Przejdź do treści

Liofilizacja – proces konserwujący żywność, który nie pozbawia jej substancji odżywczych

Liofilizacja — dowiedz się, czym jest proces konserwujący żywność, nie pozbawiający ich substancji odżywczych!
Liofilizacja — dowiedz się, czym jest proces konserwujący żywność, nie pozbawiający ich substancji odżywczych!
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
zima
Jak nie zachorować na „świńską grypę”?
Kobieta trzyma w rękach piłkę do masażu
Bolące lub nadmiernie spięte mięśnie? Zastosuj piłkę do ich rozluźnienia. Jaką najlepiej wybrać? Wyjaśnia fizjoterapeutka
para w łóżku
5 błędów, które popełniają mężczyźni podczas seksu
dieta
Osteoporoza. Jak pomóc sobie dietą?
avocado
6 przyczyn zbyt wysokiego cholesterolu

Liofilizacja to jeden z najkorzystniejszych procesów konserwacji żywności. W ten sposób przetwarzać można wiele produktów. Czym jest? 

Liofilizacja – czym jest?

Liofilizacja to suszenie sublimacyjne – w praktyce liofilizacja oznacza wymrażanie wody z produktów i zapakowanie ich próżniowo, aby ochronić je przed wilgocią i zapewnić im przystępną – lekką formę. Liofilizacja jest w pełni naturalnym procesem przetwarzania żywności (nie wykorzystuje się podczas niej substancji chemicznych).

Liofilizację można przeprowadzać samodzielnie, w domu, choć jest to trudny proces. Należy w takim celu posiadać zamrażarkę, która schłodzi produkty do -40 stopni oraz urządzenie pakujące próżniowo które zabezpieczy żywność. Aby użyć produktów liofilizowanych, należy zalać je wrzącą wodą – w przemyśle liofilizacja jest procesem drogim, a produkty tego typu mają nieco wyższą cenę. Samą technologię liofilizacji zaczęto wykorzystywać w latach 50 ubiegłego stulecia. Na początku była stosowana jedynie w specjalistycznych celach, jak produkcja pożywienia dla astronautów.

Liofilizacja – zalety

Liofilizacja posiada wiele korzyści – pierwszą z nich jest usuwanie bakterii czy grzybów powodujących szybkie psucie się żywności. Liofilizowana żywność zachowuje swój smak, kształt, aromat, barwę oraz aktywność biologiczną – poprzez próżniowe pakowanie oraz usunięcie wody z produktu, żywność liofilizowana jest lekka i zajmuje mało miejsca. Dzięki temu może być używana chociażby podczas podróży. Szacuje się, że waga produktu po liofilizacji to 10% wagi właściwej. Bardzo ważną zaletą liofilizacji jest zachowanie wartości odżywczych produktów. Dzięki temu produkt przetworzony w ten sposób nie traci swoich właściwości. Kolejnym plusem jest zachowywanie w liofilizowanych produktach witamin (przetwarzając tak produkty sezonowe, możemy zatem cieszyć się ich dobrą jakością przez cały rok).

Jakie produkty poddawane są liofilizacji?

Istnieje wiele produktów, które podaje się liofilizacji. Wśród nich znajdują się przede wszystkim owoce i warzywa. Kolejnymi produktami są sosy, dania gotowe czy nawet mięso. Często liofilizowanym produktem jest też kawa. Przez wiele osób uważana jest za smaczniejszą i bardziej aromatyczną niż ta rozpuszczalna. Ma ona też nieco mniej kofeiny niż kawa świeża. Liofilizacji można poddać większość produktów spożywczych, a grupa nienadających się do tego procesu składników jest mała.

Oprócz liofilizowania żywności proces ten wykorzystuje się też w kilku innych sytuacjach – stosuje się ją w zakładach farmaceutycznych i laboratoriach do zagęszczania oraz suszenia substancji. Przy pomocy tej metody konserwuje się również drewniane zabytki wydobyte z mokrych stanowisk archeologicznych. Zastosowaniem liofilizacji, które jest nieco zaskakujące, jest też konserwowanie zalanych książek i zbiorów papierowych.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Gruszki na stole

Szukasz zimą witamin, dzięki którym będziesz mieć zdrową skórę? Znajdziesz je w gruszce i pietruszce!

Pieczone zimowe owoce

Cytryna wpada do wody

Jak myć cytrusy, aby pozbyć się toksycznej substancji ze skórki? Tłumaczy Mama Chemik

Trzy pomarańcze i nóż leżą na talerzy pokrytym ścierką

Nie jedz skórki z cytrusów! Może zawierać niebezpieczne substancje! Ostrzega Mama Chemik

8 błędów w jedzeniu warzyw i owoców

Żurawina w misce. obok leży butelka z żurawiną

Żurawina – naturalny antybiotyk. Właściwości żurawiny wymieniają dietetycy z „Czytamy etykiety”

Miska z aronią

Aronia – drogocenny owoc nie tylko na przeziębienie

kiwi

Owoce i warzywa wolne od zanieczyszczeń. Poznaj listę „Czystej 15-stki”

Gruszka polewana wodą

Parszywa 12-stka. Które warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone?

banan

Banan – niekwestionowany król owoców. Co czyni go wyjątkowym i jakie ma właściwości?

Soki owocowe – czy można je przedawkować? Wyjaśnia dietetyczka

Pigwa (źródło - unsplash.com)

Pigwa, czyli polska cytryna

Komu owoce mogą szkodzić?

unsplash.com

Superfruits prosto z polskiego sadu! Po które warto sięgać?

Z cholesterolem walcz dietą

Z cholesterolem walcz dietą

Owocowe chutneye – lato zamknięte w słoiku

Dieta owocowa

Dieta owocowa — na czym polega, jakich efektów możemy się spodziewać stosując ją?

Sok pomarańczowy – świeży, pasteryzowany czy mrożony?

Borówka amerykańska – co to za owoc i jakie ma właściwości?

Witariańskie lato

Witariańskie lato. Poznaj trzy pomysły na warzywa i owoce

Owoce z małą ilością cukru. Które najlepiej jeść podczas diety?

Letnie kompoty z owoców i kwiatów

Letnie kompoty z owoców i kwiatów. Idealne na upalny dzień

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kleszcze

Borelioza: objawy po wielu latach. Jak można wykryć chorobę?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

8 sposobów na podniesienie libido

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.