Przejdź do treści

Lubisz tajskie jedzenie? Sprawdź, czy twój organizm też je lubi

Lubisz tajskie jedzenie? Sprawdź, czy twój organizm też je lubi Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Krowa za bramą
Hodowla zwierząt wyrządza większe szkody dla klimatu niż auta, podaje raport Greenpeace
Kobieta w ciąży
Włosy w ciąży. Co można a czego nie wolno? Wyjaśnia trycholożka Marta Klowan
Muesli/iStockphoto
Muesli – szczęście w proszku. 3 pomysły na zdrowe śniadanie
Dorośli stoją w szlafrokach
Duńska telewizja publiczna pokazuje dzieciom nagich dorosłych: „Tak wyglądają normalne ciała”
Mamy polski lek na COVID-19! To pierwszy taki produkt na świecie
Mamy polski lek na COVID-19. To pierwszy taki produkt na świecie

Kuchnia tajska jest bardzo smaczna, wydaje się pożywna oraz zdrowa. Większość z nas próbowała jednak jej wersji w stylu zachodnim. Owoce morza z warzywami i mnóstwem przypraw zostają zwykle podkręcane przez ogromne ilości soli i cukru. Na co zwrócić uwagę? Czy serwowane w restauracjach dania mają tylko wady, czy również zalety? Jakie potrawy najlepiej wybrać?

Zachodnia kuchnia tajska – co jest nie tak?

Tradycyjna tajska kuchnia jest z pewnością zdrowa i przemyślana. Niestety jej wersje zachodnie, w USA i Europie, zamieniają pewne składniki. Naturalne zioła i przyprawy są często uzupełniane dużymi ilościami soli, a – jak wiadomo – sód nie wpływa dobrze na nerki czy serce. Po zjedzeniu zbyt słonego curry organizm staje się odwodniony i męczy nas pragnienie. Drugim, często dodawanym do potraw składnikiem, jest cukier, który można znaleźć m.in. w mrożonej herbacie czy deserach w stylu tajskim. Nikomu nie trzeba mówić, że cukier odpowiedzialny jest za próchnicę, otyłość oraz wiele innych dolegliwości.

Większość potraw przygotowywanych jest również na głębokim tłuszczu, na przykład smażona dynia lub bułeczki jajeczne. A tłuszcz prowadzi do chorób serca i nowotworów. Obciążone serce, ryzyko cukrzycy i otyłości to również zasługa zbyt dużej ilości serwowanych rafinowanych węglowodanów, takich jak biały ryż i jasny makaron.

Zalety tradycyjnej kuchni tajskiej

Wszystkie podane wyżej wady mniej się tyczą oryginalnej kuchni tajskiej. Znaleźć w niej można wiele cennych i zrównoważonych właściwości odżywczych, szczególnie umiejętne połączenie białka, tłuszczów i węglowodanów. Owoce morza, tofu, chude mięso i niektóre warzywa to bardzo cenne źródła zdrowego białka. Większość wykorzystywanych w kuchni tajskiej warzyw to te bez skrobi. Należą do nich pomidory, papryka, marchew, brokuły, kapusta. Są one pełne błonnika i witamin regulujących trawienie i uzupełniają węglowodany oraz białko.

Tajskie jedzenie pomaga utrzymać energię na stałym poziomie i reguluje ciśnienie krwi.

Pad thai – zdrowy tajski fast food

Cenne składniki

Zioła, przyprawy oraz pojedyncze składniki, takie jak tofu, to podstawa smaku oraz zdrowych właściwości kuchni tajskiej. To m.in.:

  • Galangal (tajski imbir) – często stosowany w sosach, pastach curry i zupach. Przypomina korzeń imbiru lub kurkumy. Wykazano, że ta roślina łagodzi ból i stany zapalne i prawdopodobnie zwalcza komórki rakowe;
  • Trawa cytrynowa – zmniejsza poziom cholesterolu i ryzyko chorób serca. Dodaje zupom świeżego smaku;
  • Mleczko kokosowe – znakomity dodatek do zup i curry. Z badań wynika, że zwiększa poziom dobrego cholesterolu;
  • Papaja – ten częsty składnik sałatek zawiera wiele likopenu, który chroni skórę oraz ma działanie przeciwnowotworowe;
  • Tofu – jego główną zaletą jest obniżenie ryzyka zachorowania na cukrzycę.

Po które dania sięgnąć?

Kuchnia tajska wyróżnia się niskokalorycznością, chudymi białkami, zdrowymi przyprawami oraz mnóstwem wersji wegetariańskich. Warto sięgnąć np. po:

  • Sajgonki – warzywa zawijane w papier ryżowy;
  • Sałatkę z papai – posiekana papaja zmieszana z chili, fasolką szparagową, orzeszkami ziemnymi i dressingiem z sosu rybnego;
  • Zupę Tom Yum (gorąca i kwaśna) – krewetki, rosół, trawa cytrynowa, galangal, chili i inne składniki;
  • Pad Thai – makaron ryżowy, warzywa, sos orzechowy, kiełki fasoli i chude białko do wyboru.

 

Źródło: healthline

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chleb tostowy

Chleb tostowy – kalorie, skład. Czy chleb tostowy jest zdrowy?

Paluszki

Paluszki – kalorie, węglowodany. Czy paluszki są zdrowe?

Wybierasz się na piknik? O tych zasadach musisz pamiętać

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

W jakiej temperaturze prać ubrania? Naukowcy mają zalecenia

Dieta dla serca? Zobacz, których produktów lepiej unikać

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

10 produktów, których nie powinnaś podawać swojemu psu

Poranny prysznic czy wieczorna kąpiel? Co jest dla nas lepsze?

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Gorąco? 7 porad, które ułatwią ci zasypianie

Spacer po posiłku? Dobry pomysł. A może lepiej trochę poczekać?

Brak snu nie jest niczym dobrym, ale jego nadmiar też ma negatywne konsekwencje

Suplementy diety a witaminy i minerały. Czym się różnią?

Poziom żelaza we krwi a długość życia – jaka jest zależność?

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Jedzenie, które najczęściej powoduje zatrucia. Lepiej na nie uważaj

Seks oralny zaburza mikroflorę pochwy? Naukowcy widzą związek

Odkażasz ciągle dłonie? Sprawdź, czy na pewno robisz to dobrze

Lubisz smoothie? Co się dzieje, gdy pijesz je codziennie?

Prace w ogrodzie ciągle odkładasz na później? A to doskonała aktywność fizyczna

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Objawy odstawienia alkoholu. Jakie są korzyści z niepicia alkoholu?

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?