewodnik dla kawoszy: syphon

Przewodnik dla kawoszy: syphon. Najbardziej efektowna metoda parzenia kawy

Kawa chroni wątrobę i korzystnie wpływa na mikrobiom

Kochasz kawę? To dobrze, kochają ją też dobre bakterie w twoich jelitach

Pijesz rozpuszczalną kawę? Sprawdź, czy to najlepsze rozwiązanie

Gorąco? Potrzebujesz kawy? Przygotuj japońską mrożoną kawę, nie pożałujesz

Kawa sprawia, że czujesz się senna? Przeczytaj, dlaczego tak się dzieje

Ćwiczenia zamiast porannej kawy? Czy to zadziała?

Dlaczego kawa parzona na zimno smakuje inaczej, niż ta parzona na ciepło?

Dwie osoby siedzą przy stoliku nad filiżankami kawy

Senność po kawie – gdy kawa nasila zmęczenie

Zaczynasz dzień od filiżanki kawy? Sprawdź, jak wpływa to na twój organizm

Kawa nie dla wszystkich. Komu może zaszkodzić? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz

Kawa nie dla wszystkich. Komu może zaszkodzić? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz

Kawa pomaga w trawieniu i w walce z jego zaburzeniami?

Jak pozbyć się kofeiny z organizmu? Mamy kilka wskazówek

Kawa może pozytywnie wpływać na nasz organizm. Musisz tylko ją odpowiednio parzyć

Czujesz niepokój, nie możesz spać? To może znaczyć, że pijesz za dużo kawy

Kawa z cytryną/iStockphoto

Picie kawy z cytryną ma wiele korzyści? Warto przekonywać się do tego smaku? Niekoniecznie

Kolagen jest czymś, czego potrzebujemy, ale czy warto dodawać go do kawy?

Czy możemy pić kawę w czasie choroby? Odpowiedź wcale nie jest taka oczywista

Kawa to remedium na problemy trawienne? Badania nie są jednoznaczne, ale coś w tym jest

Kawa jest nie tylko smaczna, ale ma dobry wpływ na nasz organizm. To udowodnione

Kawę warto pić przed treningiem

Kiedy najlepiej pić kawę? Rano, przed treningiem? Sprawdzamy

Kawa – przed czy po treningu? Odpowiada ekspertka

Kawa w filiżance

Kawa z mlekiem, espresso, kuloodporna? Jeśli zdrowa, to bez dodatków

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

7 zdrowotnych właściwości imbiru