Przejdź do treści

Liofilizacja – proces konserwujący żywność, który nie pozbawia jej substancji odżywczych

Liofilizacja — dowiedz się, czym jest proces konserwujący żywność, nie pozbawiający ich substancji odżywczych!
Liofilizacja — dowiedz się, czym jest proces konserwujący żywność, nie pozbawiający ich substancji odżywczych!
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka Zofia Winczewska
Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka
Kobieta trzyma herbatę w szklance
Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić
Kobieta
Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki
Dieta przed ciążą. Kiedy zacząć? Wyjaśnia dietetyczka
Dieta ubogoresztkowa – kiedy trzeba ją zastosować?

Liofilizacja to jeden z najkorzystniejszych procesów konserwacji żywności. W ten sposób przetwarzać można wiele produktów. Czym jest? 

Liofilizacja – czym jest?

Liofilizacja to suszenie sublimacyjne – w praktyce liofilizacja oznacza wymrażanie wody z produktów i zapakowanie ich próżniowo, aby ochronić je przed wilgocią i zapewnić im przystępną – lekką formę. Liofilizacja jest w pełni naturalnym procesem przetwarzania żywności (nie wykorzystuje się podczas niej substancji chemicznych).

Liofilizację można przeprowadzać samodzielnie, w domu, choć jest to trudny proces. Należy w takim celu posiadać zamrażarkę, która schłodzi produkty do -40 stopni oraz urządzenie pakujące próżniowo które zabezpieczy żywność. Aby użyć produktów liofilizowanych, należy zalać je wrzącą wodą – w przemyśle liofilizacja jest procesem drogim, a produkty tego typu mają nieco wyższą cenę. Samą technologię liofilizacji zaczęto wykorzystywać w latach 50 ubiegłego stulecia. Na początku była stosowana jedynie w specjalistycznych celach, jak produkcja pożywienia dla astronautów.

Liofilizacja – zalety

Liofilizacja posiada wiele korzyści – pierwszą z nich jest usuwanie bakterii czy grzybów powodujących szybkie psucie się żywności. Liofilizowana żywność zachowuje swój smak, kształt, aromat, barwę oraz aktywność biologiczną – poprzez próżniowe pakowanie oraz usunięcie wody z produktu, żywność liofilizowana jest lekka i zajmuje mało miejsca. Dzięki temu może być używana chociażby podczas podróży. Szacuje się, że waga produktu po liofilizacji to 10% wagi właściwej. Bardzo ważną zaletą liofilizacji jest zachowanie wartości odżywczych produktów. Dzięki temu produkt przetworzony w ten sposób nie traci swoich właściwości. Kolejnym plusem jest zachowywanie w liofilizowanych produktach witamin (przetwarzając tak produkty sezonowe, możemy zatem cieszyć się ich dobrą jakością przez cały rok).

Jakie produkty poddawane są liofilizacji?

Istnieje wiele produktów, które podaje się liofilizacji. Wśród nich znajdują się przede wszystkim owoce i warzywa. Kolejnymi produktami są sosy, dania gotowe czy nawet mięso. Często liofilizowanym produktem jest też kawa. Przez wiele osób uważana jest za smaczniejszą i bardziej aromatyczną niż ta rozpuszczalna. Ma ona też nieco mniej kofeiny niż kawa świeża. Liofilizacji można poddać większość produktów spożywczych, a grupa nienadających się do tego procesu składników jest mała.

Oprócz liofilizowania żywności proces ten wykorzystuje się też w kilku innych sytuacjach – stosuje się ją w zakładach farmaceutycznych i laboratoriach do zagęszczania oraz suszenia substancji. Przy pomocy tej metody konserwuje się również drewniane zabytki wydobyte z mokrych stanowisk archeologicznych. Zastosowaniem liofilizacji, które jest nieco zaskakujące, jest też konserwowanie zalanych książek i zbiorów papierowych.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jak przechowywać warzywa i owoce latem oraz na zimę?

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

Banan

Mama Chemik: powinniśmy unikać dotykania rękami skórek bananów!

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Co pić latem? Sprawdź nasz miniprzewodnik po letnich napojach

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Lubisz borówki? I dobrze! Zobacz, jak wpływają na twoją skórę

Podgrzewasz wszystko w mikrofalówce? Sprawdź, które produkty nie powinny do niej trafić

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

Dietetycy wybrali owoc roku 2020. O włos wyprzedził inny popularny gatunek

Dietetycy wybrali owoc roku 2020. O włos wyprzedził inny popularny gatunek

Krojenie granatów zawsze kończy się katastrofą? Wypróbuj tę metodę

Masz insulinooporność? Uważaj na suszone owoce. Jedzone samodzielnie mogą być zdradliwe

Borówka amerykańska – co to za owoc i jakie ma właściwości?

Świeże jabłka są zdrowe, spleśniałych unikaj

Jabłka mają… termin przydatności do spożycia? Kiedy lepiej ich nie jeść?

Domowe żelki – przepis. Jak zrobić zdrowe żelki z soku?

Kuchnia

Jaki związek mają zwiędnięte kwiaty z popsutymi owocami?

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

Owoce i warzywa

Czy dieta witariańska jest zdrowa? Wyjaśniają żywieniowcy z profilu „Dietetyka nie na żarty”

Mango i jego zaskakujące właściwości zdrowotne

Czarny bez – przepisy z owoców czarnego bzu na nalewkę, sok i dżem

Kobieta w basenie z arbuzem

Nawadnianie organizmu. Które owoce i warzywa mają najwięcej wody? Warto je jeść!

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

Mrożonki - czy są zdrowe? Co warto wiedzieć o mrożonej żywności?

Mrożonki – czy są zdrowe? Co warto wiedzieć o mrożonej żywności?

Dieta bananowa - zasady i efekty

Dieta bananowa – zasady i efekty

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

12 przepisów na sałatki wigilijne

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

5 największych kuchennych mitów

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć