Przejdź do treści

Krokosz barwierski, jego właściwości i zastosowanie w medycynie

Krokosz barwierski, jego właściwości i zastosowanie w medycynie
Krokosz barwierski, jego właściwości i zastosowanie w medycynie Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Maffashion pokazuje brzuch po porodzie
Maffasion o swoim brzuchu tydzień po porodzie: Nie mam kompleksu swojego ciała. To ciało urodziło małego człowieka. To jest moc!
szczupła dziewczyna
Chudnięcie – ile można zdrowo chudnąć? Jem i chudnę – przyczyny
cienie pod oczami
Worki i cienie pod oczami ‒ jak się ich pozbyć? Pomóc mogą domowe sposoby
Bóle menstruacyjne - jak sobie z nimi poradzić? Podpowiada fizjoterapeutka Magdalena Mikołajczyk
Bóle menstruacyjne – jak sobie z nimi poradzić? Podpowiada fizjoterapeutka Magdalena Mikołajczyk
Dlaczego wypadają ci włosy i jak temu zaradzić? Wyjaśnia trycholożka Marta Klowan
Dlaczego wypadają ci włosy i jak temu zaradzić? Wyjaśnia trycholożka Marta Klowan

Krokosz barwierski to roślina uniwersalna – suszone kwiaty są przyprawą i barwnikiem, a olej krokoszowy to potężna dawka zdrowych kwasów tłuszczowych. Wspomaga leczenie chorób sercowo– naczyniowych, nadciśnienia i cukrzycy. Przyda się do sałatek i zup, zachwyci aromatem. Czas, by krokosz barwierski znów powrócił do łask.

Krokosz barwierski- niezwykły barwnik 

Jeszcze w latach 50- tych XX wieku krokosz barwierski był rośliną powszechnie znaną i cenioną. Wszystko to za sprawą barwników jakie pozyskiwano z jego kwiatów- kartaminy , inaczej zwanej  czerwienią hiszpańską oraz żółcieni krokoszowej. Wykorzystywany do barwienia środków spożywczych, kosmetycznych i tkanin, krokosz zyskał miano rośliny barwierskiej. Stąd też jego łacińska nazwa – Carthamus tinctorius , co po hebrajsku oznacza barwić, farbować. Wraz z rozwojem syntetycznych barwnikow anilinowych, krokosz coraz bardziej tracił na znaczeniu. Całkiem niesłusznie, ma bowiem wiele właściwości prozdrowotnych.

Krokosz- jak go rozpoznać i uprawiać? 

Krokosz swoim wyglądem przypomina astry i osty, ponieważ obie rośliny należą do tej samej rodziny astrowatych. Jest rośliną jednoroczną lub dwuletnią, dorastającą do 1,5 metra wysokości. Łatwo poznać go po charakterystycznych liściach zakończonych kolcami. Kwiaty są rurkowate o trzech dominujących barwach i ich wariacjach: żółtej, pomarańczowej i czerwonej. 

Pierwotnie krokosz pochodzi z Indii i Bliskiego Wschodu. Obecnie jest uprawiany w wielu krajach Europy, Azji, Ameryki Północnej i Południowej. Krokosz barwierski nie jest rośliną wymagającą – wytrzyma susze i niskie temperatury, nawet przymrozki. Sadzi się go w kwietniu, na słonecznych stanowiskach, bowiem w cieniu słabo kwitnie i słabo się wybarwia. Wykorzystuje się go do produkcji oleju lub jako roślinę ozdobną. 

O krokoszu mówi się czasem szafran łąkowy albo fałszywy szafran. Obydwie rośliny są znakomitymi przyprawami, z tym że krokosz jest tańszym (ale nie gorszym) odpowiednikiem szafranu. Można użyć go do barwienia zup, ciast i napojów. 

Chcesz uwolnić się z objęć PMS? Może ci w tym pomóc Ashwagandha

Olej krokoszowy- bogactwo kwasu linolowego

Krokosz barwierski jest cenną rośliną oleistą. Z jego nasion pozyskuje się olej krokoszowy, zwany też olejem kartamusowym. Sto gram oleju krokoszowego dostarcza 884 kalorii. Znajdziemy w nim: 

  • Zdrowy profil kwasów tłuszczowych. Krokosz jest doskonałym źródłem kwasu linolowego, oraz w mniejszej ilości kwasu oleinowego – niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT).  Ich działanie lecznicze opiera się na hamowaniu rozwoju komórek nowotworowych, opóźnianiu rozwoju cukrzycy typu II, redukcji tkanki tłuszczowej, a także wzmacnianiu odporności i działaniu bakteriostatycznym.  

Zawartość wybranych kwasów tłuszczowych w oleju krokoszowym została przedstawiona w poniższej tabeli. 

Zawartość wybranych kwasów tłuszczowych w 100 gramach oleju krokoszowego 
Kwas palmitynowy 16:0  4,86 [g] 
Kwas stearynowy 18:0  1,91 [g] 
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem  7,54 [g] 
Kwas oleinowy 18:1  74,83 [g] 
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem  75.22 [g] 
Kwas linolowy 18:2  12.72 [g] 
Kwas alfa- linolenowy 18:3  0,09 [g] 
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem  12,82 [g] 

Na podstawie U.S Department of Agriculture 

  • Wysoką zawartość flawonoidów (pochodne kemferolu, kwercetynyflawanony), fitosterole oraz witaminę E. W oleju z krokosza znajdziemy więcej alfa – tokoferolu niż w oliwie z oliwek – aż 34,1 mg.  Substancje te są antyoksydantami – zapobiegają działaniu wolnych rodników.
  • Delikatny, orzechowy, niedominujący smak. Pod względem koloru i smaku przypomina olej słonecznikowy. Może być stosowany jako dodatek do sałatek, surówek czy dressingów.

Olej krokoszowy znalazł zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym, ale i kosmetycznym. Często stanowi składnik preparatów na trądzik pospolity i odżywek do włosów. Poleca się go do cery tłustej, mieszanej, skłonnej do stanów zapalnych, wrażliwej i starzejącej się. Ma właściwości nawilżające i odżywcze. Można  kupić go w aptekach i drogeriach.

Kozieradka – panaceum na kobiece dolegliwości

Krokosz barwierski- zastosowanie w medycynie 

Znany już od starożytności, krokosz był dla medycyny tradycyjnej bardzo ważną rośliną. Powszechnie wykorzystywano jego właściwości zdrowotne w dolegliwościach takich jak bolesne miesiączkowanie, urazy i bóle stawów.   

Obecnie wiodącym zastosowaniem krokosza barwierskiego jest profilaktyka i wspomaganie leczenia chorób sercowo naczyniowych. Dzięki wysokiej zawartości steroli roślinnych, krokosz ma działanie prewencyjne w miażdżycyhiperlipemii i chorobie wieńcowej serca.  Obniża poziom cholesterolu we krwi oraz zapobiega tworzeniu się skrzepów. 

Posiada właściwości regulujące poziom glukozy we krwi, dlatego też poleca się go diabetykom. Może być stosowany w stanach podgorączkowych, ponieważ działa napotnie. Ponadto ze względu na właściwości wykrztuśne, pomaga w  zwalczaniu infekcji dróg oddechowych. Naukowcy przypisują mu działanie przeciwnadciśnieniowe i neuroprotekcyjneJest uważany za środek przeciwbólowy i przeciwzapalny. 

 

Bibliografia:

[1] N. Khalid, R. Sanaullah Khan, M. I. Hussain, M. Farooq, A. Ahmad, and I. Ahmed, “A comprehensive characterisation of safflower oil for its potential applications as a bioactive food ingredient – A review,” 2017. 

[2] K. Zemour, A. Labdelli, A. Adda, A. Dellal, T. Talou, and O. Merah, “Phenol Content and Antioxidant and Antiaging Activity of Safflower Seed Oil (Carthamus Tinctorius L.),” Cosmetics, vol. 6, no. 3, p. 55, Sep. 2019.

[3] L. E. Norris et al., “Comparison of dietary conjugated linoleic acid with safflower oil on body composition in obese postmenopausal women with type 2 diabetes mellitus,” Am. J. Clin. Nutr., vol. 90, no. 3, pp. 468–476, Sep. 2009.

[4] E. Delshad, M. Yousefi, P. Sasannezhad, H. Rakhshandeh, and Z. Ayati, “Medical uses of Carthamus tinctorius L. (Safflower): a comprehensive review from Traditional Medicine to Modern Medicine,” Electron. Physician, vol. 10, no. 4, pp. 6672–6681, Apr. 2018.

[5] “FoodData Central.” [Online]. Available: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html?fbclid=IwAR3KIjVkWwqbWoC7amNy9VY1lGHjyql95GDUkTqPpxSkfdRXrfPoyR3T3lM#/food-details/343878/nutrients. [Accessed: 13-Mar-2020].

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czystek - właściwości lecznicze. Na co pomaga czystek?

Czystek – właściwości lecznicze. Na co pomaga czystek?

Unsplash.com

Metoda Ashkara? Farmaceutka tłumaczy, dlaczego to niebezpieczne

Dr Iliana Ramirez Rangel: Przez twoje ciało każdego dnia przepływa energia, która musi znaleźć zdrowe ujście. Jeśli się zatrzymuje, kumuluje – może prowadzić do choroby

Komary atakują? 6 naturalnych sposobów, które pomogą ci się pozbyć ich z domu

Justyna Pargieła

„Przywróćmy olej makowy do naszej kuchni i łazienki! Skóra, kości, żyły, tętnice, nerki, wątroba i układ pokarmowy będą wdzięczne” – mówi ziołoznawca Justyna Pargieła

Ruta Kowalska

„Rośliny są największą apteką świata. Każda z nich, a szacuje się, że obecnie mamy nazwanych i opisanych około 450 000 gatunków, może mieć potencjał leczniczy” – mówi Ruta Kowalska

10 ziół i przypraw, które powinnaś zacząć dodawać do swoich posiłków

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Olejek eukaliptusowy - właściwości i zastosowanie

Olejek eukaliptusowy – właściwości i zastosowanie

Apiterapia - co to jest i na jakie choroby może pomóc? Wyjaśnia naturopatka Joanna Brejecka-Pamungkas

Apiterapia – co to jest i na jakie choroby może pomóc? Wyjaśnia naturopatka

Melisa lekarska – czy działa wyłącznie uspokajająco?

Melisa na uspokojenie – działanie, przeciwwskazania

Kleszcze, komary, opryszczka i zmęczone stopy – na wszystko pomogą olejki eteryczne? Wyjaśnia Katarzyna Kochańska

krwawnik pospolity, kwiaty

Krwawnik pospolity – ziele o niepospolitym działaniu. Na co pomaga?

Te rośliny warto poznać – pomagają w wielu schorzeniach (to udowodnione)

Zioła, po których nie powinno się wychodzić na słońce

Zioła, po których nie powinno się wychodzić na słońce

woda różana

Woda różana. Poznaj jej właściwości i zastosowanie. Która jest najlepsza?

Miodunka - właściwości i zastosowanie

Miodunka. Poznaj lecznicze właściwości i zastosowanie płucnika lekarskiego

Woda kokosowa odmładza? Poznaj jej skład, właściwości i zastosowanie

Woda kokosowa odmładza? Poznaj jej skład, właściwości i zastosowanie

Topinambur – jakie ma właściwości, jak go jeść i jak smakuje

Topinambur – jakie ma właściwości, jak go jeść i jak smakuje

masło shea

Masło shea. Jakie ma właściwości i zastosowanie?

Balsam kapucyński - dawne panaceum. Poznaj jego skład i działanie

Balsam kapucyński – poznaj skład i właściwości dawnego panaceum

5 nieoczywistych zastosowań oleju kokosowego

Olej kokosowy – jakie jest jego zastosowanie w kosmetyce? Jakie ma właściwości?

Czosnek niedźwiedzi - właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Czosnek niedźwiedzi – jakie są jego właściwości lecznicze i zastosowanie?

Nawłoć – lecznicze właściwości i zastosowanie

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Objawy odstawienia alkoholu. Jakie są korzyści z niepicia alkoholu?

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?