Przejdź do treści

Komosa ryżowa — Sprawdź, czym jest quinoa, jak się ją przygotowuje i jakie ma zalety

Komosa ryżowa czyli quinoa (źródło - gettyimages.com)
Komosa ryżowa czyli quinoa (źródło - gettyimages.com)
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Przygotowywanie herbaty na przeziębienie z imbirem, miodem, czosnkiem, cytryną
Imbir na przeziębienie – jak go wykorzystać, aby skutecznie pozbyć się choroby?
3 przepisy na lunch dla wegan. Zaskakująco proste!
3 powody, dla których jesienią warto zacząć się suplementować
3 powody, dla których jesienią warto zacząć się suplementować
Kobieta karniąca dziecko piersią
8 szkodliwych mitów dotyczących karmienia piersią
Dzieci z nowotworem siedzą przy stoliku na krzesełkach i czytają książki, uśmiechają się
„Wyprzedzamy nowotwór”. Kampania zwracająca uwagę na wczesne objawy raka u dzieci, które łatwo pomylić

Komosa ryżowa, czyli quinoa to jedno z najstarszych na świecie zbóż. Była uprawiana już ok. 5000 lat temu przez Inków, którzy czerpali z niej liczne korzyści. Obecnie wykazuje również wiele zalet, ma szerokie zastosowanie w żywieniu i jest bardzo ciekawym składnikiem, który może być nieco marginalizowany np. ze względu na brak znajomości produktu. Czym zatem jest komosa ryżowa? Jakie ma zalety? Jak wykorzystywać ją w żywieniu? Odpowiedzi prezentujemy poniżej.

Czym jest komosa ryżowa?

Komosa ryżowa to popularnie nazywana quinoa lub ryż peruwiański. Jest to roślina, która rodzi nasiona jadalne i odżywcze, ale nie jest zbożem. Bardzo często z powodu podobieństwa jest nazywana np. zbożem rzekomym czy pseudo zbożem. Komosa ryżowa pochodzi z Ameryki Południowej i jest jedną z roślin, które są uprawiane najdłużej na świecie. Głównie nasion komosy ryżowej używa się w celach spożywczych. Obecnie quinoa uprawiana jest przeważnie w Argentynie, Chile, Ekwadorze, Peru czy Boliwii. Ciekawą właściwością komosy ryżowej jest fakt, że może być uprawiana na różnego rodzaju glebach, gdyż nie ma zbyt dużych wymagań co do niej. Quinoa zawiera jedną z najwyższych ilości białka jako roślina i służyć może do zastąpienia np. ziemniaków czy ryżu. Ogólnie jest zdrowa dla organizmu i bardzo szeroko wykorzystywana w gastronomii. Na półkach sklepowych możemy spotkać ją najczęściej w wersji kremowej lub ciemnej.

Komosa ryżowa oprócz dużej ilości pełnowartościowego białka zawiera również w sobie wapń, miedź, żelazo, wszystkie niezbędne aminokwasy, witaminy z grupy B i fosfor. Quinoa jest również rośliną zbilansowaną, dzięki czemu posiada wiele różnych substancji w odpowiednich proporcjach. Ok. 100 gram ugotowanego produktu to ok. 110 – 120 kalorii. Quinoa nie zawiera glutenu, co jest jedną z jej głównych zalet. Produkt ten jest również odżywczy, gdyż posiada ok. 2 razy więcej aminokwasów, których organizm sam nie wytwarza w porównaniu np. z ryżem.

Uwaga: Komosa ryżowa pomimo wielu korzystnych cech może również alergizować. Pierwszy taki przypadek odnotowano we Francji w 2008 roku z powodu obecności pewnych substancji podobnych do tych np. z buraków czy szpinaku i produktów z nimi spokrewnionych.

Jakie korzyści posiada quinoa?

Komosa ryżowa posiada wiele korzyści, z których warto czerpać. Pierwszą z nich jest działanie antynowotworowe. Quinoa ma w sobie kwasy fenolowe, czyli m.in. polifenole. Te obniżają ryzyko zachorowania na nowotwory i zmniejszają stres oksydacyjny wywołany wolnymi rodnikami. Quinoa posiada również dużą ilość flawonoidów. Komosa ryżowa jest źródłem kwasów nienasyconych takich jak kwas oleinowy, linolowy czy linolenowy. Dzięki temu jej spożycie obniża poziom cholesterolu w organizmie oraz zapobiega miażdżycy. Komosa ryżowa będzie również dobrym wyborem dla cukrzyków, gdyż jej indeks glikemiczny to tylko 35. Dzięki tej właściwości i zawartości błonnika, cukrzycy mogą ją spożywać bez obaw. Posiadanie dużej ilości białka i brak glutenu sprawia, że z komosy ryżowej mogą korzystać osoby będące na dietach preferujących taki styl żywienia, sportowcy czy osoby na diecie paleo i bezmięsnej. Quinoa pomaga również regulować działanie układu odpornościowego, co nie jest przytaczane jako największa zaleta, a ma pozytywny wpływ na nasze życie i samopoczucie.

Jak wykorzystywać ją w kuchni?

Komosa ryżowa posiada bardzo wiele zastosowań w kuchni. Możemy używać jej zarówno do deserów, lekkich przekąsek jak i pełnowartościowych dań słonych. Ogólnie ma ona lekko słodkawy smak i orzechowy aromat. Jej konsystencja jest zbliżona do tej znanej z kasz czy ryżu. Jest też dobrą alternatywą dla ryżu i może go z powodzeniem zastępować w różnych zestawach posiłków. Co ciekawe możemy dodawać ją również do zup oraz dań typu gulasz. Komosa ryżowa może być daniem głównym i być podawana np. z sosami czy dodatkami. Przygotowanie komosy ryżowej powinno odbywać się poprzez jej namaczanie, a następnie obróbkę termiczną. Po opłukaniu gotować można ją ok. 10 -15 minut, czyli nieco krócej niż ryż.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Joanna Górska siedzi na plaży

Joanna Górska o życiu po raku: Żyję najpiękniej jak umiem. I to jest najważniejsze

Gluten to puszka Pandory

„Nie przekonuję, żeby porzucić chleb, bo ten można wypiekać z najróżniejszych składników. Ale apeluję do niejedzenia współczesnej pszenicy i jej pochodnych!” – mówi Agnieszka Pająk, health coach

Kim jest wysoko wrażliwa osobowość?

„Osoby wysoko wrażliwe (WWO) wchłaniają nastroje ludzi dookoła, silniej przeżywają stres, mają żywsze sny, bogatszą wyobraźnię i błyskotliwe poczucie humoru” – mówi dr psychologii Monika Baryła-Matejczuk

Bergamotka jest skarbnicą witaminy A i C

„Bergamotka jest prawdziwą skarbnicą witaminy A i C, pomaga przy przeziębieniach, ma pozytywny wpływ na psychikę, pomaga w stresie, ułatwia zasypianie oraz pogłębia sen” – mówi dr Grażyna Pająk

Zainteresują cię również:

Magnez i wapno – bierzesz je razem? Farmaceutka tłumaczy, dlaczego to niekoniecznie dobry pomysł!

Trawa pszeniczna – zielony superfood

Trawa pszeniczna – zielony superfood

Dieta białkowa - dla kogo jest przeznaczona?

Dieta białkowa – dla kogo jest przeznaczona?

Potas, magnez, wapń i sód ‒ elektrolity w akcji

Mąka kokosowa - właściwości i zastosowanie

Mąka kokosowa – jej właściwości i zastosowanie

Katarzyna Błażejewska Stuhr / fot. Wojtek Olszanka

„Zmiana w kuchni powinna polegać na wprowadzeniu nowych dań – a nie na zmianie na te light”- mówi dietetyczka Katarzyna Błażejewska-Stuhr

istockphoto.com

Uzupełnij braki. 8 najczęstszych niedoborów w diecie

Lubisz jogurt naturalny? Tylko zobacz, ile ma cennych właściwości!

Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować?

„Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować? – pyta (i odpowiada!) Monika Ciesielska, dietetyczka

Dieta Dukana. Zdrowa czy nie?

Dieta Dukana. Zdrowa? Niekoniecznie. Co o niej mówi dietetyczka?

kobieta czyta etykietę

„Diagnozowanie na własną rękę jest niebezpieczne”. O słuszności wykonywania testów alergicznych mówi alergolog

„Hashimoto nie jest wskazaniem do stosowania diety bezglutenowej”. O zależności pomiędzy hashimoto a dietą eliminacyjną, rozmawiamy z endokrynolożką i dietetyczką

Rozpieść się smacznym śniadaniem. Bezglutenowy omlet cesarski sprawdzi się w tej roli idealnie

miska z warzywami

5 błędów, które popełniasz, gdy przechodzisz na dietę bezglutenową

ryba na talerzu

Najlepsze źródła białka inne niż kurczak

Monika Prześlakowska

„Białko w formie odżywki powinniśmy brać jedynie wtedy, gdy mamy jego niewystarczającą podaż dostarczaną z diety”. Rozmawiamy z dietetyk Moniką Prześlakowską

Jajka są zdrowe! Warto to sobie przypomnieć przed Wielkanocą

Cała prawda o białku

Białko na śniadanie - sprawniejsze odchudzanie

Białko na śniadanie – sprawniejsze odchudzanie

Dobre i złe białka

Pokochaj białko z roślin

Tężyczka – tajemnicza choroba

Czy białko sprzyja odchudzaniu?

Za dużo protein, czyli konkretnie ile?

Czy białko można przedawkować?

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

paznokcie

Paznokcie mówią wiele o twoim zdrowiu. Sprawdź, jakie ostrzeżenia mogą ci wysyłać

https://www.istockphoto.com

To, co wydalamy, wiele mówi o stanie naszego zdrowia. Sprawdź, co trzeba wiedzieć o… kupie

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

dłonie

Drętwienie palców u rąk – skąd się bierze i co oznacza?

„Każdy orgazm jest czymś pięknym, jednak ten rodzaj orgazmu jest wyjątkowy”. Seksuolożka o kobiecym wytrysku

grupy inwalidzkie - człowiek na wózku inwalidzkim

Grupy inwalidzkie – rodzaje i przywileje. Dlaczego już nie nadaje się grup inwalidzkich?