Przejdź do treści

Kolagen jest czymś, czego potrzebujemy, ale czy warto dodawać go do kawy?

Kolagen jest czymś, czego potrzebujemy, ale czy warto dodawać go do kawy? Alexandra Gorn/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Jedzenie dobre dla mózgu
Elektrolity – sprawdź, czego jeszcze o nich nie wiesz
Prekoncepcja - czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska
Prekoncepcja – czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska
Soki owocowe
Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska
Ewa Wojciechowska
Less Stress From Plants, czyli suplementacja dla wszystkich, którzy chcą naturalnie zadbać o swój układ nerwowy. Przetestowałam!

Kolagen jest popularnym suplementem diety, co do stosowania którego przekonuje się coraz więcej osób. Korzyści, jakie płyną z jego przyjmowania, to między innymi zmniejszenie bólów stawów oraz poprawa stanu skóry. Najnowszym trendem jest dodawanie go do kawy. Czy jednak jest to dobre połączenie? 

Czym jest kolagen?

Kolagen jest włóknistym białkiem, występującym między innymi w kościach, ścięgnach, mięśniach, naczyniach krwionośnych i skórze. Stanowi jedną trzecią całkowitej masy białka w ciele. Z wiekiem ciało człowieka wytwarza coraz mniej kolagenu, co może prowadzić do pojawienie się zmarszczek i osłabienia chrząstek stawowych. Jednym ze sposobów przeciwdziałania tym procesom może być zwiększenie spożycia kolagenu. Można go przyjmować wraz z posiłkami (np. jedząc rosół kostny) lub przyjmować jego suplementy.

Żelatyna na stawy

Kolagen w suplementach

Kolagen w przeważającej części suplementów diety jest pochodzenia wieprzowego i bydlęcego. Istnieją jednak również wegańskie wersje tego produktu, do którego wykorzystuje się genetycznie zmodyfikowane drożdże i bakterie. Aby ułatwić organizmowi przyjęcie kolagenu i włączenie go do tkanki łącznej, najczęściej jest on już rozbity do mniejszych cząsteczek białkowych. Kolagen suplementowany występuje w postaci proszku lub płynu i może być mu nadawany konkretny smak. Istnieją także wersje bezsmakowe.

Korzyści płynące z suplementowania kolagenu

  • Poprawa stanu skóry

Być może twoja babcia mówiła ci kiedyś, abyś jadła kurze nóżki, a będziesz piękna. Ciało z wiekiem naturalnie produkuje coraz mniejsze ilości kolagenu, co wpływa na elastyczność skóry i jej nawodnienie. W efekcie na naszej twarzy pojawia się coraz więcej zmarszczek. Udowodniono naukowo, że przyjmowanie doustnych suplementów kolagenu poprawia elastyczność skóry oraz jej nawilżenie. Badania wykazały również, że kremy i płyny kolagenowe nie są aż tak skuteczne, jak suplementy doustne.

  • Zmniejszenie bólu stawów

Chrząstki otaczające twoje stawy składa się z włókien kolagenowych, więc wraz z wiekiem, kiedy nasz organizm wytwarza mniej kolagenu, w skórze dochodzi do zmian strukturalnych w chrząstkach. Może to prowadzić do bólu stawów spowodowanych zapaleniem. Istnieją badania, które wykazały, że przyjmowanie suplementu kolagenowego może złagodzić objawy bólu stawów.

  • Zapobieganie utracie masy kostnej

Również kości składają się z włókien białka kolagenowego. Tak więc wraz z wiekiem maleje również ilość masy kostnej, co może prowadzić do chorób kości, takich jak osteoporoza. I w tym przypadku, pomóc może suplementacja kolagenu.

Kwas hialuronowy

Kolagen dodawany do kawy

Ze względu na neutralny smak suplement kolagenowy można łatwo dodać do żywności i napojów. Najnowszym trendem stało się dodawanie go do kawy. Czy jednak jest to dobre połączenie? Czy dodawanie kolagenu do gorącego napoju nie wpłynie negatywnie na to białko? Zasadniczo białka poddane działaniu wysokich temperatur ulegają denaturacji, co zmienia ich strukturę.

Suplementy kolagenu dostępne na rynku są już w formie zdenaturowanej, co poprawia ich wchłanianie w przewodzie pokarmowym. Jednak białko to wystawione na wysokie temperatury, narażone jest na zniszczenie, czyli degradację, co czyni je bezużytecznym. Przeprowadzone badania wykazały jednak, że początkowa degradacja kolagenu następuje w temperaturze około 150 st. C, a my kawę parzymy zazwyczaj w temperaturze bliskiej 100 st. C. Kolagen jest więc w naszej kawie bezpieczny.

Jak przyrządzić kawę z suplementem kolagenowym?

  1. Zaparz kawę tak jak zwykle,
  2. Odmierz zalecaną porcję suplementu kolagenowego (około 20 g),
  3. Wymieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia proszku w kawie.

Suplement kolagenowy możesz dodać też do soków, zup czy do herbaty. Aby uniknąć degradacji suplement najlepiej dodać pod koniec gotowania, gdy temperatura dania spadnie. Podczas dodawania go do zimnych napojów czy potraw, konieczne może być długie mieszanie, aby dokładnie go rozpuścić.

Popularność suplementów diety stale rośnie, a w ostatnim czasie bardzo popularny stał się suplement kolagenowy. Można dodawać go do ciepłych napojów takich jak kawa czy herbata, dań obiadowych, a nawet deserów. Dodatkowa suplementacja kolagenu może pozytywnie wpłynąć na twoją cerę, stawy oraz kości.  Pamiętaj jednak, aby skonsultować się z lekarzem, zanim zaczniesz suplementację.

 

Źródło: Healthline

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

Kawa wypłukuje magnez? Fakty i mity dotyczące kawy

Wpływ kofeiny na organizm człowieka. Kofeina w sporcie

Przewodnik dla kawoszy: syphon

Przewodnik dla kawoszy: syphon. Najbardziej efektowna metoda parzenia kawy

Kawa chroni wątrobę i korzystnie wpływa na mikrobiom

Kochasz kawę? To dobrze, kochają ją też dobre bakterie w twoich jelitach

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Dieta dla serca? Zobacz, których produktów lepiej unikać

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Suplementy diety a witaminy i minerały. Czym się różnią?

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Jedzenie, które najczęściej powoduje zatrucia. Lepiej na nie uważaj

Lubisz smoothie? Co się dzieje, gdy pijesz je codziennie?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Pijesz rozpuszczalną kawę? Sprawdź, czy to najlepsze rozwiązanie

Sezon na grzyby właśnie się rozpoczyna. Można je mrozić?

Masz wysoki cholesterol i zastanawiasz się, czy możesz jeść ser? Znamy odpowiedź

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

Witamina D nie tylko na mocne kości. Może wspierać w ochronie przed rakiem

Często jesz biały ryż? Zobacz, jak wpływa na twoje zdrowie

Jedzenie o niskiej zawartości tłuszczu, soki owocowe. „Zdrowe” jedzenie, które szkodzi

10 powodów, dla których warto pić ciepłą wodę

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

5 największych kuchennych mitów

12 przepisów na sałatki wigilijne

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?