Przejdź do treści

Lubisz masło orzechowe? Zobacz, co się dzieje, gdy jesz go naprawdę dużo

Lubisz masło orzechowe? Zobacz, co się dzieje, gdy jesz go naprawdę dużo Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Masło orzechowe to ulubiony przysmak wielu z nas. Można jeść go z bananami, w owsiance czy po prostu wyjadać łyżeczką prosto ze słoika. Możliwości jest wiele. To, że masło orzechowe ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie, wiedzą chyba wszyscy. Warto jednak dowiedzieć się więcej o wpływie tego przysmaku na nasz organizm, aby dodając go do swojej diety robić to świadomie.   

Masło orzechowe – pod warunkiem, że wyprodukowane jest bez dodatku cukru i konserwantów – pełne jest składników odżywczych, jest zdrowe i może nawet pomóc w utracie wagi. Co jednak dzieje się z naszym ciałem, kiedy jemy je bez opamiętania? Oto lista pozytywnych i negatywnych skutków spożycia masła orzechowego.

 Masło orzechowe ma pozytywny wpływ na nasz organizm

  • Masło orzechowe dobrze wpływa na serce – zawarte w nim składniki odżywcze i przeciwutleniacze dobrze wpływają na twoje serce. Ostatnie badania wykazały, że ryzyko śmierci w skutek choroby układu krążenia, zmniejsza się przy zwiększonym spożyciu masła orzechowego. Dzieje się tak za sprawą wspominanych już przeciwutleniaczy.
  • Dobrze wpływa na regulację poziomu cukru we krwi. Spożywanie masła orzechowego – dzięki zawartości w nim tłuszczy nasyconych – pozytywnie wpływa na metabolizm glukozy w organizmie. Ma to na tyle dobry skutek, że masło orzechowe zalecane jest osobom z cukrzycą typu drugiego. Udowodniono, że masło orzechowe spowodowało wyregulowanie poziomu glukozy we krwi zarówno na czczo, jak i po posiłku.
  • Sprawi, że będziesz czuła się syta – spożycie masła orzechowego powoduje, że czujemy się syci na bardzo długo. Dzieję się tak za sprawą wysokiej zawartości w tym produkcie białka i błonnika. Dzięki temu nie podjadamy, co z kolei może przyczynić się do utraty wagi ciała.
Masło orzechowe – paliwo przed treningiem

Negatywny wpływ masła orzechowego

  • Masło orzechowe może być również źródłem dodatkowego cukru oraz niezdrowych tłuszczów trans – kupując je w sklepie sprawdź, czy w ich składzie nie ma więcej niż 3 składników i wybieraj tylko te które zawierają niewielką ilość soli. Najlepsze masło orzechowe to takie wyprodukowane w 100 proc. z orzechów.
  • Istnieje ryzyko zatrucia aflatoksynami – niekiedy uprawy orzeszków ziemnych mogą być zanieczyszczone aflatoksynami (toksyny produkowane przez grzyby). Udowodniono ich związek z zachorowaniem na raka wątroby i nerek. Dlatego też kupuj masło orzechowe wyłącznie uznanych, renomowanych marek.

 

Źródło: EatThis

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: