Przejdź do treści

Klon – lecznicze właściwości drzewa

Klon - lecznicze właściwości drzewa
Klon - lecznicze właściwości drzewa
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Klon należy do bardzo popularnych drzew rozpoznawanych w każdym zakątku świata. To właśnie dzięki niemu można uzyskać słodki i bardzo popularny syrop do naleśników. Klon wykazuje się również cennymi właściwościami medycznymi, które warto poznać.

Klon – czym jest?

Klon (Acer) jest drzewem pochodzącym z rodziny mydleńcowatych. Te drzewa bardzo często w największym zróżnicowaniu można spotkać w Azji. Oprócz tego klon jest drzewem występującym w północnej Afryce, Europie, Środkowej i Północnej Ameryce. 

Najbardziej popularnym gatunkiem jest klon jawor – Acer pseudoplatanus. Warto wspomnieć, że do rodzaju należy około 100 gatunków drzewiastych i krzewiastych. 

Drzewa klonu potrafią osiągać nawet do 50 m. Aczkolwiek najczęściej można spotkać niższe drzewa i krzewy. Liście klonu mają najczęściej po 5 klapek, chociaż nie jest to regułą. Czasem można spotkać aż 11 klapek na liściach. Wszystko zależne jest od dokładnego gatunku drzewa. Owocem klonu są orzechy, które rozpadają się zaraz po dojrzeniu. Kwiaty mogą być zebrane w grona, baldachogrona lub wiązki.

Ciekawym gatunkiem jest klon wieczniezielony, który nie gubi liści w zimie, w przeciwieństwie do innych swoich braci z rodziny klonowatych.

Bardzo cenionym gatunkiem drzewa jest klon cukrowy (Acer saccharum), który służy do pozyskania słodkiego syropu.

Klon – właściwości i skład

Cenne właściwości lecznicze wykazują liście, kora, a nawet korzenie klonu. Przede wszystkim do sporządzenia różnych preparatów wykorzystywany jest sok z klonu będący źródłem najcenniejszych witamin, minerałów.

W skład klonu wchodzą:

  • saponiny
  • garbniki
  • minerały
  • witaminy
  • lipidy
  • alkaloidy
  • kwasy organiczne.

To Indianie z Ameryki odpowiedzialni są za to, że odkryte zostały właściwości lecznicze tego drzewa. Kora i korzeń klonu były wykorzystywane do leczenia czyraków, owrzodzeń, a przede wszystkim do trudno gojących się ran. Bardzo często w tamtych czasach sok z klonu używany był do oczyszczania organizmu z toksyn.Wywar z klonu wykorzystywany był również jako środek znieczulający. 

Obecnie wywar z klonu również cieszy się dużą popularnością. Bardzo często wykorzystywany jest w przypadku zakażeń grzybiczych ze względu na swoje właściwości antyseptyczne. 

Wywar można przyrządzić z 1 łyżki dobrze rozdrobnionej kory zalanej dwoma szklankami wody. Całość należy gotować przez ok. 15 minut. Przestudzony, letni wywar można bezpośrednio stosować na skórę.

Wywar z klonu można również przygotować z jego liści. Świetnie będzie się spisywał na trudno gojące się rany. 2 łyżki rozdrobnionych liści klonu zalewamy pół litra wody. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 15 minut. Taki zimny wywar przykładamy do rany na maksymalnie kwadrans.

Preparaty sporządzone na bazie tego drzewa wykazują się właściwościami:

  • tonizującymi
  • moczopędnymi
  • antyseptycznymi
  • bakteriobójczymi
  • przeciwzapalnymi.

Sok z klonu

Warto zatrzymać się przy samym soku z klonu, który można pozyskać w bardzo łatwy sposób. Najlepiej wykonać to wczesną wiosną. Pod kątem 45 stopni, na głębokość nie większą niż 1 cm należy wwiercić małą rurkę w korę drzewa. Rurką powinien zacząć płynąć sok do naczynia, które uprzednio podłożymy. Po uzyskaniu pożądanej ilości soku otwór zalepiamy gliną, drewnem lub specjalną maścią przeciwgrzybiczą – ogrodniczą, aby drzewo nadal mogło pięknie wzrastać.

W samym soku z klonu znaleźć można:

  • antyoksydanty, które spowalniają proces starzenia, poprzez zwalczanie wolnych rodników w naszym organizmie
  • magnez
  • żelazo
  • cynk 
  • wapń
  • mangan
  • potas

Sok z klonu wpływa na nasz układ immunologiczny oraz reguluje poziom cukru we krwi usprawniając tym samym pracę trzustki. Do tego wykazuje właściwości moczopędne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne.

Pamiętajmy jednak, że sok z klonu należy wykorzystać w ciągu kilku dni od wykonania zbiorów.

Klon – przeciwwskazania

Preparatów z klonu powinny unikać osoby uczulone na jakikolwiek z jego składników. Sok z klonu zawiera dużą ilość glukozy, dlatego osoby chore na cukrzycę również muszą uważać. Warto użytkowanie takiego soku skonsultować z lekarzem prowadzącym. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: