Przejdź do treści

Kurkuma i jej właściwości. Zalety i przeciwwskazania

Kurkuma i jej właściwości. Zalety i przeciwwskazania
Kurkuma i jej właściwości. Zalety i przeciwwskazania Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł
Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału
Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy
Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać

Kurkuma, przyprawa pozyskiwana z ostryżu długiego (łac. Curcuma longa), przyda się w kuchni, apteczce i… kosmetyczce! Nie wierzysz? Sprawdź właściwości kurkumy. Dowiedz się, jak ją stosować i jak zrobić z kurkumy maseczkę.

Kurkuma – właściwości

Kurkumę pozyskuje się z kłącza ostryżu długiego. To ceniona przyprawa. Zwraca uwagę zapachem, smakiem i kolorem. Jest to bardzo silny barwnik, który może pozostawiać ślady. Pamiętaj o tym, gdy zaczniesz korzystać z dobrodziejstw kurkumy.

Kurkuma święci triumfy w kuchni azjatyckiej, szczególnie indyjskiej i chińskiej. To ważny składnik medycyny ajurwedyjskiej. Jest też coraz bardziej popularna w Europie. Dodawana jest do posiłków nie tylko dla poprawy smaku potraw, ale i dla zdrowia.

Substancja aktywna kurkumy, kurkumina, stanowi ok. 2-5 proc. całości. Nie powinno się przekraczać spożycia 3 mg/kg masy ciała na dobę. Wynika to ze słabego wchłaniania jej z układu pokarmowego.

Kurkumina znajdująca się w kurkumie działa przeciwzapalnie. U osób z miażdżycą lub przewlekłymi stanami zapalnymi, powinna stale gościć na stole. Sprzyja także regulowaniu ciśnienia, wzmacnia wyściółkę naczyń krwionośnych. Działa przeciwzakrzepowo, gdyż rozrzedza krew. Obniża poziomu cukru we krwi.

Kurkumina ma również właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Jest także antyoksydantem. Jej przeciwutleniające działanie hamuje procesy starzenia.

Podejrzewa się, że kurkumina może mieć również wpływ na hamowanie nieprawidłowych podziałów komórkowych, które skutkują rozwojem nowotworów. Na razie wyniki badań przeprowadzonych na zwierzętach są bardzo obiecujące.

Kurkuma może działać też korzystnie na pracę mózgu. Zauważono, że przy jej regularnym spożyciu zmniejsza się ryzyko choroby Alzheimera. Zauważono też korzystny wpływ na nastrój. Kurkuma przyda się więc nawet w walce z depresją.

Najbardziej cenionym składnikiem kurkumy jest kurkumina – podkreśla Joanna Skałecka, znana w sieci jako Joanna Trenerka Zdrowej Diety. – Kurkumina zawarta w kurkumie to naturalny silny środek przeciwnowotworowy zapobiegający powstawaniu komórek rakowych.

Jej działanie polega na aktywacji enzymów, które uszkadzają białka nowotworu – wyjaśnia specjalistka. – Antynowotworowe właściwości kurkumy zostały uznane m.in. przez największy na świecie Instytut ds. Nowotworów. O kurkumie powinni pamiętać wszyscy palacze papierosów, aby ustrzec się od zwiększonego zagrożenia nowotworami.

My oczywiście zachęcamy, żeby w ogóle nie palić.

Zdaniem dietetyczki Joanny Skałeckiej, to nie jedyna zaleta kurkumy.

Ma mnóstwo zdrowotnych właściwości dla naszego organizmu. Jedne z bardziej popularnych to:

  • zwalcza stany zapalne organizmu: świetnie sprawdza się przy zapaleniu stawów (w tym reumatoidalne zapalanie stawów) czy przy problemach jelitowych.
  • podnosi odporność organizmu: świetnie sprawdza się przy wszelkich jesiennych przeziębieniach. Napar z kurkumy z dodatkiem imbiru i cytryny potrafi naprawdę postawić na nogi. U mnie w domu jesienią pijamy taki napar profilaktycznie dla wzmocnienia odporności przed nadchodzącymi chłodnymi dniami – dodaje dietetyczka.

Kurkuma – przeciwskazania

Mimo szeregu zalet kurkumy, nie każdy może po nią sięgać bez obaw. Przeciwwskazania to:

• Ciąża – ze względu na możliwe spowodowanie skurczy macicy i w efekcie poronienie

• Karmienie piersią

• Choroby dróg żółciowych

• Zaburzenia krzepliwości krwi – może dojść do zbytniego rozrzedzenia krwi. Z tego względu lepiej unikaj kurkumy również przed planowanymi operacjami

• Zaburzenia poziomu cukru we krwi – może dojść do zbytniego obniżenia, jeśli pacjent jednocześnie bierze leki obniżające poziom cukru

• Refluks – może dojść do problemów żołądkowych. Kurkuma znosi działanie leków obniżających poziom kwasu żołądkowego. Podnosząc poziom kwasu w żołądku, prowadzi do bólu, dyskomfortu, mdłości.

Endometrioza – kurkumina ma działanie estrogenowe, może pogarszać stan

• …bycie mężczyzną! Estrogenowe działanie może obniżać poziom testosteronu, przekładając się m.in. na płodność. Nie oznacza to, że panowie muszą całkowicie zrezygnować z kurkumy, ale na pewno powinni zachować rozsądek dawkując sobie tę złotą przyprawę

• Alergicy również powinni zachować ostrożność, bo w rzadkich przypadkach po kontakcie z kurkumą dochodzi do zmian skórnych (wysypka, pokrzywka), duszności, a nawet wstrząsu anafilaktycznego

Pacjenci w trakcie chemioterapii powinni unikać kurkumy – koliduje z lekami cytostatycznymi

Nadmierne spożycie nawet u osób zdrowych może prowadzić do nudności, niestrawności, biegunki, bólu głowy. To dlatego kuchnia indyjska miewa przeciwników, którym bliskie spotkania z „żółtym” talerzem, pełnym kurkumy, szafranu i curry, kojarzą się głównie z przykrymi wizytami w toalecie.

Maseczka z kurkumy

Kurkuma w kosmetyce wykorzystywana jest w kolorowych produktach do makijażu. Jej olejki mogą być w składzie perfum. Jeśli masz chęć na swoją własną przygodę z kurkumą, wypróbuj tę maseczkę.

To świetny sposób na poprawę stanu cery (sprawdziłam!) Minusy? Intensywne zabarwienie. Lepiej założyć rękawiczki do aplikacji i bardzo starannie zmywać maseczkę. W Indiach taka maseczka to jeden z obowiązkowych punktów dbania o urodę podczas przedślubnych przygotowań.

Jak przygotować maseczkę z kurkumy? Potrzebne będą:

• Miseczka, której ci nie szkoda, bo może zafarbować
• 1 łyżeczka kurkumy
• 1 łyżeczka miodu
• 1 łyżeczka mleka

Te składniki starannie wymieszaj. Papkę nałóż na twarz i pozostaw przez kwadrans. Zmyj natychmiast, jeśli poczujesz ból lub pieczenie. W rzadkich przypadkach kurkuma może uczulać. Może zdarzyć się także przejściowe podrażnienie oczu. Dlatego nakładając maseczkę, omijaj te okolice.

• Maślanka lub jogurt – nie dodawaj do mikstury. Wykorzystaj do zmywania. Po przepłukaniu twarzy tylko wodą można mieć problem z pozbyciem się zażółcenia.

Jakie są efekty stosowania maseczki z kurkumy? Oczyszczona cera, mniej wyprysków, mniej przebarwień. Maseczka świetnie nawilża skórę. Zmarszczki mogą ulec wygładzeniu. Jednak szczególnie docenią atuty kurkumy te osoby, które na co dzień borykają się z niedoskonałościami skóry. Dotyczy to również takich schorzeń jak łuszczyca, trądzik, egzema.

Jak stosować kurkumę. Przepisy z kurkumą

Kurkumę możesz z powodzeniem wykorzystywać w swojej kuchni. Oto garść przepisów, które są proste i mało czasochłonne.

  • Pomysły na śniadanie z kurkumą

Dzień można zacząć szybkim „strzałem”, czyli tzw. shotem z kurkumy. Zyskasz energię na cały dzień. Wystarczy, że zmieszasz w łyżce wody łyżeczkę kurkumy ze szczyptą pieprzu i plasterkiem cytryny. Żeby móc skorzystać z dobroczynnego działania kurkumy, nie zapomnij o dobrej jakości tłuszczu. Bez niego organizm nie przyswoi kurkuminy. Może być to np. olej lniany lub kokosowy dodany bezpośrednio do szota, może być też oliwa z oliwek jako jeden ze składników towarzyszącego shotowi śniadania.

Na dobry początek dnia możesz też wybrać koktajl bananowy z dodatkiem kurkumy. 2 banany i 2 szklanki mleka roślinnego (np. owsiane lub sojowe) należy zblendować z dodatkiem świeżo startego korzenia imbiru oraz połową łyżeczki cynamonu i połową łyżeczki kurkumy. Można dodać także odrobinę kardamonu.

  • Pomysły na lunch lub obiad z kurkumą

Masz ochotę na złoty ryż z kurkumą? Zagotuj ryż z dodatkiem cynamonu (laska lub szczypta) i goździków (2-3 szt.). Dodając też szczyptę soli, liść laurowy, dwie łyżki oliwy z oliwek i obowiązkowo z łyżeczkę kurkumy stworzysz pyszną potrawę. Będzie świetnie smakować jako dodatek do dań zarówno mięsnych, jak i wegańskich lub wegetariańskich.

Jedną z możliwości są kotleciki z kalafiora, oczywiście z dodatkiem kurkumy. Plasterki kalafiora możesz podsmażyć na patelni lub upiec w piekarniku, polewając później oliwą z oliwek lub olejem kokosowym z dodatkiem imbiru, kurkumy i kminku. W zależności od preferencji można dodać również pieprz do smaku.

Dodając potrawy z kurkumą do swojego menu, pamiętaj, że to świetna przyprawa dla osób, które chciałyby zmniejszyć masę ciała.

Kurkuma posiada właściwości przyspieszające odchudzanie. Przyspiesza trawienie pokarmów oraz wspomaga oczyszczanie organizmu. Połączenie pieprzu z kurkumą pomaga również obniżyć wysoki poziom cholesterolu oraz reguluje poziom cukru we krwi – tłumaczy Joanna Skałecka.

Aby kurkuma była dobrze absorbowana przez nasz organizm zaleca się jej stosowanie z tłuszczem (np. oliwą z oliwek) oraz z czarnym pieprzem – podpowiada Joanna Trenerka Zdrowej Diety, czyli Joanna Skałecka. – Przy kupnie kurkumy polecam osobiście wybierać kurkumę ze Sri Lanki, a nie popularną z Chin. Na Sri Lance mamy optymalne warunki gleby i klimatu, tak więc nie ma potrzeby tam stosowana dużej ilości nawozów sztucznych.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Układ odpornościowy potrzebuje sprawnego napędu. Sylwia Majcher podpowiada, co jeść dla zdrowia

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

7 zdrowotnych właściwości imbiru

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Prof. Jacek M. Witkowski: Nasza odporność wcale nie pochodzi tylko z jelit

Czy to prawda, że domowy syrop z cebuli pomaga przy przeziębieniu?

Kobieta pije koktajl

Prosty i skuteczny przepis na koktajl na odporność

Superfoods na wzmocnienie odporności. Tę dziesiątkę wprowadź do swojej diety

Z czego wynika myślenie, że „jesz za mało i przez to nie chudniesz”? Odpowiada Jakub Chwiłkowski

Z czego wynika myślenie, że „jesz za mało i przez to nie chudniesz”? Odpowiada Jakub Chwiłkowski

L-karnityna

L-karnityna – rola w organizmie, niedobór, suplementacja

20 rzeczy, przez które nie możesz schudnąć

Kobieta z drinkiem

Czy alkohol ścina białka mięśniowe i hamuje odchudzanie? Najpopularniejsze mity obala dietetyk Radosław Smolik

Pierwszy urlop bez problemów żołądkowych, czyli moje wakacje z GUUT. Przetestowałam, bo każda z nas ma dobro w sobie!

Dzika róża – bogate w witaminę C remedium na infekcje. O jej właściwościach opowiada naturoterapeutka

“Przejmij kontrolę nad swoim ciałem, a przejmiesz kontrolę nad swoim życiem”. Psychodietetyczka tłumaczy, dlaczego hasło Ewy Chodakowskiej jest fatalne

Psychodietetyczka tłumaczy, dlaczego „motywujące” hasła Ewy Chodakowskiej są fatalne

Czosnek marynowany – właściwości. Przepis na czosnek w occie

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Małgorzata Akkus tłumaczy, jak jeść intuicyjnie i dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Jak wspierać układ odpornościowy? Dietetyczka Emilia Cesarek ma kilka rad

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Szczupła kobieta

Dieta norweska, czyli monotonny jadłospis, efekt na chwilę i skutki uboczne

„Odporność zaczyna się od jedzenia”. Magdalena Bajtlik radzi, jak wzmocnić swój organizm

Imbir i cytryna na talerzu

Czy kobieta w ciąży i w trakcie laktacji może jeść imbir? Specjaliści z profilu „Mama ma plan” odpowiadają

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”