Przejdź do treści

Zadbaj o układ odpornościowy. Pomocna będzie Lactobacillus rhamnosus – bakteria potrzebna naszej florze jelitowej

Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
„Nasz organizm nie przeżyje bez tkanki tłuszczowej”. Nie przejmuj się wystającym brzuchem! Fizjoterapeutka tłumaczy, dlaczego to jest zdrowe
istockphoto.com
Chcesz schudnąć? Poznaj 6 zaskakujących trików
Adidas
Adidas Originals wraz z Pharrellem Williamsem i znanymi w środowisku feministycznym działaczkami walczą o prawa kobiet
pexels.com
Często kłócisz się z partnerem? Sprawdź 6 sposobów na to, by wymiana zdań wyszła wam na dobre
Fitness dla oczu. Wypróbuj tych ćwiczeń i ciesz się dobrym wzrokiem przez lata

Ludzkie ciało zawiera od 10 do 100 bilionów bakterii. Większość z nich żyje w jelitach, tworząc powszechnie znaną mikroflorę. Zdrowa równowaga bakterii jelitowych przynosi wiele korzyści, a brak stabilności związany jest z licznymi chorobami. – Aby się uchronić, zalecane jest przyjmowanie probiotyków, szczególnie przyjaznych bakterii Lactobacillus rhamnosus (L. rhamnosus), które dostępne są jako suplement diety lub dodatek do żywności, np. w produktach mlecznych, sugeruje prof. dr hab. Jacek Bielecki. 

Bakteria Lactobacillus rhamnosus jest jednym ze składników kapsułki WIMIN na lepszą odporność, którą znajdziesz tutaj.

Urszula Gruszka: Aby mówić o bakteriach probiotycznych, na początek warto wyjaśnić, czym są probiotyki

prof. dr hab. Jacek Bielecki: Probiotyki są żywymi mikroorganizmami, które po podaniu w odpowiednich ilościach przynoszą korzyści zdrowotne. Głównymi bakteriami probiotycznymi są szczepy należące do rodzajów Lactobacillus i Bifidobacterium, chociaż funkcjonują również inni przedstawiciele, tacy jak szczepy Bacillus lub Escherichia coli. Ponadto niektóre gatunki są wykorzystywane w procesach fermentacji żywności jako startery lub jako kultury wspomagające w przemyśle spożywczym.

Dlaczego dodaje się probiotyki do żywności? 

Probiotyki są dodawane do żywności z zamiarem przyniesienia korzyści zdrowotnych, poprzez zmianę równowagi mikrobiologicznej jelit. Głównie stosowane to: Lactobacillus rhamnosus GG, L. reuteri, niektóre szczepy L. casei lub grupa L. acidophilus, Escherichia coli, szczep Nissle. Mechanizmy działania mogą obejmować wzmocnienie nieimmunologicznej bariery jelitowej, zahamowanie wzrostu patogenu i zakłócenie adhezji oraz wzmocnienie układu odpornościowego błony śluzowej, jak również ogólnoustrojową odpowiedź immunologiczną. Probiotyki są skuteczne w zapobieganiu i zmniejszaniu nasilenia wielu chorób, ale nie ma wystarczających dowodów względem sugerowanych korzyści z probiotyków, w celu zapobiegania lub leczenia niedokrwiennych chorobach sercachorób autoimmunologicznych i nowotworów. Dodatkowo, niektóre szczepy probiotyczne o wrodzonej oporności na antybiotyki mogą być przydatne do przywrócenia mikroflory jelitowej po leczeniu antybiotykami. 

Chcesz lepszej ochrony organizmu?

Dobre bakterie są naszymi małymi sojusznikami. Sprawdź jak WIMIN może wesprzeć ochronę Twojego organizmu.

Sprawdź

Jednym z najważniejszych kryteriów wyboru szczepów bakteryjnych przeznaczonych do stosowania w przemyśle spożywczym jest dbałość o ich bezpieczeństwo. Rodzaj Lactobacillus jest największą grupą wśród bakterii kwasu mlekowego i prawdopodobnie najpowszechniej stosowaną jako probiotyk w różnych produktach spożywczych, głównie w mięsie i fermentowanych produktach mlecznych.

Bakterie naturalnie obecne w żywności lub suplementach diety są celowo do nich dodawane, ponieważ stanowią potencjalne źródło determinanta oporności na antybiotyki. Zwłaszcza niektóre produkty fermentowane, takie jak produkty mleczne, mają wyjątkowo wysoką gęstość bakteryjną, głównie złożoną z LAB, ilościowo porównywalną z populacją drobnoustrojów występującą w niektórych częściach jelita ludzkiego. Ta populacja drobnoustrojów stanowi ogromny rezerwuar genów oporności na antybiotyki, których spożycie może wpłynąć na obecność, ustanowienie i dynamikę bakterii oporności na antybiotyki w naszym organizmie.

Jaką bakterią jest Lactobacillus rhamnosus? 

L. rhamnosus to rodzaj bakterii, który osiedla się w jelitach. Należy do rodzaju Lactobacillus wytwarzających enzym laktazę. Enzym ten rozkłada cukier laktozowy, który z kolei znajduje się między innymi w nabiale. Bakterie, takie jak L. rhamnosus, uważane są za probiotyczne. Należy dodać, że bakteria ta jest przystosowana do przetrwania w kwaśnych i zasadowych warunkach w  organizmie.L. rhamnosus jest dostępny jako suplement probiotyczny i często dodawany do jogurtów, serów, mleka i innych produktów mlecznych w celu zwiększenia zawartości probiotyków. Jest dobrze przebadany i może zapobiec atopowemu zapaleniu skóry, infekcji dróg moczowych i załagodzić objawy zespołu jelita drażliwego. Dodatkowo, sprawdza się skutecznie przy biegunce, która często spowodowana jest przez infekcję bakteryjną.

Badania pokazują, że L. rhamnosus może pomóc w zapobieganiu lub leczeniu różnych rodzajów biegunki. Często zdarzają się przypadki, w których zostaje ona wywołana poprzez antybiotykoterapię. Suplementacja preparatów z udziałem bakterii L. rhamnosus zmniejsza ryzyko biegunki związanej z antybiotykami około o 10 proc. Ponadto zażywanie probiotyku podczas i po zastosowaniu antybiotyków może pomóc w przywróceniu zdrowych bakterii jelitowych, które zostały zabite wraz ze szkodliwymi bakteriami.

Przy jakich schorzeniach terapia probiotyczna bakterią L. rhamnosus będzie pomocna? 

Terapia probiotyczna wpływa na florę jelitową, przez co wpływa na wiele procesów w naszym organizmie. Preparaty o zawartości Lactobacillus rhamnosus pomagają przy atopowym zapaleniu skóry, ostrej biegunce u dzieci, chorobie zapalnej jelit, zakażeniach dróg moczowo-płciowych, redukcji enzymów gnilnych metabolitów jelitowych a także zmniejsza nietolerancję laktozy. Dodatkowo, po stosowaniu terapii probiotycznej z udziałem bakterii tego rodzaju, zauważa się wyraźną poprawę u pacjentów mających skłonności do alergii, o czym świadczą pozytywne reakcje na testy skórne i podwyższony poziom Immunoglobuliny E (IgE). Testy skórne mogą być pomocne w przewidywaniu, kto może być najbardziej wrażliwy na probiotyki.

A w jaki sposób wpływają na nasz układ odpornościowy?

Probiotyczne mikroorganizmy są zdolne do regulacji układu odpornościowego, pozytywnie wpływając na jego funkcjonowanie. Jest to jednak zależne od reakcji organizmu na bakterie, a więc od kombinacji różnych cząsteczek bakteryjnych, które mogą oddziaływać z kilkoma receptorami znajdującymi się w komórkach.

Lactobacillus rhamnosus jest szczepem immunobiotycznym, który został przebadany pod kątem wpływu na poprawę odporności śluzówki, zarówno u osobnika o prawidłowej odporności, jak i z obniżoną odpornością. Stwierdzono, że suplementacja preparatów z zawartością tej bakterii, równolegle stosując zbilansowaną dietę, poprawiła wrodzone i hormonalne reakcje immunobiotyczne bakterii kwasu mlekowego i zmniejszyła podatność na zakażenie pneumokokom.

Bakteria Lactobacillus rhamnosus jest jednym ze składników kapsułki WIMIN na lepszą odporność, którą znajdziesz tutaj.

Prof. dr hab. Jacek Bielecki: kierownik Zakładu Mikrobiologii Stosowanej Uniwersytetu Warszawskiego. Autor kilkudziesięciu publikacji naukowych, a także licznych recenzji prac oryginalnych i poglądowych dla różnych czasopism naukowych i podręczników szkolnych w zakresie biologii i przyrody. Laureat Nagrody Ministra Edukacji Narodowej za pracę naukową. 

Zainteresował Cię WIMIN?

Zobacz więcej

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jak wzmocnić odporność przed sezonem infekcyjnym? Wyjaśnia farmaceutka, Zofia Winczewska

miód

5 najlepszych zamienników cukru

Afrodyzjaki - by żądz moc móc wzmóc

Afrodyzjaki – by żądz moc móc wzmóc

Mleko – pić czy nie pić? Rozwiewamy wątpliwości

Unsplash

Nie tylko cellulit i odrastające włoski. Oto 6 obaw dotyczących seksu, które wiele z nas ma w łóżku

pms

Grzegorz Południewski: PMS to choroba, a nie wredna, cykliczna przypadłość, która sprawia, że kobieta jest rozdrażniona, kłótliwa i zrzędliwa

Chodzenie boso – naładuj się prosto z natury

istockphoto.com

Jelita to nasz drugi mózg. To, co jesz, ma na niego duży wpływ

„Nie chcę rozmawiać o swojej miesiączce jak o czymś odrażającym, bo przecież taka ona nie jest. To normalna funkcja biologiczna mojego ciała” – mówi Clara Henry, szwedzka blogerka, autorka książki „Tak, mam okres, a co?”

Nasz mózg nie jest więc w stanie zablokować tego, co narozrabialiśmy w jelicie, a przez to spada nasza odporność

„Prawidłowo funkcjonujący układ odpornościowy dla kobiet w okresie rozrodczym to prawdziwy skarb” – o naszej odporności mówi dr Anna Romaniuk, mikrobiolog, immunolog, psychodietetyk

„W reklamach kobieta miesiączkująca jest ubrana na biało, tańczy, śpiewa i nie zachowuje się jak kobieta, która ma okres”. Czego o miesiączce (nie) dowiadujemy się od naszych mam?

„Jest jedną z najbardziej wzruszających rzeczy, jakich doświadczyłam” – mówi Anna Natasza Górecka w cyklu HZ: „Kobiecość to dla mnie…”

„Kobieta już nie jest i nie musi być piękna, leżąca i pachnąca, tylko potrafi być wulgarna, nieumyta, nieogolona, potrafi bekać” – mówi Agata Loewe, założycielka Instytutu Pozytywnej Seksualności

Niezłe ziółko dla kobiet, czyli niepokalanek pospolity lekarstwem na PMS

Flower photo created by freepik - www.freepik.com

Zastanawiałaś się kiedyś, jak to jest wybierać między ciepłym posiłkiem a komfortem podczas okresu? One tak. I postanowiły coś z tym zrobić!

lapee.dk

Na festiwalach zazdrościsz facetom pisuarów? Lapee, czyli różowa przenośna przestrzeń dla kobiet, to zmieni!

Jak zniszczyć sobie odporność latem? To wcale nie takie trudne

Ciało bogini za nic się nie wini. Dzięki akcji Aleksandry Domańskiej tysiące kobiet pokochało swoje ciało

„Kobiecość to nie tylko wewnętrzna siła, chęć życia, dążenie do celu, ale i momentami łzy, które sprawiają, że jesteśmy silniejsze”. „Życie po raku” w cyklu HZ: „Kobiecość to dla mnie…”

„Zdarzyło mi się już dyskutować z 14-latką o tym, czy seks analny jest wystarczającym zabezpieczeniem przed ciążą” – mówi Milena Maria Sęp, lekarz rezydent ginekologii i położnictwa

„W Chinach medycyna chińska przygotowuje przyszłych rodziców już rok przed planowaną ciążą. Dzięki temu depresja poporodowa nie zdarza się tam często” – mówi Aneta Rosłon, terapeutka medycyny chińskiej

Facebook.com

„Jesteś piękna! Nieważne, czy masz po ciąży wystający brzuch, bliznę po cesarce czy bardziej wiszące cycki” – młoda mama pokazała prawdziwe zdjęcie po porodzie

Chcesz podkręcić swój seksualny apetyt? Sprawdź, czy twoja dieta jest bogata w tę witaminę

Zielona herbata - właściwości i przeciwwskazania

Zielona herbata – właściwości, działanie i skutki uboczne