Przejdź do treści

Komosa ryżowa — Sprawdź, czym jest quinoa, jak się ją przygotowuje i jakie ma zalety

Komosa ryżowa czyli quinoa (źródło - gettyimages.com)
Komosa ryżowa czyli quinoa (źródło - gettyimages.com)
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Zespół cieśni nadgarstka. Rozmowa z osteopatką Eweliną Tyszko-Bury
Zespół cieśni nadgarstka. Jak może pomóc osteopatia? Wyjaśnia Ewelina Tyszko-Bury
Andrzej Duda / prezydent.pl
Prezydent Andrzej Duda nominowany do Biologicznej Bzdury Roku 2020. Podczas debaty mówił o szczepionce, która nie istnieje
Oczyszczanie twarzy - jak to robić dobrze? Największe błędy i sposoby na prawidłowe mycie twarzy wylicza dermatolożka
Oczyszczanie twarzy – jak to robić dobrze? Dermatolożka wymienia największe błędy i sposoby na prawidłowe mycie skóry
Dieta jajeczna – bezpieczna i skuteczna, czy szkodliwa i monotonna?
Kalorie a miesiączka / rawpixel
W drugiej połowie cyklu miesiączkowego można jeść więcej? Dietetyk Jakub Chwiłkowski odpowiada

Komosa ryżowa, czyli quinoa to jedno z najstarszych na świecie zbóż. Była uprawiana już ok. 5000 lat temu przez Inków, którzy czerpali z niej liczne korzyści. Obecnie wykazuje również wiele zalet, ma szerokie zastosowanie w żywieniu i jest bardzo ciekawym składnikiem, który może być nieco marginalizowany np. ze względu na brak znajomości produktu. Czym zatem jest komosa ryżowa? Jakie ma zalety? Jak wykorzystywać ją w żywieniu? Odpowiedzi prezentujemy poniżej.

Czym jest komosa ryżowa?

Komosa ryżowa to popularnie nazywana quinoa lub ryż peruwiański. Jest to roślina, która rodzi nasiona jadalne i odżywcze, ale nie jest zbożem. Bardzo często z powodu podobieństwa jest nazywana np. zbożem rzekomym czy pseudo zbożem. Komosa ryżowa pochodzi z Ameryki Południowej i jest jedną z roślin, które są uprawiane najdłużej na świecie. Głównie nasion komosy ryżowej używa się w celach spożywczych. Obecnie quinoa uprawiana jest przeważnie w Argentynie, Chile, Ekwadorze, Peru czy Boliwii. Ciekawą właściwością komosy ryżowej jest fakt, że może być uprawiana na różnego rodzaju glebach, gdyż nie ma zbyt dużych wymagań co do niej. Quinoa zawiera jedną z najwyższych ilości białka jako roślina i służyć może do zastąpienia np. ziemniaków czy ryżu. Ogólnie jest zdrowa dla organizmu i bardzo szeroko wykorzystywana w gastronomii. Na półkach sklepowych możemy spotkać ją najczęściej w wersji kremowej lub ciemnej.

Komosa ryżowa oprócz dużej ilości pełnowartościowego białka zawiera również w sobie wapń, miedź, żelazo, wszystkie niezbędne aminokwasy, witaminy z grupy B i fosfor. Quinoa jest również rośliną zbilansowaną, dzięki czemu posiada wiele różnych substancji w odpowiednich proporcjach. Ok. 100 gram ugotowanego produktu to ok. 110 – 120 kalorii. Quinoa nie zawiera glutenu, co jest jedną z jej głównych zalet. Produkt ten jest również odżywczy, gdyż posiada ok. 2 razy więcej aminokwasów, których organizm sam nie wytwarza w porównaniu np. z ryżem.

Uwaga: Komosa ryżowa pomimo wielu korzystnych cech może również alergizować. Pierwszy taki przypadek odnotowano we Francji w 2008 roku z powodu obecności pewnych substancji podobnych do tych np. z buraków czy szpinaku i produktów z nimi spokrewnionych.

Jakie korzyści posiada quinoa?

Komosa ryżowa posiada wiele korzyści, z których warto czerpać. Pierwszą z nich jest działanie antynowotworowe. Quinoa ma w sobie kwasy fenolowe, czyli m.in. polifenole. Te obniżają ryzyko zachorowania na nowotwory i zmniejszają stres oksydacyjny wywołany wolnymi rodnikami. Quinoa posiada również dużą ilość flawonoidów. Komosa ryżowa jest źródłem kwasów nienasyconych takich jak kwas oleinowy, linolowy czy linolenowy. Dzięki temu jej spożycie obniża poziom cholesterolu w organizmie oraz zapobiega miażdżycy. Komosa ryżowa będzie również dobrym wyborem dla cukrzyków, gdyż jej indeks glikemiczny to tylko 35. Dzięki tej właściwości i zawartości błonnika, cukrzycy mogą ją spożywać bez obaw. Posiadanie dużej ilości białka i brak glutenu sprawia, że z komosy ryżowej mogą korzystać osoby będące na dietach preferujących taki styl żywienia, sportowcy czy osoby na diecie paleo i bezmięsnej. Quinoa pomaga również regulować działanie układu odpornościowego, co nie jest przytaczane jako największa zaleta, a ma pozytywny wpływ na nasze życie i samopoczucie.

Jak wykorzystywać ją w kuchni?

Komosa ryżowa posiada bardzo wiele zastosowań w kuchni. Możemy używać jej zarówno do deserów, lekkich przekąsek jak i pełnowartościowych dań słonych. Ogólnie ma ona lekko słodkawy smak i orzechowy aromat. Jej konsystencja jest zbliżona do tej znanej z kasz czy ryżu. Jest też dobrą alternatywą dla ryżu i może go z powodzeniem zastępować w różnych zestawach posiłków. Co ciekawe możemy dodawać ją również do zup oraz dań typu gulasz. Komosa ryżowa może być daniem głównym i być podawana np. z sosami czy dodatkami. Przygotowanie komosy ryżowej powinno odbywać się poprzez jej namaczanie, a następnie obróbkę termiczną. Po opłukaniu gotować można ją ok. 10 -15 minut, czyli nieco krócej niż ryż.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Mleka roślinne

W jakich produktach szukać wapnia przy diecie bezmlecznej? Wyjaśnia naturopatka

Tabletki

Zażywasz omeprazol lub pantoprazol? Uważaj na niedobór witaminy B12

Lubisz mleko owsiane? Sprawdź, czy jest dla ciebie dobre

Jak przyśpieszyć metabolizm?

Chcesz przyśpieszyć metabolizm? Dołącz do swojej diety ten produkt

Dieta Dukana

Dieta Dukana – zasady, etapy i skutki uboczne diety „protal”

Śniadanie białkowo-tłuszczowe

„Zmiana, która pozwoliła mi osiągnąć sytość i zmniejszyć ochotę na słodkie”. Dietetyczka o zaletach śniadań białkowo-tłuszczowych

Celiakia a poronienie / istock

Celiakia a poronienie. Czy mają ze sobą coś wspólnego? Na nasze pytania odpowiada dr Dawid Serafin

Białko źródłem zdrowia? Nie zawsze! Tak samo jak w przypadku tłuszczów, są dobre i złe źródła białka

Białko źródłem zdrowia? Nie zawsze! Tak samo jak w przypadku tłuszczów, są dobre i złe źródła białka

Jajka są zdrowe! Warto to sobie przypomnieć przed Wielkanocą

Jajka są zdrowe! Warto to sobie przypomnieć przed Wielkanocą

Dieta białkowa - dla kogo jest przeznaczona?

Dieta białkowa – dla kogo? Wyjaśniamy też jej efekty i skutki uboczne

Tyrozyna – jakie ma działanie? Czy odpowiednie dawkowanie zmniejsza stres?

Tyrozyna – jakie ma działanie? Czy odpowiednie dawkowanie zmniejsza stres?

Białko i mity z nim związane. Sprawdź, czy wierzyłaś w któryś z nich

Festiwal makaronów: makaron soba

Festiwal makaronów: makaron soba. Mamy dla was pyszny przepis z tofu, brokułami i czarnym sezamem

święta

Święta na bezglutenie

Węglan wapnia - Dowiedz się czym jest, jak wpływa na nasz organizm oraz dlaczego jest taki ważny?

Węglan wapnia i jego rola w organizmie

Białko w moczu — dlaczego się pojawia?

Białko w moczu – czego może być objawem?

Co to jest troponina?

Co to jest troponina? Badanie, normy

Anty TG — przekonaj się, czym jest ten parametr i w jakim celu wykonuje się badanie określające jego poziom

Anty TG – czym jest ten parametr i w jakim celu wykonuje się badanie określające jego poziom

Bezglutenowe kluseczki z dyni na jesienny obiad. Wypróbuj ten przepis!

Ferrytyna - białko w ludzkim organizmie

Ferrytyna – norma, niedobór, badanie

Pyłek pszczeli - właściwości i zastosowanie

Pyłek pszczeli – właściwości i zastosowanie

Magnez i wapno – bierzesz je razem? Farmaceutka tłumaczy, dlaczego to niekoniecznie dobry pomysł!

Trawa pszeniczna – zielony superfood

Trawa pszeniczna – zielony superfood

Potas, magnez, wapń i sód ‒ elektrolity w akcji

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Rak kości – objawy i przyczyny

Rak kości – przyczyny i objawy. Jak je szybko rozpoznać?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?