Przejdź do treści

Komosa ryżowa — Sprawdź, czym jest quinoa, jak się ją przygotowuje i jakie ma zalety

Komosa ryżowa czyli quinoa (źródło - gettyimages.com)
Komosa ryżowa czyli quinoa (źródło - gettyimages.com)
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Czy wybielać zęby? Odpowiada dentysta Tomasz Kupryś
Wybielanie zębów. Czy wybielać zęby? Odpowiada dentysta Tomasz Kupryś
Domowy chleb na zakwasie – na co zwrócić uwagę podczas przygotowywania?
Domowy chleb na zakwasie – na co zwrócić uwagę podczas przygotowywania?
Okres w czasie karmienia piersią/iStock
Okres w czasie karmienia piersią. Co jest normą a co powinno cię zaniepokoić?
Niemowlę leży na kocu
Połóż niemowlaka na boku. Dlaczego warto? Tłumaczy fizjoterapeutka
Matka z dzieckiem na łóżku
Zmuszasz się do zabawy z dzieckiem? Nie musisz. Psycholożka wyjaśnia dlaczego

Komosa ryżowa, czyli quinoa to jedno z najstarszych na świecie zbóż. Była uprawiana już ok. 5000 lat temu przez Inków, którzy czerpali z niej liczne korzyści. Obecnie wykazuje również wiele zalet, ma szerokie zastosowanie w żywieniu i jest bardzo ciekawym składnikiem, który może być nieco marginalizowany np. ze względu na brak znajomości produktu. Czym zatem jest komosa ryżowa? Jakie ma zalety? Jak wykorzystywać ją w żywieniu? Odpowiedzi prezentujemy poniżej.

Czym jest komosa ryżowa?

Komosa ryżowa to popularnie nazywana quinoa lub ryż peruwiański. Jest to roślina, która rodzi nasiona jadalne i odżywcze, ale nie jest zbożem. Bardzo często z powodu podobieństwa jest nazywana np. zbożem rzekomym czy pseudo zbożem. Komosa ryżowa pochodzi z Ameryki Południowej i jest jedną z roślin, które są uprawiane najdłużej na świecie. Głównie nasion komosy ryżowej używa się w celach spożywczych. Obecnie quinoa uprawiana jest przeważnie w Argentynie, Chile, Ekwadorze, Peru czy Boliwii. Ciekawą właściwością komosy ryżowej jest fakt, że może być uprawiana na różnego rodzaju glebach, gdyż nie ma zbyt dużych wymagań co do niej. Quinoa zawiera jedną z najwyższych ilości białka jako roślina i służyć może do zastąpienia np. ziemniaków czy ryżu. Ogólnie jest zdrowa dla organizmu i bardzo szeroko wykorzystywana w gastronomii. Na półkach sklepowych możemy spotkać ją najczęściej w wersji kremowej lub ciemnej.

Komosa ryżowa oprócz dużej ilości pełnowartościowego białka zawiera również w sobie wapń, miedź, żelazo, wszystkie niezbędne aminokwasy, witaminy z grupy B i fosfor. Quinoa jest również rośliną zbilansowaną, dzięki czemu posiada wiele różnych substancji w odpowiednich proporcjach. Ok. 100 gram ugotowanego produktu to ok. 110 – 120 kalorii. Quinoa nie zawiera glutenu, co jest jedną z jej głównych zalet. Produkt ten jest również odżywczy, gdyż posiada ok. 2 razy więcej aminokwasów, których organizm sam nie wytwarza w porównaniu np. z ryżem.

Uwaga: Komosa ryżowa pomimo wielu korzystnych cech może również alergizować. Pierwszy taki przypadek odnotowano we Francji w 2008 roku z powodu obecności pewnych substancji podobnych do tych np. z buraków czy szpinaku i produktów z nimi spokrewnionych.

Jakie korzyści posiada quinoa?

Komosa ryżowa posiada wiele korzyści, z których warto czerpać. Pierwszą z nich jest działanie antynowotworowe. Quinoa ma w sobie kwasy fenolowe, czyli m.in. polifenole. Te obniżają ryzyko zachorowania na nowotwory i zmniejszają stres oksydacyjny wywołany wolnymi rodnikami. Quinoa posiada również dużą ilość flawonoidów. Komosa ryżowa jest źródłem kwasów nienasyconych takich jak kwas oleinowy, linolowy czy linolenowy. Dzięki temu jej spożycie obniża poziom cholesterolu w organizmie oraz zapobiega miażdżycy. Komosa ryżowa będzie również dobrym wyborem dla cukrzyków, gdyż jej indeks glikemiczny to tylko 35. Dzięki tej właściwości i zawartości błonnika, cukrzycy mogą ją spożywać bez obaw. Posiadanie dużej ilości białka i brak glutenu sprawia, że z komosy ryżowej mogą korzystać osoby będące na dietach preferujących taki styl żywienia, sportowcy czy osoby na diecie paleo i bezmięsnej. Quinoa pomaga również regulować działanie układu odpornościowego, co nie jest przytaczane jako największa zaleta, a ma pozytywny wpływ na nasze życie i samopoczucie.

Jak wykorzystywać ją w kuchni?

Komosa ryżowa posiada bardzo wiele zastosowań w kuchni. Możemy używać jej zarówno do deserów, lekkich przekąsek jak i pełnowartościowych dań słonych. Ogólnie ma ona lekko słodkawy smak i orzechowy aromat. Jej konsystencja jest zbliżona do tej znanej z kasz czy ryżu. Jest też dobrą alternatywą dla ryżu i może go z powodzeniem zastępować w różnych zestawach posiłków. Co ciekawe możemy dodawać ją również do zup oraz dań typu gulasz. Komosa ryżowa może być daniem głównym i być podawana np. z sosami czy dodatkami. Przygotowanie komosy ryżowej powinno odbywać się poprzez jej namaczanie, a następnie obróbkę termiczną. Po opłukaniu gotować można ją ok. 10 -15 minut, czyli nieco krócej niż ryż.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Dieta Dukana

Dieta Dukana – zasady, etapy i skutki uboczne diety „protal”

Śniadanie białkowo-tłuszczowe

„Zmiana, która pozwoliła mi osiągnąć sytość i zmniejszyć ochotę na słodkie”. Dietetyczka o zaletach śniadań białkowo-tłuszczowych

Celiakia a poronienie / istock

Celiakia a poronienie. Czy mają ze sobą coś wspólnego? Na nasze pytania odpowiada dr Dawid Serafin

Białko źródłem zdrowia? Nie zawsze! Tak samo jak w przypadku tłuszczów, są dobre i złe źródła białka

Białko źródłem zdrowia? Nie zawsze! Tak samo jak w przypadku tłuszczów, są dobre i złe źródła białka

Jajka są zdrowe! Warto to sobie przypomnieć przed Wielkanocą

Jajka są zdrowe! Warto to sobie przypomnieć przed Wielkanocą

Tyrozyna – jakie ma działanie? Czy odpowiednie dawkowanie zmniejsza stres?

Tyrozyna – jakie ma działanie? Czy odpowiednie dawkowanie zmniejsza stres?

Białko i mity z nim związane. Sprawdź, czy wierzyłaś w któryś z nich

Festiwal makaronów: makaron soba

Festiwal makaronów: makaron soba. Mamy dla was pyszny przepis z tofu, brokułami i czarnym sezamem

święta

Święta na bezglutenie

Węglan wapnia - Dowiedz się czym jest, jak wpływa na nasz organizm oraz dlaczego jest taki ważny?

Węglan wapnia i jego rola w organizmie

Białko w moczu — dlaczego się pojawia?

Białko w moczu – czego może być objawem?

Co to jest troponina?

Co to jest troponina? Badanie, normy

Anty TG — przekonaj się, czym jest ten parametr i w jakim celu wykonuje się badanie określające jego poziom

Anty TG – czym jest ten parametr i w jakim celu wykonuje się badanie określające jego poziom

Bezglutenowe kluseczki z dyni na jesienny obiad. Wypróbuj ten przepis!

damskie dłonie i kolana

Tężyczka – tajemnicza choroba

Ferrytyna - białko w ludzkim organizmie

Ferrytyna – norma, niedobór, badanie

Pyłek pszczeli - właściwości i zastosowanie

Pyłek pszczeli – właściwości i zastosowanie

Magnez i wapno – bierzesz je razem? Farmaceutka tłumaczy, dlaczego to niekoniecznie dobry pomysł!

Trawa pszeniczna – zielony superfood

Trawa pszeniczna – zielony superfood

Dieta białkowa - dla kogo jest przeznaczona?

Dieta białkowa – dla kogo jest przeznaczona?

Potas, magnez, wapń i sód ‒ elektrolity w akcji

Mąka kokosowa - właściwości i zastosowanie

Mąka kokosowa – jej właściwości i zastosowanie

Katarzyna Błażejewska Stuhr / fot. Wojtek Olszanka

„Zmiana w kuchni powinna polegać na wprowadzeniu nowych dań – a nie na zmianie na te light”- mówi dietetyczka Katarzyna Błażejewska-Stuhr

istockphoto.com

Uzupełnij braki. 8 najczęstszych niedoborów w diecie

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?