Przejdź do treści

Kombucha – co to jest i czy warto ją pić? Jak zrobić kombuchę w domu?

Kombucha – co to jest i czy warto ją pić? Jak zrobić kombuchę w domu?
Kombucha – co to jest i czy warto ją pić? Jak zrobić kombuchę w domu? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Jak dbać o zęby? Nasze największe grzechy związane z higieną jamy ustnej
Jak dbać o zęby? Oto największe grzechy, jakie popełniamy. Wymienia dentysta Tomasz Kupryś
matka z noworodkiem
Ginekolog: podtlenek azotu to jedna z najprostszych form łagodzenia bólu porodowego. Za rzadko się o tym mówi
Seks a spalanie kalorii
W czasie seksu spalamy kalorie, to wiemy. Co robić, aby tracić ich jeszcze więcej?
koronawirus SARS-CoV-2
Zmiany w zaleceniach dotyczących pacjentów z COVID-19. Chlorochina nie jest już rekomendowana w leczeniu podstawowym!
Ludzie w kinie
Od 6 czerwca pójdziemy do kin na nowych zasadach. Jakie warunki trzeba spełnić, by udać się na seans?

Kombucha pochodzi z Dalekiego Wschodu. To lekko słodki, gazowany napój orzeźwiający, o kwaśnej nucie, otrzymany poprzez fermentację słodzonej herbaty. Jakie właściwości ma kombucha?

Co to jest kombucha?

Kombucha to napój ze słodzonej herbaty poddanej fermentacji przez grzyb herbaciany. W wyniku procesu fermentacji część cukru ulega przemianie do kwasów organicznych, powstaje dwutlenek węgla i niewielka ilość alkoholu (etanol).

W efekcie otrzymuje się lekko słodki, gazowany napój orzeźwiający, o kwaśnej nucie. Kombucha od kilku lat wciąż zyskuje na popularności. Chętnie sięgają po nią osoby ciekawe nowych, kulinarnych doznań, zainteresowane kuchniami z różnych części świata.

Kombucha wpisuje się w trend fermentacji – cały świat oszalał na jej punkcie. Fermentację stosuje się już nie tylko do kiszenia kapusty czy ogórków, ale także po to, by eksperymentować w kuchni. Domowa kombucha może być początkiem przygody z tym procesem w kuchni.

Kombucha pochodzi z Dalekiego Wschodu, pierwsze wzmianki o niej pochodzą z Chin. Nazwa zaś ma korzenie japońskie. Nie jest jednak do końca jasne, co oznacza. Niektórzy twierdzą, że pochodzi od nazwy glonów kombu, z których przygotowywano fermentowany napar. Inni wskazują, że kombucha nawiązuje do koreańskiego lekarz Kombu, który w V wieku naszej ery grzybkiem herbacianym leczył cesarza japońskiego z niestrawności.

Grzyb herbaciany – kluczowy składnik kombuchy

Do fermentacji słodkiego naparu z herbaty niezbędny jest grzyb herbaciany zwany też grzybem japońskim. Jednak nazwa ta jest myląca. Z punktu widzenia biologicznego nie jest to wyłącznie grzyb, a symbiotyczne połączenie kultur bakterii kwasu octowego i drożdży, który z angielskiego określa się jako SCOBY – symbiotic growth of acetic acid bacteria and osmophilic yeast. Nie wiemy dokładnie, jakie gatunki bakterii wchodzą w skład grzyba japońskiego, bo każdy może mieć trochę inny skład i liczebność konkretnych bakterii.

Grzyb herbaciany ma postać płaskich, galaretowanych, kremowych lub jasno brązowych krążków. Jeśli znasz kogoś, kto samodzielnie robi kombuchę możesz poprosić go, by podzielił się nim z Tobą, podobnie, jak można dzielić się zakwasem.

SCOBY możesz też kupić przez internet wpisując hasła „grzyb herbaciany starter” lub „kombucha starter”. Cena starteru wynosi około 15-20 zł.

Kiszona kapusta - Mercedes w walce z przeziębieniem

Jak zrobić kombuchę?

Kombuchę w wielu różnych wersjach możesz kupić w sklepach z żywnością orientalną. Za butelkę pół litrową zapłacisz od 15-20 zł.

Śmiało możesz jednak spróbować przygotować kombuchę w domu. Czego będziesz potrzebować?

Przepis na kombuchę

Składniki:

  • 1 litr wody,
  • 100-200 ml gotowej kombuchy,
  • czubata łyżeczka ulubionej czarnej herbaty,
  • 50-80 g cukru,
  • 1 grzyb herbaciany (około 20 g),
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • szklany słoik,
  • jałowa gaza,
  • gumka recepturka.

Przygotowanie:

  1. Zaparz czarną herbatę (może też użyć innego rodzaju np. herbaty zielonej czy pu-erh).
  2. Dodaj cukier i ostudź herbatę do temperatury pokojowej.
  3. Słoik wyparz i przelej do niego herbatę.
  4. Do ostudzonego naparu dodaj grzyb herbaciany i kombuchę.
  5. Całość zakwaś lekko octem jabłkowym.
  6. Naczynie przykryj gazą zamocowaną przy pomocy gumki recepturki.
  7. Odstaw kombuchę w miejsce, które nie będzie narażone na dostęp promieni słonecznych.
  8. Fermentacja, w zależności od warunków, trwa od 4 dni 14 dni.
  9. Po 3-4 dniach, gdy pojawią się bąbelki dwutlenku węgla, spróbuj kombuchy.
  10. Prowadź fermentację aż do momentu, gdy napój osiągnie pożądaną kwaśność. Z każdym dniem fermentacji maleje ilość cukru.

Po zakończonej fermentacji możesz kombuchę przechowywać w lodówce przez kilka dni. Uważaj, gdy otwierasz butelkę z kombuchą. Napój może być mocno gazowany i wystrzelić. Pamiętaj także, że do fermentacji można używać wyłącznie naczyń szklanych. Inny typ opakowania może się pod wpływem powstających kwasów organicznych rozpuścić lub ulec korozji.

Jakie właściwości ma kombucha?

Większość badań dotyczących właściwości zdrowotnych kombuchy została przeprowadzona na zwierzętach, dlatego ich wyników nie można uogólniać na ludzi. Internetowe publikacje na temat tego napoju w większości przypadków przeceniają jego działanie.

Wiemy, że kombucha dzięki zawartość kwasów organicznych stabilizuje środowisko w jelicie grubym i stwarza korzystne warunki do rozwoju pozytywnej mikrobioty. Mimo, iż bakterie kwasy octowego biorą udział w fermentacji kombuchy nie możemy uznać ich za probiotyki. Większość bakterii obecnych w napoju, nie przeżyje bowiem trudnej drogi przez przewód pokarmowy.

Badania na myszach wykazały, że kombucha może mieć pozytywny wpływ na stabilizację stężenia cukru we krwi, jednak należy pamiętać, że napój ten zawiera sporą ilość cukrów prostych. Z tego powodu nie jest wskazany dla osób z cukrzycą.

Kombucha, w zależności od czasu prowadzenia fermentacji, zawiera także niewielkie ilości alkoholu, od 0,5 proc. do nawet 2 proc. Z tego powodu nie powinny po nią sięgać dzieci, kobiety w ciąży i karmiące piersią. Badacze wskazują także, że picie dużej ilości kombuchy może obniżać ph w jamie ustnej i sprzyjać próchnicy.

Ze względu na obecność drożdży kombucha ma działanie drażniące przewód pokarmowy dla osób z zespołem jelita drażliwego, wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego czy chorobą Crohna. Nawet zdrowe osoby po wypiciu dużej ilości kombuchy mogą cierpieć na biegunkę, dlatego lepiej zaczynać od niewielkich ilości – 50 do 100 ml dziennie.

Kombucha to ciekawe urozmaicenie, jednak nie należy traktować jej jako środka prozdrowotnego. Większość promowanych, pozytywnych właściwości nie znajduje potwierdzenia w badaniach z udziałem ludzi.

Bibliografia:

  • Shenoy, Hypoglycemic activity of bio-tea in mice, „Indian Journal of Experimental Biology”, 3, 2000, s. 278–279, PMID: 10927873;
  • Dufresne E. Farnworth, Tea, Kombucha, and health: a review, „Food Research International” 33 (6), 2000, 409-421;
  • Ernst, Kombucha: a systematic review of the clinical evidence, „Forschende Komplementärmedizin und klassische Naturheilkunde”, 10 (2), 2003, s. 85–87.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Herbata z kopru włoskiego może szkodzić. Sprawdź, kiedy lepiej jej unikać

Herbata – nie tylko o 17.00

Herbata – nie tylko o 17:00! Na co zwrócić uwagę, zanim będziemy się nią delektować?

napar z suszonego rumianku

GIS wycofał ze sprzedaży herbatę z Lidla. „Stanowi ryzyko dla zdrowia”

Rooibos

Rooibos – dlaczego warto pić napar z czerwonokrzewu? Tłumaczy dietetyk

Herbata / Drew Taylor / unsplash

Lubisz herbatę? Chemiczka tłumaczy, czego najprawdopodobniej o niej (jeszcze!) nie wiesz

owsianka

5 produktów, których lepiej unikać zimą

Kubek gorącej herbaty

8 zdrowych herbat, które poleciłabyś przyjaciółce. Wybór eksperta ze „Zdrowo czyli sexi”

Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty

6 dodatków do rozgrzewającej herbaty, które poleca dietetyk. Wzmocnią odporność i poprawią ci nastrój

Teofilina - czym jest i jak działa?

Teofilina – czym jest i jak działa?

Herbata rooibos — właściwości, parzenie, charakterystyka

Herbata rooibos – właściwości, parzenie, charakterystyka

Herbata oraz jagody mogą uchronić przed chorobami serca.

Herbata dobra na choroby serca

Dwa kubki z napojem, szklanka miodu, imbir, słoik przypraw, cytryna. Wszystko razem stoi na stole

Dopada cię choroba? Skorzystaj ze sprawdzonych domowych sposobów na przeziębienie

Dlaczego często łapiemy infekcje?/Istock.com

Zielona herbata – napar, który warto pić! Dowiedz się, jak wybrać najlepszą i jak dobrze ją przygotować

Lipa - na co jest dobra herbata z lipy? Właściwości i zastosowanie

Lipa – na co jest dobra herbata z lipy? Właściwości i zastosowanie

Rumianek

Rumianek – właściwości, działanie i zastosowanie

Melisa - herbata tylko na uspokojenie? Jakie jeszcze właściwości i zastosowanie wykazuje roślina?

Melisa – herbata tylko na uspokojenie? Jakie jeszcze właściwości i zastosowanie wykazuje roślina?

5 herbat tygodnia na pochmurne popołudnia

Czerwona herbata. Zdjęcie: Pixabay

Czerwona herbata – właściwości, efekty, przeciwwskazania

istockphoto.com

Co zamiast kawy? Naturalne (i zdrowe) zamienniki!

Kombucza – stwórz sobie własny probiotyk

Zielona herbata - właściwości i przeciwwskazania

Zielona herbata – właściwości, działanie i skutki uboczne

Zielona herbata w ciąży

Zielona herbata w ciąży. Pić czy nie pić?

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?