Przejdź do treści

Lubisz tajskie jedzenie? Sprawdź, czy twój organizm też je lubi

Lubisz tajskie jedzenie? Sprawdź, czy twój organizm też je lubi Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety
Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety
Kwasy omega 3 wegańskie – czy rzeczywiście się nie wchłaniają?
Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?
Top 10 produktów chroniących przed rakiem
Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz

Kuchnia tajska jest bardzo smaczna, wydaje się pożywna oraz zdrowa. Większość z nas próbowała jednak jej wersji w stylu zachodnim. Owoce morza z warzywami i mnóstwem przypraw zostają zwykle podkręcane przez ogromne ilości soli i cukru. Na co zwrócić uwagę? Czy serwowane w restauracjach dania mają tylko wady, czy również zalety? Jakie potrawy najlepiej wybrać?

Zachodnia kuchnia tajska – co jest nie tak?

Tradycyjna tajska kuchnia jest z pewnością zdrowa i przemyślana. Niestety jej wersje zachodnie, w USA i Europie, zamieniają pewne składniki. Naturalne zioła i przyprawy są często uzupełniane dużymi ilościami soli, a – jak wiadomo – sód nie wpływa dobrze na nerki czy serce. Po zjedzeniu zbyt słonego curry organizm staje się odwodniony i męczy nas pragnienie. Drugim, często dodawanym do potraw składnikiem, jest cukier, który można znaleźć m.in. w mrożonej herbacie czy deserach w stylu tajskim. Nikomu nie trzeba mówić, że cukier odpowiedzialny jest za próchnicę, otyłość oraz wiele innych dolegliwości.

Większość potraw przygotowywanych jest również na głębokim tłuszczu, na przykład smażona dynia lub bułeczki jajeczne. A tłuszcz prowadzi do chorób serca i nowotworów. Obciążone serce, ryzyko cukrzycy i otyłości to również zasługa zbyt dużej ilości serwowanych rafinowanych węglowodanów, takich jak biały ryż i jasny makaron.

Zalety tradycyjnej kuchni tajskiej

Wszystkie podane wyżej wady mniej się tyczą oryginalnej kuchni tajskiej. Znaleźć w niej można wiele cennych i zrównoważonych właściwości odżywczych, szczególnie umiejętne połączenie białka, tłuszczów i węglowodanów. Owoce morza, tofu, chude mięso i niektóre warzywa to bardzo cenne źródła zdrowego białka. Większość wykorzystywanych w kuchni tajskiej warzyw to te bez skrobi. Należą do nich pomidory, papryka, marchew, brokuły, kapusta. Są one pełne błonnika i witamin regulujących trawienie i uzupełniają węglowodany oraz białko.

Tajskie jedzenie pomaga utrzymać energię na stałym poziomie i reguluje ciśnienie krwi.

Pad thai – zdrowy tajski fast food

Cenne składniki

Zioła, przyprawy oraz pojedyncze składniki, takie jak tofu, to podstawa smaku oraz zdrowych właściwości kuchni tajskiej. To m.in.:

  • Galangal (tajski imbir) – często stosowany w sosach, pastach curry i zupach. Przypomina korzeń imbiru lub kurkumy. Wykazano, że ta roślina łagodzi ból i stany zapalne i prawdopodobnie zwalcza komórki rakowe;
  • Trawa cytrynowa – zmniejsza poziom cholesterolu i ryzyko chorób serca. Dodaje zupom świeżego smaku;
  • Mleczko kokosowe – znakomity dodatek do zup i curry. Z badań wynika, że zwiększa poziom dobrego cholesterolu;
  • Papaja – ten częsty składnik sałatek zawiera wiele likopenu, który chroni skórę oraz ma działanie przeciwnowotworowe;
  • Tofu – jego główną zaletą jest obniżenie ryzyka zachorowania na cukrzycę.

Po które dania sięgnąć?

Kuchnia tajska wyróżnia się niskokalorycznością, chudymi białkami, zdrowymi przyprawami oraz mnóstwem wersji wegetariańskich. Warto sięgnąć np. po:

  • Sajgonki – warzywa zawijane w papier ryżowy;
  • Sałatkę z papai – posiekana papaja zmieszana z chili, fasolką szparagową, orzeszkami ziemnymi i dressingiem z sosu rybnego;
  • Zupę Tom Yum (gorąca i kwaśna) – krewetki, rosół, trawa cytrynowa, galangal, chili i inne składniki;
  • Pad Thai – makaron ryżowy, warzywa, sos orzechowy, kiełki fasoli i chude białko do wyboru.

 

Źródło: healthline

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kobieta trzyma herbatę w szklance

Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić

Kobieta

Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Świąteczne resztki - co z nimi zrobić?

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady?

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

śwęta

10 patentów na zdrowe święta. Wypróbuj i zapomnij o dodatkowych kilogramach!

Jadalne prezenty. Pyszne propozycje do wyboru

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

"Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym"

„Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym”

Kontempluj każdy kęs! Jaki ma związek jedzenie z medytacją?

Dodatki E to sama chemia? Dietetyczka wyjaśnia, jak jest naprawdę

Slow food – co to jest? Jak wdrożyć je w życie? Porady

5 dobrych konserwantów. Ich nie musisz unikać

Chleb tostowy

Chleb tostowy – kalorie, skład. Czy chleb tostowy jest zdrowy?

Paluszki

Paluszki – kalorie, węglowodany. Czy paluszki są zdrowe?

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Dieta dla serca? Zobacz, których produktów lepiej unikać

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Suplementy diety a witaminy i minerały. Czym się różnią?

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Jedzenie, które najczęściej powoduje zatrucia. Lepiej na nie uważaj

Lubisz smoothie? Co się dzieje, gdy pijesz je codziennie?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Guacamole

Guacamole – poznaj 3 proste przepisy na pastę z awokado